nie chodzi tylko o kształt ale również o ten materiał którym jest wyścielany wewnątrz
Wersja do druku
a czy ktoś z posiadaczy Tokiny używa polara B+W MRC?? Ciekaw jestem winiety...bo zdecydowałem się na ten obiektyw do Canona 20D:)
a ja zamówiłem nie Slim tylko zwykły :(
z tym to chyba na pewno będzie winietował.
ale będę go używał też do 17-40mm...
Slim chyba nie ma gwintu, no nie?
Ma gwint.
niestety nie ma gwintu w przodzie
http://www.sklepfotograficzny.pl/skl...try-4-77/?,B+W
:(
czekam na info od kogoś kto ma ten filtr, ale w wersjji zwykłej, nie slim:) - czy winietuje na Tokinie 12-24mm i 20D.
A po co gwint z przodu ?
super, zatem biorę B+W do Tokiny
dzięki
czyli reasumując. Koledzy polecacie Tokine?? Czytając test na optyczne byłem zdecydowany na sigmę, czytając post(y) widze że powinienem kupić Tokinę. Sam nie wiem. Mozna prosić o mała podpowiedz??
jestem za sigma 12-24
A jak faktycznie wygląda kwestia użyteczności polara z szerokimi kątami? Czy rzeczywiście nierównomierna polaryzacja stanowi taki ból? A może akurat w przypadku tego obiektywu i po uwzględnieniu cropa ujdzie w tłoku? Sam mam ten obiektyw i myslałem o polarze ale ta średnica filtra to już większe pieniądze i niechciałbym wtopić...
ja chyba wiem co mial vresviik na mysli - i tez jestem za sigmą 12-24 - roznica w szerokosci nie za duza w porownaniu do 10-20 a za to jakosc fotek o niebo lepsza
Kupiłem tokinę i jestem baaardzo zadowolony. Cena 1800zł zwrot 70zł czego chcieć więcej.
Tokina zrobiła coś podobnego jak Canon.
Znalazłem, że to jest zwrot który funduje dystrybutor - migomex - a nie tokina.
Więcej np. tutaj:
http://www.cyfrowe.pl/promocja_tokina_tamrac.php
Tak. Jako że kupiłem w polskim sklepie a dystrybutorem jest Migomex mam zwrot:)
Popieram w całej rozciągłości. Wady to szkiełko ma dwie - praca pod światło (niestety mam przyzwyczajenia z eLek, he he) i średnia ostrość powyżej 20mm - ale z tym da się żyć - nie po to kupuje się wide, żeby używać wąskiego końca. No a pancerność porównywalna do najlepszych.
Co do ostrości 24mm wydaje mi się że jest w normie. Z braku "laku' zrobiłem kilka portretów i OK. Tylko GO za wielka. Co do pracy pod światło to robiłem wczoraj zachody słońca i blików nie było tak starsznych jak w Tamronie 28-75.
Co do ostrości powyżej 20 to nie jest tragiczna, ale jednak sporo odstaje od ostrego Tamrona 28-75 dla 28 i mojego Canona 24-70 dla 24.
Co do blików, to może to po części wynikać z braku osłony. Chociaż Tamrona używałem na początku bez osłony i blików było trochę mniej. No ale była znaczna różnica ogniskowych.
Jarek zarówno Tamrona jak i Tokine mam z osłonami, i wg mnie na fotkach z Tokina jest wyraźnie mniej blików.
Witam a ja mam pytanko co do uzywania szerokich kątów z lampami.
Kupiłem własnie tokinke i mam 430ex. hm wiem ze lampa działa najlepiej przy 24mm i wspomaganiu, ale nawet przy 24mm i przysłonie f4 ma problem z ostroscią. jak przymkne do 5.6 7.1 jest ok ale na 4 nie radzi sobie ze złapaniem ostrosci z lampa. Z innymi obiektywami nie miałem takiego problemu.
Czyżby to wina Tokiny ?
A co do wrazen to polecam, ostra mała wygodna w trzymaniu. Wreszcie ten szeroki kąt. Przy f8 golić się aż mozna. Abberacje są ale an dobra sprawe widać je tylko na duzym cropie a po przykmnieciu do 5.6 w ogole nie przeszkadzają.
Polecić mogę polecić.
Jarek ja kupiłem Tokine z osłoną. Firmowo była.
Co do zdjęć z lampą zdjęcia na zakonczeniu roku w gimnazjum z wbudowaną lampą. I o dziwo doswietlała wszystko. Przy 12 mm już było widać że nie doświetla częsci dołu który przysłania obiektyw. Ale reszta w normie. Wiadomo ze do takich zdjeć są inne szkła ale...
Mój ból głowy odnośnie decyzji o wyborze obiektywu nie ustąpil. Zwróciłem jednak uwage że na forum Tokina jest znacznie popularniejsza, czy to oznacza ze przez to lepsza???
kosa14 miałem podobny dylemat jednak poszedłem do sklepu, zrobiłem kilka fotek i wiedziałem ze Tokina. Zdjęcia robi ładne, jest dużo tansza. A co do sigmy to różnie bywa:)
Według mnie jakością Tokina obrobinę odstaje od Canona 10-22 i jest nieco lepsza od Sigmy 10-20 (12-24 nie miałem w łapach) a to wszystko przy super metalowej eLkopodobnej obudowie i bardzo rozsądnie (dość szybko i pewnie) działającym AF - a to wszystko po niższej cenie nawet od sigmy (ja używkę kupiłem za 1400, a nowe można kupić czasem po 1700-1800). Ot i powód.
Ja mam pytanie dot. Tokiny. Przed chwilą przeczytałem test na optyczne.pl, a tam dostała ona baty za aberrację. Jak to wygląda w codziennym użytkowaniu?
Cóż ..... nie jest to może mistrzostwo świata jeśli chodzi o abberacje, ale w sumie za bardzo mi to nie przeszkadza. Faktem jest, że raczej nie robię nim krajobrazów tylko reportaż i architekturę. A uwielbiam ten obiektyw za zakres i raczej nie robię z inną ogniskową niż 12.
dzięki uprzejmości jednego z forumowiczów (Krzychu) miałem okazje podpiąć efs10-22; mialem tez podpięta tokine 12-24
dla mnie jest duza róznica miedzy 16mm (10@crop) a 19,2mm (12@crop); obraz generowany przez oba szkła jest imho bardzo porównywalny przy f8
jednak canon ma ostrzejsze f5.6 i jest szybszy (USM) co w przypadku reporterki chyba wazne
ja zamawiam efs10-22
Czy w tokinie 12-24 pierscień od ustawiania ostrości ma cały czas "luz" nwet przy trybie AF? Może ktoś to sprawdzić u siebie?
Przy Trybie AF chodzi luźno przy MF chodzi z oporem.
jarekA ale chyba na MF jest większy opór jak na AF?
No i stało sie kupiłem Tokine 12-24. Nie moge sie doczekać aż przyjdzie.
No a mnie dzisiaj kurier przywiózł nowiutkiego Canona 10-22!!! Radość w oczach dziecka.
Szkiełko przypłynęło ze Stanów, a że u mnie szczęścia chodzą parami, razem z nim kupiłem jeszcze 70-200 f/4. Za 10-22 dałem 2100zł, a za tele 2000zł.
Ja też dostałem nowe cacko, Tokinę 12-24. Tylko mam wątpliwości co do jej cackowatości. Z jakości optycznej opisywanej na forum zgadza mi się tylko gigantyczna CA, ostrość leży. A może to tylko mi się tak wydaje?
Zrobiłem cropa na szerokość klatki z chyba najostrzejszego zdjęcia jakie mam. Proszę właścicieli Tokiny o ocenę czy ostrość jest ok, czy odsyłać do sprzedawcy.
Przepraszam, ty oglądasz zdjęcia, czy cropy z nich. Zawsze mnie to zastanawia. Kadruj to co powinieneś, a nie cropuj, chyba, że kupujesz szkło dla oglądania cropów. Ta tokina do porządne szkło.
Ja focę nią ludzi i jestem bardzo zadowolony.
Nie cropuje zeby sie podniecac ostroscia tylko obiektyw wydaje mi sie mniej ostry niz kit. A cropa wrzucilem bo na imageshack jest ograniczenie do 1.5mb.
IMO ostrosc jest dosyc slaba a pytam zeby sie upewnic ze to nie wina DHL ktory dostarczyl paczke powgniatana w kazdym mozliwym miejscu.
Wieczorem wrzuce jeszcze jedno zdjecie.