Panowie, do umawiania się na testy służy priv - czy możecie skupić się na merytorycznej dyskusji? Przywoływanie Was do porządku staje się nużące...
Wersja do druku
Panowie, do umawiania się na testy służy priv - czy możecie skupić się na merytorycznej dyskusji? Przywoływanie Was do porządku staje się nużące...
Z zamieszczonych fotek można wywnioskować że, szkiełko jest naprawdę bardzo fajne - do mnie przemawia :)
Rozumiem, że manualne.
Ciekawy jestem jak wypadłoby ostrzenie AF-em w ten sam punkt. Jesteś pewien, że nie będzie różnicy :?:
Sunders, mozesz wyjasnic, co ma wspolnego ze soba sposob ogniskowania z ostroscia obiektywu? Uwazasz ze w trybie MF obiektywy maja wyzsza rozdzielczosc niz przy AF?
Ah, no tak - powtarzalnosc AF to moze byc zupelnie inna bajka. Ale w celach handlowych powinienes sie raczej zglaszac do Cichego na priva ... ;)
Co to jest powtarzalność AF? Pytam poważnie, ustawiasz ostrość, kadrujesz, poprawiasz ostrość i strzał. Jeśli obiekt jest w ruchu to następne zdjęcie wykonane będzie z innej odległości. Różnica paru centymetrów zaprzecza powtarzalności. Bliżej, dalej lekka zmiana kadru nawet o parę milimetrów to już inne warunki. Wydaje mi się, że raczej takiego pojęcia nie ma chyba, że ze statywu. Ale wtedy bez względu na to czy aparat ustawi ostrość lub jej nie ustawi to powtarzalność będzie stuprocentowa.
LOL - widze ze czytanie ze zrozumieniem o 3 nad ranem nie jest twoja najmocniejsza strona, wez moze sobie to kup potestuj a nie tylko ciagle najezdzasz na innych w tym watku, ze to siak to nie tak to jeszcze cos tam, potrafisz i chce ci sie to zrob taki lub podobny test, ewentualnie mile widziana jest krytyka szkla a nie testujacych to szklo
Na optycznych pojawił się test sigmy 85, tyle że z mocowaniem Nikona. Test Cichego + test optycznych i już wiem, co sobie kupię po świętach :)
Hehe. No i zaległa cisza -
Fajne porównanie jest jeszcze tutaj:
http://www.youtube.com/user/DigitalR...18/j6lsFQGVUl0
a tutaj tescik
http://www.youtube.com/watch?v=yIPFX2L9Ve8
MSZ obiektyw bardzo fajny. Kto potrzebuje ten kupi a kto nie potrzebuje będzie marudził :)
Lukasz
Obiektyw wygląda ciekawie, pytanie tylko czy ze swoim AFem jest wart żeby zapłacić za niego ponad dwa razy tyle co za Canona 1.8. Na pewno nie kupiłbym żadnej Sigmy w ciemno, bez sprawdzenia AF ze swoją puszką.
ciekawa propozycja, będę musiał ją poważnie rozważyć...
dzięki za test ;)
Cisza, bo test na Optycznych nic nowego nie wniósł.
Jednocześnie informuję, że wbrew insynuacjom nie zamierzam wprowadzać do bieżącej oferty SIGMY. Zostałem o to pomówiony w komentarzach pod testem na O. ;)
Jednak jak komuś będzie mocno zależalo, to można takie szkło zamówić, jednak już w "normalnej" cenie, na dzień dzisiejszy ok. 3890 zł.
No i mam już sigmę 85. Testowałem na 5DmkII i 7D. Wyraźny FF, ale bardzo stabilny, zawsze taki sam. Serwis sigmy mam 2 km od domu, to w wolnym czasie wpadnę na regulację. Po samodzielnym wyregulowaniu w body wszystko zaczęło trafiać w punkt, przynajmniej na 7d. Na 5DmkII trochę gorzej, ale tu winię puszkę a nie obiektyw.
Wg moich "testów" zgadza się wszystko, co pisał Cichy i optyczne.pl. Poza piskiem AF, moje szkło jest bezgłośne. Zdjęcia robiłem tylko na f1.4, bo zakładam, że przymknięte jest jeszcze lepsze :) Na 7d trafia bezbłędnie (po mikroregulacji w body), wszystkie zdjęcia w punkt. Sigma na 1.4 jest wyraźnie ostrzejsza niż otwarty canon 85/1.8 . Sprawia też wrażenie o wiele solidniejszej konstrukcji.
Teraz czekam tylko na regulację AF ze starym 5d. Ale już teraz jestem bardzo zadowolony z zakupu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno spostrzeżenie - sigma ma większy kąt widzenia niż canon, zresztą jest to opisane w parametrach technicznych (canon 24 stopnie, sigma 28,6).
Ja robiłem w drugi dzień świąt ślub, większość fot w kościele Sigmą 85. Sprawdziła się świetnie :) Większość fot trafiona, a warunki były bardzo kiepskie w kościele (ISO 3200, 1/100 sek przy f=1.4 ~ 1.6.
Niż który Canon ? Kąt widzenia w stosunku do 85L II był identyczny.
Czy ktoś z testujących sigmę 85/1,4 sprawdzał może czy ten obiektyw nie ma "problemów z blikami" podobnych do tych, które występują na fotach robionych sigmą 50/1,4?
No przecież wkleiłem linka w tamtym wątku:
http://photography-on-the.net/forum/...postcount=1445
No i pierwsza rysa na diamencie. Sigmę kupiłem w cyfrowe.pl. Miał wyraźny FF, z 5d2 i 7d to nie problem, bo wyregulowałem AF w body. Ale chciałem wyregulować też ze starym 5d. Wpadłem wczoraj do serwisu na Karwinach w Gdyni, a tu się okazuje że moja gwarancja jest nieważna. Wg pani przyjmującej w serwisie uznają tylko gwarancje K-Consult, gwarancja od cyfrowych to gwarancja europejska. Żeby było śmiesznie - gdyby sprzęt był kupiony gdzieś w Europie (Polska widocznie nie jest), to nie byłoby problemu, gwarancja byłaby ważna. Ale na sprze kupiony w Polsce ważna jest tylko gwarancja K-Consult. Mnie jako klienta nie obchodziły kwestie skąd sklep ma towar (nie pomyślałem nawet, że to może być jakiś problem), a teraz okazuje się że mogę skalibrować szkło jedynie za opłatą, chyba 230 zł. W cyfrowych dowiedziałem się telefonicznie, że to nie pierwszy problem z serwisem sigmy, ale że po ich interwencji zawsze serwis naprawia sprzęt w ramach gwarancji. Generalnie jestem zniesmaczony sytuacją, nie mam zamiaru kopać się z koniem i kłócić się z serwisem. Po weekendzie dzwonię do dystrybutora sigmy z pytaniem o zasadność odmowy regulacji w ramach gwarancji. Jeśli to nie pomoże to oddaję sprzęt do sklepu, niech sklep sam wyjaśnia z sigmą gdzie mogą realizować gwarancje.
Problemem w tej sytuacji jest sklep a nie K-Consult.
Dziwi mnie, że tak uznany sklep robi takie jajka.
Gwarancja jest dobrowolnym zobowiązaniem producenta/importera, więc może sobie zasady ustalać jak chce.
oczywiście. importer może mieć swoje widzimisie co do gwarancji na terenie kraju, w którym ów produkty dystrybuuje jednak nadrzędnym dokumentem jest gwarancja producenta, która to daje określone prawa nabywcy sprzętu na terenie danego obszaru dystrybucyjnego, w tym przypadku UE. Reguluje to również prawo UE.
Czymże innym, jak nie potwierdzeniem tego są słowa ów dystrybutora, cyt:
"Żeby było śmiesznie - gdyby sprzęt był kupiony gdzieś w Europie (Polska widocznie nie jest), to nie byłoby problemu, gwarancja byłaby ważna"
I to sklep robi sobie jaja?? Jaja robi tu sobie autoryzowany serwis wpisany w karcie gwarancyjnej produktu Sigma zakupionego na terenie Europy. Zwykła dyskryminacja produktów spoza własnej dystrybucji z czego to zresztą Sigma w PL słynie - czarne listy, podrabiane szkła i inne śmiesznostki...
To nie jest jedyny znany sklep, który obiecuje polską gwarancję a klient dostaje gwarancję "sklepową".
Zawsze lepiej się dopytać przed zakupem dokładnie, jaka jest gwarancja. Oczywiście zgadzam się z tym, że autoryzowany serwis powinien naprawić sprzęt niezależnie od miejsca zakupu. Oczywiście jeśli zakup legalny, na paragon fiskalny czy fakturę.
Jeśli kupujący ma sprawdzać co i jak jest z gwarancja zakupionego towaru w SKLEPIE a nie z worka na rynku po cichu to ja dziękuję za takie sklepy.
Śmieszne jest też to, że w innych krajach UE te szkła są znacznie tańsze niż u nas - jakbyśmy do tej śmiesznej unii nie należeli.
Ten kraj to jeden Pan powiedział, za co naturalnie przeprosić musiał to prawdziwie "Dziki Kraj".
Wolne żarty. Korzystać z "niezgodności towaru z umową" w przypadku, gdy potrzebna jest kalibracja obiektywu :confused:
Importer "może mieć swoje widzimisię", ale autoryzowany serwis nie może-producent autoryzując serwis powinien zagwarantować równy dostęp do niego niezależnie od każdej legalnej drogi dystrybucji. "Jaja robi sobie autoryzowany serwis Sigmy, bo widocznie producent mu na to pozwala" :?
Nie wiem, może warto w tej sprawie monitować producenta :???:
Jeśli się to nie zmieni, to istnieje inna opcja-wielu z nas bliżej ma do serwisu w krajach ościennych, a poza tym tam można ten sprzęt kupić taniej. Trzeba kupować i serwisować ten sprzęt w tych krajach i tyle. Istnieje tam też spora szansa na lepszą obsługę/fachowość i wyposażenie serwisu/ :idea:.
Tak właśnie powinno być, bez żadnego ale :!:
To prawda, tylko dlaczego tak się dzieje :?:
Jeśli potrzebna jest kalibracja obiektywu, to obiektyw z umową zgodny nie jest - przecież AF działa wadliwie. To jest oczywiste.
Jest to normalna usługa serwisowa, jak każda inna.
Kupowałem już kilka Sigm, tylko jedną odbierałem osobiście (właśnie w cyfrowych). Gdyby którakolwiek z nich miała problemy z AF, to bym się nie bawił w kalibrację tylko bym zwracał do sklepu.
A wiecie może jak podchodzą w serwisie do kserowanej faktury??
Myślę, że z tym nie powinno być problemu. Podobnie jak z ksero paragonu.
Różnice między instytucją świadczeń gwaranta a ustawą niezgodności towaru kons. z umową - o której to nie wspomniałem słowem - znam doskonale. Opisywałem wyłącznie świadczenia, jakie daje nam gwarant na terenie Europy, co potwierdzają dokumenty dołączone do każdego sprzętu Sigmy i adnotacje w nich. Niezbyt mnie obchodzi cóż Cię dziwi a cóż nie ale wypadałoby czytać ze zrozumieniem wypowiedzi, które się cytuje, gdyż można się przez przypadek narazić na śmieszność... zresztą dość obrazowo opisał to też Sunders i nic tu dodawać nie trzeba...
Ale rzecz w tym, że w tym konkretnym przypadku pretensje można mieć wyłącznie do serwisu. Klient dostał europejską kartę gwarancyjną, dowód zakupu? Dostał. W dokumentach dostarczanych z kartą gwarancyjną na terenie europy jest też niebieska kartka ze spisem "worldwide waranty services", wzmianką o K-Consult na terenie PL i opisem, iż w razie awarii należy dokładnie zapakować uszkodzony sprzęt, opisać usterkę i odesłać do któregoś z wymienionych serwisów wraz z dowodem zakupu i kartą gwarancyjną.
Nie rozumiem zatem jaka w tym wina sklepu? W tym, że na dzień dobry nie poinformował klienta, że sprzęt zamiast karty gwarancyjnej firmy K-Consult ma identyczną tylko, że z napisem Sigma DE?
O czym świadczy też, cytuję:
"W cyfrowych dowiedziałem się telefonicznie, że to nie pierwszy problem z serwisem sigmy, ale że po ich interwencji zawsze serwis naprawia sprzęt w ramach gwarancji".
To w końcu jak? Działa ta gwarancja czy nie? Czy może wpierw trzeba ich bardzo grzecznie poprosić i poklęczeć przed wejściem godzinę na grochu w ramach kary za to, że miało się czelność wydać pieniądze na sprzęt nie z ich dystrybucji?
Proponuję zawsze kserować - w razie zaginięcia zostajemy z niczym o uzyskanie kopii od sprzedawcy może okazać się czasochłonne.
OOO, dziękuję za tę informację :) Dołączone broszurki tradycyjnie olałem, były po ichniemu i ich treść niespecjalnie mnie interesowała. Ale teraz sprawdziłem, i faktycznie, jest tam wymieniony K-Consult jako serwis w PL. Co prawda adres jest dystrybutora na Architektów, a nie serwisu na Fleszarowej-Muskat, ale to już jest argument w mojej jutrzejszej rozmowie z dystrybutorem (albo i pojutrzejszej, mogą mieć jutro inwentaryzację :-? ). Pani z serwisu twierdziła, że K-Consult nie płaci im za naprawy gwarancyjne gdy sprzęt nie jest z ich dystrybucji. Albo kłamie, albo to dystrybutor a nie serwis leci sobie w kulki i robi problemy w naprawach legalnie kupionego sprzętu.
A tu link do strony serwisu i potwierdzenie słów "pani z okienka" - http://foto-service.pl/index.php?mode=2. Albo z PL i z dystrybucji K-Consult, albo EU i gwarancja europejska. Opcji kupione w PL z gwarancją EU nie ma.
no i w tym cały szkopuł, że to jest najśmieszniejsze. tak jak pisałeś - przecież Polska nie leży w UE...
mimo wszystko życzę powodzenia w rozmowach a jak się nie uda to oddaj do sklepu z tytułu ustawy niezgodności i niech oni oddadzą skoro wg nich to nie problem i zawsze serwis ich sprzęt przyjmuje.
ktos moglby wrzucic jakies linki do galerie "nietestowych", ale fotoalbumow z sesji, portretow itd
A czym się różni potret testowy od nietestowego ?
Po interwencji u dystrybutora sprzęt jednak trafił na regulację w ramach gwarancji. W serwisie okazało się, że to pierwszy taki obiektyw u nich, nie mają go ani w systemie, ani oprogramowania do niego. Regulacja trochę potrwa, najpierw Japończyki muszą dostarczyć soft. W dobie internetu to niby nie problem, ale prawa Murphy'go wiecznie żywe :/
Jak sprzęt wróci z regulacji napiszę jak się sprawuje ze starym 5d.
To współczuję. Ja czekałem prawie 3 miesiące na ten soft od japońców :) No i się nie doczekałem..