Obawiam sie, ze nie mialem racji. Dzis mi sie nie udalo sprawdzic, bo bylem za wczesnie, ale moze jutro lookne. Wydaje mi sie jednak ze to musial byc 1GB.
Wersja do druku
Obawiam sie, ze nie mialem racji. Dzis mi sie nie udalo sprawdzic, bo bylem za wczesnie, ale moze jutro lookne. Wydaje mi sie jednak ze to musial byc 1GB.
Dodam jeszcze, że:
- 1GB ok. 500PLN
- 4GB ok. 2000PLN.
http://sklep.proline.pl - rewelacyjne ceny tam mają - mój 1GB kupiłem parę miesięcy temu za 1600PLN. :shock:
Tylko ze to bylo 1GB za 200 CHF chyba. Czyli i tak w kraju taniej.
Czesc wszystkim jestem u was piwerwszy raz ale widze ze zagoszcze na dluzej. Tak przy okazji to moze sie przedstawie Elan7 (Mariusz), mam 28 lat i fotografia zajmuje sie od niedawna. Moj pierwszy aparat byl Canon na klisze 35 mm. nic specjalnego prosty w obsludz bez zadnego wysilku umyslowego mozna go bylo obslugiwac i tak mi zostalo do tej pory Canon i tylko Canon. Jak sie wszyscy chwala to moze i ja tez. Oto co posiadam:
- Canon 10d
- Canon zoom lens EF 28 - 135 mm 1:3.5-5.6 USM IS
-Canon zoom lens EF 75 - 300mm 1:4-5.6 USM IS
-Canon macro lens EF 100mm 1:2.8 USM
-speedlite 550EX
-power grip
-dwie baterie
-kilka filtrow
-niewiem jak sie to po polsku nazywa ja na to mowie ochrona przeciwsloneczna lub po angielsku hood lens na kazdy obiektyw
- i pare roznych mniej istotnych zabaweczek.
To chyba tyle tak na poczatku. :D
Witaj Elan7.
wiec i ja sie przedstawie ! Balta sie zwe (Mirek) i od dzis mam upragniony 300d + 18-55 +420EX + 512 Mb Kingston to na poczatek ! ... i drukuje instrukcje :)
Pozdrawiam brac DSLR :)
Eh... Jak ja Wam wszystkim zazdroszczę tych lamp błyskowych :/
Nie zamierzalem.
Ale jak wszyscy to wszyscy:
EOS 300 D
EF-S 18-55 lens
CF 128 MB + 256 MB + 32 MB
Battery Grip BG-E1
statyw QSX 2001
torba lowepro
moje odp.. kupic :)
nie wiedziałem ze takie szczegoły piszecie jak torba :) mam ze dwie podreczna i zestawowa :)
a jak tam BG-E1 sie sprawuje !? warto dac te 500 zl !?
a 50 mm kupuje tez ... jest nie zły !
Warto. Miałem i warto.Cytat:
a jak tam BG-E1 sie sprawuje !? warto dac te 500 zl !?
warto bo co ? wiecej waży ? kadrowanie w pionie !? bo kwestia ładowania to jakos nie widze sensu kupowania czegosc za 500 zł skoro moze miec w kiesni drugi akumu ... rozwin prosze sens zakupu !?
..no to znaczy ze grip ci sie nie przyda ;-)
Czacha dobrze mówi.Cytat:
warto bo co ? wiecej waży ? kadrowanie w pionie !? bo kwestia ładowania to jakos nie widze sensu kupowania czegosc za 500 zł skoro moze miec w kiesni drugi akumu ... rozwin prosze sens zakupu !?
Załóż sobie i oceń - jak nie zrozumiesz to współczuję. :wink:
I ja też się po raz kolejny dołączę do hymnów pochwalnych na temat gripa :)Cytat:
Zamieszczone przez Mori
Ja posiadam grip i jestem z niego w pelni zadowolony i wiem jedno nie zamienil bym go na dwie baterie a to dlaczego na gripie moge zrobic ponad 1000 zdjec bez martwienia sie ze musze wymienic baterie. A pozatym zdarzylo mi sie kilka razy kiedy musialem wymienic baterie w momencie kiedy jej najbardziej potrzebowalem, i co wtedy klapa ogolnie nie ma zdjecia. Wiem ze wazy wiecej ale cos za cos zawsze sa dwie strony medalu. A tak ogolnie to wybor nalezy do kazdego indywidualnie czy tak czy nie dla gripa. Ja go lubie i nie zaluje zakupu. Pozdrowienia. :)
Ja cenię go właśnie za wagę + to że body jest prawie wielkości serii 1 - dużo wygodniejsze w trzymaniu.
Hmmm. Ja mam gripa - bo dostalem w sumie w zestawie promocyjnie i mam bardzo mieszane uczucia. Pewnie wyjde na amatora (ale co tam - co prawda to prawda :) ), ale 500 zlotych bym nie dal za niego, gdybym mial opcje kupienia samego body z KITem. Kupilem zestaw z gripem, bo namowiliscie mnie Wy na tej grupie (to nie jest zadne oskarzenie - tylko stwierdzenie faktu).Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Otoz rzeczywiscie aparat lepiej lezy w rece to prawda - kiedy sa dobre warunki, to go chetnie uzywam. Ale juz na koncertach, czy w ogole przy fotoreportazu, to nie bardzo mi sie przydaje - a wrecz czasem przeszkadza. Zas jesli chodzi o robienie zdjec w pionie, to przyjemna sprawa, ale przekrecenie reki nie jest az tak bardzo uciazliwe.
Wiem, ze tym postem udowodnilem swoje nieobeznanie i brak umiejetnosci oceniania przydatnosci osprzetu, bo skoro co bardziej zaawansowani fotografowie cenie gripa to cos w tym musi byc. I to mowie bez zadnej ironii. Ale i tak chcialem napisac, jaka jest moja szczera opinia o tym.
Dla dodania kropki nad "i" załóz lampę zewnętrzną np. 550EX i spróbuj dłuższą zrobić serię zdjęć w pionie bez Gripa.
Ja po kilku takich zacząłem się martwić o zestaw i to czy jego nie upuszczę.
AAAAAA to moze ja dlatego w pelni gripa nie doceniam, bo lampy zewnetrznej nie mam! No to by wiele tlumaczylo...Cytat:
Zamieszczone przez filip71
no własnie ! wiemy ze akumu canona sa dobre .. i stad ..czy wymiana baterii to az tyle czasu aby było za długo .... nie jestem anty .. tylko chce logicznie rozwazyc zakup ! wiecie moze to dlatgo ze nie mam go i nie macałem .. a musze to zrobic :) pozdr.
pamiętaj w wielu sklepach towar należy do "macanta" :D
[ Dodano: 28-09-2004 ]
No cóż - teraz do Gripa "trza" dokupić lampę i tyle. :D :DCytat:
AAAAAA to moze ja dlatego w pelni gripa nie doceniam, bo lampy zewnetrznej nie mam! No to by wiele tlumaczylo...
:D otoz to - dobry argument!Cytat:
No i z takim sprzetem to bez L-ki wstyd wychodzic :D
zalatuje mi tu onanizmem sprzetowym ..
no cóż, ja dokupiłem Gripa do lampy a jak widze ty robisz to odwrotnie co też szanuję :D :DCytat:
Hmmm. Ja mam gripa
wiem, że nie chodzi o zakup lamy - ale tak klimatu nie mogłem się powstrzymać :roll:
sorry "chodziło o "lampę" a nie lamę :oops:
Ja mialem po prostu dobra oferte, gdzie grip byl bez mala za darmo.Cytat:
Ale wolal bym miec lampe bez gripa, niz gripa bez lampy :)
Choc co prawda z lampy sporadycznie uzywam.
Ale dzieki za wyrazy szacunku. :wink:
Hmm, a to mnie zaciekawiło - mógłbyś napisać dokładniej w jakich warunkach grip Ci przeszkadza (i dlaczego)?Cytat:
Zamieszczone przez eternus
Kiedy przeciskam sie przez tlum - wtedy im mniejszy sprzet tym lepiej, badz gdy cale popoludnie musze go miec na szyji, bo robie fotorelacje - wtedy tez im lzejszy tym lepszy.Cytat:
Choc w takich okolicznosciach z gripem wyglara sie profesjonalniej -a to akurat wielki jego plus :)
To raz, a poza tym na koncercie masz raczej średnio-długi obiektyw (np. 28-135 albo któryś z 70-200) - przy nim body z gripem ma idealne proporcje - a te kilkaset gramów więcej... :)Cytat:
Jak masz podpięte cięzkie szkło do 300D to i tak zestaw trzymasz za obiektyw, a nie za body. Generalnie zgadzam sie Eternus'em - 300D + Grip to pomysł lekko poroniony. Nie dość, że wyglada przehooyowo, to jeszcze jeszcze utrudnia noszenie zestawu na szyi , a w dodatku nie mieści się do spacerowego pokrowca na aparat. Jak sie w te wakacje przeszedłem kilka godzin w plenerze z gripem + 70-210 na szyi to mnie krew zalała. Wszystko pewnie zależy od tego jak kto nosi sprzęt - u mnie jest to cieżko na plecach i lekko na szyi. Dlatego też wybrałem 300D, a nie 10D i na razie jedyny cieżki klamot jaki planuję to Sigma 70-200 (chociaż 20D kusi :wink: ). Co do lampy, to robię pionowe ujęcia z lampą i nic mi z rąk nie wypada - może trzeba poćwiczyć siłę uchwytu na gumowej piłeczce :?: :mrgreen:Cytat:
To raz, a poza tym na koncercie masz raczej średnio-długi obiektyw (np. 28-135 albo któryś z 70-200) - przy nim body z gripem ma idealne proporcje - a te kilkaset gramów więcej...
Arkan
Nie sposob mi sie z Toba nie zgodzic, ale jak to ma zastosowanie wtedy, gdy ma sie ten srednio-dlugi obiekyw, a nie tylko KITa, tak jak ja :D Ale to sie powinno nie dlugo zmienic - mam nadzieje.Cytat:
Mowilem, ze jestem amatorem :) :wink:
Może i macie rację. Ja nie bawiłem się zbyt dużo 300D, a gripa do niego to w ogóle nie miałem w ręku. Powiedzmy, że wszystkie moje uwagi odnoszą się tylko do 10D :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
A ja parę tygodni temu wspięłem się na 1800m.n.p.m. mając uwieszoną u szyi TLZ AW z obydwoma zoomami i body z gripem, a na plecach ciężki plecak, z doczepionym statywem :) Ale to było raczej w ramach testowania własnej wytrzymałości niż normalnej eksploatacji... ledwo się do domu doczłapałem...Cytat:
Jak sie w te wakacje przeszedłem kilka godzin w plenerze z gripem + 70-210 na szyi to mnie krew zalała. Wszystko pewnie zależy od tego jak kto nosi sprzęt - u mnie jest to cieżko na plecach i lekko na szyi.
Aaaa! No jeśli tak, to mogę Koledze dodatkowo pożyczyć moje metalowe Revue ML + komplet stałek na M42 (nie tam jakaś plajsticzana lipa EF, solidny metal-szkło by Carl-Zeiss). Razem coś tak ze 3-4 kg dodatkowo. Będzie sobie mógł Kolega na szczycie slajda kolorowego wykonać :wink: . A jak sie uda wrócić z tym całym majdanem do domu, to będzie co potem wnukom opowiadać. :lol:Cytat:
Ale to było raczej w ramach testowania własnej wytrzymałości niż normalnej eksploatacji...
Mi grip Muflona zupelnie nie przypadl do gustu. Moze mam za mala reke? ;) Duzo lepiej mi sie pracowalo z moim 300D niz z 10D z gripem (jesli chodzi o ergonomie) -> ciężar, kształt. Fakt, ze to było bez lampy...
Chyba raczej zaczyna jakoś wyglądać. ;)Cytat:
Nie dość, że wyglada przehooyowo
Dopisze pare swoich slow do gripa... ale do 10D - kolejny hymn pochwalny.
Na wystawach robie po 4-5 godzin zdjecia, BARDZO czesto w pionie. Bez gripa - nadgarstek mialbym do wymiany po roku takiego focenia ;) - po prostu to niewygodna pozycja dla nadgarstka i ogolnie reki. Ale z gripem - kadrowanie pionowe to sama przyjemnosc. Teraz mam go przykreconego na stale, do wagi sie przyzwyczailem i caly czas sobie chwale ze jest bardzo wygodny. Czy warty pieniedzy? Dla mnie tak - zdrowie mojej prawej reki nie da sie zmierzyc materialnie 8)
Czyli jednym słowem należysz do tych, do których grip jako produkt nie jest skierowany. Praktycznie większość ludzi która kupiła gripy do 300D/10D, zrobiła to dla poprawienia balansu wagi i ogólnie dociążenia aparatu. Nie rozumiem natomiast jaki jest niby problem z noszeniem 300D z gripem na szyi?Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
Dziękuję postoję :) Póki co mam dośc sportów ekstremalnych :)Cytat:
Zamieszczone przez Arkan
[ Dodano: 29-09-2004, 08:16 ]
Hmm.. to akurat jestem w stanie zrozumieć - dla kogoś o rozmiarach mniejszych od przeciętnego misia (wątek o wzroście i wadze jest gdzie indziej :)) body (zwłaszcza 10D) z gripem uwieszone na szyi to jest troche niewygodne... Ja w górach lubię sobie ułozyć sprzęd (TLZ AW) tak, że "w spoczynku" aparat ląduje razem z obiektywem w torbie na klacie, a pasek wisi luzem.Cytat:
Zamieszczone przez sal
Powieś sobie na szyi ciężarek 3kg, to zobaczysz o co chodzi :)
Biegałem ostatnio z 300D na szyi po Łazienkach, do tego cięzki plecak na plecach i torba fotograficzna na boku i jakoś nie narzekałem :) Inna sprawa, że ja raczej z tych większych niż mniejszych. No ale jak już ktoś kupuje gripa i jest tego świadom, to raczej nie odkręca go niezależnie od celu wycieczek :)Cytat:
Hmm.. 300D z kitem to jest chyba raczej w okolicach kilograma :)Cytat:
Zamieszczone przez sal
10D+BigEd+70-200 na szyi to nawet sporego misia potrafi przygiąć do ziemi :)
marudzicie z ta waga ;-) niosac aparat a szyi z ciezkim obiektywem (80-200/2.8) nigdy nie dynda on sobie swobodnie tylko go podtrzymuje jedna reka.. co wiecej, czesciej wisi on na ramieniu niz na szyi..
to czy grip jest dobra rzecza czy nie, to chyba jest kwestią indywidualna.. jeden lubi duzy i ciezki sprzet, inni chcialby zeby 300d krecil filmy i miescil sie w kieszeni...
ja od lat stosuje aparaty z gripem.. i nie mam zamiaru z tego rezygnowac :)
Czacha, a co ma waga do krecenia filmów?
Tu chyba chodzilo o skontrastowanie - amarorzy chca, zeby aparat krecil filmiki i miesicl sie w kieszeni, a Ci co chca czegos wiecej wola ciezszy aparat.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Ale to jest tylko moja interpretacja :)
Zgoda, ale ja chce zeby aparat robil jak najlepsze zdjecia i byl jak najlżejszy. Nie rozumiem w zwiazku z tym polowy dyskusji. Po zabawie sprzetem Muflona przez 2 minuty mialem dosc.
Na kożyść gripa jeszcze przemawia przycisk portretowy, przy pionowym kadrze jest po prostu nie zastąpiony. Pewność chwytu i wygoda, a nie gimnastyka z paluchami :)
Mój grip żyje na body i nie widze najmniejszego powodu żeby go zdejmować.
Pozdrawiam
Tomku, jak nie rozumiesz o czym piszemy, to przeczytaj raz jeszcze.. a jak to nie zda egzaminu to jeszcze raz.. i jeszcze... za ktoryms napewno zalapiesz ;-)
A to czy grip jest potrzebny czy nie, to kwestia indywidualna, o czym powtarzam od zawsze.
Niestety, z lektury nic nie wynika. Widocznie jestem głupi. Wciąż nie rozumiem, jaka ma być zaleta posiadania ciężkiego aparatu. Rozumiem ergonomie, drugi przycisk, baterie itd. ale ciężar tylko dla ciężaru?
Dajcie spokój :) Ta dyskusja naprawdę nie ma sensu - każdemu według potrzeb. Komuś 300D bez gripa leży w ręce idealnie, a ktoś inny 1Ds będzie dociążał ołowiem :wink: żeby mu bardziej pasowało, albo balansowało 600-tkę. I niech tak zostanie :)Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Dobre!Cytat:
A jeszce nie ktorzy beda urywac wbudowana lampe i LCD, zeby 300-tka byla lzejsza. Tez to uszanujmy :D
A swoją drogą, tak sobie myślę, że gdyby jakas firma zrobiła aparat z matrycą APS Canona, niewymiennym obiektywem - ot, powiedzmy ekwiwalent 28-135 IS, bez możliwości podpięcia gripa, z "podglądem na LCD" itp. - za rozsądną cenę, to mógłby być naprawdę przebój.Cytat:
A wedlug Ciebie ta rozsadna cena, to ile?Cytat: