Ja Szkołę fotografowania NG z "panią na koniu" zanabyłem w Merlinie za 41,50 ostatnio.
Wersja do druku
Ja Szkołę fotografowania NG z "panią na koniu" zanabyłem w Merlinie za 41,50 ostatnio.
Nie znalazłem w tym wątku (ani na całym CB) pozycji Johna Bergera - jego prace to już klasyka na uczelniach artystycznych USA - polecam zwłaszcza książkę "O PATRZENIU" ("must-have" dla wszystkich ambitniej traktujących fotografię)
Witam serdecznie,
podobnie jak koledzy z wcześniejszych postów szukam dobrego podręcznika fotografii. Z tego co wyczytałem polecacie Mroczka (ale jak wiadomo jest poza zasięgiem). Wyklarowały mi się dwie pozycje:
1. "Fotografia" John Freeman
2. "Nowy podręcznik fotografii" - John Hedgecoe
Jak uważacie, która z nich jest lepsza? Może jeszcze jakaś inna...
Nie zależy mi na poradniku technicznym, tylko na poradach co do kompozycji, operowania światłem itp.
Pozdrawiam.
Zagadnienia które Cię interesują są w tej książce pomiędzy technikaliami. John Hedgecoe wydał też inną książkę "The New Photographers Handbook". Obydwie są podobne. Technika i niewiele o kompozycji.
Przyzwoite pozycje to:
Łukasz Gaweł - Praktyczny kurs fotografii.
Witold Dederko - Światło i cień w fotografii.
Paweł Wójcik - Kompozycja obrazu fotograficznego.
" Nowy podręcznik fotografii" niestety nie czytałem, posiadam "Fotografię" Johna Freemana, bardzo dobrze wydana, z dobrze wydrukowanymi zdjęciami, trochę na wstępie jest o sprzęcie ( jak wszędzie), reszta o fotografowaniu z wieloma dobrymi zdjeciami, większość robiona w analogu ale do cyfrowych również się odwołuje, brakuje mi trochę przy opisach fotek parametrów ustawień.
To ja polecam do tego "portret doskonały" MIchella Busselle - jest pokazane często skąd się brało światło na zdjęciach.
Ksiazka Gawla jest naprawde fajna ... duzo zdjec jest z czego sie uczyc. Ale o tym bylo.
Natomiast ten nowy Dederko to porazka moim zdaniem dla poczatkujacego. W ogole cos z ta ksiazka jest nie tak ... niby porusza wazny temat, niby profesjonalnie ale czyta sie to jak ksiazke kucharska.
Nie mam pojecia kto Ci ja polecil na IRCu.
Ksiazka nie jest zla, zajmuje sie problemami ktorych daremno szukac w innych pozycjach ale absolutnie nie nadaje sie dla poczatkujacego fotografa. Natomiat jesli ktos sie nastawia na studio/martwa nature to jest lektura obowiazkowa.
ale i tak lepszy był jego tata nowego dederki ze swoimi książkami :)
Wczoraj wieczorkiem coś mnie natchnęło i wziąłem z mojej biblioteczki fotograficznej książkę Andrzeja A. Mroczka " O fotografowaniu" książeczka jak na dzisiejsze czasy z fatalnym wydrukiem na fatalnym papierze. (wtedy całkiem dobre i jedno i drugie". Książka oddana do druku w roku 1984, wydrukowana i wydana w roku 1987. A wiec równo 20 lat temu. I w tym nostalgicznym czytaniu stwierdziłem dwie zasadnicze sprawy.
1. Te 20 lat w fotografii to prehistoria (a przecież już sam w tym czasie w to się bawiłem)
2. Książka jest rzeczywiście o fotografowaniu.!
Ad. 1. Czyta się w rozdziałach o sprzęcie i materiałach fotograficznych o czymś, czego już właściwie dawno nie ma. Marzeniem w tych czasach polskich i nie tylko zawodowców był topowy Canon A-1. Windery mechaniczne i "elektroniczne" cuda odkryć i techniki, o których dzisiaj być może młodzi użytkownicy forum nie wiedzą nic, ( bo i skąd?). O błonach i innych materiałach nie wspomnę bo to zupełna skamielina!
Ad. 2 Książka jest rzeczywiście o fotografowaniu czyli jak robić samemu dobre zdjęcia a nie jak obsługiwać aparat i inne gadżety, żeby zdjęcia "wyszły w aparacie". Książka nie jest - jak się dzisiaj masowo spotyka- kolejną instrukcją obsługi aparatu fotograficznego i tutorialem jak obrobić to co nie wyszło fotografowi w którymś z wielu programów do obróbki. Nie rozpędzając się w opisach stwierdzam, że kto się chce nauczyć prawdziwej fotografii musi sięgnąć -przynajmniej czasem do starych książek.
A co do technicznych aspektów fotografii. Pan A. Mroczek pozwolił sobie na bardzo krótkie zamieszczenie swoich wyobrażeń jak technicznie rozwinie się fotografia i jak będzie wyglądała sprzętowo puentując:
cyt.” Co będzie jak książka zostanie wydrukowana?. A jaki stan techniki fotograficznej będzie wtedy, gdy książka zostanie oprawiona? A wówczas, gdy wreszcie dotrze do księgarni? Nie wiem-nie jestem wróżbitą.”.
I teraz sam być może z uśmiechem mówi do siebie- kurcze wyobraźnia tego nie mogła ogarnąć.
To co się wydarzyło przez te 20 lat przerosło o lata świetlne moje wyobrażenia!
Moje Panie Andrzeju tym bardziej. Ale strasznie się cieszę, że mogłem i nadal mogę w tym uczestniczyć! I cieszę się, że są jeszcze Pana książki „O FOTOGRAFOWANIU”
Polecam wszystkim szczególnie młodym adeptom pasji fotografowania zaglądanie do książek z tamtych czasów. Warto dowiedzieć się skąd się to wszystko wzięło.
No więc ja jestem młodą adeptką fotografii, zwłaszcza stażem młodą – ale od dawna osadzoną, że tak to ujmę, w grafice reklamowej, gazetowej – i przeczytane "O fotografii" – drastycznie przemeblowało mi w głowie – zaczełam zupełnie inaczej "obrabiać" zdjęcia, zwłaszcza czarnobiałe. Zaczełam obserwować otoczenie pod innym kątem. Po prostu niezły kopniak:roll: Ale w czasie lektury musiałam robić częste przerwy - chyba z wiekiem percepcja mi wysiada - potrzebowałam więcej czasu, żeby przemyśleć... przetrawić...
Kati
i moje skromniutkie G7
czy ktoś przeglądał lub ma którąś z tych książek
Instrukcja od aparatu nie wystarczy?
Są tam jakieś ukryte funkcje tego aparatu opisane, może jak instalować gierki do grania w pociągu? Nie rozumiem, jak można łączyć dwie tak skrajnie różne rzeczy jak Canon 5D i fotografię ... (-:
Starszych nie czytalem niestety wiec niewiele Ci pomoge. Jesli interesuje Cie to jak bedzie wygladala twarz przy oswietleniu przednio gorno bocznym i dziesiatkach innych ustawien lamp to jest ksiazka dla Ciebie :)
Jest to jak wyzej pisalem pozycja specyficzna ... ja skorzystalem na lekturze (chociaz nie tak bardzo jak sie spodziewalem) ale sadze ze dla wielu osob ta ksiazka bedzie zupelnie nieprzydatna. Moze tez za cienki jestem w te klocki i malo do mnie dotarrlo co jest bardzo prawdopodobne.
Pozdrawiam
Czy znacię jakąś dobrą pozycję poświęconą wyłącznie obróbce zdjęć czarnobiałych w CS2?
W sobotę wpadła mi w ręce fajna ksiażka o fotografii przyrodniczej: Jerzy Grzesiak – Fascynacje. 64 strony bogato ilustrowane zdjęciami i opisami autora. Kilka którkich opwiadań z cyklu "jak powstało to zdjęcie", i cały rozdział (niedługi, ale na temat) dotyczący fotografii zwierząt w środowisku naturalnym. Bardzo jestem zadowolony z tej książeczki, fajnie się czyta. Polecam wszystkim chcącym rozpocząć przygodę z fotografią przyrody. Brakuje mi tylko opisów technicznych "exif'a" pod fotkami.
czy ktoś ma może książkę "praktyczny kurs fotografii" hedgecoe'a john'a ? dobra jest ?
Może i czytanie książek o tym jak się fotografuje jest bezsensowne ale warte poświęcenia uwagi są ksiązki o fotografiach - gdzie opisane są intencje autora, jego otoczenie, inspiracje itp. Rzeczy te nie zawsze można wypatrzyc na zdjęciu:)
Polecałabym przeczytanie Odwagi Patrzenia i Światło i Mrok - książki wydane przez Fundecję Edukacji Wizualnej, jeżeli ktoś odwiedził tegoroczny Fotofestiwal w Łodzi to miał okazję się z nimi spotkać.
http://www.xexe.pl/sklep/3/71992/ <---- NP.TU :)
Opracowanie Zbiorowe/ Wydawca: Fundacja Edukacji wizualnej
Link do chyba najtańszej księgarni w internecie :) niewiele osób ją zna...
http://www.xexe.pl/sklep/3/71992/0&a...nia&sz_gr_id=3
Np. Historia fotografii światowej kosztuje tylko 219zł
http://www.xexe.pl/sklep/243/71883
Przy okazji (chyba nikt w tym wątku tych pozycji nie wymieniał) POLECAM:
"Fotografia - mowa ludzka perspektywy teoretyczne"
URSZULA CZARTORYSKA
i tej samej autorki:
"Fotografia - mowa ludzka"
[To w sumie książki dla tych, którzy nie mieli szczęścia/okazji sięgnąć po PRZYGODY PLASTYCZNE FOTOGRAFII]
Dla poszukujących - dobre księgarnie internetowe - stricte fotograficzne:
1. http://www.f5-ksiegarnia.pl/
2. http://www.fotoszop.pl/
adalbercie, wdzięczne ukłony za linki zasyłam :D
a może jeszcze powiesz - albo mala mi niech powie - czyje eseje zamieszczono w 'Odwadze patrzenia'?
bo choć tytuł piękny [ciekawe, czy ktoś świadomie zainspirował sie 'Męstwem bycia' Paula Tillicha, czy to przypadek], to nie nalezy sie nim kierowac, a klasą autorów
i po co ja tam zajrzałam, nieszczęsna?
mają album Maria Giacomelli:!: - za prawie 300 zł, więc nic z tego :cry:
:D odpowiedź na Twoje pytanie - tutaj:
http://www.f5-ksiegarnia.pl/nowy_pod...?id=492&kat=03
(jeszcze nie czytałem... zamówiłem :) ma dotrzeć w środę/czwartek)
energia_ki: przepraszam :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
http://fotosklepik.pl/index.php?prod...duct&prod_id=2
taki rarytas :) tyle czasu wisi i jeszcze żaden CB-man sie nie rzucił ;)
Calkiem sympatyczna ksiazka, mozna sobie do poduszki po pare stron czytac jak powiesc, nie jak podrecznik
"Still life and special effects photography
a guide to professional lighting techniques" Roger Hicks, Frances Schultz
Piętnaście stron wprowadzenia, w tym, opis piktogramów, podstawowy opis rodzajów lamp studyjnych, a potem:
schemat ustawienia lamp, opis, zdjęcie,
schemat ustawienia lamp, opis, zdjęcie,
i tak przez prawie trzysta stron. Cudo dla takiego lajkonika jak ja. Znajomość angielskiego jest przydatna, ale nie jest to warunek konieczny do korzystania z tej książki. Wszystko jest fantastycznie rozrysowane. Koszt w amazon.com jakieś 25$ z przesyłką do Bolandy.
Czy może ktoś czytał tą książkę http://www.f5-ksiegarnia.pl/nowy_pod...?id=734&kat=06
Dzięki za info.. właśnie czegoś takiego poszukiwałem (a właściwie żona ;) )
I kupiłem na allegro za 62 zł..
Pozdrowienia..
Artur
P.S. jest też tu: http://humalibra.pl/?site=zakupy&id_produktu=3261
Widocznie to był ten egzemplarz co go kupiłem na allegro.. ;)
Książka już dotarła.. bardzo fajne przykłady - "jak krowie na rowie" - pokazoano jakustawiano i jakie lampy i zdjęcie wynikowe..
Pozdrawiam
Jest tutaj
http://www.kapitalka.pl/Sztuka/Fotog...chulz-Frances/
i tutaj
http://www.bookarest.pl/product_info...4c6457b5533fe8
troche drozej ale jest
50% różnica w cenie ... to faktycznie "trochę" drożej ;)
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnymi książkami do tego tytułu: Patrick Chauvel "Reporter wojenny" ?
Jeśli nie czytaliście to polecam. Bardzo fajna lektura.
a wie ktoś może czy gdzieś można dostać jeszcze Mroczka "książka o fotografowaniu" lub ma ktoś ją w e-booku?
Teraz to już tylko z drugiej ręki chyba, że masz 999zł to został ostatni egzemplarz w wydawnictwie ;) .
Poszukaj np. na allegro.
Z tego co wiem to nikt nie przerobił tej książki na wersję elektroniczną... przynajmniej nigdzie nie można jej znaleźć.
Najwidoczniej ma juz dość :)
"Książka o fotografowaniu" jest przez wielu fotografów uwarzan za swoista biblie wiec zedko ktory by chcial sie jej pozbyc.
Z tego co ja wyczytalem to jak narazie jest to najlepsze zrodlo wiedzy, ale niedostepne:? Jak ktos bedzie chcial sprzedac za normalna cene, albo znajdzie wersje elektroniczna to prosze o info na pw;)
Ja też piszę się na link na PW jeśli gdzieś wypłynie wersja elektroniczna, ew. egzemplarz oryginalny za ludzkie pieniądze.
Głupio, bo głupio - zamierzałem uczciwie dać zarobić autorowi i wydawnictwu, ale w świetle zaistniałej sytuacji (wyczerpany nakład i bardzo duży popyt) ich polityka jest dziwna. Wszyscy by skorzystali - autor, wydawnictwo, czytelnicy. Sam popędziłbym do księgarni nawet gdyby były już te pdf'y.
Jeśli przyjąć teorię o "kultowości", to drastycznie zmieniałoby to wyobrażenie o autorze i przeczyło temu co (przynajmniej ja) tu i tam o A.M. wyczytałem - jeśli ktoś może podać jakiś racjonalny powód, dla którego autor może nie zgadzać się na wznowienie (ogólnie, ale może są i przecieki o tym konkretnym przypadku), to ja z chęcią o tym przeczytam (kłótnia z wydawcą... ? heh).