ptaszory w b&w chyba ciekawsze (dzięki)
do starych zdjęć mam coś wiecej niż tylko sentyment
Wersja do druku
ptaszory w b&w chyba ciekawsze (dzięki)
do starych zdjęć mam coś wiecej niż tylko sentyment
Wyspa młyńska czyli znikająca rudera.
[259]
[260]
[261]
[262]
"Pruski mur" - co raz mniej jest już tego typu budynków.
No, nie buduje się już tak od jakiegoś czasu. Nie ma już prusaków, któż ma stawiać przeto mury pruskie :roll:
Chełmno.
[263]
[264]
[265]
Zgadza się, że nie buduje się już od jakiegoś czasu ....... chociaż nie tylko go prusacy budowali. Zmierzam do tego, że kiedyś w Toruniu było bardzo dużo budynków postawionych w tym stylu -tworzyły one swoisty klimacik przedmieść, tzw lumpenproletariat (pruski mur + ankry). Teraz już praktycznie tego nie ma, a to co jest prawie się rozpada. Szkoda .... gdyż wychowałem się jako chłopiec w tych klimatach.Cytat:
No, nie buduje się już tak od jakiegoś czasu. Nie ma już prusaków, któż ma stawiać przeto mury pruskie
Ale z tego co widzę w Twojej galerii, to Bydgoszcz ma też piękne "zakamarki".
Na 261 to jest jakiś dawny budynek koszarowy :?:
Ostrość jest dobra. 187 najlepsze! Naprawdę dobre foto. 189 też mi się podoba. Pozdrawiam :)
Ufff dotarłem do końca wątku ;)
gratuluje samozaparcia w publikacji, a sobie wytrwałości:)
Do NG kolegi chyba nie wezmą, mnie zresztą też;)
Kilka zdjęć do mnie przemawia, reszta no cóż ... wcale.
Pozdrawiam
to nie koniec wątku, raczej przygrywka
[266]
:wink:
Pruski mur.Budowano tak na przedpolach twierdz i fortów.W sektorach ostrzału artylerii.Zgoda na budowę opiewała na tąką jedynie konstrukcję.
W razie potrzeby wybijano z obelkowania cegły i podkładano ogień.
Przedpole oczyszczone w mig.
Z biegiem lat dochodziły inne powody stosowania konstrukcji zwanej "pruski mur"
W Bydgoszczy w paru miejscach duże kompleksy budynków pokoszarowych z "pruskiego muru istnieją.Niektóre w b.dobrym stanie.
Zgadza się. Najciekawiej pod tym względem prezentuje się Londynek i w najbliższym czasie postaram się tam troszkę powłóczyć. Jednak...
Na [261] widać Młyn Rothera (ten sam co na [250]) i jak sama nazwa wskazuje był to młyn. Również bydgoskie spichlerze były budowane w ten sposób - nie tylko wojsko miało patent na pruski mur. Co do zakamarków to jak nawiedzisz Bydgoszcz zajdź na Wyspę Młyńską, bo warto - niezależnie od pory dnia i roku :smile:
Jesienne podwieczorki - "mgła...i ja"
[267]
[268]
Wybiorę się na pewno. Dzisiaj byłem tam wirtualnie: http://www.youtube.com/watch?v=FM2My...eature=relatedCytat:
Co do zakamarków to jak nawiedzisz Bydgoszcz zajdź na Wyspę Młyńską, bo warto - niezależnie od pory dnia i roku
Strasznie bydgoski mi się wątek zrobił, trzeba by pomyśleć co dalej:confused:
Londynek
[269] nie tylko mi przyszła ochota strzelać foty :-)
[270] ...aczkolwiek mocno byłem spóźniony...
[271] ...to załapałem się jeszcze na resztkę słoneczka...
[272] ...i mam nadzieję graniczącą z pewnością, że jeszcze temat podrąże.
[273] męskie zabawy
Jesienne podwieczorki - "Łysy II czyli pieniążek na szczęście"
[274]
Senne miasto
[275]
[276] Terasy
[277] specjalny rodzaj kontrastu
[278] prawie jak w ryjo:mrgreen:
[279] pożegnanie z Kaskadą
278 - chciałeś napisać chyba "jak w Świebodzinie"?? :D
Nie byłem w Świebodzinie, kurczaczki :( Jezus z Seminaryjnej, bo tak go sobie nazwałem, jest inny. To hipnotyzer. W geście 'wszystko jest pod kontrolą' uspokaja, a z wyrazu twarzy wiemy że jakikolwiek sprzeciw nie będzie tolerowany. Nie wiem czy to bliskość szpitala dla płucno-chorych czy ta pogoda sprawiła, że przypomniałem sobie pewne opowiadanie O.Henry'ego na podstawie którego Alice Guy-Blaché nakręciła krótkometrażówkę...a było to bardzo dawno temu.
[280] Ostatni liść.
[281] bez happyendu :-|
Zwarzone
[282] Neobarokowa kamienica wg. projektu Józefa Święcickiego.
[283] Stary Rynek - pierzeja południowa
[284] pierzeja północna (fragment)
O ile mnie pamięć nie myli,kamienica na 282 była zbudowana dla znanego bydgoskiego fotografa.W narożnej wieżyczce u góry było atelier na dzienne światło.
To były czasy Jacku :D
Fontanna dzieci bawiące się gęsią z fotki 283 stała przed Apteką widoczną tył lewa strona Rynku.
Tak, to były piękne czasy gdy Bydgoszcz należała do najpiękniejszych i najzieleńszych miast Europy...potem przyszli hitlerowcy i komuniści i zrobili co swoje - dokładnie tak samo jak w piosence Muńka. Co do kamienicy to owszem było tam atelier fotografa i to nie byle jakiego: http://www.fotorevers.eu/fotograf/Brasch/939/ , ale właścicielem kamienicy był ktoś inny. Jeszcze jedna ciekawostka związana z budynkiem z fot[282], a raczej z jego twórcą Józefem Święcickim. Dopiero w 2006 (albo 2007) grupka zapaleńców postanowiła odnaleźć jego grób i dopiero od tego czasu możemy oddać hołd temu, było nie było, zasłużonemu bydgoszczaninowi. Potius sero quam numquam, powtórzę za Liwiuszem :neutral:
[285]
[286]
[287]
[288]
to bydgoszcz była przed 1945 ? :-)
Powiadają że tak.
[289] ZAHLEX
miałem w tym roku okazję odwiedzić Bydzię. pojechałem głównie zwiedzić... DrumCenter Tomka Klinikowskiego :)
ale obiad na starówce zaliczyłem i filharmonię (z pola) widziałem. uliczkami się przeszedłem. ładnie jest, ładnie. w przyszłym roku chętnie znów wpadnę, może pokażesz kilka ciekawych miejsc?
Jak nic nie stanie na przeszkodzie to bardzo chętnie 8-)
...to niech inni też zobaczą :mrgreen:
[290]
[291]
Widły rzek to ulubione miejsce osiedlin człowieka.Widły Wisły i Brdy takim miejscem były zawsze.
W 1310r B,Krzywousty idąc na Kołobrzeg {ojcom wystarczały jeleń wilki koza...]
łamał zęby zdobywając nadwislański gród Bydgoszcz.Wcześniej gród [w dzielnicy
Zamczysko ]istniał ho,ho,ho..kiedy jeszcze w ogóle niczego nie było :shock:
Za klasykiem Ikonowiczem bodajże.
Jacku projekt jak pamiętam zamówił Brasch.Widać odprzedał.
Święcicki pochowany jako Święcicki czy Swentzizki jak używał w Berlińskim okresie?
Jego głowa jest na frontowej ścianie hotelu Pod Orłem.Pstryknij.
Dlaczemu:razz: głowa jak głowa :lol:
Z tego co pamiętam to został pochowany jako Swentzizki(y) (czy jakoś tak) i taki wpis w księgach parafialnych znaleziono - natomiast tabliczkę otrzymał jak najbardziej polską i jakże poprawą politycznie :)
Do końca to nie wiem, a nie chciałbym się spierać. Zastanawiam się tylko po co nadwornemu fotografowi jej cesarskiej mości atelier w Bydgoszczy...no ale fakt i prestiż dla miasta (szczególnie na forum dla prawiefotografów :mrgreen:)
[292] Plac Weyssenhoffa
[293] Słowackiego róg Gdańskiej
Jak Ty już będziesz w N.G. to Twoi biografowie czytając Twoje Międzynarodowe Tytuły też będą dociekac skąd na Canon Boardzie Twoje zdjęcia Bydgoszczy.(szczególnie na forum dla prawiefotografów ):smile:Cytat:
Do końca to nie wiem, a nie chciałbym się spierać. Zastanawiam się tylko po co nadwornemu fotografowi jej cesarskiej mości atelier w Bydgoszczy...no ale fakt i prestiż dla miasta (szczególnie na forum dla prawiefotografów )
@dinderi.
Głowa ,głupstwo, kamienna.Ale B.bogaty bydgoszczanin P.Blumwe umiescił swją trumnę w sarkofagu na zewn ścianie swej kamienicy w centrum miasta.
Maszyny z fabryki C. Blumwe & Sohn Eisengiesserei u. Special – Fabrik für Patentwagenachsen und Holzbearbeitungsmaschinen były tak dobre...że można je jeszcze znaleźć w co niektórych stolarniach i tartakach (jako woły robocze - nie eksponaty) :roll:
janmar narobił smaku, gdy tymczasem:
...z tablicy przed gmachem dowiedziałem się jeszcze, że znajdowała się ONA (owa urna) do początku lat 40tych XXw.Cytat:
Osobliwością gmachu była urna z prochami Carla Blumwego, na zlecenie rodziny umieszczona na szczycie tympanonu.
[294] zamiast
W czasie okupacji niemiecki zarząd miasta polecił usunąć z kamienicy i przenieść na cmentarz.Pozostał postument,podstawa.
Fabryka istnieje do dziś.Kolega odbudowujący stary tartak udał sie tam[Nakielska] i dorobili na podstawie istniejącej dokumentacji zębatkę napędową do traka z lat międzywojennych.Na ul Stawowej dom rodziny Blumwe.Obecnie przychodnia zdrowia.Cytat:
Maszyny z fabryki C. Blumwe & Sohn Eisengiesserei u. Special – Fabrik für Patentwagenachsen und Holzbearbeitungsmaschinen były tak dobre...że można je jeszcze znaleźć w co niektórych stolarniach i tartakach (jako woły robocze - nie eksponaty)
Na Wilczak się kiedyś wybiorę, teraz jest akurat pogoda na takie klimaty. A swoją drogą niezbyt sympatycznie potoczyły się losy szczątków Carla Blumwe, cmentarz na który wyniósł je hitlerowski okupant zlikwidowali komuniści niszcząc przy okazji grobowiec :( Została pamięć...i FOD.
[295] rodzina na swoim:mrgreen:
Jesienne podwieczorki - "obietnica"
[296]
Nie przypadła mi ONA do gustu, ale mam lepszą 8-)
[297] Józef Święcicki dźwigający
[297a] C.R.O.P.
[298] Ząb Rulewskiego.
[299] emeryt
:-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|
Jejx - rozrósł się wątek okrutnie, przez nikogo prawie nie czytany (tych co czytają oczywiście pozdrawiam :-D). Ponieważ nr kolejnego zdjęcia będzie okrągławy, to w związku z tym proponuję małą odskocznię. Zdjęcie jest oczywiście bezczelnym plagiatem z mojej strony, ale opis dam swój - autorski:mrgreen:
[300] historia pewnego młynka: pewien młynek (ten poniżej) przez ostatnie 30 lat wiódł sobie spokojny żywot na okapie w kuchni. Od czasu do czasu, z tego co pamiętam, parał się dorywczo jakimś zajęciem. Robił puder z cukru, mielił siemię lniane. Przez czas-okres pewien był papierośnicą, a jeszcze wcześniej skrytką na banknoty tajemną o której wszyscy wiedzieli. Nie pamiętam tylko żeby mój młynek do kawy, mełł kawę. Jest leniem tak samo jak ja:mrgreen:
A dziękuję.
Ja bym temu młynku postarał się zmienić tło. To jest takie oczywiste i powszednie, zupełnie nie pasujące do tajemnej i mrocznej historii młynka nie-do-kawy. Może zrezygnować ze światła zastanego, na rzecz ucieczki w ciemne, mroczne tło z bezkształtnymi, o zaledwie ton jaśniejszymi rozmyciami, z niepokojącymi blikami lamp i blend na szufladce i pokrętle, po zmysłowy, balsamiczny cień otulający młynek z lewej, tylnej strony.Cytat:
historia pewnego młynka
Albo wyniósł bym go do jakiegoś skansenu, ustawił przy brudnym, opajęczynowanym oknie i tam pokusił się o low-key. ;)
Banknoty :idea: [zielone]
Modelki:mrgreen: [ładne]
Dziękuje wszystkim za bardzo, bardzo ciekawe uwagi.
Pech, akurat niedawno zdechł mi pająk a następny jeszcze się nie wprowadził, ograniczę się przeto do samego low-keja (nawet nie wiem czy potrafię, ale spróbować nie zaszkodzi - NIE BIJCIE MOCNO:!:)
[301] młynek do kasy
proszę skierować młynek w moją stronę - mam parcie na kasę:mrgreen:
Wow :shock: Mój sen.....Dzięki.Lecę szukac młynka 8-)
Brzydko jest...za oknem.
[302] wspomnienie odległego lata
Minęło dobrych parę lat :)
Uzależnie_NIE:?:
[303]
[304]
[305]
[306]
Wyładniałeś :idea:
Nie będę się spierał z moderatorem:mrgreen:
[307] ...coby inni mogli się delektować moją urodą. Niestety pstrykając zdjęcia siłą rzeczy nie jestem na nich obecny. Przeto zaprezentuje tzw. znalezisko sprzed kilku lat:razz:
Hmm.....samowyzwalaczem ? To jak byś dał do Saturna :shock:
od dziecka miałeś pociag... (fo fotografii, rzecz jasna)
To samo mi się pomyślało :mrgreen:
Sporo fajnych zdjęć, ale teksty i tak chyba lepsze :-D
Świetnie się to czyta i ogląda - kilka dni temu przeczytałam całość i uśmiech towarzyszył mi już do końca dnia - dzięki !!! Gratuluję lekkości pióra - powodzenia :-D
To :
http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=160
jest rewelacyjne !