:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Błajo
Exif twierdzi, że ten wbudowany w G2 ;)
Wersja do druku
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Błajo
Exif twierdzi, że ten wbudowany w G2 ;)
O kurde :| znam tego gościa... Prawdę mówiąc - ma duże wzięcie a liczy sobie też niemało... :| dobrze widzieć galerię...
zastanawia mnie ile biorą za usługę ci mistrzowie od kiczu i g...na, powinno się im zabronić używania PSa ( aż strach pomyśleć że ten program może być zmuszony do takich prac - pewno twórcy nawet o tym nie wiedzą )
Cóż, nie uważałem się za dobrego fotografa, może za niezłego, ale po obejrzeniu tych zdjęć uważam, że jestem ********y ha ha ha
Chyba muszę podnieść cenę za usługi :mrgreen:
http://www.artcreo.com.pl/index.php?...7wesele#anchor hmmm, myślalam, że sie opiłam tym winem, co je tu mam...
a to http://www.artcreo.com.pl/index.php?...3efekty#anchor ? sama nie wiem co mi się stało... ech...
Przecie to dział "Efekty" na stronce "Fotografia Artystyczne" więc o co chodzi :-? :twisted: ;)Cytat:
Zamieszczone przez fragile
OT - ... podoba mi się Twój cytat w podpisie ... czy to aby nie słowa Pana Robbiego W. ;) jeśli tak podzielam gust muzyczny :cool:
Pozostająć OT - Brawo za spostrzegawczość :) Witam wśród znających teksty piosenek RW :)Cytat:
Zamieszczone przez Moris
Co nie zmienia faktu, że te zdjęcia mnie rozwaliły :P Podnoszę cenę za usługi, jak zasugerował, mówiąc wprawdzie o sobie, jeden z zacnych Przedmówców ;) Za nisko się ceniłam ;)
Ech, Panowie :) Podnieśliście mnie na duchu ;) Dziękuję :*
Chyba sobie ustawię na tapecie :) http://www.fotogromala.pl/plener/63.htm
co chcesz...pierwszy raz widzę normalne zdjęcie w tej kategorii...
:-( a kogo bierzecie na własny ślub? (mam dylemat):smile:
Nie mam tego problemu, jestem po ślubie już jakiś czas:)Cytat:
Zamieszczone przez marekb
chyba zaszyję wujka Zdzicha i dam mu sprzęta, niech se postrzela migawą
Też mam dylemat ;) Ale gdybym ślub planowała, wzięłabym Koszowskiego na 150 proc. Dołożyłabym do tego, żeby przyszedł nawet drugie tyle ile by powiedział za usługę ;) Jest rewelacyjny :)Cytat:
Zamieszczone przez marekb
No względnie Grabek, gdyby mieszkał bliżej ;)
A najbardziej wolałabym se sama zrobić, szkoda że to niewykonalne :D
A ja wezmę kumpla fotografa, albo dam puszkę jakiemuś gościowi. Zrobi parę fot i będzie :twisted:
W!
Jak bardzo trzeba byc zdesperowanym aby brac slub ;> ??
Dwa, slubne zdjecia sa jak i pogrzebowe - zbedne. Jestem pewien ze za dwadziescia lat nikt nie zechce nawet na nie spojrzec ;/ !
Zdrowko i otwartej glowy wszystkim!
Ja z kolei myślę, że procent ludzi myslących jak Ty jest znikomy.Cytat:
Zamieszczone przez lukep
Kiedyś może to docenisz i zmienisz zdanie/poglądy.
Też zdrówka życzę, bo... to najważniejsze :D :wink:
W!
*cale szczescie, bo czuje sie wyjatkowy i inaczej myslacy, cenie wolnosc chyba po prostu!Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
*z tego co widze to mam ponad 10 lat wiecej niz kolega i tylko utwierdzam sie w przekonaniu ze wolnosc ponad wszystko. Mozna miec to samo i o wiele wiecej - wierz mi!Cytat:
Zamieszczone przez Zielony
Milych slubow i ... ;/
Zdrowko (to taki sztampowy zwrot u mnie)
no właśnie najprawdopodobniej czeka mnie niedługo plener...pomocy...przeżuciłem ten wątek i na razie wiem jak nie robić...no nic...jakoś se poradzę
I to wystarczy. Reszta to pomysly na ujecia i reagowanie na zmiany naswietlenia.Cytat:
Zamieszczone przez mattnick
rozumiem, ze na kieckę nie celować tylko na ryjek albo garnektur i blokada eksp. i pstryk :) Statyw konieczny czy z łapki ??
Przy 350D nie kombinowałbym bardzo z blokadami itp - na dworzu ten aparacik spisuje się znakomicie. Co najwyżej stała korekcja na +0,3 lub 0,7 żeby histogram dać max w prawo. No chyba że będzie bardzo ostre słońce - wtedy trzeba kontrolować, bo zauważyłem że w takiej sytuacji aparat raz niedoświetla, raz prześwietla.
I oczywiście RAW.
Statywu bym nie brał. Za to lampę koniecznie (ale ja jestem z tych, co sie bez nie j nie ruszają nigdzie:))
Maksymalnie uprościć sprawę techniczną i skupić sie na zdjęciach, na relacji z młodymi, na uchwyceniu emocji, zwłaszcza że na plenerze fotograf jest głównym reżyserem i cały klimat sesji zależy w sumie od niego.
Ja jeszcze w tym psychologicznym aspekcie jestem za kiepski i plenerów prawie nie robię w związku z tym:D
no widzisz..raw powiadasz. Ja mam jakieś dziwne problemy z wołaniem tego...
A jesli chodzi o lampę to jakieś propozycje co do ustawień ?? podejrzewam, ze to będzie 430 ex.
Może jeszcze jakieś inne sugestie ??
No ja zawsze na dworzu walę w Av, FEC od -1,3 do -2EV, zależnie od światła zastanego. Palnik goły na wprost:)
A jakie masz problemy z wołaniem?
no nie bardzo wiem jak się za to zabrać (znaczy się co poprawić czasami nie wiem) :). Otwieram w szopie "poprawiam" zapisuję i nadal mam mieć rawa ??
OK, a tak przy okazji: jak robisz we wnętrzach?Cytat:
Zamieszczone przez Encor
M - wyciągamy zastane ile się da? (1/30-1/60, f/4-5,6 ISO 400-800)
co z FEC?
"+" czy "-" ?
Zależy w czym robisz. Ja mam doświadczenia z PS/ACR/BridgeCytat:
Zamieszczone przez mattnick
Rawy obrabiam wstępnie w ogóle bez dotykania się do PS - spod Bridge odpalam ACR, wołam, a całość ustawień zapisuje się do pliku .xmp. Jeśli potrzebuję z tego wszystkiego zrobić jpg to kolejnym krokiem jest otwarcie RAWa w PS - oczywiście najpierw odpala się on w ACR, a z niego "eksportujemy" do PS. Tam praca na 16-bitowym obrazie, na końcu zmiana na 8 bitów i zapis do jpg.
A sam RAW + .xmp do archiwum
Dokładnie. No, może czasy raczej bliższe 1/80 - 1/100, a przesłona na pełnej dziurze, lub lekko przymknięta.Cytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
No chyba że koniecznie potrzebuję ciut większej GO...
Raczej zawsze +0.7EVCytat:
Zamieszczone przez gwozdzt
Przy okazji - polecam bezstratne kadrowanie/obracanie w ACR. Narzędzie rewelka.
żeby rozwiać fałszywe wyobrażenie jakie może powstać po lekturze tego wątku, że w Polsce robi się najgorsze zdjęcia ślubne przykład z Ameryki http://www.tomellisphoto.com/gallery5.htm. już nawet nie mam siły się śmiać...
ja się dorzucę z jeszcze jedną perełką montażu:
http://www.krymarys.com/AlbumSluby/index.html
:mrgreen:
jak smiesz w krymarysa celowac... przeciez to czlonek ŁTFu!
;)
reno nie przesadzaj - do tej pory "walczylem" 300-tka (D oczywiscie :) - i jakos nie mam kompleksow... ostatnie pare imprez zrobilem pozyczona 30-tka (zanim przesiadlem sie na swoja niedawno) i czuje roznice... ale zeby "schladzac moralnie" 300-tke... eeeeee co to, to nie :)
pozdrawiam
chcialabym odswiezyc nieco ten watek....
w jednej z polonijnych gazet znalazlam niedawno reklame kursu fotograficznego. skuszona oferta nauki i praktycznych zajec w studio u zawodowego fotografa, udalam sie na spotkanie organizacyjne. to co uslyszalam, a potem zobaczylam na stronie internet., utwierdzilo mnie tylko w przekonaniu, ze mam do czynienia z "chalturnikiem" a nie fotografem i ze ja temu panu swoich pieniedzy nie oddam.
ocencie sami : www.photos-video.com
nooo,noooo nie powiemm...:D ciekawe ile gostek bierze za śluba..??
NIEZAŁE FOTKI SZCZEGÓLNIE TA MI SIE PODOBA http://www.photos-video.com/our_services.htm NIEZŁY MONTARZ PRAWIE JAK BY TAM BYLI "PRAWIE"
NO WIESZ CO ZA 250$ U TAKIEGO MISTRZA TO PRAWIE JAK ZADARMO POZDRÓWKA
Powala...;)
To akurat zadne osiagniecie... :D
Może nie ślubna co sama architektura :mrgreen:
"....zdjęciach wysokiej jakości, wykonanych zarówno aparatami manualnymi z negatywami, jak i cyfrowymi, z wykorzystaniem komputera"
http://www.smokart.com.pl/
http://www.allegro.pl/show_user_auct...hp?uid=9193025
Takich "profii" jest w Lublinie więcej...hm no cóż ludzie lubią takie szity:-). Kiedyś zadzwonił do mnie przyszły pan młody i pyta ile mam w studio teł:-). Więc mówię że dwa (białe i czarne), nie dostałem zlecenia bo typ stwierdził, że jego interesują zameczki tudzież sitowie i kolumny itd. CUDO:-)
Ze ślubnych najlepsze są te:
Ja miałem hehe... przyjemność... pracować w zakładzie foto (małe studio), którego szef zajmował się głównie fotografią kościelną, śluby, chrzty, komunie, et cetera... Oczywiście sprzęt wypas, może nie najlepszy do ślubów akurat, ale napewno dający wiele możliwości. 1DmkIII, 24-70L, kilka lamp Speedlite, zero talentu :) Począwszy od tego, że w ciemnych kościołach była totalna kiszka bo zoom mimo wszystko troche za ciemny a lampą doświetlane tragicznie, na pałe, bez pomyślunku (a propos - szef stwierdził kiedyś, że po co mu w sumie tak jasne szkło jak 24-70L, że chyba zamieni na 24-105 :)) Kadry totalna amatorka, brak jakiegoś "flow" w tych zdjęciach, bez emocji, bez tego "czegoś" co cechuje dobrą fotografię ślubną. Potem musiałem siedzieć godzinami w Photoshopie. To było moje główne zajęcie w tym studiu. Poprawiania było naprawdę DUŻO.
Kiedyś pojechałem na jeden plener jako drugi fotograf, ze swoim 30D, Sigmą 30mm i nastawieniem że "pokażę człowiekowi jak powinny wyglądać zdjęcia ślubne". Mimo mego małego stażu jeszcze w tej dziedzinie, zrobiłem bardziej klarowne, poprawnie naświetlone fotografie, niż szef swoją jedynką i 24-70...
Koleszka robi zwyczajnie to ujmując tandetne zdjęcia, przypadkowe pstryki. To tak jakby pokazać amatorowi jak obsługiwać 1D, dać mu go i niech robi zdjęcia. A co wyjdzie to każdy się domyśla.
Co gorsza w sezonie człowiek miał (kiedy tam pracowałem) sporo klientów, ludzie przed ślubem nieraz pół roku czy wcześniej przychodzili, mówili że szukają, oglądali fotografie i decydowali się na tego fotografa... Widząc jaka tandeta.
Pokazuje to tylko, że niestety ludziom brak gustu i, że jest masa chętnych na tego typu zdjęcia. Wystarczy dobra gadka z kilkoma "profesjonalnymi" pojęciami, a przeciętny Kowalski będzie oczarowany tym "profesjonalnym" podejściem do klienta, więc i stwierdzi, że "tak wyglądają prawdziwe zdjęcia ślubne" oglądając tandetne portfolio :)
2 lata praktyk w największym Salonie Fotograficznym w Tychach - http://salonfoto.com/galeria.html#Re...0-%20%C5%9Alub
Atelier :D
600,00 zł
(sesja - 12 ujęć)
Przeczytajcie również zakładkę " o nas "
W Anglii też masakrycznie dużo tego jest.
A teraz możecie mi zazdrościć ! Hah !
Autoportret
Niezłe...
Kucza21, miałeś tam 2 lata praktyki?
http://img38.imageshack.us/img38/769/pc020969.jpg
Permission Denied!
czy nie jest tak że jak linkujecie do tych badziewnych stron z badziewną fotografią to podwyższacie tym artystom wyniki w wyszukiwarce google ?
tak sobie tylko pomyślałem.