Odp: ISO 3200 hack firmware dla 350D/Rebel XT
wszystkie pliki sa tu 350D - CHDK Wiki
--- Kolejny post ---
wszystkie pliki sa tu http://chdk.wikia.com/wiki/350D
Witam w nadzieii, że może jeszcze ktoś to forum przgląda i wesprze mnie swoją wiedzą. Próbuję zhakować aparat na oprogramowanie z bootowalnej karty, czytam różne fora i nic. Jest tak. Mam już oprogramowanie 1.0.3. Teraz próbuję, zgodnie z powtarzającymi się informacjami na wielu forach, poprzez sformatowanie karty w aparacie, wgranie do jej głównego folderu dodatkowego Firmwere, włożenie jej do aparatu, ponownie aktualizować oprogramowanie. We wszystkich opisach należy poczekać aż zapali się niebieska dioda, odczekać 30 sek. wyłączyć aparat, wyjąć baterię itd.
U mnie dzieję się tak: na ekranie LCD pojawiają sie niebieskie wzorki (trochę innne przy karcie FAT16 i inne przy FAT32), które pulsują przez krótki czas, po czym palą się na stałe baaaaardzo długo. I to wszystko. Kiedy zniecierpliwiony próbuję wyłączyć ekran i wyłączyć aparat, nic nie skutkuje. Dopiero wyjęcie baterii daje efekt. Po ponownym włączeniu nic się nie zmienia.
Co robię źle? Czy należy czekać do oporu ignorując na stałe zaniebieszczony ekran? Jak długo? A może ten proces powinien przebiegać inaczej?
Mam jeszcze problem ze zbootowaniem karty bo pracuję na Mac,u, ale to już inna bajka.
Kolejny problem to zbootowanie karty: ściągnąłem program Cardtrics, instaluje się jako HxD edytor szesnastkowy w wersji 1.7.7.0 i za Chiny Ludowe nie wiem co z nim dalej zrobić.
------------------POMOCY-------------------------
PUK, PUK. Jest tam jeszcze ktoś.
No dobra, poradziłem sobie, ale tylko z kartą FAT16. Moja nowa karta 8Gb niestety jest FAT32 i nie może być sformatowana na FAT16. Ani program CardTrics na WXP, ani MacBoot na Mac'u nie są w stanie uczynić jej bootowalną. Ma ktoś jakieś pomysły?
Pozdrawiam.
A spróbuj teraz włożyć kartę z CHDK, ale już z tym drugim plikiem.
O! Nie doczytałem, że już po problemie.
No tak, po problemie. Z kartą 8 Gb (FAT32) poradził sobie jednak MacBoot. Wcześniej coś źle robiłem. Czekam jeszcze na kartę 16 GB, bo będę musiał zrobić dużo zdjęć. Mam nadzieję, że 350 będzie ją widział bootowalną. Dzięki mc_lek za próbę pomocy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Patryk_mirek
Jak już wspomniano pojawiła się jeszcze nowsza wersja hacka
An Error Has Occurred!
Tylko nie zapomnijcie oprócz AUTOEXEC.BIN skopiować na kartę katalogu config i pliku cfn.txt ;)
[CIACH]
Wiem, wątek stary dość ale dlaczego trzeba instalować te (lub inne) pliki? Sprawdzałem wszystko działa tylko z AUTOEXEC.BIN......
Używam innej paczki tj "all_in_menu" i wszystko działa ok gdy użyłem tylko tego jednego w/w pliku...
Pozdrawiam