Gdzie w ustawieniach można zmienić zapisywanie wielkości liter aby przy eksporcie z Lightrooma końcówka JPG była zapisywana z małych liter?
Wersja do druku
Gdzie w ustawieniach można zmienić zapisywanie wielkości liter aby przy eksporcie z Lightrooma końcówka JPG była zapisywana z małych liter?
Sekcja: File Naming
Po prawej stronie: Extensions: Lowercase
Dziękuję bardzo. :)
szybkie pytanie jak wywalić wszystkie domyślne "presety" (najbardziej mi chodzi o te z develop)
Podczas eksportu zdjęć pojawia okno Export One File (z niebieską ramką),problem jest taki że widać tylko jego część i niewiem jak zrobić pełen podgląd tego okna.
Mam problem z lightroomem 3. Po odpaleniu go czasami wyskakuje komunikat o wysyłaniu błędów i program się wyłącza. Kiedy chce wywołać jpg, za każdym razem wyskakuje komunikat i się wyłącza. Do tej pory było wszystko ok. Zaczęło się tak dziać po tym jak zgrałem na kompa i zacząłem pracować na sraw.
Mam pytanie co do wirtualnych kopii. Posiadam folder z sesji (200+ zdjęć) i chce je obrobić w 2 wariantach (kolor i bw) z tym że chciałbym rozdzielić na 2 foldery te kopie, jest jakiś sposób prócz ręcznego przenoszenia żeby to zrobić ??
Witam serdecznie, korzystam z Lightroom-a 3.3. Chciałem zapytać czy ktoś potrafi mi pomóc, mianowicie, po załadowaniu foldera i przejściu do develop widzę na miniaturkach, że moje raw-y są jakby automatycznie poprawiane tzn widac, że program dłubie coś w miniaturkach, po przesunięciu suwaka w prawo, miniaturki dalej są " poprawiane". Wtedy mój komp zamula a procesor wrze, czy gdzieś da się wyłączyć tę opcję ?
To moim zdaniem nie jest poprawianie a renderowanie "normalnego" widoku zdjęcia. Miniaturki korzystają z wbudowanych w rawy małych jpgów, stąd ważne jest aby ustawiać na dzień dobry picture style zgodny z tym w puszce, wtedy różnica wyglądu między ekranem lcd aparatu a wyświetlaną prewką lightrooma jest najmniejsza, ale kiedy przechodzisz do edycji, generowany jest nowy podgląd, już (o ile dobrze pamiętam w przestrzeni kolorystycznej PRO photo RGB), a ponieważ masz rawy z piątki, a to duże pliki, to słabsze maszyny może przytykać.
Popróbuj jeszcze z ustawieniami cacha, wielkością prewek, kiedy mają być usuwane, czyszczeniem cacha, optymalizacją itd...
Jeśli coś popieprzyłem to poprawcie mnie proszę.
nie wiem, czy ten problem pasuje do tego wątku, ale sprawa jest następująca:
używam Lr i dwóch monitorów
na drugim monitorze (powiedzmy nie głównym) kolory są dalekie od naturalnych - wyglądają trochę jak crossprocess
jednocześnie wszystko inne wygląda na nim normalnie
macie jakiś pomysł, jaka może być tego przyczyna i jak to rozwiązać?
Nie chcę tworzyć nowego wątku, dlatego piszę tutaj.
Ma ktoś pojęcie dlaczego może nie działać pędzel korekty w camera raw (6.4)?
Wszystko wcześniej śmigało jak należy, aż nagle pędzel przestał działać.
Spodziewasz się, że ktoś Ci odpowie po tak zadanym pytaniu? :)
czy ktos z Was uzywal moze dodatku "Perfect Layers"? pozwala to nalozyc warstwe z maska i pozniej ja edytowac?
Chris ze strony producenta można ściągnąć triala na 30 dni ;) Ściągnij i próbuj:)
Sam muszę pobawić się tym dodatkiem bo wygląda na interesując :)
Zainteresowanych pluginem odsyłam do tego linka, trochę wam entuzjazm opadnie:
http://regex.info/blog/2011-04-23/1753
dzieki za linka. czytam i faktycznie wyglada to slabo. sciagne wersje testowa, zeby potwierdzic.
Czy w katalogu zdjęcia z wielu lat, posegrowane na różne foldery. Czy da się foldery jakoś otagować/oznaczyć/pokolorwać?
Chciałbym sobie zaznaczyć, które foldery/sesje są skończone, a do których muszę jeszcze zaglądnąć.
Czy ktoś wię jak to zrobić, ew. jak Wy sobie z tym radzicie?
odnosnie Perfect Layers - zainstalaowalem wersje testowa, jak dla mnie sciema. mozna zlozyc sobie 2 zdjecia, zrobic maske. natomiasto nigdzie nie widze opcji dla ktorej cala taka zabawa mialaby sens - tzn. automatycznej podmiany zdjec wyjsciowych w momencie ich zmiany w Lightroomie
Koledzy oświećcie mnie.
Warstwy ma przecież Bibble 5 - w tutorialach (video) jest niezły przykład, jak to można zrobić dobry balans bieli, pozostawiając przy granatowym, zachodzącym niebie. Jest to oczywiście tylko przykład, ale pokazujący, że warstwy doskonale działają.
Bibble 5 (kompletny program z dobrym odszumiaczem Noise Ninja) w wersji Pro kosztuje 200 Euro, a w wersji Lite 100. Plugin, o którym rozmawiacie (Special pre-order price!) kosztuje po przecenie również 100 dolarów i wymaga Lightrooma. Czy w takim razie, nie lepiej za te same pieniądze kupić kompletny program z warstwami?
Z http://bibblelabs.com/products/bibbl.../pro-lite.html wynika, że wersja Lite ma możliwość otwarcie trzech warstw na zdjęciu (przydatne, jak np. chcemy część obrazka zostawić w kolorach, a z części zdjąć saturację do zera - odcienie szarości). Wersja Pro ma tych warstw 11, ale te trzy warstwy za cenę pluginu chyba wystarczą? Nie wspomnę, że Bibble ma wspomaganie języka polskiego.
I stąd moje wątpliwości - co lepiej - plugin, który tu jest dość krytykowany, czy kompletny program, który jak widać z testów radzi sobie też nieźle. A może wersja Pro, przynajmniej dla osób, które stoją dopiero przed zakupem programu? Sam nie wiem.
Wiem, Bibble nie obsługuje DNG. Też argument. Ale przy okazji: http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=502581 - cytuję: I am using Bibble Pro with Photoshop CS2. I found them to be the best combo - wy również uważacie może, że best? Przy okazji, żeby pomóc w ocenie: http://www.phildweddingphotography.c...-optics-pro-6/
Mialem dokladnie to samo. Testowalem i czyscilem co sie dalo. Dopiero przeinstalowanie systemu pomoglo. Oczywiscie w moim przypadku
jeszcze trochę o Perfect Layers:
http://regex.info/blog/2011-04-25/1755
jakby ktos przetestowal, dajcie znac.
Z innej beczki trochę, używacie lightroom'a do generowania galerii na własną www? Jeśli tak, to jak to się sprawdza, ewentualnie którego stylu (kilka ich jest) używacie?
Ją korzystam czasami z szablonów Lightroom'owych, ale nie tych z Airtight'a (simpleviewer, itp.) bo wyjątkowo mnie drażnią.
Jak wrzucam swoje prywatne zdjęcia to korzystam ze zmodyfikowanych pod kolor mojej www szablonów Flash lub HTML, w zależności który mi bardziej pasuje do tematu.
Do komercyjnych zdjęć kupiłem wtyczkę od SSPro, bardzo fajna a i cena przyzwoita.
Według mnie to LR całkiem nieźle się spisuje jako generator galerii.
Sent from my HTC Hero using Tapatalk
Co zrobić by Raw w LR wyglądał identycznie jak jpeg tego samego zdjęcia wywołany przez aparat (przy ustawieniu RAW+jpeg)?
ustawic sobie w aparacie wybrany Picture Style, a w presecie importu LR analogiczny profil kalibracji.
Jak mam zmienić numer zdjęć w lr mam np. img321,img322 a chcę mieć 1,2
Naciśnij F2
Czy sa jakies inne metody wypalenia plyty w LR3 niz eksport do napedu DVD ? Czy ktos moze sie podzielic wiedza, jak to zrobic?
usunąłem wszystko przeinstalowałem i nic nie pomogło :(((( trudno chyba poświęcić troche czasu na przeinstalowanie systemu :((((
Jest jakiś patent żeby zaimportować RAW z 5D mkII do LR2?
czy da się jakoś zrobić, aby z obrazkiem, który jest przy eksporcie wrzucany jako watermark nic się nie działo - w sensie nie zmieniała się jakość a przede wszystkim rozmiar? Bo pomału staje się dla mnie uciążliwe eksportowanie zdjęć, a potem odpalanie windowsa żeby podpis dorzucić :)
Witam
natomiast ja proszę o pomoc
jak w LR zrobić podpis zdjęcia np foto by .....