;-)Cytat:
Zamieszczone przez monikenka
A co do systemu... skoro już posiada PS, i to w dwóch wersjach, z poprzedniego kompa, to system chyba też? ;-)
Wersja do druku
;-)Cytat:
Zamieszczone przez monikenka
A co do systemu... skoro już posiada PS, i to w dwóch wersjach, z poprzedniego kompa, to system chyba też? ;-)
No jeśli ma BOXa to OK ;)
Ad. Nagrywarka
Ups... :)
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w moim kompie w ciągu ostatnich dwóch lat zmieniłem 4 razy klawiaturę :) ale takie są skutki jak dzieci się uczą obsługi, czasem się coś rozleje czasem się coś rozsypie :D
Można by się w takim razie zastanowić, czy nie dało by się troszkę więcej ze starego komputera wykorzystać, zwalniając fundusze na lepsze komponenty...
To samo na 100% ... w historii plextora zdazały sie nawet bardzo słabe modele słabsze od 2x tańszej konkurencji, psujące sie na potęge ... chcesz wierz nie to nie w koncu obracałeś tysiącami sztuk co ? bo ja i owszem i zawsze znalazł sie frajer co był skłonny dac 2x wiecej za plextora ...
na jednej giiałdzie sprzedawałem w dobrych czasach nawe 200szt nagrywarek CD/DVD ... a plextor juz o dawna robi przez podwykonawców takich jak np ASUS ....
o potęgo marki ....
:D Moja klawiaturka jest już uszczelniona miodem, kawą, herbatą, okruchami herbatników. Ostatnio wydłubałem z niej kawałem marchewki ;)Cytat:
Na swoje usprawiedliwienie dodam, że w moim kompie w ciągu ostatnich dwóch lat zmieniłem 4 razy klawiaturę ale takie są skutki jak dzieci się uczą obsługi, czasem się coś rozleje czasem się coś rozsypie
A najlepsze, że działa bez problemów ;)
ano, posiada...
http://canon-board.info/showthread.php?t=21435
niewątpliwie.
taki jak i PS :-)
nie taki straszny... bo chodzi o taniej ...
Kto jest bez winy nich pierwszy rzuci kamień... Jeśli faktycznie masz na to odwagę to chylę przed Tobą czoło.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wielkie dzięki za wszystkie rady, szczególnie za tą gotową listę na początku.
Klawiaturę, mysz i nagrywarkę mam = 0zł
Komputer złoży mój przyszły szwagier, który jeszcze niedawno prowadził sklep komputerowy i robił składaki. Też mógłby mi doradzić ale pytam Was jako zawodowych "obrabiaczy" fotek, najlepiej wiecie co sie sprawdza.
System operacyjny policzyłam osobno ale dzięki za czujność ;-) Póki co używam kompa rodziców.
hahaha... więc miejcie się na baczności, z prorokami lepiej nie zadzierać ;)
Przepraszam gwozdzt. Chyba faktycznie masz rację. Sorry za głupie docinki :wink: :-)
zamierzam zainwestować w PS CS3 i nowy komputer [PC],
raczej "gotowiec" niż składak, przeznaczony wyłącznie do obróbki zdjęć
- czy możecie coś polecić?
na co trzeba zwrocić uwage, jeśli komputer ma optymalnie działać z najnowszym PSem?
oprogramowanie - lepsza do nowego PS będzie Vista czy XP?
monitor - jest świetny wątek o monitorach, więc tu tę kwestię pomińmy
kwota - pieniądze na inwestycję będą pożyczane, więc wolałabym nie szaleć za bardzo, powiedzmy, że poruszamy się w przedziale od 3000 do 5500 zł
chyba, że uszycie sobie kompa na miarę naprawdę da zauważalną różnicę
i że mozecie podpowiedziec, gdzie w wa-wie mogliby mi wszystko fachowo poskładać
[o ewentualnych komponentach poczytalam sobie w watkach
http://www.canon-board.info/showthre...light=komputer
http://www.canon-board.info/showthre...light=komputer ]
z góry dziękuję za wszystkie konstruktywne rady
No to ubiegnę DoMiNiQuE :D =>
Jak nie chcesz składać sprzętu to kup iMaca, niestety wychodzi trochę więcej niż twój pułap, ale przecież możesz wziąć na raty lub w leasing...
Jak DoMiNiQuE napisał, z monitorem może się wstrzymać, więc w sumie się prawie wyrobisz, 20" iMac z 2 GB RAM i dyskiem powiększonym do 500 GB kosztuje ~7800 brutto teraz.
Za PCta tej klasy nie dasz dużo mniej...
Nie słyszałem by jakiś "producent" produkował PC - wszyscy składają .Pan Zenek ,Pan Bronek ,NTT, Optimus i inne marki nic nie produkują tylko składają z elementów produkowanych przez inne firmy. Zamawiają obudowy ze swoimi znaczkami (lub naklejają) a do środka pakują klamorstwo jak leci. Pewna firma o nazwie na "0" "produkowała komputer o "młodej" nazwie i zdarzało się że na półce stały trzy sztuki i każdy co innego miał w środku. Składając samemu dobierzesz optymalnie to co potrzeba i wybierzesz najlepszych producentów i na pewno zostanie coś w kieszeni lub dodatkowy HDD.
Przede wszystkim znaleźć trzeba porządny sklep komputerowy, żeby przy dobieraniu podzespołów naprawde wiedzieli co robią ;-)
Nie jestem informatykiem i ciężko mi coś polecić, ale używam PS CS 3 na swoim, nie tak dawno kupionym sprzęcie i śmiga bez problemu. Podaję paramentry, żebyś miał(a) punkt odniesienia.
Procek : Athlon 64 bit 3500+
Grafa : Geforce 7600 GT 256mb
Ram : 1024
Dysk : Samsung 250 GB
Razem z nagrywarą DVD wyszło ok 1800 zł, a kupowałem we wrześniu tamtego roku. Teraz ceny jeszcze spadły, więc sądzę ,że w 3000 razem z monitorem zmieścisz się spokojnie. A naprawdę sprzęt jak na moje wymagania jest świetny. Nie zamula nawet przy wielu jednoczesnie otwartych programach.
Mi kumpel ostatnio próbował coś doradzić i powiedział tak:
za 2000 PLN można mieć cacy sprzęt (sama skrzynka oczywiście).
Oparł to na: 2GB RAMu, 320GB dysk (16MB cache), procek Athlon X2 4600.
Teraz zauważyłem, że nie wspomniał nic o płycie :grin:
To ja zaproponuje coś takiego (ale składak) za ok. 3300 zł (jak dobrze poszukasz) samo pudło:
Intel Core 2 Duo E6420 2,13 GHz LGA775 BOX
Abit AB9 PRO Intel P965 LGA775 (PCIE/DZW/LAN/SATA/RAID/DDR2)
Patriot 2GB (2x1GB) DDR2-800 LLK (Lowered Latency Kit) Dual Channel EP (Extreme Performance)
Seagate Barracuda 320GB SATA2 (ST3320620AS) NCQ
Galaxy GeForce 7900GS 256MB DDR3/256bit PCI-Express (1,2ns) (Cooler Master)
Pioneer nagrywarka DVD DVR-112D czarny OEM
Alps 1.44 MB czarny
Be Quiet! Straight Power BQT E5 Dual Rail - 500W
CoolerMaster Mistique RC631 Czarny z Oknem
Fajny zestaw, na który ja teraz poluje...
Energia_ki poszukaj wśród znajomych kogoś kto się dobrze orientuje w komponentach. Wyjdzie i tanio i dobrze. Ważne żeby miał dużo Ram-u (może być 2 Giga ale 1 na początek wystarczy) i pojemny dysk - najlepiej dwa. Bardzo ważna jest też płyta główna - tu nie opłaca się oszczędzać. Karta graficzna może być jakakolwiek - tu nie ma sensu inwestować. Warto też zwrócić uwagę na zasilacz - najlepiej w ogóle kupić jakąś porządną firmową obudowę bez bajerów np. chieftec, enlight. Do tego jak najcichsze wiatraki. Co do systemu to póki co raczej XP SP2 - mniej obciąża, bardziej sprawdzone.
IMO taki dobrze przemyślany składak będzie dużo lepiej dostosowany do Twoich potrzeb niż gotowy tzw. fabryczny zestaw. "Gotowce" jak je nazywasz ;) cechuje na ogół wyposażenie w często nieistotne z Twojego punktu widzenia elemnty, za to producenci oszczędzają często na najważniejszym - płycie głównej, zasilaczu itd.
Takiego składaka można spokojnie obecnie złożyć (puszkę) za 3kzł :). Wg. mnie największą zaletą PC-tów jest właśnie to, że można je niemal dowolnie konfigurować. Jak z tego rezygnujesz to zdecydowanie lepiej jest wziąć Mac'a.
ja bardzo polecam firmę : http://www.nicat.com.pl/
wystarczy do nich napisać firmę mają w W-wie(Praga)
Ostatnio kupiłem 2 kompa od nich i wszystko działa idealnie.
Oni oczywiście dają gwarancje, ale nie była potrzebna. Ceny takie jak w sklepach internetowych, czyli dobre.
Masz składaka ale złożonego, czyli z gwarancją i wszystkim i przy tym jaka cena!!
aaa... jeszcze 1 oni na co dzień robią jakieś większe roboty np. przetargi do Ambasady USA itp. więc są konkretni!
Ja polecę platformę Core2Duo, przy czym radziłbym zagłębić się w ten temat.
www.pclab.pl
http://forum.purepc.pl
Tu można znaleźć wiele informacji. Core2Duo mają to do siebie, że bez problemu można je podkręcić na 3.0GHz i więcej, bez jakiegoś super chłodzenia, a wtedy mamy już demona prędkości. :D Jednak możliwość podkręcenia C2D zależy od płyty głównej... Polecam Asusa (najlepiej Strikera...)
Gdyby ktoś się chciał coś więcej dowiedzieć na temat sprzętu czy jakiejś rady to zapraszam na powyższe linki.
Mój zestaw :
Core2Duo 2,13 wykręcony na 3.5Ghz
Chłodzenie wodne
Asus Striker
2x1GB Patriot LLK (polecam te pamięci :) )
GF 7900GTX
Co do samej grafiki już aktualnie polecałbym albo 7900 albo 8600/8800 ( 8xxx mają DirectX 10 :D ).
Energia posłuchaj Kolekcjonera :!: złóż sobie to co Ci jest naprawdę potrzebne, na pewno ktoś ze znajomych coś sensownego Ci doradzi. Jeśli chcesz sprawdzić sobie ceny poszczególnych komponentów to zajrzyj np. TUTAJ.
Do takiej "zabawy" najważniejszy jest monitor. Na puszkę wystarczy przeznaczyć góra 2.000 zł. Podstawa to 2 GB ramu i duży twardziel (najlepiej 2). No i jeszcze "parę" złotych sam PS3. Jeżeli na całość masz 5.500 zł to z trudem (kompromisami), ale powinieneś się zmieścić. Chociaż nie wiem ile kosztuje CS3.
Najlepiej jakbyś na shopa miał dodatkową kasę ;)
hehehe wy chyba nie macie pojecia ile kosztuje CS3 ... sam PSCS3 nie upgrade to 3000 pln i to na allegro ..
Można kupić oryginalną wersję extended za € 201,11. Jest to produkt przeznaczony dla europejskich studentów, niestety nie polskich... Można to spokojnie nabyć w Niemczech lub na ebay... Jeśli ktoś potrzebuje do użytku domowego spokojnie wystarczy :) http://cgi.ebay.co.uk/ADOBE-PHOTOSHO...QQcmdZViewItem
Czyli jesli kupi to polski student to bedzie uzytkowal nielegalnie.
Tak samo jesli kupi to nie student to tez bedzie uzytkowal nielegalnie.
Zastanow sie czy na pewno dobrze doradzasz?
Wbrew albo zgodnie z plotkami - kontrole zdarzaja sie rowniez i w prywatnych domach... a jesli ktos na zdjeciach chce zarabiac czy nawet zalozyc dzialalnosc gospodarcza to tym bardziej.
tmaciak,DoMiNiQuE - obiecuję, że nie wykluczę Maca z góry
i że rozważę
scream, zielony, czajna - dzięki za konkretne parametry i podanie cen
kolekcjoner - dzieki za krótki i jasny wykład!
czytałam ten 15-stronicowy wątek o komputerze do zdjęć i tam było tej wiedzy aż za dużo, więc dobrze, że tu mam rzeczowe streszczenie najwazniejszych rzeczy
widać, ze umiesz rozmawiać z kobietami :mrgreen:
franker - dzięki za link, zajrzałam na stronę, na pewno do nich zadzwonie
MaciekCi - już widzę, jak podkręcam procesor...
a w temat zagłębiać się nie będę, bo nie chcę być komputerowcem,
tylko jak najlepszym fotografem, nie starczy czasu na wszystko,
life is short
Elmarqo - dzieki za link, a co do moich znajomych - to beznadziejni humaniści :wink:
nic sensownego nie potrafią powiedziec - w kwestii komputerow oczywiscie :smile:
Jaroo - dziękuję za udział
Elmarqo, co do wersji dla studentów zgodze sie z Vitezem - nie mogę ryzykować jakimś niepewnym PSem, bo, jak pisałam, to jest inwestycja, to ma na siebie zarobić [dobrze by bylo, bo nie wiem, jak sie inaczej wypłacę...]
dzięki za wszystkie rady, chyba mnie przekonaliście do idei złożenia kompa od podstaw, chociaż z lekka mnie to przeraża - ja po prostu chciałam wejść do sklepu, kupić kompa, wrócić do domu, podłączyć, oprogramować i zająć sie zdjęciami!
a tu się okazuje, że nie ma lekko...
energia_ki
Witaj ponownie. Wezmę jeszcze przez chwilę "udział" :p . Może potrzebujesz takiej informacji:
Robiłem 2 zestawy dla kolegi (parę dni temu) ceny aktualne wg firmy, z którą współpracuję od lat (niestety w Łodzi). Masz komplet, który spokojnie "pociągnie" CS3.
Proponuję, żebyś znalazła zaufaną (sprawdzoną, uczciwą - ect.) firmę w Warszawie (koledzy z Wawy pomogą) i na miejscu wyjaśniła do czego, co i za ile jest Ci potrzebne. W innym przypadku będziesz błądzić po tych forach, a nie zarabiać na sprzęt ;) czy też z przyjemnością obrabiać zdjęcia.
Wszystko możesz mieć w taki sposób jaki sobie wyobraziłaś tylko powinnaś postawić pytanie inaczej, właśnie o sprawdzoną firmę (sklep).
Acha... Oczywiście zamiast stacji dyskietek w tej cenie oczywiście czytnik kart.
Widzę w tym wątku przewagę zwolenników składania, ale spróbuję wyrazić swoje nieco odmienne zdanie. Można poskładać komputer, ale czy dobry, to nie jest to wcale oczywiste. 99% komponentów na rynku to wytwór myśli technicznej "azjatyckich tygrysów". Prawdopodobieństwo poskładania komputera z 10 podzespołów, mniej lub bardziej losowo wybranych, da najczęściej komputer z typowymi przypadłościami składakowymi i niską trwałością.
Jest cząstka prawdy w tym, że w komputerach, zarówno firmowych jak i składakach i tak "tajwan" siedzi w środku. Jednakże co innego zlecenie produkcji w tańszych krajach, a co innego ichnia rodzima produkcja. Zachwalane Asus'y, Leadtek'i, Gigabyte'y to tak naprawdę nic nadzwyczajnego i nie zaryzykowałbym porównania z sprzętem firmowanym przez Apple, HP, Della, Packarda czy innych. Nawet jeśli części do nich powstają w tej samej fabryce.
Jak nadmieniłem na początku, składać można. Jest to mimo wszystko najtańsza metoda kupienia komputera, ale jeśli ma być przyzwoity sugerowałbym omijać szerokim łukiem wszystko, gdzie jest jakaś wzmianka o podkręcaniu. Platformę sugeruję kupić całą firmową Intela (płyta, procesor, pamięci, obudowa z zasilaniem). AMD nie produkuje płyt a znalezienie normalnej w zalewie badziewia graniczy z cudem. Resztę gratów można dobierać szukając pudełek z jak najmniejszą liczbą straszydeł.
Jaroo - dzieki za tabele, konkrety i dobrą radę :D
sęk w tym, że nie mając większego doświadczenia z kupowaniem komputera [poprzedni był po prostu z jakiegos media marktu], nie mogłam lepiej zadać pytania - dopiero teraz trochę mi sie rozjaśniło po Waszych postach :grin:
w takim razie zwracam sie do kolegow i koleżanek z wa-wy:
jaka jest sprawdzona firma/sklep w wa-wie, gdzie sensownie doradza
i wszystko solidnie zloza?
franker juz podal jeden namiar, moze ktoś wie coś jeszcze?
komputronik.pl
www.znak.pl
a jak powiesz, ze chcesz miec cichy komputer to ci zrobia tak, ze bedzie cichy (ciche wiatraki, regulatory obrotow skrecone na minimum <wewnatrz obudowy>, rozsadne rozlozenie wiatrakow zasysajacych i wyrzucajacych powietrze, specjalne gumowe <ciche> podkladki pod mocowania wiatrakow, wyciszenie gruba mata calej obudowy wewnatrz <precyzyjne>)... troche doplacisz ale bedziesz miala duzy komfort w uzywaniu i masz pewnosc, ze wyciszanie zostanie zrobione porzadnie
jak bylem w ZNAKu kupowac komputer, to pierwsze pytanie jakie mi zadal doradca brzmialo: "do czego ma sluzyc komputer?" i od razu mi sie to spodobalo. kroja do twoich potrzeb. jak mowisz, ze nie chcesz wypasionej karty graficznej ale zalezy ci na dobrym RAM i procesorze, to zaproponuje ci jakas tania karte MSI 7600 albo 7300 GS z pasywnym chlodzeniem (no bo powiedzialas wczesniej, ze ma byc cicho), a do tego wrzuci dobre pamieci Patriot albo Geil i procek z rodziny C2D ale nie jakis extreme (ktory ma nieadekwatny stosunek cena/mozliwosci), tylko np. jakis przyzwoity E4300.
polecam
Heh za 2200:) a ja ostatnio myślałem o sprzedaży za 2000 konfigurację następującą:
Pentium D640 (3,2GHz 2MBcache, FSB 800)
Asus P5LD2
2x512 DDR2 Geil
Gigabyte 7600GT silent2
2x250 GB Raid 0 ( czyli 500GB)
DVDRW NEC
Obudowa Chieftec i zasilacz Chieftec 400W
Wiatrak na procku Pentagram 120Cu+
Całość działa praktycznie bezgłośnie
Zatem tamta firma nie była tania:)
Przed wyborem systemu należy pamiętać, że CS3 jest zoptymalizowany do pracy z procesorem PowerPC i Intel.
Cytat ze strony Adobe:
"Peak performance Experience native performance on Intel and PowerPC based Macs and Microsoft Windows XP and Windows Vista™ systems."
A ja mam kilka propozycji które pozwolą zaoszczędzić trochę pieniędzy:
1. Karta graficzna: Wszyscy tutaj proponują k. graficzne przeznaczone do grania. Po jaką cholerę do pracy w PSie 256MB RAMu na karcie? Inną sprawą jest jakość obrazu generowanego przez te karty. Może warto zastanowić się nad jakimś starym matroxem? Kosztują grosze, są projektowane od podstaw do pracy z grafiką i jakością obrazu przebijają nowe katry które kosztują po 2000zł. Jeśli juz nie Matrox to proponuję dowolną kartę za 100zł bo i tak nie bedzie różnicy. Droższa karta bedzie miała wpływ na wydajność tylko i wyłącznie w grach.
2. Po cholerę głosniki?
3. Bezprzewodowa klawiatura/mysz. IMHO zbytek szczęścia, no chyba że ktoś obrabia zdjęcia leżąc w łóżku. Klawierka za 25zł + musz optyczna (jakis logitech) za 50zł spokojnie spełnią swoje zadanie.
4. Pamięć. Zapewniam wszystkich, że nie podkręcając sprzętu nikt nie odczyje różnicy między Geil/Patriot a polskim Goodramem. A kasa zostanie w kieszeni i to jakieś 300zł.
1: Dośc cięzko kupić przyzwoitą kartę nawet entry level 128 MB chyba że ostatni ochłap, a róznica w cenie przy kartach z nizszych półek jest pomijalna czy to 128 czy 256 MB (kilkanascie złocziszy)
2: Głosniki w kompe jednak czasem sie przydają imo chocby sobie radyjko posluchać przy robocie
3: owszem bezpzewodowa klawiatura jest zbedna to bezprzewodowa mysz ma imo duze znaczenie polecam obie te rzeczy zakupić w formie Logitech OEM
4:hehe GoodRam z testowanych przezemie pamieci ok 50% Goodramów zawierało błedne komórki NIGDY WIĘCEJ, potem błedne nazekania że składak sie wiesza jak sie obsadza byle czym pamieci to sie wiesza .... wystarczy jedna błedna komórka i komputer "trochę działa" , choc takze jestem przeciwnikiem przesady wystarczy przetestowany RAM średniej klasy (choc jak wykona sie porzadne testy niskopoziomowe to i Goodram się nada)
kwoli kommentu
Widzisz tylko należy zdefiniować co to znaczy "przyzwioity". Bo jeśli to samo co działający i niezawodny to można spokojnie złożyć taki zestaw. Wystarczy wiedzieć z czego. Ponieważ to co robię wymaga pracy na dość wydajnych kompach dlatego złożyłem ich już trochę :mrgreen:. Większość na platformie AMD i jakoś nie odczuwam braku lepszych płyt i innych komponentów. Także odrobinę teoretyzujesz IMHO :D.
procesor - niestety wiele testów pokazuje że core 2 duo jest wydajniejszym procesorem aktualnie, wiec poleciłbym jego.
pamięć - jeśli problem z finansami to 1gb ale w jednej kosci i w miare markowa aby dalo sie potem dokupic druga taka samą
płyta główna - to jak dobre body, zawsze ktoś narzeka, ale na lepsze jednak jest mniej osób niezadowolonych, nie musi to być wersja delux która ma więcej portów usb czy można podłączyć 8 zamiast 6 dysków
zasilacz - jest to część której bardzo często nie doceniamy, często kiepskie zasilacze 400W dają sporo mniej W i komputer sie wiesza, resetuje....
dyski - praktycznie bez różnicy, na początku 200-250GB
grafika - tutaj trudno mi powiedzieć, mam taką że wszystko na niej chodzi.
do sprawy lepszych i gorszych komponentów (czytaj tańszych i nie wiodących marek), to prawda że często można z takich gorszych złożyć komputer i będą działały, tylko czy mamy komu zaufać aby zbudował taki komputer?
najlepiej mieć kolegę który gra i często sam wymienia sprzęt, powinien się znać :-)