A molo może tak
Pozdrawiam
Wersja do druku
A molo może tak
Pozdrawiam
mz ta obróbka jest doskonałym przykładem częstego popełnianego błędu, w cieniach jest jaśniej niż w świetle, interpretacja qNick'a daje IMHO dużo bardziej naturalny efekt ... jedyne zastrzeżenie to że niebo miedzy filarami mostu jest znacznie jaśniejsze, niż reszta w kadrze ...:)
pozdrawiam
Nie uszło to mojej uwadze Van po prostu nie chciało mi się już z tym bawić :)
Po poprawce:
trza było po cichu podmiankę zrobić ;)
Photomatix:
- Tak, wiem, przegiąłem, umiar diabli wzięli... :oops:
A propopopo: :-D
moze tak :)
no to panowie może mały teścik?:)
już temat się postarzał tak więc odsieżam
pyt. które z zamieszczonych zdjęć w linku zostały wykonane w technice HDR
http://img522.imageshack.us/img522/9371/vlsf2.jpg
miłego odgadywania:)
6 i 7? :)
Obstawiam tak samo. Chociaż w 4 mi coś śmierdzi HDRem też ze względu na dośc równomierny rozkład świateł a prawa powinna byc jaśniejsza względem lewej na moje :-P
ale w 4 jest przepal za oknem ;]
no jeszcze kilka domysłów i zdradzę tajemnicę
p.s przepał za oknem robie w większości przypadków ponieważ pokazywanie nie ciekawego widoku dodatkowo, trzeba by naświetlać specjalnie na to samo okno, a nie ma takiej potrzeby
wszystkie?? :)
imo 2 :)
zostaje przy 6 i 7 ale dokladam jeszcze 3 :D
imo wszystkie
Wg moich oczu - wszystkie: daje się zauważyć minimalny "efekt plasteliny" - czyli coś podobnego, jak przy wyostrzaniu HIRALOAM (wzmacnianiu na dużym promieniu).
Ale trzeba przyznać, że te foty to kawał dobrej roboty. I rzeczywiście w takich sytuacjach ze światłem zastanym (średnie wnętrze i jasne okno) HDR sprawdza się doskonale.
Fajnie byłoby, gdybyś Przemku pokazał choć jedno zdjęcie 'before & after hdr' ;)
szacus Sempoo i kilku innych ale tamci to strzelali podejzewam, Sempoo widac podszedl do sprawy tecnicznie:)
ok oto before:P
Nawet dystorsje porządnie skorygowane, miazga.
A jak naświetlałeś - ile fot na jedno ujęcie i jaki bracketing?
faktycznie swietna robota. prawie nie mozna bylo dostrzec, ze wszedzie HDR :)
Ktoś szukał darmowego programu do HDR. Niewiem jak działa ale jest cos
http://qtpfsgui.sourceforge.net/
Wczoraj bawiłem się GIMP-em i dodatkami pseudo HDR. Takie coś wygniotłem
Nie mogłem wyedytowac poprzedniego postu
koszmar....
To próba zdeskredytowania Gimpa "grubymi nićmi szyta"! :mrgreen: W epoce fotorealizmu to już nie przejdzie, ale pod krakowską Bramą Floriańską pewnie by się jeszcze sprzedało. - Bardzo fajna chata. ;-)
My Nick - zadam pytanie wprost - jesteś zadowolony z efektów? :shock:
Wszyscy tylko ze ble itp. A ja w tym widze prawdziwy artyzm, lekka psychodela, glebokie uczucia autora wlozone w to zdjecie, lekkie rozdarcie wewnetrzne duszy - realizm czy fantazja ? Zdjecie czy cyfrowa sztuka ? Potrzeba znalezienia swojego centrum, rownowagi. Dazenie do feng shui, do zjednoczenia siebie, otoczenia - czegos realnego z czym nierealnym, innym, cyfrowym.
;)
nawiazujac do PEWNEJ piosenki: "I was gonna use my gimp, But then I got high" :mrgreen:
Nie chodzi o zadowolenie z efektów tylko pościągałem chyba wszystkie skrypty do HDR i Tone Maping do GIMPA. Siedziałem cały dzien i sprawdzałem jak sie sprawują. PS sobie nie kupię, a pirata napewno nie ściagne. A to czy sie komuś to podoba czy nie (mi nie) to jakoś mnie grzeje.
A jednak...jak parę godzin temu zobaczyłem...ech. Nie rozumiem wielu ludzi :( pozostaje robić swoje i przestać się dziwić.
Ojej nie będę mógł spać, ktoś w necie mi nie wierzy.
Koszmar... o_O
chatka była fajna...przed obróbką... koszmarek, ale jak komuś się podoba- to czemu nie
Da się zrobić ładne HDRy w GIMPie. Uwierz mi. Robiłem skryptem exposure-blend. Trzeba się tylko pobawic trochę maskami warstwy.
Zrobione na szybko:
No ten przykład jest akurat zaprzeczeniem pierwszej tezy.
Ale potwierdza też ostatnią :)
Co nagle to po diable.
HDR jest ciekawą, ale i dość trudną do kontrolowania metodą. Swego czasu miałem swój udział w pracach dla HDR Soft (producenci Photomatixa) i wiem trochę jak to działa od środka.
W osiągnięciu bardziej naturalnych efektów pomaga połaczenie tej metody z klasycznym DRI.
Witam :) Spróbowałam obrobić to zdjęcie, dopiero zaczynam.
Co powiecie na to? [obróbka w PSuju]:http://images39.fotosik.pl/15/5f09beec763b4e0a.jpg