No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteś:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
Wersja do druku
No, no bardzo skromny i mało wymagający jesteś:lol:Cytat:
Zamieszczone przez Jac
staram sie nie szalec ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Od dziś Tamron 28-75 2.8. Właśnie kupiłem od naszego kolegi z forum i jestem bardzo zadowolony:grin:
najczęściej używam canona 50/2,5 macro do zdjęć macro oczywiście i portretowych. Od niedawna do przyrody Sonnar 135/3,5 i Sonnar 180/2,8.
Odnise sie do tej lekkiej prowokacji ;-) bo domyslam sie ze ten watek czesto czytaja ludzie majacy wlasnie problem z podjecie decyzji, jaki obiektyw kupic i im nalezy sie krotkie uzasadnienie mojego wyboru.Cytat:
Zamieszczone przez Pikczer
Oczywiscie mozna, np. 70-200 2,8 (vs 50/1.8, 85/1.8, 135/2.0) ale mi on nie pasuje. Na temat jakosci zdjec nie wypowiadam sie, zrobiono tone testow mozna je przestudiowac w necie. Inne istotne cech ktore wplynely na moj wybor to:
1. Waga, niewielkie wymiary. Ludzie widzac gigantyczny obiektyw (w paski) zachowuja sie jak przed plutonem egzekucyjnym)
2. Zbedna ogniskowa <150 staram sie nie oddalac od fotografowanych osob.
3. Stala ogniskowa, paradoksalnie ma lepszy wplyw na kadr niz zoom. Tracac latwosc przekadrowania sceny zyskuje wicej czasu na myslenie o niej.
Pozdrawiam
Borys
Ty tu sie nie odnos..., tylko wytlumacz biedakom, dlaczego nie wymieniles 17-40 :mrgreen: bo to chyba nie stalka ;)Cytat:
Zamieszczone przez borysx
A przeciez w tym zakresie jest bardzo dobra salka - a Ty jednak zooma kupiles :rolleyes:
ps
pewnie zaras sie wtraci Jac :mrgreen:
17-40L rozczarowałem się na slajdzie/analogu. i powoli skłaniam się*ku rozwiązaniu: 24-105L na spacer bez specjalnych wymogów, 50/1_4 i 135L do portretu (chociaż ostatnio robiłem portret w studiu zoomem i było ok), 90 i 180 na 6x7 do fotografii. większość rzeczy które robie to portret, dokupię jakiś odpowiednik 24mm na średni format i mam zestaw :-) odpowienik 45mm mam na 90tce Sekora, 90mm -> na 180tce. z 35/1_4 narazie się wyleczylem, zostawiłem tylko 85/1_2L. no i puszkę chyba zmienię, bo 5-tkę miałem w ręku i nie było*źle. 135L miód, 50/1_4 miód i co dziwne ostre (po zdjęciach testowych Vitez'a zacząłem już wątpić w te szkło na FF), 24-105L jak na zoom naprawdę ok. jako że podglądaczem nie jestem (i zapotrzebowanie na długą ogniskową coraz bardziej maleje), FF jest dla mnie coraz bardziej milszy (czasy i rozmiar matrycy).
Watek to: "Twoj PODSTAWOWY obiektyw", nie twierdze ze nie mam zoomow ale nie sa to moje podstawowe obiektywy.Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez bebop
Przeciez pisalem wyraznie ze to nie sa zdjecia testowe tylko ot tak pstrykniete. Jesli cos zawiodlo to pstrykajacy a nie szklo :roll: . Wg mnie poruszylem lekko z emocji trzymania 5d 8)
tak Cię tylko podpuszczam :-) jak wiadomo testy szkieł mnie walą delikatnie mówiąc. tak nie a propos moje 24-105L z ponoć walniętej pierwszej serii nie ma wady. a zupełnie a propos to kiedy nowe zdjęcia pokażesz? pytam na poważnie, bez złośliwości.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Koty moga byc?Cytat:
Zamieszczone przez bebop
W ten weekend byl pokaz kotow... z 5 ujec moze sie znajdzie bo bardzo kameralny byl. W nastepujacy weekend bedzie ogromna Wystawa 8) .
A od zdjec Izy z Heliosem 85 1.5 nic nowego nie zrobilem - gram w Q4 i Civ4 8) , trzeba jakos dzielic czas pomiedzy rozne hobby.
EOOT
U mnie podstawowe to kit i sigma , czasami 50 , a jak zakupie 28/2.8 to pewnie on bedzie podstawowym - jako standard
canon 10-22 przestałem go zdejmować z body :)
podstawowy to kit najwięcej go w body aczkolwiek od 3 miesięcy toczę boje w myślach o czymś w granicach 10-20 czy 17-35 i tak jakoś nie bardzo moge się zdecydować. po prostu kit jest kit a podstawowe to właśnie jakiś szeroki kąt który jeszcze jest w zamyśle a z rajcji tego że będzie jakaś choinka to muszę się szybciej zastanawiać :)
sigma 15-30 EX, rzadziej Sigma 70-300 DL
Canon 24-70/2,8 - rzadziej 16-35/2,8 ; 70-200/2,8
Pracuję 1DMKII
Moim podstawowym obiektywem był manualny Pancolar 1.8/50 MC Zeissa. Teraz doszedł Canon 1.8/50 II. Tego pierwszego używam do pejzażu, architektury, portretu i do macro. To dobry wyrób i jeśli nie muszę się spieszyć z kadrowaniem i ostrzeniem wybieram właśnie ten obiektyw. Do szybkiej pracy preferuje piećdziesiatke Canona.
Pancolara używam nadal. Uważam, że to świetny obiektyw za stosunkowo niską cenę (do 200PLN). Bardzo chętnie używam też manualnych 135-tek Pentacona i Zeissa. Używam ich do portretu i także do macro. Niekiedy do architektury.
To ja się mogę pochwalić moim standardowym obiektywem którym jest ... Helios 44-2 58mm :mrgreen: Ale myślę aby w przyszłości go zastąpić właśnie Pancolarem 50mm jaki ma jlynx, albo Pentaconem 50mm. Nie powiem żeby był zły, ale nie lubi mocnych kontrastów.
od miesiaca jako standard 24-105/4L.
Jak na razie 17-40/4 L ale już nie długo 24-70/2.8 L
U mnie podstawą jest "genialny" 17-40, rzadziej Tammi.
Tamron 28-75/2.8, nie tak ostry jak mógłby być, ale po roku użytkowania już nic nie zrobię, wiec się tym staram nie przejmować.
U mnie podstawa to Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8 przemiennie z EF 50 f/1.8 .
M@riusz
kiedyś C 24-85 usm
a teraz sigma 10-20EX i 20D
24-70 na równi z 70-200
Planar Zeiss 50 1,4 Boski
Sonnar MC 135 Zeiss Jena 3,5
KIT
Tamron 17-35, aczkolwiek z przyczyn niezależnych ostatnio wiele nie fotografuję, i ograniczam sie do zdjęć "przy okazji". W celach portretowych - 50/1.8 - nic lepszego nie mam póki co.
Zeiss Sonnar 2.8/200 MC
Auto REVUENON 135/2.8
KIT
Tamron 28-75
Helios-44-4M 58/2.0
Tamron 17-35 2,8-4 i canon 80-200 2.8 fantastyczne szkła,chyba dokupię drugie body bo zawsze cierpię jak mam zmienić szkło
Był 16-35 jest teraz 24-70 .
tamron 28-75 za swiatlo i rewelacyjna jakosc zdjec !! do tego zakres na cropie mi spasowal 8-)
od dzis rosnie mu konkurent - tamron 17-35.. zobaczymy jak sie spisze, w gorach pewnie to on przejmie paleczke :mrgreen:
Canon 28-105 f3,5-4,5 USM i wojna z myślami czym i kiedy zastąpić kita na szerokim kącie.
Używam w/w jako spacerzooma, bo szybki i tani. Fotografia to moje hobby, więc specjalnie nie brnę w koszty.
Ja głównie używam 70-210/3.5-4.5 USM, kit sporadycznie a 50/1.8 prawie wcale.
Kit podstawowy i jako uzupełnienie do portretów 50 mm 1.8 Canona
Chyba jednak KIt, chociaz Sigma ostatnio często okupuje bagnet.
17-40
24-105 f4 IS
U mnie wciąż KIT, niestety, ale że większość zdjęć robię na ogniskowej 18 mm i jeszcze mi za wąsko to zamierzam go w niedługim czasie zamienić na Tokinę 12-24. No chyba że zabieram się za jakiekolwiek fotografowanie ludzi, wtedy w bagnecie zaraz ląduje 50/1.8, KIT-em już nawet nie próbuje.
Hej, najcięściej używam Canon FD 35-105mm F3,5 ze względu na ognioskową i stałe światło, póżniej często zakładam 50mm F1,4 , czasami 135mm f3,5 a najżadziej 28mm F2,8, Extender też się bardziej kurzy niż jest na aparacie.
Pozdrawiam :)
Canon 17-40L F4
swnw
od pewnego czasu rzadko odpinam 24-105/4.0 IS L
jak dla mnie to sigma 10-20 (ukradli ale odkupię :evil: ) no i czasem coś portretowego - kusi mnie 85;)
To jest nas co najmniej dwoch - u mnie to troche trudno zmienic bo mam tylko 2 (w miare dobre szkla) wiec ... :-D Ale 95% czasu 24-105.Cytat:
Zamieszczone przez bundy
pozdrawiam,
No to ja sie dopisze, ze teraz od ponad pol roku 90% podpiete jest 24-70L.
Domyslam sie, ze jak zmienie body na FF, to nic sie nie zmieni (a i wprost przeciwnie ;-))
to i ja się podpiszę pod 24-105,
rzadziej 17-40 i 70-200
nie badz taki pewien, z dolu sie bedziesz cieszyl jeszcze bardziej ale te 70 to moze byc ciut malenko ...Cytat:
A od czego mam lufe 70-200? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Zodiakalny Rak
Poza tym, chce jeszcze dokupic 85L f1.2 II (portrety) i wtedy bedzie git.
ps
jakbym chcial miec peeeelen zakres, to kupilbym 28-300. Jednak bardziej od zakresu zalezy mi na swietle, a 24-105L niestety go nie posiada.
Masz "baniaka" za logike:
Cytat:
.. bo ja wlasnie o tym. ;-) NA BANK BEDZIESZ ZMIENIAL NA 70-200 z 28-70 na 5D!Cytat:
pozdrawiam,