Bo nie potrafia??Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Marcin
Wersja do druku
Bo nie potrafia??Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Marcin
Ech, szkoda normalnie gada rece z Toba PN_ do samej rzyci opadaja. Mi sie wydawalo, ze w tym wszystkim o robienie zdjec chodzi. A fakt posiadania spota czy nie w gwarantuje tego, ze kazde zrobione zdjecie bedzie chocby poprawne. Mi osobiscie bardziej by grip'a brakowalo niz spota tak swoja droga.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Ja sie nauczylem i przyzwyczailem do pomiaru skupionego i jest mi z tym dobrze. Zaden spot nie zwalania od myslenia przy pomiarze swiatla.
Takoz z tymi boskimi L-kami o ktroych w kolko opowiadasz. Miales Ty kiedys jakas L-ke?? Ba, jakioekolwiek canonowski obiektyw. Bo jesli nie to tylko powtarzasz zaslyszane obiegowe opinie. A to z zalozenia jest nieobiektywne.
Mozna pieprzyc zdjciea L-ka albo robic swietne najgorszym denkiem od butelki. I vice wersal kolego. I to takze jest nie zalezne od systemu.
Mamy tu sytuacje ze na sile probujemy porownywac dwa aparaty, ktore w inny spsosb realizuja ten sam cel: robienie zdjec. I na sile na poziomie piaskownicy wzglednie starszej grupy przedszkolnej udowadniamy, ze moje na wierzchu. Zygac mi sie juz chce.
Wyluzuj odrobine i idz robic zdjecia jak sam wielokrotnie powtarzasz.
Marcin
Ja to się tylko dziwie że moderator nie zamknął/wyczyścił takiego wątku który już dawno się nie trzyma tematu :roll: i szczerze mówiąc nic nie jest konkretnego wnoszone do tematu :-?
O, ja protestuję ;-) Spot fajny jest i basta, wczoraj w Kolonii/Frankfurcie cykałem sobie zdjęcia z wysokich budynków, spore kontrasty, niebo jasne, ziemia różnie - i po każdej fotce, patrząc na histogram, cmokałem z niedowierzaniem, że tak można się wcelować z naświetleniem :)Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
ja na nowo odkrywam naswietlanie z Mamiyka w reku - o rany.. wiecie ze mozna sie od tego odzwyczaic? niby czlowiek mysli robiac analogiem z pomiarem, czy dslr'em... ale nic tak nie poprawia myslenia jak koniecznosc korzystania z recznych nastaw bez mozliwosci podgladu zdjecia czy histogramu.. bo niby na czym? ;) a swiatlomierz to radziecki wynalazek sprzed 30lat ;)
polecam kazdemu raz na jakis czas zabawe z manulem bez pomocy swiatlomierza.. ale frajda.. a potem jak jeszcze zdjecia dobrze wyjda naswietlone to juz wogle ;)
walic spota.. :mrgreen:
Piotrus!Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
ale to przeciez taki sam onanizm sprzetowy jak kazdy inny :-) bardziej skoncentrowany na kreceniu galkami niz analizowaniu ostrosci pikseli, ale w gruncie rzeczy ni cholery majacy sie do faktycznego robienia zdjec :-) bo w sumie jeden pies, czy zamiast myslec o zdjeciu, skupiasz sie na kreceniu korbkami czy ocenianiu na ile ostre bedzie to co zrobisz :mrgreen:
nothing personal :-D
No to pokaż jeszcze efekty, bo ja też cykałem z tych samych punktów ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
bez SPOTa i efekty też mam zadowalające :)
pzdr.
d 200 za 7 tys... powazna konkurecja dla canon 5d
nie dla 5D tylko dla 20D do 5tki to do piet niedorastaCytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
ale za to cena 5D pojdze w doł :D
d-200 to konkurencja do c5d czy do 20d? pytam bo dlugi ten watek a nie chce mi sie tyle czytac;d
Z racji crop'a i rozdzielczosci to 20D i jego nastepca (jakkolwiek sie bedzie zwal).
Jutrzejszy news juz dzis!
Taki sobie watek:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=15655242
Jako ze strone zdjeli tutaj link do mirrora:
http://www.fotomagazin.ro/tmp/NikonD200.mht
No wlasnie... Czy to juz? Napewno jutro? ;)
Jesli tak to skad wzieli to CCD? Raczej nie od soniaka...
Flash sync 1/250 (!)
Ciekawe jak machina Nikona(typu Ken Rockwell i inni, patrz tu:
http://www.kenrockwell.com/tech/syncspeed.htm) bedzie to spinowac.
Przeciez 1/250 to skandal, prawdziwy aprat musi miec 1/500 ;-)
Podobnie ciekawe co powiedza o tylko jednym cross point AF i w ogole
systemie AF. To naprawde moze byc zabawne...
Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Przeciez ja nie neguje uzytecznosci pomiaru punktowego.
Ja nie che ogladac twoich zdjec (no, nie jak masz, to pokaz :)),
ja chcialem zobaczyc chocby jedno zdjecie tego natreta, co tu podsrywa
ciagle... Jakos nie moge sie doczekac...
Co oni teraz zrobia... Tak nisko upadli... Dobrze ze nie do 1/200, bo wtedy to nawet trabanciarze by z nich smiali :twisted:Cytat:
stawiam zaklad, ze nie zobaczysz ;) bo natreci maja to do siebie, ze aby go uciszyc trzeba go celnie trafic: Ty to zrobiles i juz sie zamknal. poprzednicy, tylko dyskutowali - a to nie bylo skuteczne...Cytat:
a swoje ,,podsrywanie'' gdyby mial czym podeprzec, to by podparl - ku chwale jedynie slusznego systemu ;) wiec zaklad moge zakladac :mrgreen:
on kiedyś pokazał swoje zdjęcia. Ale to, że były kiepskie nie świadczy o tym, że nie ma racji. Najwyżej zwiększa tego prawdopodobieństwo ;)
Jakby ktoś miał ochotę sobie ściągnąć pdf-a
http://s62.yousendit.com/d.aspx?id=2...I07506CWEQ86B5
no to juz jest.. czyli ten watek zamykamy a przenosimy sie tutaj
http://canon-board.info/showthread.php?t=6350