Zdjęcia 66 i 67 są genialne. To prawdziwa przyjemność wchodzić na galerię Fabio.
Wersja do druku
Zdjęcia 66 i 67 są genialne. To prawdziwa przyjemność wchodzić na galerię Fabio.
Witam
Fabio , są dwa powody dla ,których zarejestrowałem się na tym forum:
1.bo dlaczego by nie ( przy okazji jestem "starym canoniarzem" )
2.Twoje foty
Z wielką ciekawością prześledziłem całą Twoją galerię na tym forum i muszę przyznać,że postępy ,które robisz są ogromne .W tak krótkim czasie wypracować sobie własny styl (czyt.rozpoznawalność) no wielki szacun.
Cieszy mnie też fakt ,że nie dałeś się wmanewrować " forumowym sławom " w tradycyjną kompozycję -złoty podział ,jak wiemy reguły są po to żeby je łamać ,najważniejsze są emocje,które pozostawia w nas zdjęcie .
Trzymaj tak dalej, czekam na więcej fotek.
Zdjęcie 67 nie naturalne kolory nieba w stosunku do dolnej parit zdjęcia, i dodatkowo górny lewy róg ta krecha oddzielające dwa tony koloru to jest coś czego nie lubię ale niestety to jest niewydalanie matrycy (i jak dla mnie dyskwalifikuje zdjęcie nie obraź się to tylko moje zdanie) pod względem dynamiki i zakresu tonalnego, na czym robisz zdjęcia?
Jest i to bardzo wyraźna nie jest prosta tylko szarpana jakieś 6cm po górnej krawędzi i 3 cm po prawej w dół od górnego rogu przebiega nad czubkiem drzewa, Jak dla mnie po prostu brakło dynamiki i zakresu tonalnego.
Ja sobie myślę że niektórzy ludzie nie widzą zdjęć, ale z lupą liczą piksele i proporcje i uważają się strasznych teoretyków. I co więcej robią to źle i amatorsko. Dla mnie to kalectwo. Albo głupota. Albo jedno i drugie.
Czyli ci ludzie to kalecy durnie. Ludzie w swojej napuszonej arogancji, w swojej domorosłej "ekpertyzie", w swojej amatorskiej obsesji liczenia pikseli, uważają się strasznych "technicznych" teoretyków i zasmradzają wszystkie galerie internetowe na których się tylko pojawią. Potrafią zepsuć każdą atmosferę, wszędzie puszczają swoje bąki i swoją smrodliwością i abnegacją wystraszają prawdziwe talenty, prawdziwych fotografów dla których warto na te galerie w ogóle wchodzić.
Ja osobiście gardzę tymi wszystkimi napuszonymi amatorami uważających się za "technicznych ekspertów".
Przepraszam Cię Fabio że swoim postem wprowadziłem konkflikt na Twoją wspaniałą galerię. Ale nie mogłem się powstrzymać. Nie rozumiem jak człowiek który nie ma umiejętności aby nosić za Tobą statyw, teraz na forum uważa się za "teoretyka" i w ogóle śmie mieć "teoretyczne" zastrzeżenia na temat Twoich zdjęć. Zamiast po prostu rozdziawić gębę i się uczyć.
A jak ma zastrzeżenia, to grzeczność i szacunek wobec mistrza nakazuje robić to w formie pokornych pytań, a nie zadzierania nosa.
Eloi - ciesze sie ze to Ty powiedziales bo robiac dobre zdjecia nie naskocza tutaj na Ciebie od razu i tak latwo. Niestety cala przyjemnosc przebywania na forum czesto znika przez brak zyczliwej dyskusji i nawet ostre spory ale w fajnej, zyczliwej atmosferze - juz nawet nie marze o bardzo szczegolowych dyskusjach o warsztacie, technice itp. Zreszta mam wrazenie ze od pewnego czasu jakosc dyskusji tutaj "siadla"...
Mimo wszystko pozdrawiam wszystkich forumowiczow :-)
tryton i Eloi dzieki za obrone ale uwazam ze kazdy moze wyrazic swoja opinie.
redwings sorki ale ja nie widze zadnej krechy a dol jest jasniejszy od gornej czesci zdjecia poniewaz jest to poprostu uzycie filtow. Dokladnie (szara polowka hitech ND 0.9 + szary filtr cokin P 121F) zdjecie zrobione w formacie Raw i wywolany w Camera Raw 5.7. Wywolujac Rawa zmienilem troche balans bieli i cos jeszcze moze zmienilem ale duzej ingerencji w zdjeciu nie bylo. A pytales sie jeszcze o sprzet foce C50D + C10-22/3.5-4.5 bardzo zacny zestaw polecam.
rob644 bardzo mily wpis dzieki:lol:
pozdrawiam wszystkich
Oczywiście że może, ale po pierwsze jakość forum zależy od poziomu prowadzonych na nim dyskusji, a my wszyscy chyba jesteśmy zainteresowani wysoką jakością miejsca w którym się udzielamy, prawda?
Po drugie jest wyraźna różnica pomiędzy edukowaną krytyką, wyrażającą pełen szacunek dla autora i podpartą własnym doświadczeniem i umiejętnościami, a upierdliwym krytykanctwem prowadzonym przez domorosłych "teoretyków" bądź
"techników".
Eloi olac to poprostu cieszmy sie z focenia :mrgreen:
Dzięki fabio87 za odpowiedź i tu się z Tobą zgodzę że każdy ma prawo wypowiedzieć się na dany temat a nie pisałem tylko po to żeby Cię skrytykować tylko powiedzieć co widzę, bo wydaje mi się że nie tylko durne pochlebstwa ale właśnie to co według innych jest niedociągnięciem może skutkować w przyszłości jeszcze lepszymi fotkami. Ale niestety ludzie pokroju Elio faktycznie zaniżają poziom forum i nie dość że nie wiedza o czym się mówi to jeszcze próbują obrażać innych. Szkoda czasu na pisanie czegokolwiek o takich. Fabio 87 a czym robisz fotki?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czyli sprzęcik fajny widzę że to początkowe stadium teraz chyba zaczniesz powoli powiększać szklarnię. Co do tej różnicy to może to zależy od monitora że nie wszędzie jest widoczna.
redwings powiem szczerze ze ja nie widze zadnej kreski jak poprzednicy wiec prosilbym zebys skopiowal zdjecie i zakres to sie przyjrze a zestaw podalem Ci czym robie pejzaze
pozdrawiam
Fabio, piękne zdjęcia robisz. HDRy takie delikatne, że nie narzucają się oglądającemu. Kolorystyka bardzo przyjemna.
Pisałeś, że robione obiektywem 10-22... zdjęcie 66 też?
Redwings... a na innych zdjęciach tez widzisz tą kreskę? Może masz po prostu rysę na monitorze? ;)
sprocket73 nie uzylem c70-200/4
pozdrawiam
Kombinowałeś tu coś z kolorową połówką? Jeśli tak, to przestań, bo moim zdaniem efekt psuje zdjęcie zamiast je poprawiać:( Dodatkowo patyk na pierwszym planie jest nieostry i w efekcie nie ma na czym zawiesić wzroku. Cała fota do poprawy/ponownego zrobienia.
Natomiast #52 to już pierwsza klasa:) Ogólnie seria z gór mi się podoba, choć wydaje się odrobinę ciemna;)
Gdyby każdy inny dał to ostatnie zdjęcie (#68), to bym pochwalił, ale ponieważ to sam Fabio od którego spodziewam się wyłącznie mistrzostwa, to mam mieszane myśli :)
Przede wszystkim nie jestem zachwycony tymi trawami z przodu. Włącznie z tym badylem. Rozumiem że chodziło o punkt zakotwiczenia, o punkt definiujący perspektywę, ale ten badyl i te trawy trochę się do tego nie nadają.
Reszta jest OK, kolory nastrojowe. Zabrakło jednak ostrości. Ale po prostu wystarczy wyostrzyć samo zdjęcie.
69 bardzo słabe
a dwa ostatnie już przyjemne kolory, chociaż pusto trochę po stronie bez drzewa, drzewa za bardzo uciekają z kadru imo
pozdr
68,69 kosz
Diablo - przesuper dyplomatyczna i treściwa wypowiedź! Pokaż wpierw swoje prace aby udowodnić że masz kwalifikacje do wyrażania tego typu opinii.
Jeśli chodzi o moją opinię trzech ostatnich zdjęć:
69 - oczywiście chodzi o światło. Więc światło jest, nawet ciekawe i subtelne, ale trochę zabrakło tematyki. Chociaż technicznie bez zarzutu.
70 - bardzo dobra kompozycja i technika (no ale to oczywiste w zdjęciach Fabio), natomiast ciut na mój gust za bardzo podkręcona saturacja. Rozumiem że tak to było w rzeczywistości, że żadnymi suwakami tutaj tego nie podkręcałeś, ale natura czasami też potrafi przesadzić :)
71 - bez zarzutu. Na Twoim wysokim poziomie. Jesteś mistrzem mgły (bez podtekstu :)).
a co, nie moze miec wlasnego zdania? tez mnie denerwuja takie posty bez wzgledu kto je pisze. ale jeszcze bardziej denerwuja mnie argumenty w stylu pokaz ze umiesz zrobic cos lepiej.Cytat:
Diablo - przesuper dyplomatyczna i treściwa wypowiedź! Pokaż wpierw swoje prace aby udowodnić że masz kwalifikacje do wyrażania tego typu opinii.
ale zeby nie robic OT-samo miejsce nie wydaje mi sie zbyt ciekawe- jest drzewo jest wschod i jest mgla. wszystko staje sie bardzo oczywiste. troche za bardzo. i probowalbym pokazac wiecej pierwszego planu, duzo wiecej zeby drzewo bylo tylko w oddali i dopelnialo kompozycje. no to tyle, Peace!
Każdy ma prawo mieć własne zdanie, ale trzeba znać swoje miejsce i wiedzieć kiedy je wyrażać. Jeśli nie mam pojęcia o jazzie to nie pójdę na koncert Norah Jones i nie będę głośno mówić że jakiś utwór do kosza. Bo sam sobie świadectwo wystawiam, a i innych denerwuję własną głupotą.
Co innego powiedzieć: "Nie rozumiem, nie przemawia do mnie", a co innego z irytyjącą arogancją głośno wołać "Do kosza!"
zapewne owe do kosza miało oznaczac ze mu sie nie podoba, przyjnamniej ja to tak odebralem. czasem trzeba takie rzeczy poprostu przebolec a nuz moze nastepnym razem napisze cos bardziej konctruktywnego.
Eloi wyluzuj,po prostu mi się te dwa nie podobają,a jak chcesz zobaczyć moje prace to wejdz na moją stronę i tyle.pozdrawiam
i co mam kwalifikacje?
przepraszam fabio87,że sobie pozwoliłem i nie bądz zły za tego posta ale widziałbym to tak :oops:
Galeria jest spoko, zwłaszcza b/w. Kolor już mniej, to znaczy jest ok, ale jednak mniej czujesz kolor niż b/w. Kolor jest trudniejszy.
Ale to nie o to chodzi aby się porównywać. Nie do tego zdążam.
To co mówię jest że niikt nigdy nie obiecywał że 100% zdjęć, nawet największego mistrza, muszą być udane. Jednak nawet jak się patrze na te mniej udane, to dobrze dać mistrzowi szacun bo mistrz wie co robi. A jak coś się mniej podoba, to wtedy znaczy że mistrza nie zrozumieliśmy. Albo mistrz eksperymentuje. Tak czy inaczej mistrz nie potrzebuje wskazówek w rodzaju "kosz".
A w każdym zbiorze są egzemplarze najlepsze i najsłabsze. To prawo matematyki.
A w ogóle oglądanie słabszych zdjęć mistrzów jest też edukacyjnym doświadczeniem. Nawet bardziej niż oglądanie najlepszych prac. Dlaczego?
Dlatego bo oglądając słabsze zdjęcia bardziej się zastanawiasz dlaczego mistrz to opublikował. Szukasz jakiegoś powodu, bardziej analizujesz. I jest to znacznie głębsze doświadczenie niż taki płytki zachwyt nad czymś oczywistym.
jeśli dla ciebie fabio87 jest mistrzem któremu nie można powidzieć kosz,to mało jeszcze widziałeś.
Nie oto chodzi czy jest mistrzem czy nie, ale o to że nie jest uczniakiem. A "kosz" to się mówi uczniakom.
a ja kosz będę mówił nawet mistrzowi,bo z tego co napisałeś wnioskuje,że mam kwalifikacje,a przynajmniej nie napisałeś że nie mam.pozdrawiam i już nie zaśmiecam galerii fabio87
73 moim zdaniem bardzo klimatyczne,gdyby łabędz podpłyną troszkę bliżej byłoby super (o ile to łabędz)
73 zdecydowanie lepiej wyglada mniej wiecej w kwadracie bez tego czegos wystajacego z dolu kadru. rzeklbym ze prezentuje sie wtedy iscie bajkowo. good job.
co chciales pokazac na 74 bo jakos nie widze w tym kadrze nic interesujacego?
witam, jedynka nie w moim typie, moze dlatego ze nie przepadam za efektami/filtrami zmiekczajacymi, natomiast drugi kadr jest bdb , szkoda tylko ze niebo nie zagralo bardziej, reszta na plus, miejsce , klimat , swiatlo, pozdrawiam
fabio87 polecam tę stronę,może znasz http://browko-photography.pl/
zdjęcia fajne tyko potrzebują jeszcze troszkę obróbki moim zdaniem.pozdro
76 jest bardzo dobre, ale bym wyfotoszopował niepasujący trójkątny skrawek przy prawej ramce.
Porównując te obrazki to "Moraw" (sam nasunąłeś to porównanie w komentarzu) to technicznie na pewno Twoje zdjęcia są znacznie powyżej, ale jeśli chodzi o artystyczną kreatywność to jednak nie osiągnąłeś tamtego poziomu. Brakuje tych zaskakujących linii i kształtów jakie były sygnaturą tamtej serii.
..
..
Błąd! Miałem na myśli "przy lewej ramce". Chodzi mi o ten trójkącik na lewo od krzaka.
Ładne. Na 75 obciął bym całkowicie górę i zostawił pofalowane pola i byłoby git.
76 i 77 nie będę się czepiał;)
bardzo przyjemne te morawy :)
Na 80 szkoda tylko, że w dali są słupy i przewody. Poza tym byłoby ok.
ladne ujecia. trzeba ogolnie przyznac ze o poranku zdjecia wychodza super. zawsze warto wstac wczesniej...
Fajne zdjęcia - podobają mi się.
nr. 1 świetne !! Jesli chodzi o 2 to wydaje mi sie troche przekombinowana
Fajne. Może na 82 mniej bym pokazywał tej trawy w lewym dolnym rogu. Ale generalnie mają klimacik ...taki przyjemny.
Widze troche zmiane stylu, zwlaszcza w kolorach - bardziej "renesansowo" - jest OK.
82. Dobry kadr ładne kolory.
Przyjemnie ciepłe. Bardzo lubię takie wschody.
82. bajeczka :) lubię takie widoczki :)