Moim skromnym zdaniem program już zasługuje na miano bety - efekty i stabilność są zadowalające, dlatego wnioskuję o wypuszczenie wersji z zapisem ;)
Wersja do druku
Moim skromnym zdaniem program już zasługuje na miano bety - efekty i stabilność są zadowalające, dlatego wnioskuję o wypuszczenie wersji z zapisem ;)
no tak...funkcja zapisu byłaby mile widziana. Program rewelka ;)
MMM, ujawnisz choć rąbek algorytmu? Wyznaczasz histogram w promieniu wokół analizowanego punktu, rozciągasz go na pełen zakres i mapujesz wartości RGB na wartości po rozciągnięciu? Fakt, że czas przetwarzania rośnie wraz z promieniem sugeruje coś podobnego.
Moim zdaniem przydałaby się jeszcze opcja przetwarzania tylko luminancji, bo efekt potrafi za mocno pojechać z kolorami. Jakaś konwersja np. do IHS przed processingiem. Dałoby to większą kontrolę nad uzyskiwanym efektem.
Może nawet suwaki z siłą ustawianą indywidualnie dla każdego kanału?
to pod viste podchodzi?
pod windows seven też ;)
Super narzędzie! Szacun dla autora!
Mi udalo sie cos takiego wyciagnąć.
1. Oryginal
2. i po...
Umieściłem nową wersję.
zmiany:
- znacznie przyśpieszone przetwarzanie
- ulepszona detekcja krawędzi
- szerszy zakres suwaka detali
- przyśpieszone działanie suwaka 'strength'
- zapis do jpg, kompresja 90%
A da radę wywołać efekt w drugą stronę? Tzn, tak jak clarity w LR na wartościach ujemnych?
Pod łindołsem jest ok, ale pod WINE jest taki efekt że jak biorę Open Image - to jest tylko możliwość otwarcia plików *.bmp a nie wszystkich graficznych - pewnie coś nie tak z okienkiem - zrób z łaski swojej opcję "Wszystkie pliki" z filtrem *.*
EDIT: Zapis jest nie za bardzo bo zapisuje się w rozdzielczości w jakiej jest wyświetlane okno główne a nie w rozdzielczości oryginału
MMM - szacuneczek ;)
Próbka delikatnego poprawiania przy użyciu Twojego programu ->
przed:
http://img194.imageshack.us/img194/7875/img3905a.jpg
po:
http://img194.imageshack.us/img194/7646/img3905ammm.jpg
Jak widać... wydobyło sporo szczegółów i chyba o to chodzi ;)
Pozdrawiam i jeszcze raz - Podziwiam :)
Jak sprawdzę to napiszę bo na windowsie teraz działam
Edit: Sprawdziłem - Drag&Drop nie działa prawidłowo.. loading image na dole i program wisi
uuu... to trochę mało - przy podglądzie ta szybkość jest ważna ale przy pliku wynikowym rozdzielczość też ma znaczenie..
generalnie efekty zwłaszcza jak się nie przegnie są całkiem fajne:
Pierwsze z brzegu z czwartku:
źródło
http://www.starz.pl/forum_cb/marek/IMG_2563_org.jpg
po zmianach:
http://www.starz.pl/forum_cb/marek/IMG_2563_popr.jpg
MMM - daj zapis w wyjściowej rozdziałce, a osobiście przeleję Ci na konto kwotę :) - Narzędzie fajnie i przydatne - chętnie wspomogę finansowo dalsze prace ;p (mam nadzieję, że nie tylko ja)
wersja 0.8.5
poprawki w interfejsie, jakości obrazu i szybkości.
Co zamierzasz dodać w pełnej wersji jeśli ta jest demo i z zapisywaniem? :-D
Teraz programik jest super.
Czy bylaby mozliwosc dodania konwersji wielu plikow na raz? Np. cala seria sfotografowanego nieba, np. 500 sztuk fotek, zaznaczenie tego, ustawienie i batch convert wszystkiego na raz. Ogolnie chodzi o zdjecia poklatkowe i skladanie z nich filmow tzn. timelapse :)
By to byl ogromny plus dla programu.
W darmowej wersji na pewno tego nie będzie.
Wrzuciłem nową wersię 0.9.
Zupełnie od nowa przepisałem algorytm zmieniając jakość obrazu i prędkość. Obrazki teraz wyglądają trochę inaczej niż wcześniej :-). Zniknął też suwak od detekcji krawędzi.
A to moje stare foto podrasowane nową wersją.
o to trzeba sobie zachować wersje z 8 ;)
pozdrawiam i cały czas kibicuje !
Miałem dzisiaj dużo czasu w pracy więc zająłem się ulepszaniem programu :-)
Jest dużo nowych rzeczy. Najważniejsze to tryby nakładania detali na obrazek a wśród nich możliwość wyświetlenia samej mapy światła wygenerowanej przez program idealnej jako warstwa PS do dalszej pracy (poprawianie, maskowanie itd.)
P.S
Proszę mi raportować gdyby się wywaliło przy wczytywaniu obrazka :-)
u mnie się nie wywala..
u mnie działa normalnie: Vista Business 32bit, pewnie masz coś z kompem;/
Marku a czy moglbys dorobic jeszcze jedna funkcje? Chodzi mi o to ze jak sie klika na zdjecie prawym klikiem to widac oryginal a gdybys tak dorobil ze po kliknieciu lewego klika byloby widac efekt poprzedniego ustawienia (A moze nawet cos w stylu historii w PS). Ulatwiloby to ocene wprowadzanych korekt .
I moze by tak "Save as..." zamiast Save ? :idea:
Ja dopiero ściągnąłem i nie mam jeszcze żadnych wniosków z pracą bo dopiero testuję ale chylę czoła MMM...
Póki co fantastyczne efekty, szczególnie kiedy wejściówka jest B/W
przeciez jest pod prawym klawiszem oryginal
wczoraj bylem chyba zbyt senny i teraz zrozumialem sens, wybacz :)
jak już robimy tutaj koncert życzeń, to ja może zaproponuje żeby dodać opcję odszumiania :)
MMM! Zostaw ten automat, please...Dobrym zdjęciom to niepotrzebne, a słabych nic nie uratuje.
Jako amator powiem: dzięki wielkie ;]
Ten programik to świetne uzupełnienie do DPP - jedynego, którym na razie umiem się obsługiwać (właściwie tyle co przy wywoływaniu RAW) xP
Po tym "odszumianiu" chyba wiecej komiksow bedzie jak zdjec ;)
po
Mode: Luminosity
Strength: 50%
Radius 20%
Details: 8
Smoothing: 9 :-)
Ten program jest konfigurowalny. Ty pokazałeś przykład jak raczej NIE należy go używać (chyba że ktoś ma przedziwne poczucie gustu...). Kilka postów po Tobie MMM pokazał na jednym z Twoich zdjęć jak NALEŻY go używać. Jeśli nie widzisz różnicy to szkoda fatygi na dyskusję :roll: .
Nowa wersja 0.95
Zmian jest sporo:
- Nowe tryby nakładania detali (LAB, HSL, HSB)
HSL jest szczególnie ciekawy. Kolory wyglądają jak namalowane kredkami.
- Wygładzanie obrazu. Wygładza tylko luminancję.
Działa tak rewelacyjnie że chyba napiszę osobny program tylko do odszumiania :-).
- Wybór kompresji JPG przy zapisie
- Możliwość przeskalowania obrazka przy zapisie
- Zapis / odczyt ustawień
- Szybsze przewijanie w oknie podglądu, poprawiony suwak zoom
- Pasek postępu pokazuje dużo proporcjonalniej procenty. Do tej pory dość mocno przyśpieszał przy końcu a na początku nie wiadomo było czy się coś dzieje :-)
- lepsza obsługa błędów
- Powiadomienia o aktualizacjach
Plik programu
Marek programos jest w dechę ,dzięki Ci z to i za włożony trud , wypróbowałem i jest miodzio .
Pozdrawiam...
Wielki szacun .Pozdrawiam
A może zrobić wersję płatną do użytku zarobkowego i darmową dla amatorów? Jakby programik stał się dzięki temu bardziej popularny (również za granicami) to w sumie dochody z niego wcale by nie były mniejsze...
Fajny programik, na moim kompie trochę przymula ale to już moja wina, że wolę inwestować w co innego :)
Jeżeli mógłbym coś zasugerować ze swej strony do dodatnie przycisku before/after który by odsłaniał zdjęcie wejściowe - wtedy łatwiej można by ocenić zamierzony efekt
pzdr
goblin