Masz na myśli same logo firmy Canon czy też "całe" logo forum?
Wersja do druku
Trochę głupio mi komentować na in - ,ale m_o_b_y ma sporo racji.. Widać kiepską jakość nadruku, ale przede wszystkim tandetę samego kubka.. Parę lat temu jakaś lokalna TV Kablowa uraczyła mnie czymś takim.. Naprawdę nic przyjemnego. Może to tylko prototyp, albo zbyt dokładne zdjęcia 8) , ale jakościowo odstaje np. od smyczy i ID..
A myśleliście kiedyś o kubkach ze stali nierdzewnej (termicznych) z grawerowanym logo? Nie powinny być droższe niż 20-25 PLN. Inna sprawa że wtedy b&w. A właściwie gray2gray..
edit:
PS - tandeta kubka = kiepska jakość tego porcelitu. Ale może to tylko testowe egzemplarze są w III gat..
Myślałem o samym logo, bo jest świetne.
Kogo obchodzi ta cała reszta ?
Pozdrówka
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ciekawe, jak i na jakiej podstawie kwestionujesz jakość materiału kubka ?
Sądząc z wyglądu jest OK.
A za kubki metalowe, to ja bym podziękował i chyba nie tylko ja.
Pozdrówka
m_o_b_yNa podstawie 8 lat w branży reklamowej, w tym 5 zajmowania się gadgetami.. Nie pisze tego w akcji samochwała, bo byłem zwykłym koniem roboczym, ale dałem wystarczająco dużo zleceń i widziałem dostatecznie dużo próbek żeby mieć jakieś wyobrażenie. Oczywiście nikt nie może ocenić wyłącznie po zdjęciach, ale rysunek też się wydaje trochę nieostry.. Nie wiem czy to pełny sitodruk, czy tylko kalkomania. Czasami za rozsądne pieniądze można znaleźć kolorowy tapondruk na takich gadgetach.. A jeśli chodzi o twój stosunek do metalowych - zaskoczyłeś mnie. I tyle :)Cytat:
Ciekawe, jak i na jakiej podstawie kwestionujesz jakość materiału kubka ?
A wszystko powyższe nie zmienia faktu, że i tak taki chcę :mrgreen:
I tylko jeden głos ZA: ja też jestem za zostawieniem logo, czyli samego Canon-Board.info (bez dopisków pod), z ew. nickiem i ID
Panowie jakość będzie kiepska bo technologia wykonania jest do kitu. Wydruki do tego rodzaju kubków robione są na zwykłej "plujce", a następnie wgrzewane w kubek. Same kubki oczywiście od małych żółtych ludzików są tak nędznej jakości, że może się okazać iż każdy "wyjdzie" inny.
Nie wiem na jakiej podstawie stwierdzasz iż porcelana jest "kiepskiej jakośic" w III gatunku. Osobiście (mając kubek w ręce) absolutnie nie uważam iż porcelana jest III gatunku - to absurd. Jaka jest jakość nadruku widać na zdjęciach. Osobiście powiem iż logo z odległości ok. 40-50 cm prezentuje się bardzo dobrze. Przy oglądaniu z bliska widać oczywiście niedoskonałości druku (zresztą jaka metoda ich nie posiada).
Rzuciłeś na szalę ważkie argumenty, bo 8 lat pracy, równocześnie przyznając, że trudno ocenić jakość materiału na podstawie zdjęć.
Ale co tu można sknocić?
Dobry fajans nie jest zły i wiele nie kosztuje, po prostu.
A po co "Board info" ?
Sam CANON nie wystarczy ?
Pozdrówka
Metoda którą został wykonany kubek to metoda "Grawerton". Oczywiście możemy wrócić do starego i sprawdzonego sitodruku lub tampodruku jednakże są trzy warunki : wszystkie kubki są dokładnie takie same (wykonanie kilkudziesięciu matryc zupełnie mija się z celem z powodów ekonomicznych), minimalne zamówienie to 100 sztuk oraz znacznie wyższe koszty próby.
A tak na marginesie tak kubki jak i porcelana są produkcji polskiej.
:wink: No w sumie i mogłoby być.. Ale jakoś tak wewnętrznie buntuję się przed reklamowaniem firmy która tak zlała ojca_założyciela, i wszystkich forumowiczów ;) Nie dość że mają nas w d., to chcemy jeszcze wyłącznie ich logo na kubku? Ja wolę być członkiem forum, a nie kolejnej korporacji.. No ale znowu kwestia pod dyskusję i pewnie ankietę na forum.
A żeby pozamykać niepotrzebne materiałoznawcze spory: 8)
- Pierwszym elementem, po którym sprawdzasz jakość porcelitu, jest podstawa kubka. A właściwie krawędź na której porcelit jest zazwyczaj nie zalany do końca. Tam widać jego grubość, temp. wypalania, jakość samej glinki. Macie 100% rację, że nie mając go w ręku nie można go ocenić. Ale nawet na tych zdjęciach widać że na dole kubka są przebarwienia i właśnie 'niedomknięcie' szkliwa.W takim razie nie będę jej nazywał III gatunkiem. Może inne porównanie - to tak jak np. z kodakiem Gold, vs. Fuji XTRA :) Kubki do takich gadgetów w 3/4 pochodzą od braci skośnych. Ich cena w hurcie, to od 0.4 do 5 PLN. Ten wygląda (znów się przyznam do niedokładności - via foto) na solidne 1 PLN..Cytat:
Osobiście (mając kubek w ręce) absolutnie nie uważam iż porcelana jest III gatunku - to absurd
Ale to przecież tylko kwestia wyborów dokonanych przez producenta. Żeby zakopać topór powiem tak: Prawda jest taka, że 80% porcelany na rynku tak wygląda. A moje marudzenie traktujcie jak skrzywienie zawodowe 8)
I żeby zamknąć temat:
JA NAPRAWDĘ NIE WYBRZYDZAM I CHCĘ TAKI PRZYNAJMNIEJ JEDEN! :lol:
Myślę że z nick'a i Id można zrezygnować.
Ale może udałoby się przygotować 2-3 wzory kubków (tylko edytorial, nie żadne 'prototypy') do puszczenia via ankieta? Ja chyba wciąż jestem za zostawieniem board.info w grafice. Ale możne je mocno przyciąć na rzecz 'canona' za którym optuje m_o_b_y ???
np:.
Wtedy by można rzeczywiście polecieć tamponem i mieć maksymalnie ostre i kolorowe logo?
PS - no i jak rozumiem, w ramach demokracji, przegrana frakcja ścierpnie porażkę i zamówi kubek niezależnie od tego jaki by był? ;) Nawet jeśli tylko jeden, bez żadnych bliźniaków..
axk - dzięki za tempo! :)
Niestety nie wiem jak wygląda sprawa powtarzalności tej metody. Wykonawca gwarantuje ją dużą (przynajmniej w teorii). Jeżeli w drodze "wyborów" ustalimy iż robimy jednakowe kubki dla wszystkich to Grawerton zostanie zastąpiony sitodrukiem lub tampodrukiem, a przy tych metodach problemów z powtarzalnością oraz jakością grafik nie ma.
Ponieważ jestem członkiem forum Canon-Board.info, jestem za pełnym logo CB bez czerwonego paska, ID, nicka itp.... a szczególnie samego logo Canon.
Ja jestem za tym aby na kubku było pełne logo forum dlaczego? to chyba mają być gadgety forum a nie firmy canon oczywiście jeśli większość będzie za samym logo canona to kubeczki chce nadal 8)
spełniłem swój "forumowy" obowiązek i oddałem głos :D
Ja jestem za pełnym logiem naszego forum i tak jak były głosy wyżej, że to mają być gadżety forumowe a nie firmy Canona.
Pozdrawiam
Jestem za pełnym logiem naszego forum
I ja popieram pełne logo forum.
A więc kwestię logo mamy już praktycznie załatwioną (raczej nie sądzę aby nagle zmienił się wynik ankiety), rozumiem także iż wszystkie kubki będą jednakowe. Tak więc teraz wszystko "rozbija" się o odpowiednią liczbę zamówień. Dla w/w metod druku minimalne zamówienie to 100 sztuk, tak więc w naszym przypadku niezbędne jest dozbieranie jeszcze 35 sztuk.
Czyżby temat umarł??? Co z kubkami???
Mam obawę, że kubków nie będzie... ale myślę że warto wykonać kalkulację dla 65 szt.
foto kubek magiczny termiczny tylko 25 zl: http://allegro.pl/item400192226_foto...nadrukiem.html
a zwykly kubeczek z nadrukiem 11.99 i zamawia sie ile sie chce sztuk: http://allegro.pl/item403384529_kube...owe_biale.html
Widze ze ciezko bedzie uzbierac 100 osob, wiec po prostu proponuje oglosic konkurs na wykonanie najladniejszego nadruku na kubek z logiem forum, oglosic ankiete, i jak ktorys wygra to po prostu kto bedzie chcial taki kubek pobierze sobie ten nadruk i zamowi na tej aukcji kubek, tak bedzie najlepiej mysle
W poniedziałek postaram się przedstawić taką kalkulację cenową.
Problem polega na tym iż nadruki na przedstawionych przez Ciebie kubkach wykonywane są metodami termosublimacyjnymi czyli o jakości dużo gorszej niż jakość którą oferuje metoda sitodruku lub tampodruku. Jakość wykonania nadruku na przedstawionych przez Ciebie kubkach zapewne niewiele będzie różniła się o jakości wykonania próbnego kubka którego zdjęcia przedstawiłem wcześniej, czyli będzie pozostawiała wiele do życzenia.
Moim zdaniem każdemu zainteresowanemu zakupem kubka zależy na jak najlepszej jakości wykonania a tą może zapewnić jedynie metoda tampodruku lub sitodruku którą to zaproponowałem.
Popi, axk ma 100% rację. Termonadruki wyglądają wyjątkowo paskudnie. Z drugiej strony nadal uważam, że spodziewane koszty 100 kubków dla CB są dosyć wysokie. Jeśli nasz "wykonawca" za 65 sztuk zażyczy sobie więcej niż 2-3 pln dodatkowo - 'per capita', to już po prostu śmiech na sali. Albo brak szacunku do potencjalnych klientów :mrgreen:
Można się dopisać do listy sztuk 1 ?
Jak najbardziej.
poss 1 szt
unicorn78 2 szt
Stone 2 szt
werek 3 szt
KrzysK 1 szt
schuvi 2 szt
popniunia 1 szt
ags 2 szt
fichu 2szt
Modzel 2szt.
Jedi 2 szt.
CamelXP 1szt.
MrDeadhead 1szt.
Vitez 2 szt.
przemencjusz 3 szt.
yogi-bear 2 szt.
schabu 4 szt.
dobert 2 szt.
scooter 1 szt.
m_o_b_y 2 szt.
czajna 2 szt.
tasia 2 szt.
Tezet 1 szt.
Bonczar 2szt.
mina 2 szt.
Maciej 1 szt.
przemencjusz 2 szt.
JiNN 1 szt.
-MM- 1szt.
danielo_18
vanish 2 szt
Mumin 1szt
Nemeo - 2 szt.
swiderski 1szt
canens 1 szt
pepin 1 szt.
bs300f 2 szt
XLesio 1 szt.
marito 1 szt.
Razem : 67 szt.
a jaka wreszcie ta ostateczna cena?
Dla mnie liczy się jakość, a nie ma znaczenia rozbudowywanie i indywidualizowanie nadruku, co dodatkowo kosztuje.
Jeśli jakaś firma nadrukuje więcej i taniej, ale to zmyje się z kubka po 3 miesiącach i wyląduje w moim żołądku, to ja dziękuję za taką ofertę.
Napis "CANON" na kubku wykonany najlepszą z możliwych technik, by wystarczył.
Moją marką w fotografii jest CANON, a że dyskutujemy sobie o produktach tej firmy na naszym forum, to już całkiem inna sprawa.
Pozdrówka
nie wiem czy zrobienie kubka z logiem samego canona nie bylo jakims naruszeniem praw firmy CANON INC JAPAN.....
Oczywiście, że moze być takim naruszeniem - konkrenie prawa do uzywania znaku towarowego. Choc zagrozenie moloby być gdybysmy mieli do czynienia z towarowoscia produkcji, czyli wytworzeniem w celu zarobienia konkretnych pieniedzy. jesli grupa osob lubiaca markę na własny uwytek robi cos takiego to ja osobiscie nie widze zadnego zagrozenia ustawowymi sankcjami.
ja tez, ale jednak chyba lepiej z logiem forum....
Eee, najwyżej axk pójdzie siedzieć:mrgreen:;)
Uuuu.. To ja się oferuję wysłać mu akwarele i parę pędzli :)
Bo zdaje się do wyjścia spod celi z aparatu nici:mrgreen:
Napis Canon mieszczący się w forumowym logo chociaż bardzo podobny do oryginalnego napisu wykonany został przy użyciu innej czcionki (niewiele różniącej się od oryginału ale jednak), tak więc jakiekolwiek ewentualne oskarżenia dotyczące naruszenia zastrzeżonego znaku towarowego były by bezpodstawne.
Jest gdzies przykladowe zdjecie wygladu kubka ? czy poprostu go nie zauważyłem?
A tak przy okazji czy nie ma wiekszych niż 250ml ?
Mylisz się drogi kolego, ustawa mówi o znakach identycznych lub podobnych (takze o nazwach pisanych identycznych lub podobnie brzmiacych stanowiacych znak towarowy - np. orzeczenie Sądu dot napisu sprzetu BRAUN vs. BROWN - oczywiscie wyrok zasadzajacy na rzecz powoda czyli BRAUN), jednak tu mielismy do czynienia z towarowoscia produkcji.
Moim zdaniem jesli grupa osob zrobi sobie 70 kubkow z logiem Canona na wlasny uzytek, to Canon winien byc wdzieczny za darmowa reklamę (bo bedziecie pic z nich w pracy, ew w domu wsrod znajomych itd) ... i kazdemu z Was dorzucic do kubka np. takiego 5D Mk.II ;) Pozdroweczki
Axk i jak tam z tą ceną za ok70 szt.?? Wiesz już coś??
Pozdrawiam