Ekstra ... glowica ktora mozna ustawic pod dowolnym katem, niewielka waga i rewelacyjna precyzja :) Szkoda ze liczba przewodnia 1 :)Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
Wersja do druku
Ekstra ... glowica ktora mozna ustawic pod dowolnym katem, niewielka waga i rewelacyjna precyzja :) Szkoda ze liczba przewodnia 1 :)Cytat:
Napisz koniecznie jak sie ten Grip III sprawuje razem z gripem bo sam chcialem wziac.
sprawuje sie swietne szczegolnie kiedy reka cierpnie od ciezaru aparatu z osprzetem, pozatym bardzo dobrze robi sie kadry pionowe.
tez jestem ciekaw..
No to fakyuczni nie za ciekawie ale jak ktos robi głuwnie poziomo i nie ma jeszcze Gripa to mysle ze jest w porządku ????
Bez gripa nie masz tego problemu, bo nie masz gdzie ręki przekładać :twisted:
Aha czyli tak jak sadzilem :) No coz zawsze to 70 zl wiecej w kieszeni ... pojdzie na filtry albo klisze.Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Spoko, niedługo wszyscy będą mieli 5D i będzie można kadrować z zapasem na ewentualne wycięcie do pionu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
niedługio wyjdzie 9d i bedziemy mieli tryb autokadr i soft robiony pod kazdego uzytkownika
niedługo to będzie wiosna...:lol:
w kwestii oświetlenia - to możę coś takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74755551
A ja się pochwalę pierścieniem do makro EOS->M42 z potwierdzeniem ostrości
Lepsze zastosowanie dla obiektywu canon ef 28-80 3.5-5.6.
O zesz w morde no ladne. A ten pierscien m42 to uciete przejscie m42-eos czy wytoczyles sobie takie ? No i przede wszystkim rodzi sie pytanie czy majstrowales cos przy elektronice czy zostawiles bez zmian ?
To "coś" metalowe to pierścień z mieszka produkcji ZSRR. Do tego pierścienia jutro odbieram od ślusarza przejście na M42. Do tej pory używałem tylko z mieszkiem. Elektronika bez zmian - działa. Niestety czasem jest zbyt ciemno i potwierdznie ostrości nie działa. Na razie szukam dawcy organów do kolejnego projektu - mieszka z przeniesieniem AF.
I myślę jak oszukać body (10D) przy podpięciu przez standardową (ostrzącą na nieskończoność) redukcję EOS->M42. Na p.r.f.c był wątek o takiej machlojce.
No, no!! SZACUNECZEK!!
A na zamówienie to za ile bys takie cudeńko zrobił? Oczywiście obiektyw Ci dam swój! :-D Faktycznie lepiej tak ten obiektyw używać!
Z mocowaniem do mieszka czy do pierścieni?Cytat:
Zamieszczone przez mlody911
Dawno w ten wątek nie zaglądłem. Nie wiedziałem ze bendzie miał wzięcie dzięki za posty :).RaV22 gratuluje pierścienia, super.Pozdrawiam.
RaV22 - rozpoczynaj produkcje i na Allegro marsz!Cytat:
Zamieszczone przez RaV22
Życie nie jest takie proste :( Nie tak łatwo upolować obiektyw, nawet tak badziewny jaki 28-80, poniżej 50 zł. Do tego doliczyć trzeba koszt mocowania - ok. 20 zł + zarobek.Cytat:
Zamieszczone przez Pszczola
Z drugiej strony wystarczy wkręcić "rzeźnika macro" ... i gotowy przebój zimy 2005/2006.
Jak nie produkcja seryjna, to moze przynajmniej od czasu do czasu?
RaV22 - powiedzmy do pierścieni!
Ta "druga" strona chyba właśnie najtrafniejsza! Nawet jęsliby to miało 100zł kosztować z własnym obiektywem!
Akurat na matówce mojej 300 to tak średnio sie ostrość ustawia!
kurcze a może ktoś ma dostęp do części do aparatu na sprzedaż??
RaV22, a mógłbys w skrócie napisać jak to zmajstrowałeś? Nie za bardzo wiem, co musiałeś zrobić ze starym obiektywem (a konkretniej z jakimiś tam układami z niego).
A widzieliście taki ooOO cudo ja bym za to nie dał 80 zł nawet Po pierwsze primo :P mam mocowanie na jakieś śrubki kontrująse LOL a poza tym jest zasilane z zasilacza od komórki i za co tu placić 350 zł ????
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=75543478
właśnie zastaawiałem się jak można by coś takiego samemu zrobić :)
Cytat:
Zamieszczone przez Follman
Właśnie nad czymś takim pracuję. Cena detaliczna nie powinna przekroczyć 200 zł. W aluminiowej obudowie na fi 67 mm i zasilanie z 2 lub 3 paluszków :)
Jak w pracy trochę zwolni (gorący okres przedświąteczny) to praca ruszy z kopyta i pomyślę nad produkcją seryjną.
Najwięcej roboty z powycinaniem całego zbędnego plastikowego środka. Zostało mocowanie, płytka i pierwszy "człon" - ten kawałek z przełącznikiem AF/MF. Reszte odciąłem, wyrównałem. Całkiem przypadkiem idealnie pasował do tego pierścień z mieszka (tego CCCP - 29 cm). Pozostało dopasowanie pierścienia macro M42 do wewnętrznego gwintu (ślusarz) i gotowe. Pomocna sprawa. zwłaszcza przy dobrym świetle. Body widzi cały czas obiektyw o świetle 5,6 i więcej, ale to nie przeszkadza. Do czasu zakupu 100/2.8 macro musi wystarczyć .Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Na 10 wcale nie lepiej. To właśnie takie problemy zmuszają do realizacji tego typu projektów :) I nie chodzi o oszczędność (choć ceny firmowych akcesoriów czasem zwalają z nóg), lecz o brak dostępności takich "pomocy"Cytat:
Zamieszczone przez mlody911
Noże w dłonie i do roboty. Najlepiej ciąć na gorąco.
dla zainteresowanych majsterklepkow polecam to forum: http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum79.html
Duzo wiedzy odnosnie diod, wszelakiej masci optyki, o zasilaniu.
Szukajcie a znajdziecie, nawet topiki o robieniu oswietlenia studyjnego na diodach.
Enjoy
Przeglądałem ostatni allegro w dziale czytniki i znalazłem taki coś:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=77508894
jest to czytnik podpinany tak jak stacja dyskietek uwazam ze to jest bardzo dobry pomysł co wy na to ??????
Cytat:
Zamieszczone przez Follman
bardzo fajny...:shock:
chyba do postawienia w gablotce...
mnie się wydaje ten 'projekcik' kompletnie nie przydający w praktyce...
musi to byc cholernie nie wygodnie z tego co widać...
a pozatym nie warte swej ceny...
są już pewnie czytnik na 1000 rodzajów kart w tej samej cenie...
a pozatym wygodniejsze bo na usb, i np. do laptopa se to możesz podpiąć...
Nie jak stacja dyskietek, ale jak dysk twardy - interfejs ide - dzięki temu karta CF działa jak dysk twardy.
Do zwykłych domowych komputerów jako czytnik kart CF np. z aparatu nie ma sensu tego kupować, bo cholernie niewygodne, a i zmotać by trzeba trochę, aby zainstalować w miejscu stacji dyskietek -> lepiej już postarać się o dedykowany czytnik wewnętrzny (są takie na allegro już nawet od 15 zł podpinane do wewnętrznego wyjścia USB na płycie głównej).
A ten interfejs to fajna sprawa, jeśli ktoś robi z komputerka bezdyskowy (bezgłośny, oszczędny w zużyciu prądu) ruterek, domowe media center itp. (ale za 1GB takiego dysku CF, to można mieć przynajmniej 40GB zwykłego) ....
Pozdrawiam
To jedno, a drugie to to, ze moga byc jaja zeby system zauwazal CF'a po wlozeniu.Cytat:
Zamieszczone przez DarekG
To po prostu sluzy do czegos innego
A mianowicie:
Potwierdzam.Cytat:
Zamieszczone przez DarekG
Sam cos takiego robilem i jest to super sprawa.
Co do tego ze dyski sa tanie - super, z tym ze czasami sa niepraktyczne, np niekiedy wystarczy CF 32 megowy (vide m0n0wall czy inna mini dystrybucja zajmuje mniej niz 10 mega)
Jakas bezwiatraczkowa Via Epia, czy inny OpenBrick (FatPort, Kontron, cokolwiek) + dysk na cf i mamy komp bez elementow mechanicznych - tzw Full Wypas :D
Nie mieszajmy dwoch systemow walutowych ;)Cytat:
Nic specjalnego bo nie jeden był tu pokazywany wężyk, ale się pochwale...
Mój jest bardziej fotograficzny od reszty bo obudowa jest z opakowania po kliszy :) dolną cześć body że tak powiem stanowi kawałek IRdy podpinanej do płyty glownej, Jack i dwa przycicki..
Patrzcie i podziwiajcie ;)
Weze bez bulb'a sie nie licza ;)
Routlaw, nooo, bardzo ciekawy design :)
A ja mam takie pytanie do Was, czy probowaliscie rozszerzac kat patrzenia waszych obiektywow (w DSLR) za pomoca dostepnych soczewek do okularow minus ilestam dioptrii?
przyklad
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=...er=asc&start=0
Jaka srednica musialaby byc takiej soczewy?:)
odnośnie wynalazku Routlawa przypomniała mi się pewna rzecz... :)
widziałem dyfuzorek zrobiony z przezroczystego pudełka na film zakładany na wbudowaną lampę. Wtedy widniało to na 350D.
Strasznie się uśmiałem, bo słyszałem za plecami: poczekaj, dam Ci dyfuzor!
A poźniej patrze a na lampie było założone to pudełeczko.
PS. był wycięty otworek w bocznej ściance...
dekielek też był przezroczysty.
dokładnie w ten sposób...
być może pomysłowe, ale czy efektywne??
Zaraz sie przekonamy ...wlasnie wzialem sie za ciecie pudelka po kliszy :mrgreen:Cytat:
Dzieki Marcin za patent :)
Kurcze że też nie wpadłem na to...
osłaniałem sobie lampę jakimis pepierkami, chusteczkami... a tu taki pomysł...
Dzięki Zielony... teraz musze poszukać pudełka na dyfuzor :)
czyli skoro się tak na to rzuciliście to musi być efektywne:)
Ja docialem troche inaczej.. Moj otworek jest nieco wezszy i wyzszy. Tylko ma do tego jeszcze taki 'dziubek' wyciety zeby lampy wiecej wchodzilo. Sprobuje na jutro fotke wystrzelic :)
Tylko nie bede mogl zrobic fotki jak to na aparacie wyglada, bo nie mam drugiego. No chyba ze SonyEricsson T630 ;)
Właśnie będac pod wielkim wrażeniem twórczości makro-guru Stopy podjąłem się wykonania mieszka przekazującego pełną automatykę z korpusu do obiektywu. Po raz pierwszy w życiu wykonywałem płytkę drukowaną, opierając się projekcie Pana Arkadiusza. I co ciekawe od razu wyszła (patrz zdjęcie). Metoda jaką ją wykonałem, określana jest na łamach forum elektroda.pl jako Metoda Nachamowa. Potrzebne są drukarka laserowa, papier kredowy, żelazko, płytka z wierzchnią wartwą miedzi, wytrawiacz B327. Okazało się że jest to prostsze niż mogłoby się początkowo wydawać. Przy pomocy miniwiertarki i końcówek szlifierskich wyciąłem płytki po ich wytrawieniu. Podczas trawienia kompletnie nie zwracałem uwagi na temperaturę środka trawiącego (ponoć wymagane jest 40 stopni). Pierścienie wytoczyłem u znajomego tokarza. W tej chwili poszukuję śrub do przykręcenia wytoczonych pierścieni i płytek do rozebranego pierścienia pośredniego Soligora.
Jak zakończy się moja walka z mieszkiem - dam znać. Dotychczas idzie to całkiem łatwo. Nie wymaga to wielkich umiejętności, o których wspominał Pan Arkadiusz. No może troszkę większych niż żadne.
Co do macromieszka to moj wyglada tak:
obecnie jest inaczej poprowadzona tasma, puscilem ja pod spodem miecha - zdecydowanie mniej przeszkadza a i wyrwac jaj trudniej ;)
normalnie jestem pod wrażeniem, zapodaj kilka sampli efektowych pozniej...Cytat:
Zamieszczone przez Diego
PS. A ta eLunia w tle to co?? ;)
jak to co ;-) dawca organow :)Cytat:
tez bym taki mieszek chciał ale allach nie dał zdolności elektro/mechaniczno/technicznych
Kilka sampli ;)Cytat:
http://www.deviantart.com/view/23870986/
z ta wlasnie Elunia ;) :D
http://www.deviantart.com/view/23722934/
skala porownawcza: mizerny lisc brzozy. (iso 3200 z 10d + noise ninja)
http://www.deviantart.com/view/23941158/
lodyga trawy.
Czytam od jakiegos czasu ten watek. Chcialbym dobrze zrozumiec: macie mieszki m42, do tego dorabiacie pierscienie, zeby podpiac szklo Canon EF (nawet bez przeniesienia automatyki), tak? Czy sa to jakies inne mieszki?
zwykle mieszki dorabiamy przeniesienie AF i dziala
wzor i opis u Arkadiusza Stopy
Ok. A teraz. Zakladajac, ze mam mieszek m42 to jaka mam przejsciowke kupic, by podpiac szklo Canon EF? Bo w druga strone (m42 -> EOS) wiem. Czy tutaj pozostaje tylko przerobka?
Chodzi mi o podpiecie nawet bez przeniesienia automatyki z uwagi na moje mega amatorstwo. Wzornictwo od p. Stopy i tutaj z forum juz dawna leza na dysku :)
Dzis zrobiłem zasilanie do imageTanku z akumulatora od C 350D.
Użułem kabelków, złączek i zasówki od rynienki na kable.
zdjęcia