Van Murder, trochę bym to nawet uogólnił. Portrety zwykle najlepiej wychodzą (czyli wyglądają najnaturalniej) z odległości ok. 1,5 m. Ogniskową trzeba tak dobrać, żeby z tej odległosci otrzymać zamierzony kadr.
Wersja do druku
Van Murder, trochę bym to nawet uogólnił. Portrety zwykle najlepiej wychodzą (czyli wyglądają najnaturalniej) z odległości ok. 1,5 m. Ogniskową trzeba tak dobrać, żeby z tej odległosci otrzymać zamierzony kadr.
Prosze daruj sobie takie komentarze...
Dzieki Adam za slowa krytyki (zawsze mozna na Ciebie liczyc). Poki co dysponuje tylko 85mm na cropie wiec moze daruje sobie takie close-up:)
Wini dzieki za screena-nie wiedzialam jak to wyglada u innych na monitorach.
Swoja droga dziwne bo przy zapisie wybralam sRGB...
Pozdrawiam.
To raczej Ty sobie daruj mnożenie wątków dla pobudzenia zainteresowania swoją twórczością :)
Nigdzie nie wyczytalam ze nie mozna zamieszczac tych samych zdjec w galerii uzytkownikow i w galerii "nasze fotografie" wiec nie wydaje mi sie zebym lamala regulamin.
Jesli Ci to nie odpowiada to nie wchodz do moich galerii a komentarze w takim stylu zachowaj dla siebie.
Dobrze ze chociaz jedno :)
Pozdrawiam:)
absolutnie sie z tym nie zgodzę!!!!, ogniskowa w portretach to spraw priorytetowa, dystans to wypadkowa, kompozycji i kontroli GO, pokrętło na zoomie do regulacji ogniskowej nie służy do przybliżania, nie jest udogodnieniem dla leniwych (żeby nie musieć chodzić), amatorzy często myla te dwie sprawy... gdzie wogóle wyczytałeś taką durnotę:??????????Cytat:
Portrety wyglądają najnaturalniej) z odległości ok. 1,5
Asiu 85mm na cropie to 136mm więc OK! złap trochę więcej np całą głowę, przekomponuj, wykadruj w programie graficznym, zwracając uwagę mocne p-ty ... za sugestią Vitez'a kupiłem kilka miesięcy temu matówkę z zaznaczonymi liniami "złotego podziału" ( coś takiego tylko do 5D)bardzo pomaga podczas pracy ...
pozdrawiam
Van Murder, ta durnota wynika z prostej geometrii. W tym wypadku sam sie do niej stosujesz zalecając ogniskowe 135-200 mm :). Łapanie całej głowy przy pomocy 85 mm na cropie też odbywa się z odległości ok. 1,5 m :). Ogniskowa w portrecie wynika z zamierzonego kadru. Właśnie w portrecie kręcenie zoomem ze stałej odległości ma sens. Zmniejszanie odległości nienaturalnie uwypukla wystające części, najczęściej nos, a nadmierne zwiększanie odległości spłaszcza twarz. Absolutne minimum w portrecie to 1 m. Poniżej, to juz raczej karykatura. Jesli zamierzona, to ok :).
Naturalność widzenia z tej odległości wynika z prostego faktu, że w naturze ogladamy twarze naszych rozmówców tez z tej odległości.
Już nie pamietam gdzie to wszystko wyczytałem, bo fotki pstrykam dłużej niż Ty żyjesz i wszystkich lektur nie dałem rady spamietać. Chociaż jedna z pierwszych dobrze utkwiła mi w pamieci: "Zaczynam dobrze fotografować". Stare toto, z lat 70-tych, ale znakomite, powinno być obowiązkowe dla wszystkich "fotografów" spedzajacych godziny w szopie, a nie mających pojęcia o podstawach fotografii.
przy 200mm zmniejszenie odległości nie wypukli żadnej wystającej części...
trzymam się zasady im większa ogniskowa (do portretów) tym lepsza, kard i dystans robie nogami... na 200mm możesz zrobić całą postać, co daje fajną GO i niezły bokeh ... na zniekształcenia ma również wpływ barrel distortion, które jest różne dla różnych obiektywów nie zależnie od ogniskowej... za powodzeniem robiłem portrety na FF z 0.5m na 35L która ma znacznie mniejszą "beczkę" niż 50/1.4...
W sumie niezla zasada, bo nadmierne zwiekszanie odleglosci jest zdecydowanie mniej widoczne, niż zmniejszanie. Twarz tylko traci trochę plastyki, co przy wielkich nosach może być wrecz pożądane. Jednak do portretu na cropie uznalbym 200 mm za absolutne maksimum. Wierzę w fajny portret z 0,5m, choć nie jest to latwe i trzeba świadomie korzystać z przerysowań. Też czasem używam tego (ale zdecydowanie bliżej calego metra), żeby np podkreślić ladne duże oczy, ale podkreślanie w ten sposób nosa rzadko wychodzi dobrze, no w każdym razie model rzadko bywa z tego zadowolony :).
Przy okazji: uwaga z robieniem zdjęc z większej odlegości i kadrowaniem b. sluszna i też wynikająca z tego, że proporcje twarzy (przerysowania) nie zależą od ogniskowej, tylko od odleglości od modelki. Jeśli starczy rozdzielczości, to lepiej odejść i kadrowac, no i warto pamietac, że kadrowanie zwiększa GO, ale o tym już bylo w innym wątku... :)
Dla odswiezenia watku, irlandzkie widoczki:)
Wiecej z krotkiej wycieczki na flickru.
72.
Galway-widok na Spanish Arch
73.
Czy to są prawdziwi ludzie?
Tak :)
lubie takie :) wygląda jak makieta :)
Fajne fajne...
Dla dociekliwych tak to się robi:
http://www.flickr.com/photos/automat...7594078648378/
i jeszcze jedno:
http://recedinghairline.co.uk/tutorials/fakemodel/
Pozdrawiam
bawię się sztuczną GO od kiedy pamiętam:) ale jeszcze makietki sobie nie zrobiłem ...
super fotka! pozdrawiam
Panowie ale to nie bylo robione w PS:)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tilt-shift_photography :)
Fajne to zdjecie, mnie sie podoba:p
mnie się wydaje bardziej że to to: -> http://www.lensbabies.com/
To jest tilt-shift canon 90mm/2.8 :)
Dzieki za odwiedziny.
kjoanna - zdjecie fajne, ale gdybym je ogladal 1,5 roku wczesniej to by mnie polozylo a teraz, to jak pokazywanie samochodu kompaktowego z klimatyzacja jak sensacji... coz - dla mnie fotka moooocno nie na czasie, bo watek o takich metodach i sztuczkach byl tu dawno poruszany ;-) :p
ps
ale oczywiscie bez urazy :-P ;)
Pikczer czy pod zdjeciami robionymi rybim okiem tez tak bys napisal?
Przeciez to nie zadna sztuczka tylko cecha obiektywu ktory wpadl mi w rece, wiec chcialam Wam pokazac efekty zabawy nim:)
Oczywiscie nie czuje sie urazona bo przeciez napisales ze zdjecie fajne:)
Pozdrawiam.
Ale mi tylko chodzilo o to, ze tego nie zaakcentowalas ;-)
Bo to stary myk a na tym forum juz szczegolowo opisywany zarowno pod katem szkla jak i PS'a. Stad moje zdziwienie - co Ty chcialas uzyskac pokazujac je - wot i wsio :razz:
pozdrawiam serdecznie
pikczer
ps
a swoja szosą, to ja kiedys sie zastanawialem nad tilt-shiftem ale nigdy nie moglem sie zdecydowac jakiej ogniskowej potrzebuje :roll: :mrgreen:
74. Cliffs of Moher
pomysł bardzo fajny przydałoby się trochę perspektywę wyprostować na znaku - mocnej by kopało ;)
pozdrawiam
Dzieki Adam. Poprawiac juz nie bede, nastepnym razem zrobie lepsze:)
Wstawiam jeszcze jedno
75.
Nastepne widoczki.
Zapraszam do komentowania:)
76.
77.
Dodam jeszcze jedno.
78. Ta biedna owieczka sie zgubila. Drac sie w nieboglosy szukala swojej rodziny:)
74 - dobry pomysł, podoba mi się
77 - w sumie zdjęcie ot takie sobie, ale jednak coś w sobie ma :-)
ostatnia owieczka jakoś nie specjalnie mi się podoba
Dzieki Arek_Gd za odwiedziny.
Ja owieczke lubie ;)
Pozdrawiam.
75 bardzo mi się podoba
pozdrawiam
fotokor1 chociaz Tobie jednej :)
ciekawy klimat w sumie z tą owieczką na 78, "wychodzi z kadru" ..she looks like she doesn't care...
wiem że zdjęcie jest pewnie wypoziomowane ale robi wrażenie jakby kadr był przekręcony jakieś 5 stopni w prawo ....
pozdrawiam
hej ja nie jestem specem od fotek ale ta 75 jest jakby trójwymiarowa przynajmniej ja tak widzę i dlatego mi się podoba chciałabym takie zdjęcie zrobić
pozdraiwam
Adam she cares-she was lost ;)
Zdjecie nie prostowane, u nas takie krzywizny gdzie nie spojrzysz.
Fotokor1 dzieki jeszcze raz :)
Pozdrawiam.
Bardzo mi się podoba rozpędzone niebo na 76. Niby nic szczególnego, ale lubię niebieskie zdjęcia i chciałabym pobiegać po tej plaży. Mam oczywiście wrażenie, że kadr leci w lewo i niedosyt lewej strony, bo chciałabym zobaczyć, skąd te chmurki startują, ale jak se tam polecę, to i zobaczę :)
79. Strzyzenie
80. W gejowskim klubie:)
80 - gdybyś nie dała tytułu to byłby to po prostu budynek jak dla mnie, ale jeśli jesteś w odbiciu w szybie to dla mnie jest to autoportret;-)
pozdrawiam
Rozmowy o fotografii.
Mateusz.
81.
82.
Dwa ostatnie kadry mają fajną tonację, spodobał mi się ten a'la filmowy klimat :)
Super podoba mi się:) i to bardzo:) coś suwaczkami robiłaś? w którą stronę?
Dzieki za opinie:)
Tez mi sie te kolory z filmem kojarza.
Paenka bawilam sie krzywymi, ocieplilam zdjecie zoltym ale dodalam tez troche niebieskiego i czerwonego:)
potwierdzam skojarzenia z filmem... udana obrobka, tylko jak te zdjecia zrobione skoro obiekt trzyma aparat? ach ta dzisiejesza technika... ;-)) Pzdr
Fajna obrobka :)
dla mnie także obróbka fajna, 83 i 84 najlepsze z tej serii IMO