Marzec.
Stawiam, że cena będzie ok. 2500 z kitem.
Wersja do druku
Ceny startowe podane przez Canon Polska: 2700zł 450D body, 3200zł 450D+18-55 IS.
dziwna sprawa z tym SD w 450D bo nikon D80 tez ma ten rodzaj kart. ba jako jedyna lustrzanka ze stajni nikona... (ktora sie bardzo czesto porownuje do 400D wiec i bedzie porownywac do 450D)
Vitez Ceny startowe podane przez Canon Polska: 2700zł 450D body, 3200zł 450D+18-55 IS
To ja chyba wole kupic body 30D za 2950zł ;D
Taa, cena Sigmy 10-20 na stronie producenta to 2199zl, a kupisz w sklepie bez problemu za 1800:) Przypuszczam ze w sklepach cena 450D bedzie przynajmniej o 200zl nizsza niz podawana przez Canon Polska;)
cóż bardzo ładne rozwiązania w 450 (zwłaszcza poprawa ergonomii (czy na pewno?) i Live View. :) Ale raz, że cena wejściowa taka sobie jak dla mnie, a dwa, że musiałbym czekać do marca. A ja jakiegos DSLR-a potrzebowałem na już.
I z powodu opóźnienia się moich planów związanych z 40-tką (nadal, mimo jej pewnych wad) :evil: wybrałem chwilowo opcję "budżetową". A niska cena, jest chyba zasługą wyjścia 450 i chęci pozbycia się przez sklepy zapasów magazynowych.
Kupiłem nówke 400-tke za 1770 zł (body) całkowicie świadom jej wad. Ot będzie później jako drugie body a w razie odsprzedaży, aż tak dużo nie stracę ;)
Ja sie zastanawiam czy kupić body D30 czy 450d bo cenowo sie różnią +/- 100zł :/ (przynajmniej według prognoz cenowych)
Zdecydowanie 450D, bo oprócz ceny różnią się przepaścią technologiczną - Canon D30 wyprodukowano 8 lat temu! : http://www.dpreview.com/reviews/spec...non_eosd30.asp
No i kto ci go chce tak drogo wcisnąć? Wart jest ok 700zł max :roll: .
Wiem... wiem ... literówka. Ale zawsze to bezwzględnie ścigam.
W obecnych czasach:
- aparaty zaczynające się na D... to NIKONY
- aparaty kończące się na D to CANONY
Łatwo zapamiętać, więc po co robić błędy?
Vitez no faktycznie troszke sie pomyliłem :P
oczywiscie chodziło mi o Canona 30D :D
a ja sie zastanawiam czy lepiej za tansze pieniadze kupic 400d czy poczekac na 450d za jakby nie patrzec wyzsza cene...
To bedzie moja pierwsza lustrzanka wiec mam dylemat i szczerze mowiac nawet za bardzo sie nie znam na tym...
Az taka przepasc jest miedzy tymi aparatami, ze warto dokladac kilkaset zlotych?
a ja napiszę dozbierać i kupić 40D :)_
Jak to po co ?? Do skreczowania :)
Wszelkie dane na temat nowego canona 450D (cena ok 3400zł)
http://www.dpreview.com/news/0801/08...noneos450d.asp
najpierw były ploty o 3200zł a teraz 3400zł, to niedlugo dojdzie do ceny 40d ;-)
david8213 i specjalnie sie zarejestrowałeś żeby to nam powiedzieć? dzięęęki:D ;)
ale czego "uczyles"? czytac instrukcje?
k*, przeciez czytania ucza w szkolach podstawowych, a szkolnictwo
podstawowe jest poki co obowiazkowe w chyba calej Europie, a na
pewno w Polsce.
ze nie ucza myslenia i nie zachecaja do ruszenia tylka
i wysilenia sie do przeczytania i zrozumienia
(trudne, wiem, ale czasem sie udaje) instrukcji?
noska tez nie podcieraja z urzedu po kazdym smarkaniu...
nie no... sorry... ludzie maja jakis dziwny zwyczaj do wycierania
sobie tylka forum internetowymi zamiast podjecia samemu wysilku
i przeczytania kilku zdan, wzglednie poszukaniu informacji w sieci
jak bys czytal to bys wiedzial ze nie pytam jak sie cos obsluguje :roll:
dobrze napisane czytania ucza w szkole podstwowej :neutral:
ja o ziemi ty o niebie :/
i przyjmij sobie akustyku do wiadomosci ze przy zakupie nowego sprzetu pierwsze co robie to czytam instrukcje obslugi :???:
widze ze tu na forum to tylko potrafia wysmiac i zbesztac czlowieka z blotem przy niskim poziomie wypowiedzi :roll:
(kultury tez w podstawowce ucza :wink: )
nie warto o nic pytac bo jeden przez drugiego chce tu byc madrzejszy :rolleyes:
narazie
Wiesz nie bierz tego po prostu zbytnio do siebie ;). Praktyka forumowa bowiem pokazuje, że to co napisali wyżej Akustyk i MacGyver jest po prostu prawdziwe. I nie jest to przejaw braku qltury ;):D jak zdałeś się delikatnie zasugerować tylko raczej frustracja wynikająca z konieczności tłumaczenia po raz setny rzeczy, które każdy bez wysiłku może przeczytać w instrukcji lub dojść samodzielnie do sedna używając epokowego wynalazku jakim są np. google :D.
No to ja dodam równie mentorsko ;), że zarówno MacGywer jak i Akustyk świetnie wiedzą, ile więcej satysfakcji sprawia samodzielne rozwiązanie problemu... i z pewnoscią chcieliby, żeby to doświadczenie miało szanse stać się udziałem naszego "pytającego niewiniątka" ;)
PS
Ale 450D to wymiata D60, co nie? :D
to nawet nie tak... mnie po prostu irytuje charakterystyczna dla
dzisiejszego mlodego pokolenia nienawisc ludzi do slowa pisanego
w polaczeniu z wycieraniem sobie tylka wysilkiem innych.
ja wiem, ze ja jestem ekstremalnym przypadkiem czlowieka, ktory
czyta duzo i chetnie, do tego zadaje sobie trud, zeby to robic
w obcych jezykach, najchetniej tych, ktore relatywnie slabo rozumie...
ale to naprawde jest tak, ze czytanie nie boli fizycznie, jak niektorzy
mlodzi ludzie sugeruja.
dla mnie sytuacja w krajach takich jak Polska czy Hiszpania, gdzie
pojecie "czytac" kojarzy sie ludziom ze szmatlawcem za 2zl/1EUR
czytanym w tramwaju (plec piekna) lub na kiblu (brzydka), jest
normalnie katastrofalna. tu naprawde wzorem do nasladowania
powinny byc takie Niemcy czy Holandia, gdzie czyta sie duzo
i chetnie, a ksiegarnie pekaja w szwach od najnowszych tytulow,
w tym wielu tanich, namietnie pochlanianych w pociagach i
tramwajach "pocket-book-ów".
to naprawde rozwija i utrudnia poddanie sie debilowatosci
amerykanskiej kultury lekkostrawno-obrazkowej
Zgadzam się - starałem się to tylko wyrazić mniej prostolinijnie ;)
PS
U nas teraz rozdają takie gazety do czytania w tramwaju/autobusie - tak ze trzy/cztery różne tytuły mają, ale na oko to różnią się kolorem nagłówków ;)
my tu gadu gadu o gazetach a tu robi sie off top ;)
No wiec dla wyjasnienia, czytam duzo i to bardzo ;)
Duzo przeczytalam na temat aparatow, ale wiadomo teoria teoria ale praktyka to co innego. Dlatego tez sie spytalam ;) Wiadomo ze opinia osob ktore maja i uzywaja ten sprzet jest bardziej konstruktywna. A nie moge sama udzielic sobie odpowiedzi na pytanie dotyczace roznicy aparatow gdyz nigdy nie obslugiwalam lustrzanki tylko zwykle kompakty.
Napewno jak sobie kupie aparat to jego obsluge postaram sie opanowac samodzielnie w takim stopniu w jakim tylko bede mogla :wink: :mrgreen:
Tak wiec wracajmy do tematu, gdyz wymiana zdan nie jest tu potrzebna, a wrecz niewskazana.
O, znów mój post wywołał burze w szklance wody, ech...
Ale cóż, podsumuje to cytatem z Janerki.... albo lepiej nie bo zarobię warna za obrażanie innych userów :-)
Dawaj, nie kokietuj ;)
A co do rozmiarów - pewne pojęcie daje to porównanie: http://the-digital-picture.com/Revie...ra-Review.aspx
Pasuje też mi tu cytat z jednego z kolegów na forum nikona, trochę pasuje ;):
"Odpuśc sobie lustrzankę, to nie jest sprzęt dla leniwych. Jeśli nawet nie chce ci się poszukać informacji, to proponuję zakup kompaktu."
... i o ile mnie oczy nie mylą wywalili tę paskudną, obciachową, zielona diodę :D:D, która nie pozwala w 400D zrobić dobrego, ostrego zdjęci, wpływa negatywnie na aberrację, dystorsję, astygmatyzm, komę, BF/FF.... i nie pozwala fotografować linijek :twisted: :twisted: :twisted:
eee Ty tak na poważnie? :D chyba nie?
Zauważyliście, że ten sprzęt ma programowalny przycisk "direct print"? :shock:
Jak przeczytałem tą informację to mi się przypomnaiło że w moim aparacie też taki button istnieje :) Niestety nie da rady go zaprogramować.
Jaki ma sens live view w lustrzance? Gdyby wyświetlacz był odchylany do góry dla ułatwienia kadrowania w niewygodnych pozycjach to miałoby to sens.
Spróbuj... a zobaczysz 8) .
Zobacz jak wiele kompaktów nie ma odchylanego LCD a podgląd na żywo mają... jaki sens? ;)
Mi sie przydał już w dwóch sytuacjach:
- koncert, zdjęcia znad tłumu (mimo nie odchylanego LCD i tak wiele da się zobaczyć i skadrować)
- zdjęcia krajobrazowe i nocne na statywie - cholernie wygodnie się kadruje, podejrzewam że przy makro ze statywu jeszcze wygodniej by się kadrowało i tym bardziej ostrzyło ręcznie.
No na pewno daje.
A przy odchylanym można jeszcze po kowbojsku z biodra. Bez odchylanego chyba ciężko.
O! jest też w wersji srebrnej. Ale wypas :-)
http://www.usa.canon.com/consumer/co...&modelid=16303