no tak, no tak... myślę o tym, tylko jakoś czasu brak. :oops:
Wersja do druku
testował ktoś ten czytnik, albo jest w jego posiadaniu? bo ja juz sam nie wiem jaki mam wybrać.. 2 co kupiłem były póki co felerne w ogóle nie widzą kart CF :/
więc może ten będzie na miano złota?
http://allegro.pl/hama-czytnik-kart-...396044042.html
Polecam ten: http://www.media-tech.eu/produkty/akcesoria-USB/MT5019
Jest szybki i chodzi u mnie bez awarii od 2 lat. Jedyną wadą, że kabelek się przetarł od wtyczki więc musiałem wlutować nową.
Zbyszko666 a nie lepiej kupić taki czytnik http://www.delock.com/produkte/F_275...setLanguage=pl tym bardziej jeśli posiadasz złącze usb 3.0 na płycie głównej, a jak nie masz w co wątpie to przyda się na przyszłość i sam zobacz ile rodzajów kart odczytuje nawet xd. Ja również taki będę kupował bo zależy mi żeby odczytywał najpopularniejsze formaty kart tym bardziej że posiadam na płycie usb 3.0 bo zależy mi na odczycie nie tylko kart cf ale również kart xd które posiadam i używam. Lepiej mieć jeden czytnik niż 2 nosić. Przeglądałem różne czytniki kart i do 80 zł lepszego nic nie ma. Jest jeszcze czytnik ModeCom CR-LEVEL3, który też powinien być dobry troszke droższy ale nie wiele o 10 zł i również te same formaty odczytuje co poprzednik. Delock to raczej znana firma słynąca ze złącz a modecom też znany i chyba po 24 miesiące gwarancji jest na te czytniki. A gdybys chciał do kart cf a nie zależałoby Ci na innych formatach xd np to jest czytnik transcend TS-RDF8K również na usb 3.0 więc warto. Poczytaj specyfikacje o tych czytnikach, a napewno wybierzesz coś dla siebie. Bo przecież usb 3.0 jest kompatybilne wstecz tylko transfer niższy. Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam
Ja mam TAKI i jestem bardzo happy.
Lexar na USB 3.0 ok, ale na Kingston USB 3.0 FCR-HS3 uzyskuję znacznie lepsze transfery.
bo to wszystko zależy na jakim chipie jest zbudowany. Lexar odczytuje tylko karty sd i cf więc raczej nie warto jak ktoś ma różne karty w domu to musi mieć 2 czytniki do tego. A tak lepiej mieć jeden sprawdzony z dużą ilościa typów kart jak te które ja podałem wyżej. Ten czytnik co podałem modecom jest zbudowany na chipie genesys logic gl3220. Układy tego producenta uważane są za najszybsze i najbardziej kompatybilne na rynku.
Stosowane tylko w wybranych, markowych czytnikach. Tutaj jest link https://www.hurt.com.pl/czytnik-mode...3-0,p9973.html do sklepu i testy własne tego czytnika na karcie sandisk cf 8gb extreme 60 MB/s i SD 45/45 MB/s. Moim zdaniem warto i nad nim się zastanawiam jak i tym delock z racji że czytają własnie wszystkie popularne jak i mniej popularne karty. Transfer usb 3.0 teoretycznie dochodzić powinien do 500 MB/s ale nie ma takich kart i nigdy to się nie sprawdza zresztą, wiec z tej karty co sklep testował wycisnęło wszystkie soki w odczycie a nawet 7 MB więcej.
Robert Dy a masz może tą karte sandisk cf 8 gb 60 MB/s żeby można było porównać czy ten twój kingston też tyle wyciągnie co modecom. Bo być może ma ten sam chipset co modecom, wtedy podałbyś wynik jak przetestujesz.
Dzięki z góry
Sandisk zrobił coś na USB 3.0 ale ja mam czytnik Sandisk właśnie ale tylko na CF i pod USB 2.0 - od kilku lat czytam nim karty, ciągam ze sobą, upycham, gubię i znajduję i wciąż działa jak działał czyli dobrze :)
Tak to wygląda przy kopiowaniu na dysk z karty CF Sandisk Extreme 60MB/s.
dzięki wielkie Robert Dy za test. Czyli wyciąga tyle ile powinno z tą kartą. A czy mógłbyś w tym twoim czytniku podejrzeć jaki jest chipset zdjąć ta pokrywe górną?. Ja mam stary czytnik hama 19 in 1 usb 2.0, który ma 7 lat i akurat widać chipset przez tą niebieską obudowe i jest to GL819 czyli genesys logic. Na mojej karcie sandisk cf 8 GB extreme 60 MB/s wyciąga średnio 19,5 MB/s z zapisanymi plikami raw+jpeg. Dlatego tylko czytnik kart usb 3.0 powinno się stosować do odczytu kart o transferze 60 MB/s i większych, aby wykorzystać jego możliwości. Ogólnie czytniki hama są dobre skoro na tych właśnie chipsetach są robione i pewnie nowsze też będą z nich korzystać, więc warto na to zwracać uwagę przy kupnie.
Nie za bardzo się da, a nie chcę uszkodzić plastikowych zaczepów.
rozumiem nic się nie stało, nie ma sprawy. Dzięki, trzymaj się
Czytnik, który podlinkowałem wcześniej, w teście programem HDTach, z karta Sandisk Extremem 60 mb/s 8 GB, osiagnął średnia prędkośc transferu 24,5 MB/s.
Tutaj jest kilka informacji na ten temat http://fofot.pl/viewtopic.php?p=5139#5139
a ja kupilem ten czytnik:
http://expresshop.pl/czytnik-kart-hd...ny-p-9957.html
i z mojej CF Kingston ultimate x266 leci ~ 30MB/s download i ~ 25MB/s upload
no i przy okazji "serwisowanie" laptopow to teraz bajka :mrgreen:
dinderi ale to jest czytnik usb 2.0 z którego więcej się nie wyciągnie przecież. USB 2.0 to w praktyce do 25 MB/s wyciągnie. Nie da się większych transferów osiągnąc po to jest nowy standard USB 3.0, który teoretycznie ma 500 MB/s ale w praktyce nie ma takich kart i wyciągnie góra około 160 MB/s. USB 2.0 miał wyciągać przecież 60 MB/s bo przepustowość jego to 480 Mbit/s czyli tak jak wyżej 60 Mb/s ale zawsze jest to nawet około 2,5 razy mniej. Dlatego nie warto kupować czytników USB 2.0 skoro już każdy ma płyty główne z portami USB 3.0 a jeśli nawet nie to jest przecież kompatybilne wstecz. Sprawdzone jest że mając czytnik na USB 3.0 markowy jakiś nie dziadostwo na dobrym chipie jak pisałem we wcześniejszym poście np. genesys logic 3220 to transfer jest większy nawet na porcie USB 2.0 niżby się miało czytnik na USB 2.0 wpięty w port również USB 2.0. Co za sens używać czytnika USB 2.0 na porcie 3.0 szkoda tylko nie wykorzystanego transferu a przecież ceny czytników juz spadły dość bo rok temu to można było o świecy szukać bo płyty główne czy kontrolery juz ponad rok są dostępne na USB 3.0 tym bardziej jak ktoś używa kart od 30 MB/s w góre to warto czytnik na USB 3.0. To samo tyczy się przecież dysków twardych sata ii i iii. Ja jak zakupie to zrobie test bo miałem badziewie jakieś co osiągał około 23-25 MB/s ale niestety padł po ponad 1,5 roku i nie był na chipie genesys logic bo patrzyłem tylko na MA8168, wieć badziewie. Lepiej dołożyć 30 zł i kupić coś lepszego na lata z USB 3.0 i wykorzystać to i być zadowolonym. Te lexary czy sandisk na usb 3.0 też są pewnie na tych genesys logic chipach, ale kosztuja za dużo w porównaniu z innymi czytnikami które osiągają takie same transfery i odczytują większą ilość kart pamięci. Na to trzeba zwracać uwagę tym bardziej jak ktoś ma kilka rodzajów pamięci to lepiej mieć jeden czytnik do wszystkiego niż 2 nosić ze sobą.
A jest coś takiego, co zalinkował BeatX, co działa na USB3.0?
dinderi te powinny być http://www.x-kom.pl/p/72584-czytnik-...arny-3,5.html# oraz ten http://www.x-kom.pl/p/72582-czytnik-...arny-3,5.html# tu masz jeszcze linka do tego delock co będę chciał zakupić http://www.delock.com/produkte/F_275...setLanguage=pl tylko musisz ściągnąc dane produktu w pdf i możesz zobaczyć spośród produktów czytników kart jakie Cie interesują są też tylko na karte cf jak ktoś tylko tego używa http://www.delock.com/produkte/G_458_eCard-Reader.html Te czytniki modecom, które podałem moim zdaniem powinny być na usb 3.0 do płyty głównej podpinane bo to jest wewnętrzny czytnik na 3,5 cala, ma dodatkowo 2 wyjścia usb 3.0, więc odczyt kart powinien być na usb 3.0. Nie jest to opisane za bardzo trzeba gdzie indziej poszukać jakby Cie one interesowały. Ja jestem za czytnikami zewnętrznymi bo można zabrać wszędzie. Dziwi mnie że w opisie jest tylko do 480 Mbit/s przepustowość skoro interfejs których ma 2 na przodzie jest usb 3.0 to i czytnik też musi byc. USB 3.0 ma przepustowość 5 Gbit/s czyli teoretycznie transfer 500 MB/s. Skoro podłącze go na usb 3.0 do płyty to czytniki kart są na usb 2.0 dziwne a z tego wynika (tzn. z przepustowości jaką podali dla USB 2.0 480 Mbit/s). Jeśli tak jest to niewarto.
ha, właśnie nie musi.
większość tego typu czytników wewnętrznych "z USB 3.0" to zwykłe stare czytniki USB 2.0, do których dodano przelotkę do gniazdka USB 3.0. czyli "USB 3.0" to tylko "chłyt markietingowy" - ale przynajmniej akurat na tej stronie uczciwie to opisano.
czyli czytnik działa na USB 2.0. i podpina się go swoim kablem do wewnętrznych gniazd USB na płycie.
a całe USB 3.0 to po prostu kawałek drugiego kabla - co znowu też nie jest tak zupełnie bez sensu, bo sporo płyt głównych ma USB 3.0 tylko z tyłu, co jest niewygodne - trzeba tylko najpierw się upewnić, czy wtyczka będzie dobra (wewnętrzna lub zewnętrzna) i czy starczy kabla.
osobiście dość długo szukałem czytnika wewnętrznego na USB 3.0 i ostatecznie spasowałem. kupiłem przenośne czytniki na USB 3.0 (dzięki temu wykorzystuję je i do laptopa i do blaszaka), a PC dostał przelotki USB 3.0 z przodu oraz zwykły czytnik wewnętrzny USB 2.0.
przynajmniej faktycznie, czasami z żoną jakieś słowo też można zamienić. :lol:
no i o tym własnie pisałem że pewnie tak jest i nie warto dlatego kupować takiego czytnika bo to jest niezły przekręt. Bo na logike tak powinno być że jak ktoś ma podłączony taki czytnik poprzez płyte główna na usb 3.0 to chodzić taki czytnik powinien na usb 3.0 ale to czysty właśnie marketing i oszustwo i ktoś może się nabrać na to i pewnie dużo ludzi się nabierze. Większość bud komputerowych ma już dawno na froncie gniazda usb 3.0 po 2-4 jak i esata również. Lepiej zastosować czytnik zewnętrzny i przedłużacz do 1,8 m do niego i wtedy nie będzie żadnego problemu tym bardziej do tych czytników które mają kable wbudowane w czytnik to przydadzą się do desktopa i na przód obudowy czy na tył.
Nie liczył bym na to, że ten pierwszy czytnik leci po USB 3.0. Z opisu wynika...
"Złącze eSATA + USB 2.0 do obsługi przenośnych dysków twardych"
...więc stawiam na to, że USB 2.0 jest dla czytnika.
Moooże ten drugi, ale radził bym to sprawdzić dokładnie przed zakupem.
"Chłyt materdindowy" - tak; Oszustwo - nie, albowiem panel posiada gniazda interfejsu USB 3.0
No a jak ktoś nie potrafi czytać specyfikacji "między wierszami" to... się nabierze ;)
Pozdrówka!
ostatnio "się zdziwiłem" ;)
sprawa dotyczy kart SD (konkretnie micro SDHC), ale myślę, że można opisać to tutaj w wątku o czytnikach, bo zakładanie nowego wątku pt. "Jaki czytnik kart SD?" chyba byłoby przesadą - jedynie można poprosić moda o zaktualizowanie tytułu na "Jaki czytnik kart CF/SD?"
otóż zanabyłem nową kartę do smartfona - oczywiście z myślą o jego szybszym działaniu i szybszym robieniu zdjęć i płynniejszym filmów, konkretnie Micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10:
moja karta ma jeszcze w narożniku oznaczenie U1 i na opakowaniu marketingowy bełkocik "zapis i odczyt do 30 MB/s". ;-)
wcześniej w tym wątku (post #122) opisywałem zakupiony przy okazji czytnik Unitek Y-3201 USB 3.0:
włożyłem ww. kartę do ww. czytnika i podpiąłem to do portu USB 3.0 w laptopie w celu sprawdzenia prędkości i przekopiowania danych ze starej karty.
co się okazało?
okazało się, że - po pierwsze - ten czytnik USB 3.0 wcale nie jest taki szybki.
po drugie, że - choć zawsze traktowałem czytniki wbudowane w laptopy z lekkim lekceważeniem - że czytnik wbudowany w laptopa (SD) jest prawie dwukrotnie szybszy. 8-)
po trzecie, że karty micro SD, pomimo podobnych oznaczeń (Class 10) mogą mieć bardzo różne prędkości, a dla sprawnego działania sprzętu ważniejsza jest prędkość odczytu.
nie powiem, trochę się zdziwiłem.
w takim razie czytniki wbudowane wracają do łask.
szkoda, że nie ma takich na karty CF.
konkretne wyniki pomiarów:
karta micro SDHC Sandisk Mobile Ultra Class 10 16GB:
- czytnik micro SDHC Unitek Y-3201 USB 3.0:
- zapis: 12 MB/s
- odczyt: 21 MB/s
- czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
- zapis: 14 MB/s
- odczyt: 39 MB/s (!) 8-)
efekt: smartfon chodzi naprawdę płynnie. :p
dla porównania wyniki dla poprzedniej karty, która też była klasy 10:
karta micro SDHC Transcend Class 10 16GB:
- czytnik SD wbudowany w laptopa + adapter Micro SD:
- zapis: 18 MB/s
- odczyt: 20 MB/s
efekt: pomimo niby rewelacyjnej prędkości zapisu smartfon czasami się przycinał, a przeglądanie zdjęć w katalogach było zauważalnie wolniejsze.
wykorzystany do testu laptop to HP Pavilion dv6-6150ew, którego swoją drogą przy okazji bardzo polecam. 8-)
a ja - myśląc o zakupie kolejnych kart do aparatów foto - zastanawiam się, czy już całkowicie nie przejść tylko i wyłącznie na micro SDHC plus odpowiednie adaptery?
chodzi o uniwersalność.
oczywiście raczej nie dotyczy to kart CF (choć adaptery są), ale pozostałych.
używam obecnie w jednym olku takiej kombinacji (micro SD + adapter XD), spisuje się to bardzo dobrze, a dzięki adapterowi nie musiałem kupować karty XD.
Z racji, że mój aktualny czytnik jest na wykończeniu to jestem zmuszony poszukać czegoś innego. Jest na rynku coś godnego polecenia na USB 3.0, prócz Kingstona i Sandiska ?
Na allegro widziałem niedawno czytnik na kieszeń 3,5' podobno pod usb 3.0, miał ktoś może z tym styczność ?
A miał ktoś styczność z czytnikiem cf pod ExpressCard?
http://www.ceneo.pl/12316218
Ja jestem w posiadaniu czytnika na USB 3.0 SanDisk http://www.sandisk.com/products/read...-usb-30-reader
Czytnik jest bardzo szybki nawet pod USB2 działa o wiele szybciej niż na starszym all-in Hamy robiłem jakieś testy dla siebie z stoperem w ręku to plik 1gb zgrywał sie chyba jakieś 5 min szybciej zapis też o wiele szybszy więc polecam nawet pod USB 2.0
Używałem jednego Chiefteca w miejsce stacji dyskietek, wygiąłem drucik (mowa o CF), zamówiłem kieszonkowy za 20 zł, wygiąłem drucik, zamówiłem jeszcze większy złom kieszonkowy, wygiąłem drucik, zamówiłem po raz 3 złom w ogóle nie działa. Więc mam pytanie... Jakiego czytnika używacie, chodzi mi o coś mobilnego, co można zabrać ze sobą i nie ma rozmiarów dysku 3,5 cala... Budżet max 100 zł... (już przekroczyłem kupując tandetę).
Kiedyś kupiłem czytnik firmy Omega (jest pokazany gdzieś w temacie) na usb 2.0 i był to najlepszy czytnik jaki miałem. Kilka dni temu widziałem go w sklepach sieci Kaufland za cenę ~30 zł. Jeżeli to dokładnie ten sam czytnik to polecam z czystym sumieniem.
Ja sam się zdecydowałem na czytnik Modecom CR-LEVEL 3 - SuperSpeed USB 3.0, o którym jest napisane kilka stron wcześniej. Wydaje się to sensownym i budżetowym rozwiązaniem (cena w okolicy ~60 zł), a cudów i tak nie wymagam.
ja pisałem o tym czytniku jak i o transcend oraz delock na usb 3.0 wszystkie. One kosztują nie dużo bo połowe ceny tych przereklamowanych moim zdaniem czytników po 120 zł, które tyle nie są warte a mają te same transfery a są znane na rynku tak samo. Czytnik będzie miał dobry transfer jak i będzie nie zawodny jak będzie oparty na chipie genesys logic 3220 to najnowszy chip a te 2 czytniki mają je bo sprawdziłem to u źródła. Moim zdaniem ten transcend również będzie na nim oparty w końcu firma transcend to nie jest dziadostwo. Układy genesys logic uważane są za najszybsze i najbardziej kompatybilne na rynku. Stosowane tylko w wybranych, markowych czytnikach. Jak ktoś ma czytnik sandisk ten najnowszy na usb 3.0 a już mu minie gwarancja czy jakoś da się podejrzeć to niech sprawdzi i da znać na jakim chipie jest oparty bo napewno też na genesys logic, więc po co płacić za coś 2 razy jak tańszy o połowe ma to samo i odczytuje więcej formatów nawet co ma wielki plus.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i jak Ci się sprawuje ten czytnik modecoma na usb 3.0 podpięty jeśli masz jakąś karte cf z odczytem i zapisem 60 MB/s to powinien osiągnąc ten transfer a nawet więcej lub na karcie sdhc extreme pro 95 MB/s najlepiej przetestować jeśli posiadzasz taka
Polecam Transcend usb 3.0. Cena ok i szybki(pod warunkiem że ktoś ma odpowiednie złącze)
Miał ktoś doświadczenie z czytnikami rollei np. Czytnik kart Multi in 1 Super Speed USB 3.0 /Rollei - Sklep MAT ?
Jeśli chodzi o USB 3.0 to polecam czytnik LEXARA.
Przy Sandiskach Extreme III działa praktycznie z pełną prędkością kart (28-30MB/s).
Jeśli chodzi o nowe Extreme (nie PRO tylko zwykłe) to teraz nie pamiętam dokładnie, ale mogę sprawdzić jak będzie ktoś zainteresowany.
andre_72 trudno cokolwiek powiedzieć bo opis taki dość standardowy. A w tej cenie są inne sprawdzone rozwiązania. Jeżeli kupisz i przetestujesz to podziel się efektami :)
kup sobie czytnik transcend TS-RDF8K na usb 3.0 mam go i polecam z czystym sumieniem będziesz zadowolony jest on zbudowany na chipie genesys logic 3220, które są uważane za najszybsze i najbardziej kompatybilne na rynku. Stosowane tylko w wybranych, markowych czytnikach, więc moim zdaniem i lexar oraz sandisk z nich korzysta. Dobrymi czytnikami które są oparte na tym układzie będzie delock 91719 i modecom cr-level3 na usb 3.0 oba. Transfery sa bardzo dobre, a cena nie wygórowana bo za 53 zł kupisz (mowa o transcend) i transfer będziesz miał ten sam co lexar czy sandisk, które są moim zdaniem przereklamowane i ponad 2 razy droższe więc nie warto a formatów więcej odczyta bo lexar tylko 2 formaty: cf i wszystkie typu sd czyli sd,sdhc,sdxc z uhs-1. Mam karte sandisk cf extreme 32 gb 60 MB/s jak i sandisk ultra 8 gb 30 MB/s i transfery deklarowane przez producenta osiągają z zapełnioną kartą. Transfery testowałem na różnych programach. Ja przegrywałem z karty zdjęcia raw+jpeg bo zawsze tak robie. A jak jest mniej plików na karcie okolo 200 to idzie transfer jak burza że nie zdąży sie ustabilizować.
LEXAR USB 3.0 jest nieco za drogi bo cena w granicach ok.150zł. Parametry ktore podają są praktycznie nie do sprawdzenia, bo taka karta x 600 też kosztuje sporo :(
Transcend TS-RDF8K wydaje się rozsądnym wyborem, ale gdzie go kupić ???
czytnik ten kupowałem w morele.net. Najlepiej wpisz w google i w ceneo będziesz miał kilka sklepów,które go oferują i mają na magazynie. Nie warto przepłacać tak jak pisałem wyżej i we wcześniejszych moich postach bo będziesz miał ten sam transfer i za 2 razy mniej. Ja obecnie nie mam karty z odczytem 90 MB/s tylko 60 MB/s, ale jestem pewny że wyciągnie z niej wszystkie soki. Ktoś testował na karcie cf 600x i miał odczyt na tym poziomie czyli 90 MB/s. Pozdro
Zamawiałem w piątek właśnie w morele.net ten czytnik Transcend TS-RDF8K:
czytnik kart USB 3.0/2.0, Black (TS-RDF8K) w Morele.net
Koszt czytnika: 50,44 zł plus przesyłka Pocztą Polską przy wpłacie na konto: 14,50 zł, czyli razem 64,94 zł. Przeszukałem kilka sklepów i najtańszych ofert i tu było najtaniej licząc z kosztami przesyłki. Kaskę już wpłaciłem i oczekuje na paczkę:)
Widzę, że jest teraz nieznacznie droższy o jakieś 2 zł ale i tak mi się wydaje, że to dobra cena.
Przeglądałem i naczytałem się sporo i wybrałem właśnie ten; co mnie przekonało poza USB 3.0 i procesorem w środku:
- UDMA6/7 dla kart CF, gdzie w Kingstonie FCR-HS3 widziałem tylko opis do UDMA(0-6);
- mam też kartę tej samej firmy Transcend 32GB 400X.
Dzięki za namiary - faktycznie jest dostępny w kilku sklepach internetowych w rozsądnej cenie.
Zastanawiam się jeszcze nad tym Lexar-em, bo tam jest opcja szybkiego kopiowania bezpośrednio z karty na kartę.
Cena jednak chyba zbyt wysoka jesli prędkość kopiowania podobna do Transcend-a.
w transcend też masz to samo, możesz skopiować z karty na karte nigdy tego nie robiłem bo po co. Podepniesz karte np. CF i SD i możesz kopiować pomiędzy nimi. Nie można kopiować pomiędzy kartami SD i microSD, ale to jest logiczne. W lexar raczej microSD nie masz tylko CF i SD sloty. A karty M2 czy microSD są używane w komórkach, a te 2 karty tylko w tabletach dlatego lepiej mieć taki uniwersalny czytnik. Brakuje w nim tylko slotu na karty xd, ale już raczej nie używane. Ja bym się wogóle nie zastanawiał bo nie ma nad czym. Dla mnie ten czytnik jest ubogi w sloty i cena za duża jak za kawałek plastiku tym bardziej, że transfer będzie ten sam poprostu czysty marketing nic więcej.
No to mnie przekonałeś. W dodatku znalazłem w Ram.Net za 47,68zł i możliwy odbiór osobisty w kilku miastach co jest mi na rękę, bo 22zł za wysyłkę to trochę przesada :)
Czytnik kart Transcend TS-RDF8K - Czytniki - ram.net.pl
ram.net.pl ma złe opinie, ale to już twój wybór. Raz zamawiałem w nim było to ponad rok temu i czekałem na towar, który był na magazynie tak pisało na stronce,dźwoniłem i też to samo mówiono jednym słowem nieuczciwi handlowcy. Ponad 10 dni czekałem i cisza w końcu zamówienie anulowałem bo ileż można czekać. Wole zamówić w pewnym źródle i być zadowolonym z jakości obsługi. Chyba że pójdziesz do sklepu i kupisz go od ręki, ale wątpie bo tam bałagan był jak ktoś pisał i stał w kolejce z reklamacją czy po towar który miał być dostępny a nie było. Róźne takie przeboje z tym sklepem i to osoby właśnie miejscowe pisały. Jak jest teraz to nie wiem bo nie śledze tego bo mnie on nie interesuje. Zamawiam w jednym zawsze sprawdzonym sklepie. W morele.net też są netpunkty nie wiem czy zauważyłeś. Kurier 19 zł, a pocztą 14,5 płatność przelewem oczywiście.
Zamówione, zapłacone - napisali, że czas realizacji 2-3 dni i zmienili status zamowienia. Jak przyjdzie czytnik, to napiszę parę słów na temat działania.
Jakby coś, to w Euro AGD jest czytnik Modecom CR-LEVEL 3 w cenie 27 PLN. Zarezerwowałem z odbiorem osobistym na poniedziałek - okaże się czy to nie pomyłka.
no i jak ten czytnik odebrałeś osobiście. Opis jak i zdjęcie zgadza się tylko cena nie ta co trzeba. Nieźle się walnęli z ceną bo on kosztuje około 68 zł. Taka cena utrzymuje się od marca czy kwietnia jak zacząłem się interesować czytnikami na usb 3.0. Dziwne że taka cena nadal widnieje na ich stronie do tej pory. Widocznie się nie kapnęli. Pozdro
Odebrałem i jest to ten czytnik :). Dopłata 4.50 PLN za "dostarczenie do sklepu". Myślę, że może ściągnęli tego wagon bezpośrednio, to i mogą taką cenę dać, w końcu to duża sieć. Za 68 PLN pewnie sprzedają ci, którzy kupują po jednej szt. w hurtowni, nieważne.
Co do czytnika, to specyficzne jest samo podłączenie USB - nie najwygodniejsze, ale jakoś strasznie nie przeszkadza. Zwłaszcza za tę cenę..
Kuba1 zakup sobie przedłużacz am-af usb 3.0 najlepiej długości 1,8 m nie dłuższy firmy np. delock lub gembird. Ja posiadam przedłużacz gembird, ale mam czytnik transcend na usb 3.0 tak jak pisałem w tym wątku. Tak zgadza się ten czytnik posiada krótki kabel ze złączem chyba długości 6 cm, dlatego lepiej mieć taki przedłużacz i mieć go na stałe podłączony do kompa. Jak ktoś ma netbooka to nie potrzebuje przedłużacza bo gniazdo usb w nim jest łatwo dostępne. Za tą cenę warto kupić ten czytnik bo jest on oparty na tym samy chipie genesys logic gl 3220 co czytnik: transcend, delock, więc transfery będą te same. Możliwe że tak jest jak piszesz, ale może nie wagon kupili a palete całą. No róźnie z tymi cenami jest bo po 20-30 szt. mają sklepy, a cena 65-67 zł. Transcend kosztuje około 52 zł, a delock droższy 74 zł i w nim jest samo złącze bez kabla, więc tym bardziej przedłużacz musi być. Na transfer podłączony przedłużacz nie ma wpływu jeśli jest do 2 m, a swoją rolę spełnia. Pozdro