VanMurder moglaby Ci bardzo skoczyc ilosc odwiedzin:D
Wersja do druku
Bardzo fajne foty:-)
VanMurder dlaczego skasowales to co napisales (wiesz o co biega)?
bo to zdaje się był wykład do Szkoły fotografii. Adam skontaktuj sie ze mną plis.
IMO, przeciez gdyby tutaj zostawil to co napisal, to w najgorszym wypadku, moglby ktos z modow przesunac do szkoly...
Witam!
Skoro lubisz się dzielić wiedzą to może mógłbyś mi wyjaśnić, jak uzyskałeś taki efekt a'la Dave Hill na zdjęciu numer 18.? Znalazłem na necie 2 tutoriale, ale żaden nie spełnia moich oczekiwań. Może chociaż jakaś wskazówka naprowadzająca? Pzdr
mz podstawa to lampy błyskowe dużej mocy 1000Ws, f/11 gość nie bawi się w małą GO , iso max 100 (chyba że robisz hasselblad'em H3D -tam przuy ISO 400 nie ma szumów w cieniach), potrzebujesz trochę zapasu na obróbke, z tego co zauważyłem, Dave kompensuje ekspozycje na na jakieś -1 do -2EV w stosunku do , a potem to tylko PS:
najpierw psujesz zdjęcie, dodatkowo wygładzasz by zgubić detale i generalnie wygładzić cale zdjęcie , np przez Gaussian Blur , ja używam neatimage(program do noise reduction) i custom profile na kilku warstwach w zależności co chcę stracić najczęściej chodzi o pory na twarzy :) a potem to już USM z bardzo duży radius, ale na tyle małym by obwódka się do oskoła krawędzi nie pokazała, lub wyostrzanie przez HighPass:
Wyostrzanie zdjęć przez HighPass
1. Otwóź zdjęcie i zduplikuj warstwę background. (Layer>Duplicate Layer)
2. Zastosuj High Pass filer z Radius ustawionym na 10.
3. Zmień sposób mieszania warstwy (blending mode) do Overlay lub Soft Light.
4. Utwórz maskę i dokonaj inwersji warstwy (Image>Adjustment>Invert)
5.Używając pędzel (Brush Tool) pomaluj maskę białym kolorem w miejscach gdzie wyostrzanie ma być widoczne.
6. Zmień wartość Opacity w celu uzyskania właściwego efektu.
nie zaszkodzi pobawić się jeszcze Shadow & HighLights : podbić midtone contrast, i takie tam inne duperele - trzeba eksperymentować...
i tak założę się że Dave robi to zupełnie inaczej ...)
na koniec kilka ostro zePSutych zdjęć z szuflady :)
38. Edyta - Lśnienie
39. Edyta - (bez tytułu)
40. Brokeback Mountain
nowy materiał wkrótce:)
pozdrawiam
VanMurder kto jak to ale zebys Ty na pierwszej fotce zeby nie zrobil kobiecie nie godzi sie ;-) no i strasznie kolorystycznie nie wspolgra fotka pierwsza z druga a to ta sama kobieta ale mniejsza z tym... zdjecie faceta na koniu super, podobaja mi sie kolorki no i ladnie sie przylozyles ;-) bardziej mi sie podoba ten jezdziec z gorami w tle od tej fotki eksploatowanej na maksa z rodeo. kurcze tak sie zastanawiam czy szarlatan VanMurder nie wycial typa z rodeo i nie zmienil mu okolice na bardziej przyjazna oku :D
światło było z góry, więc na zębach cień górnej wargi i refleksy oryginalne ...dziewczyna ma oryginalnie zęby białe jak śnieg ...po za tym to "szuflandia" a ja mam zwyczaj nie poprawiania starych fot...
...no cóż...:)
po dłuższym zastanawianiu podciągnąłem zęby na +0,4ev :)
pozdrawiam i dziękuje za wpis:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
pierwsze zdjęcie pochodzi z "okresu zielonego" mojej twórczości a drugie z "okresu błękitnego" ;) ;) ;)
troche mnie nakreciles i zaczynam odkurzac takze stare fotki tzn. przerabiam je na jasne szklo ;-) wkrotce mam nadzieje zapodam cos w galerii... wsumie mam cos nowego bo modelka mi sie urodzila ;-) ale nie chce juz slyszec ze za malo blura jest na zdjeciu :>
edit. a z tymi zebami to chodzilo mi o to zeby jej maksymalnie wybielic jak oczka, wtedy ladnie by kontrastowalo z kolorem skory...
edit2. jezeli faktycznie wyciales typa z rodeo to szacuneczek zeby nie bylo ze kazdy PSioczy ;-)
łłłłeee, mnie się te trzy ostatnie zdjęcia po prostu nie podobają :/
dwa pierwsze sztuczne, cukierkowe i plastikowe jak barbie, ostatnie - poza kadrem bez mocnego punktu ;) - ma paskudnie przerobione tło. Góry na horyzoncie wyglądają jak kiepskawa tapeta w studio.
poproszę coś dobrego :)
...sie nie znasz Kuba ;) nie jesteś trendy
mnie się plastik podoba między innymi dlatego, wyjechałem z szarej Polszy do kolorowej/plastikowej Kalifornii -> wyślę ci kartkę ;)
a wiesz co najśmieszniejsze? że ta kiepskawa tapeta to Sierra Nevada byłem tam i nigdy nie zapomnę tego widoku :) kąt padania słońca jest inny, bliżej do równika, nieboskłon jest niżej i dlatego tak wszystko wygląda cukierkowo, to nie PS to rzeczywistość !!! jak robiłem to zdjęcie w tle to strzelałem w jpg i o obróbce nie miałem zielonego pojęcia, miałem tyko nakręcony polar i that's It
kilka pocztówek, nie jestem miłośnikiem landszaftów ale zrobię wyjątek :
41.
42.
43.
trójkę mogłeś darować ;)
a tak serio :) podobają mi się te ostatnie dwa zdjęcia (trójki nie liczę), zwłaszcza 1. W rodeo niestety potraktowałeś te piękne góry jeszcze parszywym blurem i chyba podbiłeś kolorki. Gdyby były takie jak powyżej, to zupełnie inna inszość.
Eee, nie wszystkim ;)
A to pierwsze z trzech to dla mnie fenomen (jeśli nie obrabiane), bo taką trójpolówkę w perspektywie barwnej/powietrznej to już dawno, dawno temu przestali uprawiać europejscy malarze (chyba nawet przed "oficjalnym" odkryciem Ameryki - a może jednak po...), a tu proszę i Ameryka i trójpolówka!
nie słuchaj ich, zdjęcia są super :grin:
Nie no 41 i 42 sa bardzo fajne. Takie landszafty to lubie :)
wrzuciłem właśnie slideshow dla przyszłych nowożeńców na swoja stronę
proszę o opinie:)
http://adammphoto.com/slideshow/amyeric/
pozdrawiam
dwa pytanka:
ad foto: czym ich oswietlales?
ad flash: robiles recznie przejscia miedzy fotkami i engine, czy jakis gotowiec?
ogolnie very nice:)
edit: po rozwinieciu suwaka napisy nachodza na te na dole;)
Mi się bardzo podoba :) Jak zwykle zresztą :)
doświetlane (jak zwykle) asystent z blendą przekątnej do Słońca ...ot taki prosty trick sobie wypracowałem i zawsze działa :)
co do flasha to zawsze robiłem wszystko na piechotę i zabierało mi to lata świetlne, kupiłem w końcu ShowIt (na razie Lite), bardzo upraszcza sprawę i zrobienie slide'a z kilkuset zdjęć to kwestia godzinki :)
pozdrawiam
VanMurder dawaj jakieś fotki jeszcze, bo cały czas dyskutujecie a nie widac nowych strzałów :)
po dłuższej przerwie kolejne zdjęcia Octavi, tym razem studyjne - tak że pewnie nie wszystkim przypadną do gustu ;)
jako ciekawostkę podam, że obróbką fotek zajmowała się tym razem moja żona Edyta :) (Edyta jak Edytor:))
43.
44.
45.
46.
proszę o ewentualne komentarze na temat zdjęć i obróbki, mój Edytor z chęcią poczyta:)
Czemu wzmacniacz nie jest Marshalla?;) Foty, jak to na VanMurdera przystało - profesjonalne;)
Na 46 dłoń ma dziwne kolorki...
Piec trochę ginie w tle, ale zakładam, że chodziło głównie o modelkę i jest to zamierzony efekt.
Zdjęcia świetne, modelka też :mrgreen:
nie znam sie zbytnio ,ale te 4 ostatnie to mnie oslabily po prostu , chcialbym takie robic :)
ciekawe odbicia dyfuzora na gitarze (43,44)
może ciut za mocno widoczne
ale ogólnie to jest GIT :)
no super, a w 46 to przypadkiem nie trafiłeś z ostrością, czy mi się wydaje?
Zachęcony do komentowania dodam jeszcze:
BRAWO Pani Edyto(r) !!!
W moim odbiorze, te 4 ostatnie są super ponieważ delikatniej potraktowane PS-em, naturalniejsze, a przy tym wyraźnie akcentujące postać modelki.
To chyba zasługa kobiecej subtelności :smile:
Ginąca w mrocznej szarości ręka na ostatnim faktycznie źle wygląda - to pierwsze co od razu zwróciło uwagę,
i jeszcze chciałem wyrazić moje uznanie i podziw: 75% zdjęć jest wspaniałych, a pozostałe 20% po prostu doskonałe !
a te 5%?
:wink: wyszło na to, że nie kumam sztuki... 8-)
ale cieszmy się, że to tylko 5 % !!! Znani są z historii artyści, których cała twórczość została doceniona dopiero po śmierci :mrgreen:
Co by nie kombinować, jednemu więcej się podoba, innemu mniej, albo inne...,
jednak bezapelacyjnie są to fotografie przez duże "F" - ode mnie wyrazy uznania !!!
(hmm... i chyba trochę zazdrości :oops: ;-) )
Krzy! dzięki za pochwały - naprawdę mi miło :)
wstawiłem kilka fotek do Wszystko o BOKEH!
postanowiłem wstawić też tutaj:
łaskawie proszę o komentarze :)
47. Octavia.
48. Luiza.
49. Luiza.
octavia bardzo, 2 i 3 mi się osobiście (no offence) nie podobają. Wogóle Octavia mi bardzo przypada do gustu (oczywiście zdjęcia, ale dziewczyna też :D)
Te 2/3 jakby za mocny (za bardzo widoczny) makijarz
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aha, wrzuć więcej octavii z wątku o bokeh
Tak! Tak! Więcej Octavii !!!
:D :D :D :D :D
Dla mnie też na 2 i 3 tło jakoś "gryzie się" z resztą. Może ta zieleń, może za dużo elementów jasnych w tle (mimo że kształt rozmycia ładny - masz dobry obiektyw ;) to jednak tło rozprasza).
Zdecydowanie domagam się więcej Octavii :D :D ..... :oops: