no i jakos bylo.
ja przynajmniej przymierzyłem fajne szkiełka :) i rękę do 5D :)
zdjęć jeszcze nie zgrałem, ale dziś zostanę sobie po pracy i przeglądnę na konkretnym monitorze.
PS. Więcej nie piję. :)
Wersja do druku
no i jakos bylo.
ja przynajmniej przymierzyłem fajne szkiełka :) i rękę do 5D :)
zdjęć jeszcze nie zgrałem, ale dziś zostanę sobie po pracy i przeglądnę na konkretnym monitorze.
PS. Więcej nie piję. :)
w czwartek 28 maja w Mundo o 18:300-19:00 zapraszam na zebranie, będziemy omawiali przyszłe plenerki no i ten pokaz lamp i sprzętu studyjnego, o którym mówiłam w ostatni czwartek.
dla mnie godzina 18.30 - 19 to niestety już deczko za późno.
i nie chodzi o to, ze dobranocka czy coś.
chodzi o to, ze później ciężko mi czymkolwiek już do mojej 'wioski' wrócic :(
a ja myślę że będę i Ty Sławek też musisz się postarać!
ja raczej będę :)
Jak sprzęt studyjny to chyba muszę być!
Dla ścisłości- pokaz lamp odbędzie się 28 czerwca , w ten czwartek będzie można już rezerwować miejsca (ilość ograniczona)
Mundo ?????? jakieś wyjaśnienia bo nie kumam o co kaman.........proszę!! spotykamy się we czwartek???
A gdzie ten pokaz ma się odbyć?
jeżeli ja dobrze rozumiem to: w czwartek 28. maja spotkanie ckfoto w mundo, a 28. czerwca pokaz lamp również w mundo?
no na to wychodzi.
dla nie znających lokalu: http://mundocafe.pl
a ja postaram się być we czwartek, bo chętnie zaklepałbym miejscówkę na pokaz lamp.
wyjaśniam dla osób niezorientowanych.
28 maja spotkanie w Mundo Cafe na Placu Wolności- omawiać mamy plenery zorganizowane i ten pokaz
28 czerwca pokaz (darmowy) sprzętu studyjnego w Mundo Cafe na Placu Wolności
Darmowy HURA! ;)
Pokazy sprzętu a warsztaty to raczej dwie różne sprawy. Tylko w czasie takich pokazów połączonych z warsztatami zawsze zachodzi obawa jak z czasopismami-2/3 to reklama to dlaczego czasopismo tyle kosztuje :)
no tak, a co do warsztatów to Paweł, trzeba by się u Ciebie kiedyś spotkać ;) - skrzynkę browca się przyniesie i warsztaty będą jak znalazł ;)
Alkohol szkodzi
Słuchajcie- informacja dla chętnych na dzisiejsze spotkanie.
Przenosimy spotkanie do klubu Odjazzd na ul.Bodzentyńską bo w Mundo jest koncert.
W Mundo będzie informacja dla tych którzy tego tu nie przeczytają.
Ja też się piszę na studio! :)
No no, ludziska!
Kiedy następne spotkanie??
Bo co niektórzy dochodzą do wniosku, że wam się już ponudziło przyłażenie na piwo.
A może by serio teraz jakiś plenerek zrobić??
Ma ktoś jakieś pomysły odnośnie miejsca i terminu??
podzamcze piekoszowskie :)
kamieniołom (jeden z wielu pod kielcami np. taki na drodze do zagnańska :) )
:)
do Podzamcza Piekoszowskiego z Radziem i tak się wybieram.
jednakże ciekaw jestem bardzo pleneru na kamieniołomie jakimś.
- Kostomłoty,
- Jaworznia,
- Kostomłoty po raz drugi (czynne wyrobisko)
- Kopalnia piasku w Zaborowicach (i ew. jezioro Ług - najlepiej z samego rana)
- po drodze do Zagnańska?? tam się nie orientuję gdzie nachoditsa kamieniołom :) ale też chętnie się wybiorę.
no w weekend część jedzie do Góraszki, a w następny (długi) moja grupa jedzie zamki focić, jak ktoś chętny i nie będzie lało to zapraszam...
Jedziesz w stronę zagnańska i przy jednym z przystanków PKS trzeba stanąć i udać się w las :) po prawej stronie jadąc w kierunku na Zagnańsk
Pokazałbym wam ale w czerwcu praktycznie każdy weekend jestem na wyjeździe:
7 góraszka
13-14 czechy
20 wianki
27-28 wesele i pokazy w krakowie
2-5 lipca gdynia i TSR ewentualnie koncert placebo :)
ufff czyli dopiero w lipcu siakiś wolny weekend powinien się znaleźć :)
W Krakowie pokazy lotnicze
do Gdyni jadę na Tall Ship Races
a z Openera jeżeli już to tylko w niedzielę na koncert Placebo :) (w sumie to nie tyle ja co moja dama :) )
to ja tak z innej beczki, gdzie można skalibrować monitor w Kielcach?
w znaczeniu kto ma kalibrator(kalorymetr) lub gdzie takie usługi w kielcach świadczą...
a do czego Ci taka precyzyjna kalibracja monitora??
nie mozesz tego zrobic na tzw. "oko"??
a jesli chodzi o kalibrator, to moze podpytaj w studiach grafiki (u mnie w studio takiego nie mamy i kalibrujemy "na papier").
moze w drogowcu beda mieli.
powodzenia.
na oko to .. to wiesz co ;)
kalibrcja jest potrzebna po to żeby kolory w druku wychodziły takie jak w obróbce - bo potem się okaże że n papierze są uroczo sine, albo pięknie zielonkawe ;)
eee.. jeden kolega z forum ma ale jak chce to niech się przyzna ;) , ja prawdopodobnie będę miał za około miesiąc, półtora.. planuję zakup monitora Nec 2190UXI + kalibrator X-Rite Display 2.. ale to dopiero plany - mam nadzieję że pod koniec lipca sobie kupię..
niedawno widziałem też kalibrator w MasterFoto - kiedyś odpłatnie kalibrowali ale nie wiem czy jeszcze to robią..
ewentualnie - w MM kiedyś Spydery po około 3 stówki były
te te... forumowy mądralo :)
ja tam w pracy skalibrowalem sobie monitorek pod Cmyka jak to juz mowilem "na oko" czy tez jak w pracy mowia "na papier" i w druku wychodzi mi dokladnie to co na monitorze (nie wazne czy to offset czy cyfra).
tak ze nie wiem, czy jest sens zakupu kalibratora.
jak kto uwaza.
dla mnie to wyrzucone kilka stówek po prostu.
:)
Dzięki Artus. dokładnie o to chodzi, że oddając zdjęcia do labu, jeśli nie zrobią żadnych poprawek to zdjęcia nadają się do wyrzucenia. monitora na razie nie zmienię na nic lepszego, obecnie na pierwszym planie lampa i jeszcze jedno szkło.
Muszę przedzwonić do Master Foto i zapytać, jak się dowiem to dam znać. Może wreszcie uda mi się wybrać z wami w plener (focenie tudzież browar)
Sławek, ale ty drukujesz w robocie na ofsecie czy jakimś innym wynalazku kalendarzyki lub foldery reklamowe - gdzie oddanie barw jest owszem ważne, ale nie krytyczne więc metoda "na oko" wystarczy.. a my piszemy o zdjęciach 20x30 z dokładnymi szczegółami które się ogląda z 30cm i klient za to płaci kupę kasy więc jak płaci to wymaga żeby nie mieć trupiego odcieniu skóry albo fioletowych ust..
Arturze.
W pracy drukuje nie tylko foldery, ale również zdjęcia w formatach większych niż 20X30 cm.
I jeszcze nie miałem klienta, który nie byłby zadowolony.
I nie wszyscy przynoszą mi te zdjęcia obrobione, a jakoś nie miałem problemu z dopasowaniem barw.
Prasa Xerox Docucolor 5000 robi swoje.
A tak swoją drogą - gdyby ktoś chciał to zdjęcia do formatu 480x316 mm w pełnym kolorze sztuka koło 5 zł kosztuje.
W odcieniach szarości - 2 - 2,5 zl.
Oczywiscie w rozdziałce 300 dpi.
Wydaje mi się, że to taniej niż w fotolabie.
I myślę, że to na tyle. Bo chyba okazuję się arogancki :)
Kalibracja monitora jest bardzo istotna jednak żeby było tak jak piszesz to jeszcze lab musi udostępniać profile barwne, a takiego w Kielcach nie znam. Zna ktoś ? W innym przypadku to dalej zgadywanka. Z urządzeń najbardziej ekonomiczny wydaje się zakup color munki photo. Wprawdzie jest to bardziej zautomatyzowane urządzenie od display... ale można nim także skalibrować drukarkę. Minusem (niekiedy plusem) jest wspomniana automatyzacja oraz brak możliwości kalibracji drukarek poniżej A4. Selphy odpada, podobno pracują nad tym. Teoretycznie można nim skalibrować każdy monitor, nawet laptopowy jednak ja nie byłem do końca zadowolony z efektów na lapie i starszym monitorze Sony. Dopiero na porządnym NECu wszystko śmiga jak trzeba.
Master foto udostępnia profil
Eee... żeby wszyscy tacy byli ;) ..
Własnie w Selphy mi tego brakuje..
Co do kalibratora to taki polecił Tom01 a czornyj nie krzyczał nigdzie że jest do **** więc zakładam że akurat będzie całkiem dobry.. tu polegam na tym co piszą znawcy tematu którzy siedzą w tym od lat..
No właśnie miałem to napisać.. Parę razy od nich brałem, drukowałem 30x45 i całkiem ładnie to wyszło..
Żeby nie było niejasności. Display... jest lepszy od Munki...
Munki polecałem jako ekonomiczne rozwiązanie do profilowania monitora i drukarki.
Co do profili w Master Foto to ciekawostka :shock:. Jak ja pytałem całkiem niedawno to Pan z Labu machnął zniesmaczony ręką a Grzegorz wspomniał o pliku referencyjnym, natomiast profili nie udostępniali. Muszę się tam udać jeszcze raz.