Na detekcji kontrastu raczej nie działało by to sprawnie ;)
Wersja do druku
Na detekcji kontrastu raczej nie działało by to sprawnie ;)
witam
jestem świeżo po zakupie canona 600D + dwa obiektywy 18-55 oraz 55-250 , co powinienem dokupić do tego zestawu aby można było robić zdjęcia makro korali w moim akwarium morskim . na razie udało mi się uzyskać coś takiego Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - c93dbf01dbec8.jpg
http://zapodaj.net/68c8e2b453e95.jpg.html
tylko przez szybę :) o góry słaby dostęp .
znalazłem coś takiego Zestaw Makro do Canon 700D 650D 600D 60D 7D 100D (3427043333) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ale nie wiem czy moze kupić coś innego
Wskazany przez Ciebie zestaw, to jakiś żart. Jego cena jest ceną za dowiedzenie się, że nie tedy droga - Twój wybór, a poniżej masz za darmo:
Potrzebujesz: pierścienie dystansowe do makro, statyw fotograficzny i ew. filtr polaryzacyjny (niekonieczny, ale ułatwi życie, jednocześnie je utrudniając - zależy ile masz tam światła). To wszystko nie będzie kosztować 45 zł.
Rozumiem, że sprawdziłeś już wariant fotografowania korali z ręki bez pierścieni i on Cię nie zadowala?
Zamiast pierścieni jest jeszcze nakładka Raynox i to oferuje zadowalającą jakość optyczną i wygodę użytkowania, jednak pierścienie w wersji plastikowej, ze stykami przenoszącymi automatykę będą tańsze, bardziej uniwersalne i bez żadnego wpływu na jakość optyczną zestawu. Posiadam kilka lat plastikowe, marki "Delta" i jeszcze czasem używam z teleobiektywem (70-200 2.8) - trwałość jest wystarczająca i nie należy się o nią obawiać dopóty, dopóki nie zamierza się ich wykorzystywać do walki zbrojnej, lub do wydobywania węgla.
Jeśli budżet nie wytrzyma całości, zacznij od pierścieni i fotografuj podpierając łokieć na jakimś taborecie czy stoliku - zobaczysz o co chodzi i skuteczniej odłożysz na statyw.
O obiektywach makro nie piszę, bo pytałeś o wykorzystanie tych które posiadasz.
czyli kupić coś takiego Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ (3416523601) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ?? czy może zacząć od tańszych pierścieni Pierścienie pośrednie Makro AF autofocus Canon (3408853082) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
+ statyw i filtry
obiektywy makro tez przeglądałem ale cena jest taka jak za mój aparacik :)
Te tańsze wystarczą w zupełności, z tym że nie znam marki Nevell (nie wykluczone, że to to samo), a te które ja posiadam to dokładnie takie: Pierścienie pośrednie makro CANON z AUTOMATYKĄ, kupowałem w tym właśnie sklepie, z tym że osobiście. Różnicę w cenie pomiędzy metalowymi dołóż do statywu - opłaci się bardziej.
to i tak przepłacone
Meike Auto Focus AF Macro Extension Tube Adapter for Canon EOS 700D 60D 5D | eBay
super, dzięki za pomoc ! to jeszcze jedno pytanie , jaki statyw kupić ??
Najlepszy na jaki możesz sobie pozwolić.
http://www.canon-board.info/pozostal...-2013-a-81147/
:) oj joj temat rzeka , coś sobie wygrzebie na allegro . Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc .
pozdrawiam
Odsprzedanie kitowego obiektywu ma jakiś wpływ na gwarancję samej puszki? Leży i kurzy się, a sprzedanie tego ustrojstwa przybliżyłoby nowy system filtrów... ;)
Dzięki. Tak zakładałem, ale różne dziwne odpowiedzi ze strony gwaranta już widziałem, wolałem się upewnić. Jak się w końcu zmotywuję do przygotowania aukcji, dopiszę ew. informację o potencjalnej gwarancji... Pokrętnej, ale zawsze jakiejś. :D
Otóż to. Potrzeba jeszcze karty gwarancyjnej, a tej nie udostępnię z wiadomych względów. ;) Napiszę, że jeżeli cokolwiek by się miało dziać, to zainteresowany odsyła go do mnie, a ja się zajmę resztą. :)
Panowie to nie jest prawda - ksero dowodu zakupu wystarczy, jeśli produkt ze sprzedaży łączonej - osobiście sprawdziłem na obiektywie z zestawu z body, który odkupiłem od znajomego.
Czyli mam do sprzedania praktycznie nowy obiektyw z gwarancją i akcesoriami... Nie chcę robić OT, ale ile to może być warte? 18-55 IS II + osłona EW-60C (zamiennik) + polar Kenko DMC + Hoya UV? Zrobiono nim maksymalnie 500-600 zdjęć, szkła bez rys, w środku nie ma paprochów.
Filtry zostaw na inne szkło, lub sprzedaj osobno a kita na gwarancji z osłoną gdzieś za 200zł możesz wystawić :p powinien się sprzedać
Salas dobrze radzi - sprzedaj sam obiektyw z osłoną a filtry mogą się zawsze przydać. Jeśli nie wiesz ile chcesz, to zrób licytację i się dowiesz :)
Tyle że są kolejne dwie sprawy, które nieco komplikują. ;) Wszystkie szkła jakie mam, są na innej średnicy (na 75-300 nie używam), co skłoniło mnie ostatnio do zebrania funduszy na system filtrów Cokina (czy jak generalnie nazwać te kwadraciki). W najbliższym czasie nie planuję nowych zakupów, więc pewnie dodam po przekroczeniu jakiejś określonej kwoty przy licytacji. Jeszcze raz dzięki za sugestie.
Zresztą ostatnio koncentruję się nie na tym co trzeba. Z 600D "znam się" od nieco ponad 2 miesięcy dopiero, także techniką się zająć powinienem a nie "duperelami". Pozytywnie mnie zaskoczył ten model. Po nieco leciwej (i nie ma co ukrywać- amatorskiej) już konstrukcji spodziewałem się raczej przeciętnych możliwości, a nadal potrafi mnie miło zaskoczyć... :) Walczyłem z decyzją, czy nie zbierać dalej do FF, ale zajęło by to zbyt dużo czasu. Miałem już dosyć ograniczeń jakie narzucał kompakt i ujęć, których nie mogłem "ustrzelić" z tego względu. Nie wszędzie da się wrócić na drugi dzień. Do przesiadki jeszcze daleka droga raczej. :D
Skoro masz własne zdanie, to po co nas pytasz ?
Nawiasem mówiąc nigdy nie wiadomo kiedy dany filtr się przyda a w zestawie i tak wiele za niego nie dostaniesz.
Chciałbym, aby Twój przypadek był regułą, a nie wyjątkiem.
Napisałem do C:
" Szanowni Państwo, w związku z tym, że spotkałem się z różnymi interpretacjami i sposobem honorowania gwarancji europejskiej Canona (ESG) proszę o wyjaśnienie następującego zdarzenia:
Przypadek I
1.Firma kupuje pochodzący z legalnej polskiej dystrybucji zestaw :body+obiektyw.
2.Pierwszemu konsumentowi firma sprzedaje: body+karta gwarancyjna+paragon
3.Drugiemu konsumentowi firma sprzedaje:obiektyw z zestawu+paragon.
Czy obiektyw kupiony w ten sposób jest objęty pełną gwarancją, łącznie z kalibracją?
Przypadek II
Jako konsument kupuję z polskiej dystrybucji zestaw body+obiektyw otrzymuję kartę gwarancyjną i paragon. Podczas trwania rocznej gwarancji sprzedaję osobie fizycznej sam obiektyw wraz z kserokopią paragonu za zestaw. Czy ten obiektyw jest dalej objęty pełną gwarancją? "
Odpowiedż C:
"Data:
24/02/2014
Numer zgłoszenia:
1-1761003051
Szanowny Panie ,
.
dziękujemy za wiadomość i kontakt z działem pomocy technicznej — produkty konsumenckie Canon.
Opierając się na warunkach Europejskiego Systemu Gwarancyjnego uprzejmie informujemy, że obiektyw kupiony w ten sposób (tylko dowód z zakupu) nie jest objęty gwarancją. W opisanym przez Pana przypadku II również obiektyw nie będzie objęty gwarancją."
Może źle zadałem pytania?
Czyli jednak. Ewentualna gwarancja realizowana poprzez pierwotnego nabywcę. Zwiększa to nieco koszty (wysyłka podwójna), ale nadal daje możliwość serwisowania sprzętu. Dzięki za dokładne informacje.
pzdr.
Wydaje mi się, że serwis nie kalibruje 18-55, tak samo 50 1.8 II. Więc w czym problem? :p