Już się wystraszyłem, że prosto z aparatu wychodzą takie zdjęcia. Co nie zmienia faktu, że zasługa pełnej klatki jest. Muszę nad tym popracować;)Cytat:
dobrze wywołać RAWA i posiedzieć trochę*w ps
Wersja do druku
Już się wystraszyłem, że prosto z aparatu wychodzą takie zdjęcia. Co nie zmienia faktu, że zasługa pełnej klatki jest. Muszę nad tym popracować;)Cytat:
dobrze wywołać RAWA i posiedzieć trochę*w ps
bardzo fajne !! :)
Popracuj nad kardami, kolorami i ostrością
czyli nad wszystkim ;) cały czas się uczę ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Prejrzałem Twoją galerię - A-la-N, niektóre fotki są na prawdę niezłe...
Mógłym prosić o jakieś dokładniejsze wskazówki ;)? Np. co, gdzie lepiej by wyglądało (konkretnie na przykładach moich zdjęć) ;)
Adam ! ni to sepia ni to co? i skąd do cholerki takie szumy z 5D?
czepiałeś się moich szumów gdzie były minimalne w porównaniu z twoim zaszumi-onym bokeh!
takie zdjęcie trochę z kontekstu wyrwane ni to portret ni reportaż
zaniżasz swój poziom;(
do poprawki;)
Słuszna reprymenda bardziej doświadczonych kolegów... Też bym taką motywującą opinie czasem chciał dostać .... Co do samych fotografii przede wszystkim zastrzeżenia mam do kadru, bo co jak co, ale jakaś dbałość powinna być ..
Wiem, chodzi o tą torebkę*na pierwszym planie. Więc już tłumaczę: była to studniówka, w sumie pierwsze poważne przedsięwzięcie z 5D+50/1.4, gdzie nie miało się*czasu na ustawienie aparatu na statywie i dobór odpowiednich parametrów. Zdjęcie o numerze 1000 to wynik zabawy w PS (łącznie z szumem :P) - zostawię je, bo mi i wielu ludziom (ze studniówki też) się*podoba ;)
Ale dla szumofobów wrzucę nieco mniej obrabianą ;) i drugie, żeby było wiadomo co to za temat.
1100
1101
1101 dziewczyny powinny cię zlinczować za te deformacje na rogach kadru !
wyprostuj to w shopie please!!!
druga uwaga czy na pewno pracujesz w 16bit?
bo ja nawet przy najbardziej makabrycznej obróbce nie uzyskałem tak dramatycznych szumów jak na pierwszej wersji 1100...
torebka na I planie jest jak najbardziej OK, to taki ważny damski atrybut, po prostu było za dużo góry
pozdr i dzięki za dodanie mnie do kontaktów do flickr:)
zrobiłem szybciorem - można by jeszcze dopracować ale jest chyba trochę lepiej co?
Wiesz, że dziewczynom się*podoba to rozciągnięcie z 17mm ;) To była klitka 3x3m :D Mi tam nie przeszkadza :P
Filter -> Add noise ;) Chyba nawet przy iso3200 normalnie takich szumów nie ma :DCytat:
bo ja nawet przy najbardziej makabrycznej obróbce nie uzyskałem tak dramatycznych szumów jak na pierwszej wersji 1100...
No nie wiem, teraz te dziewczyny po środku są*jak sardynki w puszce ;)Cytat:
zrobiłem szybciorem - można by jeszcze dopracować ale jest chyba trochę lepiej co?
Dodałem Cię do flick, żeby oglądać twoje nowe fotki ;) Bo photobloga nie prowadzisz ;)
A ja mam dodatkowe zastrzeżenie co do ostatniego... Może tak Balans bieli dobrze ustawić też:> ?? Przydała by się troszkę zmniejszyć temperature
Studniówka się*już skończyła, nauka na przyszłość - nie zapomnieć zapasowej ładowarki i dokupić 8gb kart, żeby było z czego wybierać...
odgrzewany kotlet, bawię się teraz czymś takim:
http://recedinghairline.co.uk/tutorials/fakemodel/
Toż to makiety.. Moim zdaniem nic ciekawego - mało pożyteczne. Na jednym z forów jeden użytkownik zrobił parę takich makiet oto efekty http://forum.fotoexpert.pl/topics29/12268.htm
Co to Twojego zdjęcia to właśnie w złym zdjęciu użyłeś tego tutoriala. Moim zdaniem jest typowy właśnie na widoczki ..
Mi te makietowe zdjęcia wcale się*nie podobają a w zdjęciach ludzi łatwo w ten sposób zwrócić uwagę na najbardziej istotne rzeczy - np twarz...
oczywiście, że tak, to tylko zabawa ;)
tak tylko się przedrzeźniam, przeciesz poprawiam GO w Psie na połowie swoich zdjęć
...choć 35L totalnie mnie zaskoczyła, ma pod tym względem niesamowite możliwości i nie trzeba Szopować
tu dwie fotki (jak byś jeszcze nie widział),
polecam Ci gorąco to szkło! przeszło moje najśmielsze oczekiwania,
w wkrótce zapraszam na mały reportaż z niedzielnego wypadu do Petting Zoo, z moja córą piątką i trzydziestką-piątką, w ten weekend testuje 85L - chyba znowu się zakocham ...
pozdrawiam
ps efekt na tym zdjęciu bez numeracji bardzo fajny, tak trzymaj
V.
a moim zdaniem (w sumie to mało liczącym sie zapewne) 1000 jest bardzo fajnym zdjęciem, z fajnym kadrem i fajnym kolorem. i śliczny usmiech :P
już nie chciałem tego pisać ;) Wolałem, żebyś sam to napisał :DCytat:
przeciesz poprawiam GO w Psie na połowie swoich zdjęć
dobre ;)Cytat:
85L - chyba znowu się zakocham
No w końcu ktoś myśli tak jak ja :DCytat:
a moim zdaniem (w sumie to mało liczącym sie zapewne) 1000 jest bardzo fajnym zdjęciem, z fajnym kadrem i fajnym kolorem. i śliczny usmiech :P
Ok, więc historię*kopiuję z mojego photobloga (www.adamkasprzak.com):
"Dzisiaj, w ramach sobotniego relaksu, przejechałem się do Gdańsk. Do Parku Oliwskiego. Akurat młoda para miała ślub - oczywiście śmigał fotograf (jeżeli Pan trafi jakimś cudem na tą stronę to pozdrowienia ), ale nie o tym…
Na ławce obok siedział Pan Ornitolog (niestety imienia i nazwiska nie znam, więc ten pan będzie Panem Ornitologiem), który złapał niezwykle rzadki okaz MEWY SZAROGŁOWEJ [Larus cirrocephalus]. Podobno jest to 9 sztuka złapana i zaobrączkowana w Polsce.
Pan Ornitolog pobrał mewce krew, dokładnie ją obmierzył, wymienił metalowe coś na czerwoną, plastikową obrączkę.
Poniżej kilka zdjęć z całej operacji, po której zdrowa mewa w nienaruszonym stanie odleciała w przestworza."
A teraz zdjęcia:
1200
1201
1202
1203
1204 ;)
staraj się we wszelkich reportażach, nie wystawiać dwóch podobnych ujęć (1201, 1202) ludzie podświadomie oceniają, które lepsze na zasadzie "iloma szczegółami różni się rysunek A od B" ... a to ty musisz zadecydować które ujecie zapamiętają,
przydała by się jakaś twarz Pana Ornitologa (choćby w bokeh), tak by pozostał anonimowy ale jego obecność mocniej zasygnalizować ...
co do techniki to nie mam żadnych uwag...
pozdrawiam
zgadzam się w 100% ;) podmieniłem. Sam tak robię ;)
teraz bomba!!!!
Fajny reportażyk, polecam zwłaszcza kolegom, którzy mają problemy z brakiem weny w okresie jesienno-zimowym (o forumowych koleżankach oczywiście nie zapomniałem, ale one się nie skarżą) :-)
Dzisiaj byłem z dostawą jedzenia na statek (tak pracuję :)) i zaraz po tym nowo wybudowana jednostka Siluna ACE odpłynęła do Danii. Miałem ze sobą aparat (z resztą jak zawsze ;)) i zaintrygował*mnie jeden robotnik, który wyciągał*cumy owego statku, dzięki któremu zarobiłem na 35L :P Zrobiłem mu chyba z 50 fotek ;)
Proszę o uwagi i komentarze. Jest to spory crop ;)
1300
Dla mnie za bardzo zePSute. Głowa zbyt nienaturalnie naświetlona a tło przyciemnione... fajny dymik i dobry kadr, ale to światło....
tą GO to poprawiałeś tym swoim plug-inem? nienaturalny obrys głowy. wygląda jak wycięty nożyczkami gazety... używasz lassa do maskowania?
Szkoda... Jak sam pisałeś, spory crop. Klimat jakiś jest, ale jednak ta obróbka nie za bardzo. I w sumie ja znowu się do samego kadru przyczepię. Nie odpowiada mi i chociażby wydaje mi się, że ciaśniej lepiej było by;)
Szkoda... Jak sam pisałeś, spory crop. Klimat jakiś jest, ale jednak ta obróbka nie za bardzo. I w sumie ja znowu się do samego kadru przyczepię. Nie odpowiada mi i chociażby wydaje mi się, że ciaśniej lepiej było by;)
GO nie ruszana...
robiłem na warstwach screen (na rozjaśnienie twarzy) i multiply (na przyciemnienie tła)
dzięki za wszystkie komentarze, wrzucam następne:
1301
Adam widzę, że nikt nie komentuje. A po sobie wiem, że to nie przyjemne jest. Sama fotka w sobie coś ma, kojarzą mi się lata 90te. Dobrze było by z takim panem porozmawiać i dorzucić jakiś opis jak w zdjęciach z gołębiem. ;) Do spraw technicznych nie mam nic do zarzucenia IMO dobra reporterka/street
mz nikt nie komentuje bo fotka denna i nic w sobie nie ma, ale to tylko mz
pozdrawiam
no cóż, warto coś wrzucić, żeby nie było, że umarłem czy coś...
1400+1401
1402
1403
1404
Plastycznie foty są doskonałe, a przedstawiają to co, mają przedstawiać, czyli są funkcje spełniają. Ładne. Bardzo ładne. Takie trochę jak z gry komputerowej.
Pzdr!
1404 - żal, że konika całego nie widać, podobnie ostrość gdzieś pobiegła bo jej nie widać, gdzie bym się jej spodziewał
1403 - świetna
1402 - gdyby jeszcze w lusterku "kierownika" było widać... osobiście ujął bym niżej
1400+1401 - nie lubię ukośnych kadrów ale w tym zestawie wygląda poprostu fajnie.
Tylko fociłeś, czy udało się załapać na przejażdżkę? ;-)
przejażdżka kosztuje 500zł*(pełny bak + ograniczenie do 60km/h + czas:24h). Fotki robiłem przez 5min, bo kolesie się zwijali :)
Hmm no fotki super swietne plastycznie i dobra obrobka:) Co do ceny to przegięcie a 60km/h tez sie zbyt nie wysilili;)
To przecież wstyd jeździć 60 km/h takimi samochodami ;)
A zdjecia fajne, szczególnie 1400
Problem w tym że on ma rację. Te foty są słabe bądź bardzo słabe.
Nieprzemyślane chaotyczne kadry, zabawa GO nie mająca żadnego sensu, próba stworzenia klimatu która się całkowicie nie powiodła i stary (a właściwie powinienem napisać młody) ... ferrari to czerwień nawet ja to wiem a na samochodach się nie znam ... tylko na jednym z tych zdjęć jest trochę czerwono ... za 1404 marketingowcy by Cię oskalpowali ... wyprana czerwień na takim samochodzie ?
Zrób dobre foty a nie będziesz musiał strzelać fochów jak Cię ktoś skrytykuje.
Oj... Mocne słowa. Niestety racje ma Van bo poza niesamowitą plastyką 5D i również wspaniałym samochodem, ciężko odnaleźć dobrych aspektów w tych zdjęciach.
. Moim zdaniem mogłeś z tablicami pokombinować, zagorzali użytkownicy tego forum by się ucieszyli :)
Wyciętą część posta wydzieliłam tutaj: http://www.canon-board.info/showthre...696#post494696
MacGyver
1501
1502
Fakty sa nastepujace:
1. Ktos zaklada sobie swoja galerie na cb dla 2 powodow, pierwszy - umieszcza w niej fotki i chce aby wszyscy (wiekszosc) sie nimi zachwycali i pisali jakie sa slodkie, drugi - aby dostac porzadnie po pupie, przejsc traume i zobaczyc, ze cos robi zle.
2. Nie sadze aby ktos nauczyl sie czegos bez slowa krytyki. Z reguly niemal kazdy nie cierpi krytyki.
3. Czy Van pojechal ostro po rajtuzach, mysle, ze ostro. Czy to bylo dobre, nie sadze.
4. Czy ostatnio zaprezentowane fotki Ferrari spelniaja swoj cel? Nie wiem.
Dlatego, moim zdaniem, zdjecia powinny byc czytelne, bez przerostu formy nad trescia.
Jesli autor ma watpliwosci czy jego fotki bede odebrana tak jak tego chce, niech przedstawi wyraznie co chcial osiagnac, w jaki sposob tego dokonal a "krytycy" sie wypowiedza (wypisza).
To tyle refleksji... Calusy.
No cóż, jak już się tu tak fajnie kłócicie, to i mnie nie może zabraknąć. Jedyne cięcie które mi się nie podoba, to 1400 (lewa strona). Reszta jest ok, wiadomo, nieidealna, też nie rozumiem GO na wybrzuszenie a nie na napis albo na znaczek, ale "taka wizja autora".
1501
Nie podoba mi się. A dlaczego? Otóż.
Po pierwsze dyptyk w obu róźniącą się barwy, a dodatkowo ekspozycja. Podobne kadry.
Następnie, lewa strona za ciemna, za dużo góry, właściwie brak jakiejkolwiek kompozycji. Zdjęcie po prostu jest słabe. Prawa strona właściwie to lepiej dobrana ekspozycja, i modelka również pracuję na to zdjęcia, ale również bez rewelacji.
1502
Podoba się. Prawa strona nawet bardzo.
@micles - proszę bardzo.
Z ostatniego ślubu:
1601+1602
1601 - ostre źdźbła po lewej, a ciasno po prawej - kadr trochę w prawo. Do tego (nie wiem, nie jestem specjalistą) chyba fajniej by było jakby się całowali bez przekrzywiania głów, tak tylko muśnięcie wargami.
1602 - Wporzo
Ale te kolorki coś mi nie podchodzą chyba.
No mi też obróbka nie pasuje.Przecież 5D ma zniewalającą plastykę obrazu,a Ty ze zdjęć robisz coś dziwnego...czemu je krzywdzisz?:P A wrzuciłbyś oryginał(tylko zmniejszony rzecz jasna)?
Oryginały z 5D u mnie. Nawet 100% kadru... Widzę, że lustracja i forum zdominowala;) TW Kacper...
mungo, masz oryginały moich zdjęć?!!? :D
Niechętnie, aczkolwiek wrzucam oryginał bez żadnej obróbki:
No i też ładny...