Moje doświadczenie jest takie, że w akwa czy to morskim czy to słodkowodnym nawet jeśli to roślinne jest zawsze za mało światła, poza tym z odblaskami nie mam w ogóle problemów robiąc tak jak opisałem powyżej.
Wersja do druku
Wrzucam zdjęcia, które zgłaszałem na konkursy prowadzone na makropasji:
102. Zgłoszone do edycji "Mechanizmy":
103. Zgłoszone do edycji "Mechanizmy":
104. Zgłoszone do edycji "Oznaki wiosny":
Ładny zorzynek.
Zorzynek piękny. 102 to stack?
Kolejna paczka zdjęć i znowu duża część była robiona pod konkursy organizowane na makropasji. Zdjęcia 105-109 brały udział w konkursie o temacie "zdjęcia środowiskowe/krajobrazowe spełniające jednocześnie definicję zdjęcia makro lub zbliżeniowego. Na zdjęciu powinien być widoczny obiekt np. (ale nie wyłącznie) roślina, owad, pajęczak, mały gad, ssak, płaz itd oraz otaczające go środowisko/świat, które zamieszkuje", z czego 105 i 106 były robione komórką. 110 to zdjęcie z konkursu o temacie "Koziułki, komarnice" a 111 to pozakonkursowy strzał.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
Zdjęcia motyli i ważek z ciekawą perspektywą. Mi się podobają.
Dzięki za komentarz ;)
Stack z 17 klatek, skubany ruszał mi się w trakcie serii ale nie odpuszczałem mu :)
112.
Gratuluję - fajna scena z życia (i śmierci) stawonogów.
Byłem dziś na międzynarodowym konkursie gupików w Warszawie. Jeśli ktoś chciałby odwiedzić to wystawa będzie dostępna też jutro. Zrobiłem kilka zdjęć choć niestety nie bardzo miałem na to czas a do tego zabrałem całą rodzinkę, która dość szybko chciała lecieć dalej ;) Stąd nie do końca jestem zadowolony z efektów. Przy okazji tego zdjęcia zauważyłem pewien problem z przeglądarką internetową. W FireFoxie jak oglądam te zdjęcia (szczególnie 13 i 14) to widzę w tle obrzydliwe nieciągłe przejścia tonalne w ramach czarnego tła... na dysku i gdy oglądam przez Edga lub Chroma to zdjęcia wyglądają normalnie. Wiecie co trzeba przestawić w FireFoxie by się to normalnie wyświetlało?
113.
114.
115.
Nie jesteś zadowolony, ale mnie się podobają.
Możesz coś o warsztacie?
Bo jak robisz w domu lub studiu, to możesz naustawiać lamp, blend, filtrów i co tam się wymyśli, ale nie przypuszczam, żeby na wystawie było to możliwe.
W akwariach jest ciemno, jak oświetlasz, czy nie oświetlasz? Jak błyśniesz w szybę akwarium na wprost, to uzyskasz piękne zdjęcie palnika. Czyli lampa z boku pod kątem?
Czy właściciel rybki pozwala błyskać? Czy rybce to przeszkadza, bo wiadomo że u dzieci lampa powoduje nieodwracalne zmiany psychofizyczne?
Jakie filtry? Polaryzacyjny się nasuwa, ale on zabiera dużo światła.
Oglądam w FireFoxie i wszystko wydaje się w porządku.
Poczatkowo probowalem bez lampy, efekty byly slabe - za malo swiatla zbyt dlugie czasy za male go i brzydknie tlo. Zaczalem wiec blyskac poczatkowo od frontu ale ustawiajac z boku lampe by nie bylo odbicia swiatla w szybie - tez wychodzilo srednio. Zaczalem wiec ingerowac w wystawe i unosic scianki odcinajace dostep do akwa od gory :) i te zdjecia zdjecia powstaly blyskajac od gory pod mocnym skosem.
Blyskalem dosc lekko 1/64 - 1/32 mocy. Rybki zdawaly sie nie reagowac na blysk ale nie wiem jaki jest wplyw na nie. W tekstach dot fotografowania rybek o zastosowaniu lampy nie raz czytalem i nigdy autorzy negatywnych zastrzezen o wplywie na ryby nie pisali. Wlascicieli rybek nie bylo ale byl organizator bedacy tez uznanym dzialaczem zwiazkowym w srodowisku gupikow i bardzo sie cieszyl ze robie zdjecia i zalowal ze nie moglem zostac dluzej :) Podzielil sie ze mna swoimi doswiadczeniami w tej materii i tez mowil o blyskaniu robiac zdjecia rybek.
Filtra polaryzacyjnego nie stosowalem choc mam i nigdy nie czulem takiej potrzeby wielokrotnie fotografujac mieszkancow akwa.
U mnie w FF jakas kicha musze poszukac rozwiazania tej sytuacji. Troche mnie to dziwi bo wszedzie indziej ten sam plik wyswietla sie normalnie :/
Sent from my iPhone using Tapatalk
--- Kolejny post ---
Na górze zdjęcie odpalone z dysku, na dole z firefoxa - widać w czym problem. Jak się ogląda na źle ustawionym firefoxie tj. tak jak ja to oba zdjęcia na poniższej grafice są kaszaniaste ;) a jak ma się ok to górne jest ok, a tylko dolne zwalone. Jak oba wyglądają ok to pewnie monitor nie pozwala na dostrzeżenie niuansów w tle. @Tom01 czy byłbyś w stanie coś poradzić?
Kadr z konkursu “wchod/zachod slonca” zorganizowanego na www.makropasja.pl:
116.
116 bardzo mi się podoba.
Dzięki za komentarz :)
118.
W gfx.color_management.display_profile usunąłem dotychczas wskazany profil monitora i teraz w FF obraz wygląda jak w innych aplikacjach. Z drugiej strony wszędzie polecają by jednak w tym miejscu wskazać profil... Którą przeglądarkę polecasz do oglądania zdjęć?
119.
Kolejne konkursowe ujęcie z makropasji, tym razem tematem był Tygrzyk, moja praca:
120.
z ostatnich 116 najbardziej mi się podoba
Dzięki za komentarz! Ponownie kadr z konkursu organizowanego na makropasji. Tematem były muchy.
121.
Rewelacyjne zdjęcia. Wszystkie ważki super ale tygrzyk wygrał wszystko :)
Dzięki za komentarze. Poniżej zdjęcie z połowy sierpnia, jak większość u mnie obrobiona po czasie.
122.
Miazga. To jakieś zebranie było? ;-)
Na każdym listku, na którym były mszyce była obstawa mrówek :) Mrówki pożywiają się wydzieliną produkowaną przez mszyce. W zamian za to te drugie mają ochronę przed drapieżnikami ;) To był jeden z najmniejszych listków z mszycami. Ilość mrówek na nim wahała się od 3 do 6 ale nigdy mszyce nie pozostawały bez obstawy.
Nie jestem znawcą, ale... Ten “Terminator” na górze i cień na dole. Pięknie zamykają zdjęcie.
Bardzo ciekawe i fajnie zrobione zdjęcie.
Dzięki za komentarze :) Tym razem liść z ostatniego fotografowania.
123.
122, muszę sprawić sobie taką blendę..:mrgreen: Ciekawie to pokazałeś .
Kolejny tegoroczny listek.
124.
Masz fajne pomysły, szczególnie myślę o zdjęciu 122.
Naturalnie podświetlone słońcem czy jakieś dodatki: lampa, blenda...?
Swiatlo naturalne, poranne. Lampek nie bylo, prawie wszystkie moje zdjecia w terenie sa z blendami ale tu akurat wg mnie nie bylo. Dzieki za komentarz :)
125B wersja ze skorygowanym WB
126 liść podświetlony w przeważającej części od dołu
127 liść podświetlony w przeważającej części od góry
Które lepsze 126 czy 127?
sto dwadzieścia sześć
W ramach uzupełnienia - zdjęcia, które zgłaszałem na ostatnią edycję konkursu na makropasji - tematem były liście:
128
129
130
131
132
133
z ostatniej wrzuty, wszystkie mi się podobają, ale najbardziej 128 i 133 (w tej kolejności)
134. Maj 2018
1920px
... oraz czerwiec 2018. Która wersja lepsza - z jaśniejszym czy ciemniejszym tłem?
135.
136.
137. Larinioides cornutus - lipiec 2018.
https://lh3.googleusercontent.com/Yy...jCgM=-h1200-no
138. Tym razem apartament 2 pokojowy - pokój dzienny i kuchnia ;)
https://lh3.googleusercontent.com/gO...-rgeq=w1200-no
139. Przeglądania szuflad ciąg dalszy - Lestes sponsa, sierpień 2017 :)
https://lh3.googleusercontent.com/jl...istt=-h1200-no
140. Calopteryx splendens
https://lh3.googleusercontent.com/pA...vI07=-h1200-no
Jak już pisałem na forum.macro.zone zacne ;)
Testowałeś już Helicon FB Tube??
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Genialne.
Testowałem połowicznie. Na plenerze w ostatni weekend zrobiłem trochę stacków i z 80D robi się je rewelacyjnie bo 7 kl/sek daje kopa :) Z drugiej strony jest ograniczenie w postaci bufora aparatu do 2X klatek ale przy obiektach jakie ja robię jest wystarczające. Nota bene wg plotek na optycznych 90D ma robić 10 kl/sek - takie robienie stacków byłoby mega gdyby jeszcze popracowali nad buferem oraz lustro by nie kłapało przy takiej serii to byłbym zmuszony rozważyć zamianę 80D na 90D :) Co do drugiej połowy testowania to jeszcze tych stacków nie składałem. Jak już cały proces kilka razy przejdę to spiszę moje doświadczenia w formie recenzji na macro.zone.
Dzięki :)
Z tego samego wypadu co 140.
141. Pisaura mirabilis
https://lh3.googleusercontent.com/3f...WEW7U=w1200-no
1920 px
143. Calopteryx virgo
https://lh3.googleusercontent.com/c5...0IONw7UZ=w1200