Według mnie należy zerknąć do specyfikacji urządzenia, nie znam się na Metz`u bo nigdy nie miałem ale Speedlite 580EX też pokazuje na wyświetlaczu tylko ETTL
Wersja do druku
Według mnie należy zerknąć do specyfikacji urządzenia, nie znam się na Metz`u bo nigdy nie miałem ale Speedlite 580EX też pokazuje na wyświetlaczu tylko ETTL
Czytałem instrukcję i szukałem trochę w sieci przed zadaniem pytania. Nie ma tam wzmianki o " II " więc nie upieram się przy tym wyświetlaczu. Bardziej interesuje mnie Exif z zestawu eTTL II, czy tam jest to opisane jednoznacznie. A może jest jakiś inny sposób identyfikacji jak zdjęcie zostało naświetlone ?
Skoro tyle czytałeś to zajrzyj na początek tego wątku. "Dwójka" to jest funkcja body a nie lampy. Lampa ma ETTL i koniec.
W swoich wątpliwościach nigdzie nie wspominałem, że nie mam eTTL II na 100%. Jedyne, co to, że wzmianka w exif to tylko eTTL. Skoro nikogo taka sytuacja nie dziwi i taka jest norma to widocznie się wygłupiłem. Wątek czytałem od początku ( w moim poczuciu ze zrozumieniem) i wiem, że eTTL II to funkcja body.
OK, sorki zatem, nieporozumienie.
Przebrnąłem przez cały wątek, odpowiedzi nie znalazłem. Chciałbym się tylko upewnić. U canona komunikacja (a nie pomiar) z lampą zdalną też jest na drodze przedbłysków, ew. IR, a nie radiowo?
U nikona komunikację między body i lampami (grupami lamp) zrobiono "błyskaniem". Część osób jest przekonana, że to się odbywa radiowo, u nikona wiem na pewno, że nie, ale mi te zdziwione osoby twierdzą, że u canona jest radiowo. Mylą się?
Jedynie u minolty to było radiowo o ile kojarzę.
PS - sprzeczacie się głównie o to, jak to działa gdy lampa jest na body, albo gdy używa się jednej lampy, jakie są różnice w starym i nowym systemie. A wiecie jak rozwiązano kanały i grupy lamp zdalnych? To mnie ciekawi i tego chyba nikt nie podaje. Ile przedbłysków przypisano do czego? Nie trafiłem na takie info u nikona. U canona też to pewnie tajemnica?
Zdecydowanie.
Canon’s wireless E-TTL system employs brief digitally-encoded pulses of light (either visible or infrared, depending on the master unit used) to transmit commands from a master flash unit to a slave unit or multiple slaves.
Tyle jest w EOS Flash FAQ.
Kurcze, pogubiłem się. Czy w E-TTL II jest w końcu auto fill reduction, czy nie? Że w E-TTL jest, to już wiem, ale co do v.II to co strona to inna wersja wydarzeń :(
Na wypadek jeśli wspomniana redukcja załącza się powyżej jakiegoś progu EV - podajcie proszę kilka typowych przykładów poziomów oświetlenia (np. słoneczny dzień - xx EV, cień - yy EV itd.), bo pojęcia nie mam, jak to wszystko do siebie odnieść.
witam,
jaka jest zywotność wbudowanej lampy błyskowej w Canonie 450d z uzyciem systemu SE-TLL II ? skoro przed zrobieniem zdjecia i przycisnieciu spustu migawki do połowy Canon generuje przedbłyski i objawia się to "strzelaniem" ?
..pytałem w serwisie kiedys i usłyszałem takie cyfry...
co zreszta widze na innych formach choćby u zóltych sie potwierdza...
www.google.com
p.s. jak nie gruchnie o ziemie to bedzie działać. Nie widze u nic dziwnego.
Akurat to źródło wcale nie jest miarodajne.
A co ma forum Nikon-a do sprzętu Canon-a? Pytałem o oficjalne źródło nie zaś o informacje zamieszczone na innych forach, które (przynajmniej dla mnie) wcale nie zawsze są zgodne z prawdą.
?
W czym nie widzisz niczego dziwnego?
nie ma specyfikacji Canona mówiącej że jest 35.643 błyski. a przedział który podałem tyczy sie ogół lamp. Takie mam informację. Jeśli masz dokłądniejsze to z ciekawości poznam. a na forum żółtych był temat ogółem a nie o lampie Nikona. Nie mówiąc o tym że są one na 99% takie same i swoich odpowiedników.
jełsi autoryzoany serwis jest niemiarodajny dla ciebie to nic po za instrukcją nie jest dla ciebie miarodajne.
A mi Panowie (i Panie) już się wszystko pomieszało. Mam sobie 500d. Myślę nad zakupem lampy patrzę- o! 420 ex, cena zachecająca, w specyfikacji E-TTL. W tym "poradniku" czy jak to nazwać Autor pisze, że każda lampa E-TTL będzie działała w E-TTL2 i na pewno to zadziała z 420EX ?
Bo w zasadzie moge kupić tańszą lampę jeśli będzie działało to e-ttl2. Czym one się różnią? Pewnie tylko szybkością ładowania i mocą...
A co tracę kupując 420ex? tą jedną dziesiątą w liczbie przewodniej i czas ładowania, tak?
@edit bym zapomniał, ekranik x)
Jeżeli dobrze zrozumiałem to 550 ex będzie dobrze działała z 50d (pytam-stwierdzam:-D , bo słyszałem różne opinie odnośnie tej lampy i 50d) , niektórzy twierdzą ze tylko błyska, a nie współpracuje. pozdrawiam całkiem nowy i całkiem zielony
Bawilem sie 430 w trybie manualnym, i mam pytanie, czy dobrze rozumiem, ze w trybie TTL lampa oprocz mocy blysku reguluje sobie takze czas blysku? Bo w trybie TTL udaje sie osiagnac duzo slabsze naswietlenie blyskiem niz w trybie manual na mocy 1/64 (aparat w M oczywiscie, te same ustawienia, ten sam kadr).
tak, będzie pracować poprawnie, w zasadzie wszystkie funkcje: e-ttl, m, master, slave, hss, 2nd sync, fel, fec, CFn, etc...
nie będzie jedynie jedynie działać sterowanie lampy z poziomu menu aparatu, ale to niczemu nie szkodzi, bo wszystko w/w można ustawić bezpośrednio na lampie.
zarówno w M, jak i w TTL moc błysku jest regulowana czasem: krótszy błysk = słabszy błysk = mniej światła
a fakt mniejszego naświetlenia błyskiem tłumaczy się tym, ze w trybie TTL dostępne są krótsze czasy błysku. Inaczej mówiąc - lampie w trybie M brakuje ustawień 1/128 (wyższe modele mają), 1/256, 1/512 itp...
Rozumiem, dzieki.
Witam ,proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.Mam 40D i lampę 430EX ,w body ,w nastawach lampy zewnętrznej (C.Fn)nie można ustawić parametrów E-TTL II dla tej lampy ,pokazuje ,że nie jest zgodna z systemem lub ma wyłączone zasilanie,wcześniej też tak było ,ale miałem 380EX więc to normalne ,ale teraz?? Wszędzie jest napisane ,że 430EX obsługuję E-TTL II
Obsluguje ale nie ma swojego swiatlomierza. To roznica. Ale moge sie mylic.
I to dlatego nie można z poziomu bodu ustawić np. wyzwalania na 2 kurtynę ,jedynie w menu lampy ?
Cos mi sie uwidzialo, ze 580EX ma...mi tez CN lampy nie dzialaja z 420EX w 40D. Ustawic mozna, ale to w nastawach aparatu, nie nastawach lampy. Troche pochrzanione to jest
Tu sa obrazki z menu 40D z podpiętą 430 EX II:
http://www.swiatobrazu.pl/canon_spee..._odslonie.html
a tu:
http://foto.e-cyfrowe.pl/canon-lampa...ii-p-8268.html
napisano "Dodatkowo wszystkie funkcje lampy błyskowej mogą być ustawiane z poziomu menu aparatu (tylko ze zgodnymi lustrzankami). "
Tak tylko ,że jak napisałeś z 430EX II ,a tutaj idzie o 430 EX
Coś mi się wydaje, że 430 EX nie ma ETTL II tylko ETTL i to może być powód. 430 EX II ma ETTL II
Dobra, jak wszystko zawiedzie to uderza się do EOS Flash FAQa ( http://photonotes.org/articles/eos-flash/ )
"Flash units with custom functions controllable by a compatible camera:
Speedlite 580EX II."
I to w zasadzie tyle na ten temat...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Bzdura maksymalna - lampy z E-TTL II nie mają nic wspólnego, musi to wspierać korpus.
Dokładnie tak. E-TTL II to funkcja puszki a nie lampy. Wszystkie puszki canona od 350D w zwyż mają E-TTL IICytat:
Bzdura maksymalna - lampy z E-TTL II nie mają nic wspólnego, musi to wspierać korpus.
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
Sterowac lampa z poziomu body mozna tylko z lampami 580 EX II oraz 480 EX II.
Tutaj chodzi o "pelne" sterowanie lampa. Sync na 2 kurtyne mozes ustawic w ogolnych ustaweniach lamy a nie w sterowaniu z poziomu. Nie mam puszki przy sobie - jak bede w domu to powiem gdzie.
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
http://canon-board.info/showthread.php?t=1293
W zasadzie wszystko tam jest (chyba:)) wyjaśnione:
E-TTL II wprowadza dwie nowości w stosunku do starej wersji. Nowy pomiar światła odbitego od fotografowanej sceny oraz zdolność uwzględnienia w pomiarze odległości ostrzenia podawanej przez obiektyw.
<...>
Nie... E-TTL II to funkcja body nie lampy i od body ona pochodzi. Lampa nie ma znaczenia. Jeśli body posiada tylko E-TTL to nawet jak na lampie pisze ze działa z E-TTL II to w tym body będzie wykorzystywany system pomiaru E-TTL. To body steruje mocą lampy a nie lampa body.
<...>
Na koniec należy wspomnieć, że "od strony lampy" system E-TTL oraz E-TTL II są dokładnie takie same. (KuchateK)
[550EX] tak, będzie pracować poprawnie, w zasadzie wszystkie funkcje: e-ttl, m, master, slave, hss, 2nd sync, fel, fec, CFn, etc...
nie będzie jedynie jedynie działać sterowanie lampy z poziomu menu aparatu, ale to niczemu nie szkodzi, bo wszystko w/w można ustawić bezpośrednio na lampie. (gwozdzt)
EDIT: o, już wątek przeniesiony w miejsce docelowe.
Witam, czy Tamron 17-50 przekazuje informację o odległości ostrzenia do body?
Witam udało mi się przebrnąć przez całe 20 stron tego tematu i wydawało mi się że na temat ETTL II wiem już wszystko aż do chwili kiedy nie wziąłem do ręki 50D oraz 580EX II i nie postanowiłem przetestować jak działa on w praktyce. Chciałem powtórzyć przeprowadzone w tym wątku testy z zasłanianiem lampy białymi kartkami. Najpierw w ruch poszedł obiektyw 50mm 1.8 który z tego co przeczytałem w tym temacie nie przekazuje informacji o odległości. Testy potwierdziły te przypuszczenia. Niezależnie czy zdjęcie wykonywałem z gołą lampą, zasłoniętą 4 czy 8 warstwami papieru ekspozycja była prawidłowa. Problem pojawił się kiedy w obroty poszedł obiektyw 15-85mm. Ponieważ jest to nowy obiektyw z całą pewnością przekazuje on inf. o odległości. Dla zachowania tego samego kadru aparat poszedł na statyw, obiektyw ustawiony na ok 50 mm. Pierwsze zdjęcie z goła lampą-> ekspozycja ok., zdjęcie z podwójną kartką zasłaniająca lampę-> zdjęcie nie doświetlone, kartka poczwórna jeszcze gorzej. Do tego momentu wszystko działa tak jak powinno. Problem zaczął się kiedy zacząłem oszukiwać lampę tak żeby nie przekazywała inf. o odległości. Robiłem to przez wciśniecie przycisku do zmiany położenia palnika(drabinka informująca o zasięgu znikała). W takiej sytuacji nawet przy zasłonięciu palnika ekspozycja powinna być prawidłowa. Niestety bez względu czy zdjęcia robiłem z oszukaniem lampy czy bez, przy przysłonięciu palnika kartkami zdjęcia wychodziły w takim samym stopniu niedoświetlone. Czy ktoś z Was ma pomysł na przyczynę takiego dziwnego zachowania ETTL II:?: Może jednak czegoś nie zrozumiałem i takie zachowanie jest prawidłowe:?:
Drugie pytanie dotyczy używania lampy oddalonej od aparatu przez podłączenie jej kablem przenoszącym ETTL. Wiem, że jeśli lampa wyzwalana jest np. przy pomocy innej lampy umieszczonej na sankach to nie brana jest pod uwagę informacja o odległości. Jednak jeśli lampę podepnę kablem to czy aparat wie że lampa nie znajduje się bezpośrednio na sankach? Jeśli nie to aby ETTL działał prawidłowo wystarczy przekręcić palnik w którąkolwiek stronę:?: Czy może jest coś jeszcze czego nie uwzględniłem przy takim użytkowaniu lampy:?:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodaje zdjęcia ilustrujące w czym problem. Pierwsze zdjęcie to inny kadr (nie to zgrałem z karty a później nie chciało mi się zmieniać) ale ilustruje różnicę w ekspozycji.
1. Zdjęcie wykonane z lampą na wprost/pod kątem 45 stopni
2. Zdjęcie wykonane z lampą na wprost/pod kątem 45 stopni przysłoniętą podwójną kartką papieru
3. Zdjęcie wykonane z lampą na wprost/pod kątem 45 stopni przysłoniętą poczwórną kartką papieru
Problem właśnie w tym , że bez względu na to czy palnik skierowany był na wprost czy odchylony do góry naświetlenie przy przysłoniętej lampie wygląda niemal identycznie. Teoretycznie po odchyleniu palnika aparat nie powinien uwzględniać podawanej przez obiektyw odległości ostrzenia i lampa powinna błysnąć mocniej i lepiej doświetlić zdjęcie. Test przeprowadzony na 2 body (50D i 7D) i dwóch różnych obiektywach: wyniki identyczne. Aby upewnić się, że nie brakuje lampie mocy podwyższyłem iso, również brak efektów. Czy coś jest tu nie tak, czy to ja po przeczytaniu 20 stron tematu coś pokręciłem i wszystko działa należycie?
Odświerzę, ale temat ciągle na czasie. Tu jest mały artykuł o ETTL II jeżeli kogoś interesuje.
http://www.mediafire.com/#0ocfyk9ve0cwr