Panowie,
Nie mam siły śledzić tego wątku :cry: Czy jeszcze w ogóle ktoś nad nim panuje? :rolleyes:
Bardzo proszę moderatorów o podsumowanie: co wolno, czego nie, a co jest zabronione?
Wersja do druku
Panowie,
Nie mam siły śledzić tego wątku :cry: Czy jeszcze w ogóle ktoś nad nim panuje? :rolleyes:
Bardzo proszę moderatorów o podsumowanie: co wolno, czego nie, a co jest zabronione?
Jurek: w tym watku wlasnie probujemy to ustalic :mrgreen: I jak na razie nam nie wychodzi ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jak najbardziej. Ale wypowiedz, ze "to zdjecie w ogole nie powinno sie tu ukazac" juz "raczej" nie. To co, oprocz ciecia mam jeszcze cenzurowac tresc postow?Cytat:
Zamieszczone przez Przemoc
Moja propozycja:
autor publikuje watek z lekcja, nikt nie ma mozliwosci postowania do watkow...
uzytkownicy forum wysylaja PW do autora, a on od czsu do czasu jesli chce, ma ochote i checi publikuje dodatkowe posty z pytaniami i swoimi odpowiedziami
o :)
A mi np. zajeb*cie podobala sie forma
Classroom na MorgueFile
Tam w kazdej lekcji zlecany jest temat. Zarejestrowani uzytkownicy publikuja swoje fotki, ktore pozniej sa komentowane. W watku "view lesson" fotografka Jodie Coston prezentuje zadanie oraz material teoretyczny, np. z podstawami kompozycji (np. zloty podzial). Nikt w nim nie dyskutuje. Dopiero w "discuss lesson" mozna przedstawiac swoje fotki, uzytkownicy czekaja wtedy na komentarze od fotografki.
Acha. Zdaje sie, ze tam moderacji nie bylo (nie zauwazylem), a chamstwa nie ma...
Niestety bylo tylko 10 lekcji i skonczyly sie w 2004r. Ale sporo stamtad wypatrzylem.
Co do wątków wykładowych, to można się zgodzić, ale wydaje mi się, że moderacja postów spełnia tą rolę równie dobrze.Cytat:
Zamieszczone przez kane
Tylko co z miejscem na dyskusję? Zupełnie bez?
IMHO bez dyskusji = bez sensu.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Tyle, że to wymaga dobrego fotografa jako opiekuna działu. Kto się zgłasza?Cytat:
Zamieszczone przez dentharg
A pomysl z pytaniami do autora na PW, ktory decyduje o 'waznosci' pytania i udziela odpowiedzi misie podoba. W 'dyskusji' jedynie "chamstwo i drobnomieszczanstwo" winno byc przycinane :)
A OT? A wojny systemowe?Cytat:
Wielu jest tutaj dobrych. Tylko znajac nasz temperament na pewno znalezliby sie ludzie, ktorzy by go "obsiedli" i opluwali, bo przeciez "te fotki wcale nie sa dobre", "ja umim lepij", itp..Cytat:
Rozumiem, ze plan szkolen jest zrobiony. A co z taka forma, gdzie miesiac wczesniej przyszli "wykladowcy" wystawiaja swoje fotki (bez slowa komentarza) w jednym watku (zamknietym/moderowanym) a ludzie moga tylko glosowac, ktore zdjecie chca miec objasnione w nastepnym miesiacu?
Wtedy wyklad jest przygotowany, lekcja pokazana i tyle. Pytania na priv, madre pytanie + odpowiedz pojawia sie pod lekcja. A w Hydeparku mozna sobie dyskutowac ile wlezie. A moze nalozyc wymog, ze ten "co umi lepij", niech zrobi podobna fotke i pokaze?
Tak jest, chamstwo i buractwo won :twisted: , IMHO reszta powinna zostać tak jak jest.Cytat:
Czasami nadgorliwość jest gorsza niż sr.....ka.
A co z 10-stronowymi flejmami: analog vs cyfra, ps vs czyste, itp?Cytat:
Chyba od tego nie uciekniemy, lepiej chyba dać się wszystkim wypowiedzieć niż ciągle monitorować co mówią.Cytat:
Najlepiej zamknąć temat "zasad", przyjąć model istniejący i rozwijać szkołę, o kolejne lekcje.
Wybiegając nieco w przyszłość, ciekawie może wyglądać katalog 20-30 lekcji wraz z pytaniami "uczniów" i opiniami "wizytatorów" ;) w Lekcja nr .. - dyskusja . Może z czasem pojawią się odrobione lekcje na zadany temat, czyli fotki uczniów inspirowane wykładami ? Już czytałem, że ludzie wybierają się z pielgrzymkami pod sosnę :wink: , lub na pokazy lotów ptaków.
Dla moderatorów i aktywistów CB długie i gorące dysputy powinny być powodem do satysfakcji.
Dysputy tak, ale to zazwyczaj kończy się powstarzaniem starych, znanych sloganów. A potem puszczają komuś nerwy...Cytat:
No i jak puszczą to ciach...:!:Cytat:
W sumie... poniekad akceptacja postow przed pojawieniem sie publicznie to zalatwia - bo niewygodne kawalki zawsze mozna wyedytowac przed zatwierdzeniem :-P
(ale by sie podniosla jatka, ze cenzura i w ogole :-D)
pocieszę Cię - w grudniu wróciły: http://www.morguefile.com/archive/cl....php?lesson=11 :-)Cytat:
Hej Muflon, jestem :)
sorki, ale sieć mi padła i w każdym momencie może się to jeszcze powtórzyć.
Przeczytałem wszystkie nowe posty w naszym dziale i mam dwojakie odczucia. Po pierwsze zgodziłbym się z bebopem, że zbyt wiele osób sobe pozwala na nieciekawe komentarze i brakuje im należytej klasy. Z drugiej strony po doczytaniu dyskusji odnośnie lekcji svena do końca nabrałem nadzieji, że jednak da się normalnie i rzeczowo dyskutować na temat.
Moja propozycja na teraz jest taka:
1) wątek z lekcją z moderowanymi postami, z bardzo ostrą moderacją - dlatego, że jest to źródło wiedzy, osobista prezentacja i praca autora i nasza wizytówka w sieci.
2) wątek z dyskusją moderowany średnio ;), to znaczy zostaje nieruszane jeśli tylko opisywana dyskusja jest
a) ściśle na temat
b) bez opinii, które nie wnoszą nic do dyskusji (np. opinia "według mnie przycięćie kadru lepiej wyeksponowało by temat zdjęcia" - jest OK, ale "mnie się to podoba/nie podoba i możecie mi naskoczyć" nie jest OK)
c) bez osobistych wycieczek
P.S> listy gratulacyjne, łapówki i autografy ;) na PM
Nic nie kumam :( A kto bedzie rozsądzał gdzie kończy się lekcja, a zaczyna dyskusja?Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
No jak to kto? Kuba, jako pomysłodawca regulaminu :-P :-P :-PCytat:
Ja mam jeszcze jedną rzecz, przy której się będę upierał: te zdjęcia będą z definicji fajne, już wystawiane w Galeriach itp. W związku z tym zawsze pojawią się komentarze typu "super, świetne" - IMHO to też powinno być cięte. Na to jest miejsce właśnie w Galeriach.
Jurku, niestety :sad: - nasze wcześniejsze doświadczenia pokazały, że nie ma miejsca na demokrację. Zresztą tak jest w całym forum, i w wielu działach moderatorzy tną bez wielkich tłumaczeń. Oczywiście idea jest taka, żebyśmy na tym skorzystali wszyscy, więc nie będzie tyranii, a próba ukierunkowania dyskusji na właściwym poziomie. Do tego zawsze można do hazana i sprawa czysta.Cytat:
EDIT: zressztą potrzebę ostrzejszego moderowania wyraziło wielu użytkowników a nie bezpośrednio ktoś z modów.
Ja przecież nie neguję praw moderatorów do moderowania! Protestuję jedynie nieśmiało przeciwko tak nieprecyzyjnie definiowanym granicom, choćby dlatego, że doprowadzi to do następnych niesnasek!Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Jesteśmy otwarci na propozycje doprecyzowania :>
O-tóż-to. I dlatego ja też najchętniej widziałbym precyzyjne reguły, np. takie jak zaproponowałem :-PCytat:
tak BTW, to my tu mamy dyskusję o zasadach, a relulamin szkoły był przeglądany do tej pory 28 razy :?
Autor... zaklada dwa osobne watki... w jednym jest lekcja, w drugim jest dyskusja. Lekcja ostro moderowana, dyskusja srednio. Czego tu nie kumac?Cytat:
No to się z tego robi niesłychanie ambitna inicjatywa. Niemalże "forum w forum" :shock:Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Ja to sie zastanawiam, czy jest tu faktycznie nad czym dyskutowac - tj. w 2 watkach. Jest lekcja, jest opisany sposob, okolicznosci zrobienia zdjecia opis tego co sie chcialo odzwierciedlic, uzyte techniki i akcesoria.
Ktos czyta, wynosi nowa wiedze (lub nie) - ma pytania pisze do autora. Nie jestem przekonany, ze potrzeba jeszcze wielostronicowych debat..
jak coś to ja w pełni popieram totalitaryzm na forum. :D
Komuś się nie podoba - nie ma obowiązku czytania, oglądania.
I tu takze sie zgodze: ciac k*wa byle ostrze bylo gorace;
Tutaj demokracja nie zdaje egzaminu, bo sie pozniej pojawiaja watki i ankiety typu "czy Muflon jest murmurmur".. jak widac "qltrka" musi byc :(
Wycinac, moderowac, ostrzegac, banowac - moze bedzie dobrze..
ja bym to silna reka nazwal. totalitaryzm to jakby byl przymus/zakaz czytania ;)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Ważna informacja:
całe podforum Bazy Wiedzy jest aktualnie MODEROWANE. Oznacza to, że po napoisaniu wiadomości lub założeniu nowego wątku, moderator musi zatwierdzić post i dopuścić go do publikacji. Ma to na celu ograniczenie łamania regulaminu podforum, świadomego kształtowania tego działu, eliminacji potrzeby porządkowania wątków pełnych flame'ów, OT itd.
Nie martwcie się, robimy co możemy, aby publikacja była sprawna. Czasami post się nie ukazuje, ponieważ nie został dopuszczony do publikacji. Jeśli masz wątpliwość, pisz PM do mnie - nie zaczynaj wątków w dziale administracyjnym 8-)
Tak zupełnie przy okazji powiem może, co niektórzy już sami zauważyli, że hazan popełnił niedawno ryzykowny krok ;) i powierzył moderację działu Baza Wiedzy mnie. Co prawda wszyscy moderatorzy mogą moderować to forum, ale staram się w miarę możliwości oszczędzać im pracy, bo mają jej dosyć gdzie indziej :) Tak więc wszelkie skargi i zażalenia i listy gratulacyjne proszę na PM do mnie.
Eee Kubaman... jestes pewien ze taki post w tak starym i rozbudowanym watku bedzie odpowiednio zauwazany?
Znam wiele osob ktore po prostu omijaja watki-tasiemce :?
Ja zauważyłem.
Informuję, że w dziale pojawiło się odpowiednie ogłoszenie, opisujące zasady funkcjonowania Bazy Wiedzy jako forum moderowanego. Tutaj link.
EDIT [Kubaman] Wycięte z wątku dyskusyjnego do lekcji czeczota.
Ze względów technicznych musiałem połączyć dwa posty - czeczota i iczka.
Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Ups - sorry. To dla mnie nie szkola wiec tylko prezentacje autorskie, ale ok.Cytat:
Zamieszczone przez czeczot
Szkola ma inne znaczenie... Niemniej nie neguje pomyslu tylko tytul mi nie podchodzi w tym konteksie. Poza tym, widze ze spora czesc osob pod kazda dyskusja pyta o technike wiec mozna by to sformalizowac, ale juz nie marudze....
W harmonogramie publikacji nie działa link do dyskusji do lekcji 5.Wiem,wiem,czepiam się;)
Dyskusja pojawiła się dopiero dzisiaj - ale dzięki - dobrze, że ktoś to czyta :)Cytat:
Zamieszczone przez -=Festyk=-
Juz zrobione.
A ja mam taki pomysł moze troche nie związany z "kogo namowic zeby coś napisał".Chodzi mi o to ze jak się nazbiera troche lekcji to mozna by (tak jak z Identyfikatorami) zebrac chętnych i wydrukowac takie książki w których będą te lekcje.Co wy na to ???
Kto to kupi, jak wszystko jest publicznie na forum?
hmm moze faktycznie masz rację ale taka książka to jest coś.Aż by nikonowcom oczy zbielały :D
uważaj, bo niedługo nikonowcy mogą się pojawić tutaj w roli ekspertów dających wykłady :twisted:
I co, kilka lekcji i koniec naszych możliwości?
popieram apel Silent Planet, gdzie sie podzialy lekcje ? Ostatnia byla opublikowana w marcu, a ja dalej licze na to ze Oskarkowy pokaze cos nowego ze slubnych fot, Bonk pokaze jak podejsc zimorodka a Tomasz Goliński nowe portrety wide angle ;) :mrgreen: co jest ze szkola ? brak propozycji ? brak czasu ze strony wykladowcow ? na brak dobrych zdjec narzekac chyba nie mozemy...
pozdrawiam
krzysiek
Thorin, pisz w wątku z propozycjami.
Mam pytanie. Gdzie na forum jest miejsce na zaprezentowanie aspektów stricte technicznych robienia zdjęć?
Pod wpływem różnych czynników mam ochotę popełnić elaborat na temat głębi ostrości, perspektywy, co na nie wpływa a co nie i dlaczego ludzie się sprzeczają na ten temat mimo że obaj mają rację. Trochę czasu mi to pewnie zajmie, ale mam zapał.
Wg mnie to wlasnie to podforum powinno sluzyc prezentacji takich elaboratow.Cytat:
Zamieszczone przez piast9
Takie elaboraty (są na razie chyba 2 autorstwa Janusza Body) chwilowo trafiły do T&T z braku lepszego miejsca.
BTW. Mi też chodził po głowie pomysł napisania takiego tekstu, ale nie mogłem się zabrać do tego :)
Cytat:
http://www.slownik-online.pl/kopalin...BD0058635D.phpCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Cyt: elaborat opracowanie piśmienne (napisane bezbarwnie, szablonowo, bez inwencji);
Dzięki za prawdziwą ocenę. 8) ;-)
No to pisz ten "elaborat" ;-) Poczytałbym. Mam następne dwa gotowe ale nie mogę ich publikować bo wyjdzie na to, że jestem monopolistą.Cytat:
Właściwie to co Kuchatek już tu na forum napisał na temat lampy też powinno zostać przeniesione do T&T.
Pozdrawiam
Janusz
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=13286
Hm, dziwny ten język polski. W każdym razie ja byłem bliższy tej definicji ;) A swoje następne teksty wklejaj bez wahania. Będzie można mysleć o nowym dziale.Cytat:
elaborat m IV, D. -u, Ms. ~acie; lm M. -y
Ťzwykle z odcieniem ironicznym: obszerne i systematyczne opracowanie na piśmie jakiegoś tematu, zagadnieniať