Panowie tylko się nie śmiejcie bo ja to laikiem jestem w tych sprawach :?Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Jak te dane wysłać?
Wersja do druku
Panowie tylko się nie śmiejcie bo ja to laikiem jestem w tych sprawach :?Cytat:
Jak te dane wysłać?
Poczta mozesz... Elektroniczna oczywiscie ;)Cytat:
Zamieszczone przez mxdanish
Cytat:
dobry pomysł, mogło być to umieszczone pod kodem kreskowym zamiast tamtego numeruCytat:
Zamieszczone przez pazurek
http://counter.li.org/cgi-bin/runscr...gi?user=388410
O czymś takim mówicie? :]
jak widziałeś projekt legitymacji(jest chyba międdzy 10- 12 stroną ale na 100% nie jestem pewny) to nymer urzytkownika był by umieszczony pod kodem kreskowymCytat:
Zamieszczone przez canis_lupus
Ok dzięki. Nie doczytałemCytat:
Jak tylko dorwe jakies foto to wysyłam
Cytat:
Zamieszczone przez gr86
ja mam takie pytanie: czy my tak mozemy bezkarnie uzyc logo Canona. W koncu to znak zastrzezony.Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
znak jest pobrany z loga forum, jak tu jest to dlaczego na ID nie?Cytat:
Zamieszczone przez tpop
No to myślę, że teraz pozostało tylko czekać na to, aż odpowiednia ilość osób wrzuci dane, przygotować legitki wg. podanego na 12 stronie wzoru i zbierać kasę i wysyłać.
Bo jak będziemy tak gadać i gadać to na gadaniu się skończy...
o qrcze, zdjecie jest potrzebne ...hmmm, chyba bede musial sobie blysnac w twarz ;)
Nie istotne skad jest pobrany. Jest to na pewno zastrzezone logo Canona i wydaje mi sie ze uzywanie go bez stosownych zezwolen moze sie kiedys dla kogos skonczyc nieprzyjemnosciami. Zresztą na forum to logo tez nie wisi oficjalnie.Cytat:
Zamieszczone przez gr86
Forum to jeszcze pewnie przelkną ale takich plakietek prasowych z ich logiem juz chyba nie.
kuwa nie jestem w temacie:) ale wchodze:D ile trza placic i co trza rzucic??:)
zacznij od wplacenia mi na konto 04 32133123 3214312456543 kwoty 6017zl :) potem pogadamy o legitce ;)Cytat:
Zamieszczone przez C41photocrew
Dobra dobra :mrgreen: na jakie szkło to by poszło? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Dla mnie na 16-35L, a co sobie za resztę kupi Gawryl to już jego sprawa... :mrgreen:
e tam szklo, ja tam z gwinta pije :DCytat:
OTCytat:
No to w takim razie proponuje mały meeting na wschodzie. Cały wrzesień i październik mam wolny :mrgreen: trzeba popracować nad wątrobą ;-)
No i może nad umiejętnościami foto :grin:
Powiem tak, pomysl ze skrotem jest swietny, unikalny ID moze byc numer usrea z forum, na odwrocie musi byc koniecznie ta ustawa ktora ktos wczesniej podal, Napis press spoko ale lepiejbylo by wsztstko w jezyku polskim! Co do kodu kreskowego moga byc tam zawarte informacje o ewidencji zdjecie tez spoko pomysl lepiej zrobic wieksze "dokumenty" i oprawic w laminat z klipsem, zarejestrowanie stowarzysznia jak najbardziej wtedy mozna by bylo zalozyc konto w banku na nie i wplacac skladki np miesieczne mysle ze 10zl od tylu ludzi ilu jest na forum starczylo by w pozniejszym czasie na koszulki z logo, smycze etc... Tylko ktos musi to zaczac :)
JESTEM ZA !!!! a nawet na przeciw
a z tyłu wcale nie muci być ustawa , tylko np.
"wszystkie instytucje państwowe
oraz osoby prywatne uprasza sie
o ułatwienie okazicieliwi legitymacji
pełnienia jego funkcji zawodowych"
i tutaj jest podpis
redaktor naczelny
Tekst pochodzi z autentycznej alegitymacji prasowej
z dość znanej Agencji fotogaraficznej
z przodu jest wielki napis PRASA
zdjęcie i obok zdjęcia logo agencji
pod spodem imię nazwisko Rok przydatności do spożycia ( to wydaje się co roku nowe )
i jeden wyraz FOTOREPORTER
już jest wszystko wymyślone Panowie. projekt przyjęty a dane ze zdjęciami już zgrywamy na serwer. więc narazie zajmijmy się tym, żeby każdy kto ma taką chęć zgrał swoje dane. dokładnie jest to opisane bodajże na 12 stronie +/- 1 strona. narazie z tego co wiem powinno być na płaskich kartach takich jak kredytowe tak jak zostało to ustalone, gdyż ma to być forumowe ID a nie przepustka na imprezy. (chyba że cieć na bramce niekumaty :twisted: 8-) :mrgreen: )
Co do stowarzyszenia ... (nie czytałem całego wątku do końca - do 7 strony, więc mogę się powtórzyć... jeśli tak to sorry). Zakładaliśmy chyba trzy lata temu stowarzyszenie (inny profil - bonsai). Z tego co pamiętam, musi być 15 członków rzeczywistych do zarejestrowania, odbywa się walne zgromadzenie, ustala się przez głosowanie prezesa, skarbnika, sekretarza - jeśli ludzie chcą coś robić, a nie bawić się w rywalizację, kto ważniejszy itp., to można to załatwić w godzinę. Ustala się statut, sporządza listę członków z podstawowymi danymi i ich podpisami, z wszystkiego robi się sprawozdanie. Kwity wysyła się do Sądu z wnioskiem o rejestrację stowarzyszenia, a potem to już zależy od inwencji ludzi. Raz w roku spotkanie, podsumowanie, rozliczenia ze składek i sponsorów, itp. Dalej wystawy, plenery, szkolenia, zjazdy, gazetki, itp. Na wszystko trzeba mieć sponsorów (koledzy od marketingu znają się na tym, i mają innych kolegów chętnych do pomocy np. za reklamę na wystawie lub targach np. w Łodzi). Stowarzyszenie nie może (z tego co pamiętam) prowadzić działalności gospodarczej, ale generalnie przy wystawach są groszowe sprawy za ekspozycję (znam z praktyki - robiliśmy kilka naprawdę profesjonalnych wystaw na POLAGRZE i mamy znaczące wyróżnienia - a niby amatorzy). Inaczej organizator traktuje stowarzyszenie a inaczej firmy. Stowarzyszenie nie jest konkurencją dla firm, bo nie prowadzi działalności nastawionej na zysk (nie są konkurencją hodowcy kanarków dla producentów drobiu). Jeśli się czegoś chce, to naprawdę można, a takie stowarzyszenie ma pewną formę prawną i inaczej się rozmawia ze "stowarzyszeniem", które potrafi coś robić i jest po kilku udanych wystawach zapraszane na targi, pokazy itp., niż z pojedynczym osobnikiem, którego z góry podejrzewa się o jakieś nieczyste intencje. Uwierzcie mi, że naprawdę można coś zrobić jeśli jest grupa miłośników niekoniecznie nastawiona na zysk. Sponsorzy też lubią, jak się za nich coś zrobi, niekoniecznie za komercyjną kasę. Nie trzeba mieć od razu giga kapitału. Nie od razu Kraków zbudowano. Jeśli macie "power" i chcecie coś zrobić to przestańcie biadolić, i do roboty. Życie ucieka i nie wierzcie w reinkarnację. Pozdrawiam "nowy".
idea strowarzyszenia jest świetna tylko kto się zajmie założeniem? ja w papierkowych robotach niebardzo :( "Diabeł" chyba się miał tym zająć, i jak widze "Nowy" tez ma dużo chęci a co najważniejsze wie jak to wszystko zorganizować, więc do dzieła, mogę coś pomóc w miare swoich miżliwości
Dzięki za dobre mniemanie o mnie, ale chciałem tylko podpowiedzieć, że nie taki diabeł straszny. Co prawda należy sobie zdać sprawę z kilku szczegółów, które mogą ostudzić miłośników wspólnego działania : 1. odległość zamieszkania, czyli możliwość bezpośredniego kontaktu choćby przed zawiązaniem stowarzyszenia. 2. Trzeba wcześniej ustalić cele działalności, itp. sprawy wynikające z ustawy o stowarzyszeniach. To wszystko musi być dogadane do walnego zgromadzenia lub jak kto woli zebrania, żeby już mieć przygotowany statut i resztę uzupełniać na bieżąco (komp. + drukarka, itp. na zgromadzeniu). Pierwsze spotkanie może to być np. jakiś plener (neutralne, niekrępujące miejsce, zapoznanie, browar, who is who, konkretne propozycje i wspólne ustalenia, ktoś z ustawą, itd). 3. Na spotkaniu trzeba ustalić siedzibę stowarzyszenia i najlepiej tam przeprowadzić walne zgromadzenie celem powołania stowarzyszenia. Nie ma problemu w przypadku ludzi znających się dłużej i osobiście. Gorzej spiknąć nieznajomych. Dlatego stowarzyszenie powinni zakładać tacy, którzy znają się dobrze - np. poznali się osobiście przez Canon-board. Wystarczy 15 osób (ja nie znam nikogo). Reszta może dołączać np. z polecenia, lub po akceptacji admina Canon-board, tak żeby nie było przypadków. Co ważne, moim zdaniem, nie zakładajcie stowarzyszenia żeby MIEĆ KWITEK. Nie tędy droga, bo roku nie dotrwacie. Trzeba mieć jakieś cele nadrzędne, np. propagowanie sztuki foto, rozwijanie umiejętności, wystawy i plenery pod godłem Canona (a nuż coś pomogą). Nie myśleć o KWITKU i PRZYWILEJACH żeby wejść na koncert. Już lepiej "iść do gazety". Nie zaczynać od wymyślania wyszukanych nazw, tylko od spotkania i ustalenia co chcecie w życiu robić poza pracą, i czy macie na to czas lub czy Wasze żony Was rozumieją. W innym przypadku zostańcie "samotnymi strzelcami". Ale nie traćcie zapału, myślę że jest to możliwe, mimo pewnych odległości czy innych przeciwności. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy mam tyle siły, żeby wyciskać nie tylko ze sprzętu ale i z siebie. Najpierw należy zapytać siebie, czy naprawde "chcę".
Pozdrawiam.
ps. Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni, bo ja naprawdę jestem amatorem wśród amatorów. Robię fotki dla siebie bo lubię, i nie wiem czy kogoś by to w ogóle interesowało.
gdybyśmy nie mieli siły i zapału to wogóle nie byłoby tej dyskusji.
I mały OT - czy ktoś wie gdzie się podział Kavoo?!
zapytaj moderatorow :D:D:DCytat:
:) Widze że mój wątek został odkurzony... Cieszę się bardzo że coś ruszyło... Dane jak rozumiem do KuchatKa słaćna maila... a jeszcze dokładniej jak ma wyglądać projekt legitki i co z tą papierkową robotą :/
Jak najbardziej jestem za taka legitka ale wszelkim "napalencom" (bez urazy ;) ) tylko przypomne ze nalezy ja traktowac bardziej jako gadzet niz przepustke 8) .
Projekt fajny ale tekst ktory podal PALOMBO powinien byc na odwrocie. Zmiana PRESS na PRASA niekoniecznie.
Hmm, zdaje się że ma to napisane w stopce?Cytat:
A gdzie się podział Fotomuka? :D
Przepoczwarzył się... :grin:Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Zakładać stowarzyszenie dla kwitka ? Hmm... Wasza wola, ale nie wiem czy długo wytrzymacie. Może marudzę ... No nie wiem, jak tam chceta.
Ciekawy pomysł z tą legitką - ja też się piszę :) Dane już na serwerze.
Troche mnie nie było w tym wątku, ale czas coś napisać. Zrobiłem identyfikator jako dopełnienie legitymacji. Skrót UAC to mniej więcej Użytkownicy Aparatów Canon :o . Chciałem aby plakietka była maksymalnie uniwersalna, a nie tylko związana z forum - chociaż jest na niej numer identyfikacjyny z Canon Board oraz korespondujący z nim kod paskowy (numer zakodowany w kodzie 39), nick, oraz real name. Na czerwonym pasku jak widać jest tez adres forum ;). Co do użycia loga Canona, to też poczytałem... użyć można, ale nie w taki sposób jak jest logo CB zrobione. Nie można loga Canona łączyć z czymś innym dlatego projekt wygląda tak jak widać.
Identyfikator może posiadać prostokatny otwór do zamocowania taśmy takiej jak tutaj (oczywiście bez tego przezroczystego holdera): http://www.mcard.com.pl/identyfikato...%20tasma_d.jpg lub też okrągły do takiego łańcuszka: http://www.mcard.com.pl/identyfikato...ncuszek_d2.jpg .
Z drugiej strony identyfikatora będzie prawdopodobnie to samo, więc nie trzeba się będzie martwic, zeby był widoczny front :mrgreen: .
Teraz kwestie techniczne... karty sa zadrukowane obustronnie w pełnym kolorze offsetem + personalizacja (czyli dane każdej osoby) metodą termosublimacji. Na offset potrzebujemy zamówić minimum 100 szt czystych kart (tj. zadrukowanych stałym motywem oprócz danych personalnych). Nie wiem czy udałoby nam sie tyle uzbierać. W przypadku 100 sztuk cena za jeden niespersonalizowany identyfikator to 4.04 zł + do każdego ID dodruk danych personalnych 3.10 zł za sztukę. Dodatkowo wycięcie otworka na smycz/tasiemkę kosztuje 0.10 zł, czyli razem 7.24 zł za gotową kartę. Łańcuszek o dł. 90cm kosztuje 2.28 zł netto (przy 100 szt.). Być może uda się wynegocjować mniejszą cenę za personalizację, ponieważ nie drukujemy tutaj kolorowego zdjęcia.
Druk termosublimacyjny można wykonać już od jednej sztuki, ale koszt byłby nie wiele mniejszy bo 6zł a jakość gorsza. IMO nie opłaca się robić takiej oszczędności.
Cieszyłbym się gdyby zebrało się nas 100 osób. To samo dotyczy legitek prasowych... na serwerze u Kuchatka jest w tej chwili 8 katalogów (słownie osiem :mrgreen: )... czy to już wszyscy? :mrgreen: .
No jak mogles zrobic identyfikator forum bez jego logo :D
A pisalem... Ech... :mrgreen:
Patrz wyżej na wyjaśnienia ;) ...
1. chciałem żeby ID było maksymalnie uniwersalne... chcesz mieć inne bardziej forumowe to zrób :razz:
2. nie mozna łączyć loga Canon z innymi elementami
3. podpisuje się pod projektem i mam go zlecać do wykonania i biore za niego odpowiedzialność również prawną
a takie jak zrobiłem się nie podoba? :? .
Juz Ci pisalen na priv, napisze tutaj...
Wyobrazasz sobie zeby Canon odwazyl sie wystapic przeciwko swojemu fanklubowi nawet jesli ten fanklub wykorzystal jego logo z jakims tam elementem? Przeciez to nie jest anty-canon, nie produkujemy nic co firmujemy ich logiem i nie czerpiemy z tego profitow. Gdzie tu sie dowalic?
Przeciez my jestesmy dla nich darmowa chodzaca reklama (zreszta dosyc skuteczna liczac teksty "anty-reszta swiata"). Poza tym jakie uniwersalne? Klub userow Canona bedzie uniwersalniejszy jak w logu bedzie C a nie Canon?
Zauwaz ze forum jakos dosyc dlugo juz stoi i jakos Canon nie kwapi sie zeby je zamykac czy scigac za logo... To nie apple ktore potrafi wyciac fanklub czy inicjatywe uzytkownikow jak mu cos tam nie po nosie...
Napis pod logiem Canona może być u każdej osoby inny w ramach personalizacji. Jaki sobie kto wymyśli "poziom zbałamucenia" :mrgreen: taki można nadrukować :wink: .
Ja flejma? No niech Ci bedzie...
Dziwia mnie tylko te twoje "ja sie boje, bo mnie canon bedzie scigal"... Zastanowiles sie za co Cie maja scigac? Za obwieszenie sie ich logo w formie "tak, mam canona i sie z tego ciesze bardzo i z duma go nosze"? LOL
nie wiem czemu ale nigdy jakos nie chciało mi sie wchodzić na ten wątek... a teraz wlazłem i uważam ze jest to super sprawa!! Jak najbardziej sie na to pisze!! Jak zrobie sobie zdjęcie to podesle razem z danymi. Ale najpierw będzie trzeba wybrac sie do fryzjera :D
dobra robota, jesli chodzi o projekt karty.Cytat:
Zamieszczone przez Diodak
a co sie tyczy kosztow - widac, ze zainteresowanie jest takie, jaki jest :) wystarczy zerknac na watek o ,,smyczach'' i sie okazuje, ze tam zainteresowanie jest podobne - o magicznej liczbie 100 chetnych mozna zapomniec. pytanie: jak wygladaja koszta przy mniejszej ilosci ? duzo mniejszej? (10, 20 sztuk!!)
dlaczego?? przecież jest ponad setkaCytat:
Ja jestem chętny tylko jeszcze nie wysłałem danych bo mam problemy ze zrobieniem zdjęcia. Osobiści mam alaloga a aparatem rodziców (HP735) nie ma co robić bo wychodzi taki syf ze szkoda gadać. Co do ceny to jestem w stanie zapłacið do 20-25zł.
PS moze by dodać jakiś napis "PRESS"?
Panie i Panowie.
A dlaczego by nie zapytać samego Canon Polska o to żeby nam udzielili poparcia?! np. oficjalny polski klub użytkowników canona lub oficjalne forum użytkowników canona?! przecież takie coś by przeszło bo tak jak ktoś już pisał jesteśmy dla nich chodzącą reklamą i niezliczona jest ilość osób które odwiedliśmy od kupna aparatów z tej "ciemnej strony mocy".
i mały OT, taka refleksja związana z forum:
jak kiedyś miał powiedzieć Winston Churchill - "Demokracja to jeden z najgorszych ustrojów, ale najlepszy jaki dotąd wymyślono"
setka??? zainteresowanych tymi legitkami bylo by pewnie z 10-ciu. jakby dobilo do 20 to juz sukces :) no chyba, ze sie myle.Cytat:
Może uda się zebrać tą setkę... myślę, że te kilka złotych to nie majątek, ale trudno kogoś zmuszać do kupowania plakietki :-| . W przypadku druku termosublimacyjnego wykonanie od 1 do 30 szt. to koszt 6.10 zł, ale jakość nie ta. Może jakaś mała akcja mobilizacyjna :wink: . Za wszystkim będę ganiał sam, bo trzeba przygotować plik do druku, dogadać drukarnie a potem wszystko porozsyłać po ludziach więc po za zdeklarowaniem się i wpłaceniem paru złotych nikogo nic nie będzie odchodziło :grin: to niech się przynajmniej ta setka zbierze ;). Coś czuję, że z legitymacjami prasowymi będzie podobny problem... na serwerze nadal 8 katalogów... jak ktoś nie ma zdjęcia jeszcze, a pisze się na ID to niech też założy aktalog i poda swoj pseudonim z forum oraz imie i nazwisko.Cytat:
Założyłem tutaj nowy temat aby zgłaszać się po ID, bo w tym wątku zostaje jeszcze kwestia legitymacji prasowych to nie ma co zaśmiecać. Kto chętny niech wpisuje się na TAMTĄ listę.Cytat:
Napis prasa będzie na legitymacji prasowej... to tylko identyfikatorek :-P .Cytat:
Zamieszczone przez canis_lupus
setka dotyczyła wątku o smyczach a odnośnie legitymacji to rzeczywiście idzie jak krew z nosaCytat:
Ale ten napis "fanatic user" można by czymś zastapić/skasować... :|
Uważam to za bardzo dobry pomysł, tylko oczywiście KTOŚ musi sie skontaktować z Canonem w Warszawie.Cytat:
Znalazłem takie dane
Izabela Rogulska
Junior Marketing & PR Manager
e-mail: rogulska@canon.pl
Pomysł legitymacji bardzo mi sie podoba , dzisiaj robie foto mordki ;-)
Dlaczego chetnych moze byc malo?(ciach)
Wyskoczylem z tym jak Filip z Konopii a watek taki o ktorym pisalem juz powstal dlatego ciacham swoje moralizatorstwo 8) .
Kto przeczytal ten niech sie nie przejmuje :)