nie gadajmy o kadrach !!! :-)
gadajmy o kolorze skóry i o tym czy jest atrakcyjna.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dla mnie OK, smacznie.
Wersja do druku
Chyba muszę znowu się ze Spyder pro 2 przeprosić i skalibrować dziada od nowa :)
Co do saturacji to w pełni się zgadzam, niestety i u mnie w FF wygląda to na mocno przesycone.
Jeśli chodzi o fakt, że zdjęcia profesjonalistów wyglądają dobrze zarówno na skalibrowanych monitorach jak i lapkach, to nie ulega to wątpliwości. Wczoraj wygrzebałem dość ciekawy tekst właśnie z tym związany. Jak ktoś trochę po angielsku "spika" to polecam artykuły tego Pana, bo są ciekawe i potrafią wiele wyjaśnić:
www.gballard.net
słuchajcie, ja mam Eizo w robicie, NIESKALIBROWANY.
ale eizo nawet fabrycznie wyświetla nieźle.
więc OK - kalibracja ważna, ale bez przesadyzmu......
jak się dobrze "wyprowadzi" skórę to powinna być OK, na różnych wyświetlaczach.
Proponowałbym też na serwer wrzucać jpg w sRGB - wtedy wyświetlanie będzie bardziej uniwersalne na różnych monitorach.
???
A ja widzę przede wszystkim rękę trupa (lewy górny róg).
dostałem rawa od dancio, troszkę inny kadr, ale generalnie "na wyjściu" podobnie.
ja to widzę tak:
aha, tylko ACR. bez PS.
A ja twoja widze tak:)
Ja chyba jakiś zmarzluch jestem, bo mi cieplejsze bardziej podchodzą. :)
Dancio ma cieplejsze kolory od ciebie Michale i wydaje mi się, że przez to są bardziej naturalne.
Pisząc to patrzę na swoje ręce, żeby porównać, która kolorystyka jest bliższa :)
no i co michal.. podoba ci sie ta kolorystyka z twojego zdjecia co zrobilem ..??
Dancio, kolorystyka jest jak najbardziej OK! jedyne co to trochę zaszumione ale kolory gites.
Mi, po małych zmianach wyszło tak:
ziarno dodalem .. bo podoba mi sie cos takiego na pamierze ale moj styl.....
pzdr
każdy widzi inaczej.... ja u Dancia widzę za dużo czerwonego na skórze....
Osobiście uważam, że troszkę za zimne (odrobina ciepłego koloru i trafiasz w serce mojej żony - powiedziała, że śliczne) ... Zauważyłem, że "niebieskości" dodają uroku, jednak tutaj jakby było ich za dużo ... ale to tylko moja subiektywna opinia :).
"dancio" - nie wiem jak u Ciebie, ale ja widzę nieładny szum.
Usuwanie profilu ICC to proszenie się o kłopoty i jest najgorszą rzeczą jaką można zrobić. Naprawdę, proponuję zacząć od dobrze skonfigurowanego systemu, aby nie było problemów, bo mówimy tu o minimalnych różnicach skóry itd. i jak nie ma się narzędzia dobrego do oglądania to to wszystko jest jak czcze gadanie..
Napiszę co widzę:
- wszystko od policzka w górę (czoło, nos) ma lekko niebieski zafarb,
- policzek będzie się ładnie komponował jak zmniejszysz niebieskiego, to zgodnie z kołem barw, góra zdjęcia powinna się ocieplić (chyba :confused:), a co za tym idzie, zacznie współgrać z ciepłym policzkiem
Nie bierz tego jako krytyki. Robie gorsze fotki i jestem mniej doświadczony. Opisałem to co zarejestrowały moje oczy i przetworzył mózg :D.
Aaa, zapomniałem dodać, że w samym PS dałem -10 cyan w color balance, bo już nie miałem gdzie tego w acr wymajstrować, tak to wszystko w acr.
michal_sokolowski, dzięki ;)
Jeśli nie można tutaj, to niech admin to wyrzuci.
Przypadkowo trafiłem na taką sobie stronkę
http://www.twardowscy.pl/modelki.htm
Interesuje mnie kolorystyka (szczególnie tych zdjęć z małą dziewczynką trzymającą żółte kwiaty). Nie wiem, czy to zasługa sprzętu, czy bardziej RAW + Lightroom. Na stronie nie ma żadnych informacji odnośnie tego, czym autor fotografuje (przynajmniej ja nie zauważyłem).
Może ktoś ma jakieś sugestie.
Witam
Ja widzę to tak.
Osobiście przyłożyłbym się do balansu już w puszce i starał się ekspozycje trzymac na +1ev. Wówczas nie byłoby tyle zabawy z skórą.
Pozdrawiam
A tak się nudzę to też się pobawiłem ;]
Co o tym sądzicie?
Można prosić RAW'a tej pary w kościele? :)
witam
PLIK RAW Z PARĄ MŁODĄ W KOŚCIELE JEST TUTAJ:
http://sokolowski.itl.pl/canon_board...a/_MG_6824.CR2
ja mam gówniany monitor tutaj więc nawet nie mogę oceniać rozsądnie....
muszę pomyśleć o jakimś konkretnym kalibrowalnym monitorze, jakieś propozycje ?
czy ktoś zna takiego NEC bodajże 221 22 cale ?
heniek - za czerwono
lulu1988 - niby ok, ale jeszcze to nie to ;)
michal - jaki masz monitor?
czerwono...?
a teraz?
coś nie poszło...:-)
jeszcze raz
Ja zrobilem tak :) ACR + winieta w PS
Też się pobawiłem (na lapku, więc gamma może być trochę nie teges) :)
...a ja tak :)
Też mi się udzieliło,więc coś takiego niechcący wyszło :
Moja wersja wygląda tak...:-D
Fajna zabawa. Moja wersja tak na szybko.
Oczywiście polecam oglądać to w przeglądarce obsłubującej CMS. Inaczej będzie czerwono.