Mysle, ze przeciwko pelnej klatce nie mieliby nic Nikonowcy, Canonierzy, Minoltowcy, Smienowcy :-), a nawet milosnicy kanarkow :-)Cytat:
Zamieszczone przez rosmaryna
Byleby byla po przystepnej cenie.
Wersja do druku
Mysle, ze przeciwko pelnej klatce nie mieliby nic Nikonowcy, Canonierzy, Minoltowcy, Smienowcy :-), a nawet milosnicy kanarkow :-)Cytat:
Zamieszczone przez rosmaryna
Byleby byla po przystepnej cenie.
12 MPxmp,
pełna klatka,
9fps,
nowy rodzaj lustra uszczelniający sensor,
nowa obudowa,
lepszy AF (gorszy od 1),
ML przycisk,
2,5" LCD,
bez wbudowanej lampy,
auto iso,
możliwość używania szkieł EF-S
$2500
Drugie body: luty 2006, zmiany kosmetyczne
Gietrzy czy to jest pewna informacja?
Gietrzy to twoja wizja czy informacja ?
ja bardzo sceptycznie podchodze jednak do takich informacji, kto czytal "narty ojca swietego" Pilcha, chyba wie o czym mowie...
Nie, podałem za dpreview. Jednak dosyć logicznie skomentował te ficzery Fer w aspekcie tego co powiedział Beerboy a co podobno wyciął Phil Askey.Cytat:
Zamieszczone przez Mikołaj
ps. na dzień dzisiejszy Fer i Beerboy to ludzie, którzy poinformowali o nowym aparcie/ach w najbardziej wiarygodny sposób.
Beerboy dodatkowo bardzo pomógł? ;-) przy podjęciu decyzji co zrobić gdy ma się 1D MkII, 20D, 1Ds i to właśnie to podobno zostało wycięte z dpreview Canon forum
To jest najzdrowsze podejście. Tak czy siak ja tweener'a odpuszczam przynajmniej na rok, a potem to już będzie DMkIII :-)Cytat:
Zamieszczone przez thorin
Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
no teraz to sobie chyba nie bede plul w brode za czekajac miesiac z zakupem "trabanta d" moglbym zaoszczedzic na computrekkera aw, i tak mnie na nic innego nie stac wiec bede sobie z zaciekawienem ogladal dalsze wymiany sprzetowe puszek, na przyklad tak jak ostatnio Arkan przesiadl sie na 1 Ds, "dobre szkla starzeja sie wolniej niz dobre body" taka zlota rade ktos tu poddal i to jest swieta racja w koncu powiedzcie sami ile nacieszyliscie sie swoimi dwudziestkami nim Canon przestal produkowac ten model ? zastanawia mnie tylko jak bardzo spadnie cena luster w stosunku co do kompaktow i czy kiedys zamiast wyboru w tej samej cenie minolta a200 - 300d bedziemy mieli w sklepach
wybor 350d- canon ixus
A mi mówił, że DsCytat:
Dlatego mam na oku 85L ;-)Cytat:
Bez sensu. Według Ciebie nie będzie mnie kręcił 20D jak wyjdą inne, nowsze puszki?Cytat:
Zamieniłem na 1ds mk1, a nie mk2. Już z mk1 mam niejaki problem aby wytłumaczyć sobie zasadność wydatku, a przy mk2 to pewnie bymi się nie udało. Zresztą mk1 ma wszystko czego potrzebuję i czego mi brakowało w lustrzankach cyfrowych C - FF, dokładny AF, spot i mniejszy skok ISO. Na jakiś czas starczy mi napewno. Najważniejszą rzeczą, która skłoniła mnie do zakupu teraz, a nie czekanie na twenera, jest fakt iż w przypadku 1ds wszystkie wady zostały odnalezione i poprawione, a jak doświadczenie pokazuje - C testuje nowe body za nasze pieniądze. Jedno rozczarowanie z 20D mi wystarczy.Cytat:
Dokładnie. Podpisuję się obiema rękami. Za dużo, za szybko ten sprzęt produkują, żeby to wszystko ze sobą grało bez udziału serwisu. Po serwisie gra, ale to niszczy to co w fotografii cyfrowej najważniejsze: radość z robienia zdjęć!Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
a bo to ja pamietam stopki wszystkich forumowiczow :) juz poprawiam pomylke :)
Cytat:
nie, bardziej chodzilo mi o to ze nie bylo w tej klasie nowego modelu, mnie cieszy moje body, ale ja juz nie umie nadazyc za tymi nowosciami, a za dwa lata matryca mojego body i kilka innych rzeczy bedzie tak samo obnizala jego cene jak dzis przy d30, mi starczy ale widocznie mysle zbyt przyszlosciowo....
Powiem krótko: nie sądzę. Chyba że "pełna klatka" z lustrem wielkości tego z 20D :) A reszta specyfikacji ciekawa, ciekawa... dajmy innym do potestowania, za rok może będzie można kupić :)Cytat:
Otóż to. Ja z tego samego powodu mam zamiar za jakiś czas kupić 1Dmk2, niezależnie od tego co Canon wypuści.Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Dokladnie to chcialem napisac. Muflon, tak troche OT, myslisz ze jest sens zmieniac 20d na 1D mkII ? Nie lepie na 1Ds mkII ?Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Nie, ja jestem raczej z tych "szybkostrzelaczy", a rozdzielczość mi aż tak bardzo niepotrzebna. No i cena jednak nie ta :) a biorąc pod uwagę przepowiednie snowboardera... ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Polaco
Wszystko pieknie poza tymi 9fps i EF-S na FF...Cytat:
Chyba, ze przez "mozliwosc" uwaza sie jakis chwyt
umozliwiajacy nakrecenie :-)
Przeciez chciales 1D MkII? Zaufaj mi, przy tych specsCytat:
twoj wymarzony aparat tanieje tego samego dnia ;-)
Cytat:
Oops, no wlasnie, jesli jeszcze ta informacja o 9fps by sie potwierdzila,
to 1D MkII tanieje na $2K. Takze modl sie, by to byla prawda...
Te 9fps nie za bardzo mi pasują. Faktem jest, że impreza Photo Image Brazil zaczyna się 9. sierpnia i potrwa do 12. :)Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Co do 1DMkII: według analiz Fer tweener będzie znacznie lepszy jeśli chodzi o dynamikę i jakość wysokich ISO zarówno od D jak i DsII. A to ze względu na duże fotodiody (12 MPx w sensorze o wielkości 24x36mm)
Z szybkiego liczenia na kolanie: 1Dmk2 ma photosites o boku 8.04 mikrona. Potencjalny FF 12Mpix miałby 8.45mikrona. Nawet w drugiej potędze :) (bo powierzchnia) to tylko 10% różnicy.Cytat:
No właśnie mi też.. bo to by oznaczało ni mniej ni więcej tylko połączenie serii reporterskiej (FPS) i studyjnej (FF i rozdzielczość). Chyba że chodzi o przetestowanie celowo okrojonego korpusu (gorszy AF, brak weather-proof) na próbce chętnych dysponujących nadmiarem gotówki, a potem wypuszczenie właściwego killera z poprawionymi ewentualnymi niedoróbkami...Cytat:
No bo to bedzie 11MP! A na serio to po dzisiejszej krotkiej sesjiCytat:
nad morzem - prosze o lepszy AF w nastepcy 20d. Mysle, ze olewam
auto ISO, lepszy korpus i takie tam, zdecydowanie chcialbym (w kolejnosci):
-szybszy AF
-lepszy VF (najlepiej 100%)
-pare MP wiecej
-wiekszy buffer
-wszystko to przy 1.6 crop
Za taki aparat jestem nawet w stanie zaplacic troche wiecej niz $1.5K.
A jesli Canon pojdzie inna droga (typu FF tweener jako "nastepca" 20d),
to dolaczam do muflona i kupuje 1D MkII jak tylko stanieje :-)
ok, powiedzmy ze moj wymarzony aparat bylby taki jak mowi snowbaorder, tez mi wcale 1,6 crop nie przeszkadza / powiedzial obladowany tonami sprzetu profi-foto :mrgreen: / ale zaczynam sie po malu gubic, o co chodzi z tymi mikronami na matycy ? i zaleznosciami od grubosci tejze ?
Chodzi o to, że (w pewnym uproszczeniu): większe piksele = mniejsze szumy.Cytat:
Zgadnij dlaczego 90% kompaktów (które mają matryce wielkości max. paznokcia) ISO kończy się na 400? :)
ok rozumiem, o co idzie z tymi pikselami, ale on ma naprawde nazywac sie FF tweener ? dziwne przeokropnie to nazewnictwo... moze to tylko kryptonim jaki wersji beta ? to FF ma oznaczac ze niby bedzie operowal w rzeczywistej ogniskowej obiektywow to znaczy cropp bedzie sie rownal jeden co znaczy ze croppa nie bedzie :) chyba sam sie zamotalem :)
"tween" = between
czyli po angielsku tweener to aparat "pomiedzy",
w tym wypadku 20d a 1D
a FF to full frame, tlumaczenie znam :)
i wszystko jasne ... 8-)
Nie będę się sprzeczał, jestem po litrze. Chciałbym tylko zauważyć, że to będzie całkiem nowa generacja. Beerboy pisał " S3 -> LOL" czyli dynamika będzie zajefajna (lepsza niż w S3Pro). Zresztą po dzisiejszym grilu ja chcę 85L. Ja chcę światła!Cytat:
Cały czas o to chodzi ;-) Przetestować w korpusach amatorskich, poprawić, wrzucić do serii 1.Cytat:
Tweener należy rozumieć jako cyfrową wersję EOS 3.Cytat:
Czy przypadkiem pelna klatka i EF-S nie wykluczaja sie wzajemnie, Panowie? :lol: Chyba tak... a to oznaczaloby, ze te dpreviewowe przewidywania mozna o kant **** potluc... bo opieraja sie bardziej na tzw. wishful thinking, niz na wyciekajacych/wyciagnietych ze zrodla informacjach.
Dokładnie tak samo myślę. Chyba że jakimś cudem upchną tam mniejsze lustro. Albo coś pokombinują w bagnecie. Albo... albo... ale jeśli ktoś pisze, że aktualne obiektywy EF-S (z których niektóre spiłowane wchodzą w body za głęboko nawet w 10D - podawałem niedawno linka do przeróbki, w której autor o tym ostrzega) będą działać z body, w którym układ lustra i matrycy będzie podobny jak w 1Ds to... coś tu nie gra.Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
Chwila, chwila! Przeciez poza jednym postem, ktory zreszta byl kopiaCytat:
z glupiego dpreview.com, nikt tu nie pisal o FF akceptujacym EF-S.
Wiec nie dyskredytujcie wszystkiego tutaj, bo sie moze okazac,
ze wiele z tego, co tu napisano moze sie sprawdzic...
Ba, biorąc pod uwagę ile różnych kombinacji już się pojawiło w tych przepowiedniach, to ja zaryzykowałbym stwierdzenie, że jedna z nich sprawdzić się musi :mrgreen:Cytat:
Następny post z głupiego dpreview:Cytat:
przed sensorem będzie coś w rodzaju cytat:"fiber optic/diffractive optic hybrid. It will be removeable."
Przypominam, że moje poprzednie posty opierały się na tym co powiedział albo Beerboy albo Fer. Reszty śmieci (postów na dpreview) nie kopiowałem.
Panie, Panowie troszeczkę więcej rozsądku. Wiadomo, że Canon monitoruje dpreview. Wiadomo, że po tym co powiedział Beerboy Canon przy pomocy różnych metod będzie (i tak jest) zaśmiecał dpreview lub jakby powiedziała pani od polskiego będzie wprowadzał szumy komunikacyjne.
Więc nie spodziewałbym się, że wszystko co w tym wątku jest wymienione znajdzie się w nowym korpusie.
Może podyskutujmy co i dlaczego z tych ficzerów komuś odpowiada lub nie.
Myślę, że największą bolączką fotografii cyfrowej jest fakt występowania FF lub BF.
I właśnie dlatego najbardziej jest ciekaw nie szumów, nie bufora a tego jaki będzie wizjer. Będzie duży to problemy z np. Sigmami znikną bo się przełączy na MF i bez problemu się wyostrzy.
A jak narazie Canon nie ma w swojej ofercie szkła EF 20mm f/1.8.
Gdyby to powiedzial Waterboy, to moze bym uwierzyl, po piwie rozneCytat:
rzeczy sie mowi ;-)
A swoja droga szkoda twojego czasu na dpreview, to smietnik
i juz dawno przestal byc "review", a zrobilo sie bajzlowate forum.
A to w sumie nie byłby taki zły pomysł - coś jakby rozwinięcie microlenses pomagające rozprawić się z telecentrycznością. Już dawno o czymś takim myślałem.. ale wydaje się to koszmarnie trudne do wykonania.Cytat:
Taak? Chyba tylko wśród tych, u których pierwsze 100 zdjęć po zakupie aparatu to ukośne linijki lub różnego rodzaju tablice testowe :) Myself included :mrgreen:Cytat:
Wizjer będzie taki jak crop matrycy. 1.3x - niezły, 1x - dobry. Cudów nie ma - lepsza matówka może trochę polepszyć efekty, ale w ostateczności liczy się to, ile światła dostanie.Cytat:
Jedno słowo: Canon. I wszystko jasne. W końcu od czego jest dział R&D? ;-)Cytat:
Ja aż tak bardzo się nie znam, ja pstrykam i ma być "do prawej". Ale chyba coś w tym jest bo jak zakręce Sigme 1.8 to rzeczywiście to widać światełko w tym tunelu. Ale z drugiej strony macałem kiedyś EOS 300 (chyba V) i tam też jest pełna klatka a wizjer był chyba mniejszy od 20D. Tak czy siak moje naciemniejsze szkło to f/2.8 więc z tego co mówisz to spoko.Cytat:
Nie wiem czy nie było gadane, a nie bedę sprawdzał bo napewno zapomnę o czym się chcę zapytać... :roll:
A co jeśli by wrzucili do nowego/następcy modelu EYE CONTROL. Nie wiem nawet na ile niezawodna byla ta funkcja i czy byla naprawde super, bo nigdy tego nie 'macałem'. Raz w EOSie, bodajze 30 (lub 33), ale wtedy to moglem go sobie tylko potrzymac...:(
Tak se mysle ze moze nie spelnialo to swojej funkcji bo pewnie zaladowali by to do ktorejs z digi 'jedynek', a z tego co wiem to nie ma, no chyba ze nie wiem... :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez marcingreen
wiecej to szkod robilo niz pozytku, nie mozna bylo sobie kadru spokojnie poogladac, Ci ktorzy to mieli zazwyczaj i tak tego nie uzywali... ciekawa funkcja ale malo uzyteczna :wink:
Kiedyś jak spotkałem takiego kolesia co szpanował przedemną EOS'em 30 to myślałem że ma aparat z funkcją miecza dżedaj. Tak mi to chopak chwalił...Cytat:
Powiedział, że do reporterki nic lepszego i szybszego...
Chyba, że ktoś ma zeza :)
no to pomysl ze zamiast spokojnie oceniac kompozycje w kadrze musisz sie uzerac z wciaz ostrzacym aparatem, a kiedy juz wszystko ustawisz i spojrzysz jeszcze raz na nastawy, to trzeba ostrzyc od poczatku :) poprawcie mnie jesli sie myle, ale ta funkcje mialy tylko dwa modele 5 i 30 ? czy 3 tez to miala ?
Seria '3' też...Cytat:
Ja punktów innych niż środkowy używam tylko, gdy przypadkiem mi się "samo" przestawi :) No i pewnie w servo, ale tego to tak naprawdę nikt nie wie...
ba :) ale oczywiscie czlowiek sie czuje ograniczony gdy mu sie daje tylko jeden punkt AF :mrgreen:
Coś w tym jest :) Jak sobie spojrzałem przez wizjer jedynki (45 punktów) to tak jakoś... ma się poczucię większej "mocy" :) (pomijam kwestie wielkości)Cytat:
ja mam tylko 7 i zachodze w glowe po co mi one, nauczylem sie w setce ze ustawiam a potem kadruje, no chyba ze sa potrzebne przy super dokladnych zdjeciach makro to przepraszam bardzo :)
A ja myślę że wbudują komórkę z kolorowym wyświetlaczem i dzwięki polifoniczne, żeby można się było szybciej z redakcją łączyć w celu transferu zdjęć... :D:D:D ale paranoja, może i laptopa od razu wmątują...
wmontują... sorry (czasem jak tak siądę i myślę...)
dobrym dowcipem w stylu laskowika & smolenia zapachnialo :)Cytat:
Zamieszczone przez Canonman