wiem, wiem.. ale lenistwo sie odzywa często :D
Wersja do druku
wiem, wiem.. ale lenistwo sie odzywa często :D
53 bardzo, ale to bardzo mi się podoba! Świetne zdjęcie! Reszta też bardzo udana, ale 53 według mnie najlepsze z serii z Alą.
po dłuższej nieobecności...
57. Marta ( maxmodels)
Zaczyna się niewinnie... :D
Jedyny minus rzucający się na pierwszy rzut oka - badyl na czole. Reszta ok.
i będzie niewinna ( zła pora na zdjęcia, zdecydowanie...)
żadnego odzewu? szkoda...
no to inne :
58.
ciekawsze
No mi też się bardziej podoba, ale tory za ciężkie kompozycyjnie. Psują ten delikatny klimat.
Oj, faktycznie szkoda tych torów, bo zdjęcie na prawdę niezłe...
Przy 57 nie pasuje mi kadrowanie w kwadrat. Za dużo góry, za mało symetrii? No i ten "badyl". :-)
Czy to jest stadion na Dębcu?
Tory na upartego szłoby wymazać, a już w ogóle jak wyjdzie CS5 :D
Na ostatnie zwróciłem juz uwage na DA. Bardzo świeżo i lekko. Tory out!
próbowałam kadrować bez torów, ale wtedy bym zleciała jakieś 4m w dół... ;)
zaitsev - tak, to stadion na dębcu
a mi się tn wątek z torami podoba, jest ciężej ale co tam :-)
zapomniałam, że mam jeszcze kilka...
59.
60.
61.
62. ostatnie z Półwiejskiej, na Deptaku
61 dopalane było czymś? bo dziwnie wygląda
59. Leci na lewo
60. Centralnie i znowu te tory :P
61. Ok.
62. Najlepsze, młodzieżowo.
P.S. Rób 1px czarną linię pomiędzy fotami w dyptyku - lepiej to wygląda.
61. rozjaśniane lekko w lightroomie
60. centralnie bo tak miało być i tory mnie nie przeszkadzają! :p
co do dyptyków- zawsze o tym zapominam..
Kolejna sesja, tym razem z koleżanką z roku - Natalią.
Blendował ( i focił zresztą też) Micles. Miejscówka- Poznań, Golęcin
63.
64.
No i sobie poradziłaś z kolorami (wiesz o co mi chodzi :D)
Na obu wygląda, jakby stała w okopie (dlatego w czasie przeznaczonym dla mnie poprosiłem o usiadnięcie modelki wyżej), no ale powiedzmy, że pomijalne, bo zaczyna wkurzać dopiero wtedy, gdy się to zauważy.
63 jest ok, wymazałbym jedynie 2 najwyższe źdźbła wychodzące przez prawą krawędź kadru.
64 pionowa gałązka przez twarz - trochę urocza, ale z drugiej strony również trochę psuje - mieszane uczucia związane z nią mam :D
Nie jest tak źle jak myślałaś, serio!
64 jest bardzo fajna... Najbardziej mnie boli badyl przechodzący w połowie twarzy i złamany pod kątem 90 stopni. :-D Pomimo tego podoba mi się. :-)
zastanawiałam się czy nie wymazac, ale to raczje robota dla miclesa niż dla mnie.. potem już ten badyl usunęłam w ogóle z pola widzenia, ale foty już nie były takie fajne :)
wieczorkiem wrzuce cos jeszcze
hm hm, jest już wieczorek... czekamy :)
oj jacy niecierpliwi ;) ogólnie to zdjęć całkiem sporo, muszę się zdecydowac, które pokazać, a które nie...
65.
66.
65. dół białej bluzki przenika (pozioma krecha). Jednak trzeba było ją zdjąć (myślałem o tym :D)
66. laserowe oko (w stosunku do drugiego, w cieniu).
Całokształt OMG miodzio. I ta winietka na 65 - mniam!
Jakim obiektywem robione 65 i 66? Myślałem że podpatrzę Exifa ale nie ma :(
nawet nie wiedzialam, że exifa usunęłam..
oba pożyczonym od miclesa 70-200
widze ze micles teh pimp chętnie udziela swoją puszczalską 70-200 :D
jak na drugi raz wybieracie się gdzieś w teren w pznaniu dajcie znać :)
Bo to jest jedyny obiektyw, o którego się nie boję. Wytrzyma wszystko, moja kochana eLunia <3
a to wersja z czy bez IS? :D
Bez, bez. Tak se tłumaczę, że IS to dla cieniasów :D
A tak na serio, to byłem wczoraj (w sumie już przedwczoraj) w Operze Novej na Giocondzie i foty z ręki waliłem 1/50-1/100 i mało które było poruszone jeżeli chodzi o statyczne utrzymanie aparatu. Więcej zdjęć poszło do kosza przez to, że postaci które fotografowałem poruszały się dość niejednostajnym, trudnym do spanoramowania ruchem :D
Powracając do zdjęć guni : specjalnie 65 jest na magentowo, a 66 na zielono? Robisz "pod kolor" (kieca, liście)?
tak mi pasowało... mam inne wersje koloroystyczne 65, ale mi nie pasowały, nie grały... ;)
błyskane ? beauty miską od miclesa ?
Miałem ze sobą, ale ostatecznie nie użyliśmy, bo było >50% słońca, a światło ciągłe jest wygodniejsze jeżeli chodzi o podgląd efektów.
no ale to 65 jakoś mnie tak razi ostrym światłem po oczach :wink:
A nie masz jakiegoś podobnego do 65 tylko z inną miną/pozą modelki? :)
Gdyby nie to, byłoby całkiem przyjemnie. Podoba mi się światło. Ach, i jeszcze to co osobiście bym zrobiła nawet się nie zastanawiając to usunęłabym tą jaśniejszą plamę z tła po prawej. Za bardzo odciąga wzrok od modelki.
pozdr:)
A czemu ma służyć doświetlenie blendą twarzy, a niedoświetlenie nóg na 65?
To taki zabieg artystyczny. A tak na serio, to 2m blenda zrzutowana na płaszczyznę pod niezerowym kątem nie da już 2m. Próbowałem oświetlić całą postać, ale przy tym ustawieniu nie dało. Zatem lepiej, jak będzie oświetlona twarz, bo to ona jest ważniejsza niż nogi.
Chyba że gunia ma lepsze wytłumaczenie :D
wg mnie lepeij mieć twarz doświetlona niż nogi, to na niej raczej skupia się wzrok..
ok,dam jeszcze kilka z tej sesji...
67.
68.
69.
Te ostatnie zdecydowanie za jasne i za blade. No i generalnie jakieś kolorowe (w kolorze sukni/koszuli) kwiaty byłyby lepszym dopełnieniem, niż te suche kikuty :D
67 wygląda bardziej jak backstage...
68 dla mnie super! Ładne, delikatne... trochę szkoda łokcia i bardzo centralnego kadru, ale i tak chyba to najładniejsze Twoje zdjęcie tutaj.
Obejrzałem z przyjemnością cały wątek. Z przyjemnością bo widać na zdjęciach jak uczysz się i robisz po prostu coraz lepsze prace. To co nie podobało się to kilka zdjęć z bardzo ostrym słońcem na twarzach oraz czasem kolorowa obróka, czasem też zbyt sztuczne pozy modeli. Nie mniej sporo jest ciekawych portretów, szczególne słowa uznania za set 350D i 50/1,8 .Kolejny raz wychodzi że to "głowa nie aparat robi zdjecia"
Chciałbym skomentować zdjęcie nr 44. Nikt o nim nie wspomniał, ale dla mnie to najlepsze zdjęcie z Twojego albumu. W sumie jedyne nad którym zatrzymałem się na dłużej. Bardzo mi się podoba :grin: Pozostałe to po prostu poprawne portrety, a to jest inne, takie z pazurem :wink:
Arek - 44. to jedno z moich ulubionych..
dzięki za komentarz i w ogóle.. ciągle się uczę, czasami wręcz się cofam, ale staram się jak mogę ;) a obróbka to dla mnie nadal czarna magia, uwierz mi.. ograniczam sie do minimum, bo i tak nic więcej nie umiem :)
ps. aktualnie już 350d + 50 1.4 ;)
ostatnie z Tala. Jutro ( może) coś nowego ;)
70.
71.
72.
72- najbardziej przypada mi do gustu nie wiem tylko po co przekrzywiłaś kadr -poza dość statyczna i spokojna nie bardzo wymaga dynamizowania przez wprowadzanie skosu.
nie ma skosu ;) to barierki tak były ustawione i przez to się człowiekowi myli ;) sama się na tym łapałam, ale zobacz, że ławeczki są prosto ( w miarę, bo one same chylą się ku upadkowi..)
potwierdzam, w tamtym miejscu na prawde ciezko zrobic zdjecie, ktore wydaje się proste;)
Wydaje mi sie ze warunki nie były odpowiednie ostre słońce, szukałbym cienia na 1- przepalone włosy, ostre cienie 72- fajny kadr chyba najlepsze z ostatnich
na ostatnich przepalone włosy? godzina była późna, koło 18, słońce zachodziło więc nie może być o tym mowy...
za to zgadzam się co do tych pierwszych zdjęć - był robione w ostrym słońcu i nie umiałam uniknąć przepałów... zapewne ktoś, kto zna tajniki photoshopa, by to naprawił, ale ja niestety jestem laikiem ;) wiem teraz przynajmniej, o której iśc na jakąkolwiek sesję w plenerze...