Świetne zdjęcia, no i najważniejsze że ten nowy off-shoe działa jak należy :) + softbox, robi wrażenie.
Wersja do druku
Świetne zdjęcia, no i najważniejsze że ten nowy off-shoe działa jak należy :) + softbox, robi wrażenie.
Czy ktoś wie gdzie można kupić softbox 30x30 na lampę przenośną (580EXII)? W necie wynalazłem jedynie na lampy studyjne (chyba, że za słabo szukałem).
softbox reporterski to sie chyba na allegro nazywa. albo profesjonalny lastolite dystrybutor jest w wawie na ul. karolkowej. ten drugi 2x droższy od chińskiego z allegro.
Dziękuję bardzo za info.
Pozdrawiam
Witam,
mam problem z off-shoe Delta 5m. Mianowicie na 5d mkII nie działa TTL przy podłączeniu przez kabelek, lampa wali pełną mocą. Jak zapnę lampę na sanki - jest super. Na innych puszkach jest dobrze przez kabel. Ma ktoś jakiś pomysł ?
Hej Cichy, prawdopodobnie któryś z kabelków sie odkleił i styka do drugiego. Bardzo znany problem w zamiennikach.
Postępowanie proste - rozklecic, przylutowac, zamknąc albo oddac jesli na gwarancji.
Pozdrawiam
Może to wina uszczelnianej stopki? Coś nie styka/zwiera. Chociaż sprawdzałem właśnie na 40D i działa...
Nie sądzę, by coś nie stykało.
Sprawdze sam delte na 5D Mk II i dam znac, bo nie testowalem nawet. Ciekawe.
Toś mi zabił ćwieka... sprawdziłem to i najzwyczajniej działa. Wiec problem jest chyba jednostkowy :/
Jesli masz miernik elektryczny to sprawdz przejście na wszystkich żyłach - wyeliminujesz tym wade kabla i dowiesz sie czy to nie np. stopka wyruszana...
Też się skusiłem na cięcie 115zł działającego przewodu na rzecz wstawienia mu wtyczek ps/2. Cięcie w połowie, żyły skręcone razem (nie lutowane), opaska termokurczliwa(chyba za duża :D), trochę taśmy izolacyjnej.
W domu znalazłem tylko 20m przedłużaczy ps/2, jak widać : działa. Kupię sobie niedługo jeszcze pewnie z 10m i zdam relację.
Dokonałem testów trybu HSS w warunkach domowych. Test polegał na walnięciu lampą na 1/1 na 24mm w ścianę tak, żeby centralna część kadru była przepalona, przy czym starałem się, by ta powierzchnia była jak najmniejsza (według jej rozmiaru oceniałem ilość światła wyemitowanego przez lampę / zarejestrowanego przez matrycę).
Takie same "światło" uzyskałem przy kombinacjach :
Test pierwszy (mierzący spadek mocy po włączeniu trybu HSS) :
bez HSS : 1/250 @ f/9.0
z HSS : 1/320 @ f/4.0
WNIOSEK : włączając tryb HSS tracimy 2EV mocy lampy. (1/250 @ f/9.0 - 1/320 @ f/4.0 = 2EV)
Test drugi (sprawdzający spadek mocy przy skracaniu czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony)
z hss : 1/320 @ f/22
z hss : 1/6400 @ f/5.6
WNIOSEK : moc lampy w trybie HSS nie zmienia się podczas skracania czasu proporcjonalnie do otwierania przysłony. (1/320 @ f/22 ~= 1/6400 @ f/5.6)
Wniosek ogólny : Jeżeli nie potrzebujemy płytkiej GO, bądź czasu naświetlania poniżej czasu x-sync, to nie stosujemy HSSa. Jeżeli stosujemy HSSa, to możemy używać dowolne proporcjonalnie ustawienie czas:przysłona da nam tą samą moc lampy, zatem możemy płynnie i bez zmartwień dobierać przysłonę w celu uzyskania odpowiedniej GO.
a czy ktoś się orientuje gdzie można kupić same gniazda PS/2 bez kabla? podobno grosze to kosztuje, a ja nie wiem gdzie można dostać... :/
Ja u mnie w sklepie mam przedłużacz PS/2 5m za 6zł. Myślę, że w porównaniu do ceny kabla eTTLowego taki wydatek jest dość znikomy. Ale faktycznie, fajniej jest na samych wtyczkach, bo łączenie wychodzi krótsze.
No właśnie lepiej to wygląda na samych wtyczkach. No cóż... jak nie znajdę, to będę ciął przedłużacze :)
Ja w akcie desperacji zrobiłem to na białym przedłużaczu, bo sklep był zamknięty w sobotę, a do poniedziałku nie chciało mi się czekać :D
I tak liczę na to, że po jakimś czasie coś zacznie szwankować i będę miał szansę to poprawić.
Ja kupiłem na allegro i bodajże u tego samego sprzedawcy kupiłem za jakiś czas przedłużacz 10m.
Sprawdziłem tę Deltę 5m na dwu różnych 5dmkII i dwu różnych Metzach 48 i 58. Ma ktoś może taki zestaw ?
Będę miał też drugi kabel, może jakimś cudem po prostu się nie da takiej kompilacji 5d>metz>delta zgrać...
model -Gniazdka ps/2 nabędziesz na pobliskiej giełdzie elektronicznej(w prawie każdym dużym mieście znajdziesz takową) lub w pobliskim sklepie elektronicznym (owszem, to oczywista oczywistość ale czasem takich rzeczy sie nie bierze pod uwagę)
Z racji tego, iż jestem z zawodu (technikiem) elektronikiem i co nieco o kabelkach wiem i widziałem też to zjawisko na przykładzie kabli sieciowych, chciałbym zwrócić uwagę na jakość złącza kablowego jak i samego kabla -im jest dłuższy tym większe zakłócenia(dlatego im dłuższy tym lepsze materiały, filtry, ekrany i wyższa cena).
Tak więc tego 'off shoe cord' nie można przedłużać w nieskończoność, bo przy dłuższym kablu, lampa może dostawać zbyt mało prądu/jakieś niespodziewane zakłócenia/zacząć wariować lub też w ogóle nie chcieć współpracować.
micles -tak się skupiłem na giełdzie że nie wspomniałem o pomierzeniu kabli
Najlepiej jest mierzyć za pomocą omomierza jeśli potrafisz się nim posługiwać
sprawdź kolejno rezystancję każdego przewodów z osobna -im niższa tym lepsza, ideałem byłoby wartość zero ale tyle to tylko nadprzewodniki osiągają :P
sprawdź również czy nie ma zwarć pomiędzy kablami.
Skoro przewód jest długi, niegłupim byłoby założyć mu na końcach koraliki ferrytowe (takie jak na kablach sygnałowych w komputerze np od monitora) i postarać się żeby miał możliwie najmniej miejsc połączeń i jak najlepiej ekranowane były od siebie żyły
(jak mnie uczyli w szkole i zauważyłem na własnych błędach, im krótszy jest kabel i w mniejszej ilości miejsc lutowany, tym większe prawdopodobieństwo że będzie działać...)
Gdzieś, kiedyś widziałem ładną przeróbkę właśnie takiego off shoe cord, w której człowiek rozebrał obie kostki do aparatu i lampy, wyjął oryginalny kabel, wyciął otwory w tych kostkach i zamontował gniazdka bodajże rj-45.
Całość wyglądała nad wyraz przyzwoicie, dodatkowo kable można było bardzo łatwo wymieniać...
Na razie takie ulepszenia nie są potrzebne - 20m mi działa.
Zabieg kompletnie zbyteczny. Pręty oraz krążki ferrytowe (oczywiście w odpowiedni sposób połączone z układem) stosuje się dla obwodów/urządzeń narażonych za zwiększone zakłócenia elektromagnetyczne - nie sądzę aby lampy pracowały w takim środowisku.
Jak już to izolowane - standardowa izolacja żył kabla spokojnie wystarczy. Jeżeli chodzi natomiast o ekranowanie takiego kabla, to nie miało by ono racji bytu. Jak zapewne wiesz aby ekran spełniał swoją funkcję musi zostać uziemiony, co w ww. sposobie jego wykorzystania było by raczej niewykonalne.
Dla wszystkich którzy nie lubią: lutowania - poparzonych paluchów, taśm izolacyjnych - poprzecinanego naskórka, zastanawiania się jaki kolor kabla do jakiego etc.... mam bardzo "czyste", szybkie i bardzo łatwe rozwiązanie konstrukcyjne przedłużacza do kabla E-TTL :
Lista zakupów:
1. Kupiłem najtańszy niefirmowy kabel E-TTL II
wtedy kosztował niecałe $30,
2. Dwa telefoniczne złącza męskie- tanie jak barszcz.
3. Zaciskarka złączy modularnych - Cena netto: 12,00 PLN :
Ja swoja zaciskarkę oddałem do sklepu bo była droższa od wspomnianego kabla ($40), zgodnie z amerykańskim prawem konsumenta 30-Day Money-Back Guarantee, :mrgreen:
W Polsce z tego co pamiętam można było kupić coś z tak zwanym "wymówieniem" :)
Można ewentualnie poprosić znajomego montera z TPSA żeby pożyczył urządzenie nam albo zamontował wtyczki.
3. Dwa łączniki telefoniczne:
cena 0.56zł +vat
4. Kabel telefoniczni 6-cio żyłowy dowolnej długości.
Proces montażu jest banalny i nie zajmuje więcej niż 10 min, nie trzeba się przy tym zastanawiać który kabel do którego, jedyna rzecz o której musimy pamiętać to to że w jednej z wtyczek, trzeba ułożyć kable odwrotnie niż w drugiej -odbycie lustrzane.
Tak wygląda zestaw po zainstalowaniu wtyczek:
A tak w wersji dwumetrowej:
I tak w wersji 10-cio metrowej
i działa:
Pozdrawiam
Van.
Witamy w gronie long-distance-wire(bez less :P)-offshoe-shooterów Van :D
Wymieniłem kabel Delty 5m. Ni chu chu nie działa TTL. Sprawdzane na 2 x 5d mkII, Metz 58 i Metz 48.
u mnie to samo z 5d mk1 i lampa sigmy 500 Super DG ale juz z lampa delty do macro dzialalo OK
Za późno przeczytałem :/ Mam Metza 54mz4. Wali pełną mocą z kablem Delty. Lampa na stopce aparatu działa jak trzeba. Kurde.
juz wiem wsio. kabel 5m daje za duzy opor :(
dla lamp niezaleznych producentow.
na kablu 1,8 jest ok
na kablu 1,8 przecietym w polowie i zrobionymi wtyczkami jest ok
na kablu 1,8 i 2m przedluzaczu ps2 wali pelna moca :(
na canonie 430ex jest ok
No tak, tylko dlaczego 5d mkI jest OK, czyżby większy amperarz był na stopce ? Wypada więc mi kupić 1,8m lub spróbować innego producenta (widziałem przedłużkę z cieńszymi kabelkami, może dadzą radę).
PS. Sprawdzałem rezystancję kabla 5m, jest niemal zerowa...
u mnie na mk1 nie jest ok
5m u mnie mial 2x wiekszy opor niz 1,8m
Kuba, a powinno być raczej odwrotnie - z grubszymi kabelkami będzie miał większą wydajność prądową ;) - może to też kwestia jakości przewodów czy ich skręcenia (jak w skrętce komputerowej) coś się na sygnały nanosi i jeden aparat / jedna lampa śmiga inny nie - chodzi "na granicy" i przy jednym (np. gdzie transmisja będzie szybsza) już nie będzie chciało..
Ja na razie przymknąłem oko i walę w manualu. Fajna zabawa :D
Może to zależy od rodzaju kabla. Nie samej rezystancji. Przy przesyłaniu danych znaczenie ma impedancja falowa. Przedłużałem sobie kabelek na kilkanaście metrów, prawie 20, korzystając z płaskiego, 6-żyłowego kabla telefonicznego do wtyczek RJ12 i wszystko działało mi dobrze.
Tyle tylko iż pojęcie to stosuje się przeważnie do kabli koncentrycznych a jak wiadomo kable stosowane w ww. przedłużaczach do takich się nie zaliczają. Kolejna sprawa to to, iż parametr ten ma znaczenie przy znacznych długościach/odległościach lub przy wyższych częstotliwościach (problem linii długiej) - w omawianym zagadnieniu jest on kompletnie bez znaczenia.
RJ12. 6-stykowe. A impedancja falowa tyczy każdego kabla, nie tylko koncentrycznych. Przy transmisji danych cyfrowych mamy do czynienia z wysokimi częstotliwościami - harmoniczne od prostokątów, które tam latają. Przy niedopasowaniu impedancyjnym dostajesz odbicia, które mogą skutecznie zakłócić transmisję. Odległość nie jest istotna.
Użyłem sformułowania "przeważnie" a nie "tylko i wyłącznie" z racji tego iż właśnie w tym typie kabla zjawiska te są "najbardziej widoczne".
Jak już to niedopasowaniu falowym. Jakież to niedopasowanie falowe może wystąpić pomiędzy kilkoma/kilkunastoma metrami kabla (i to nie typu współosiowego) a pseudo aktywnym odbiornikiem w postaci lampy błyskowej czy też korpusu? Mylisz pojęcia kolego i chcesz trochę na siłę "z igły zrobić widły".
Niestety ale jest istotna. Wszystkie wielkości elektryczne (w tym przytoczona przez Ciebie impedancja falowa) linii długiej (o której rozmawiamy) są funkcją czasu i odległości.
Podkreślam raz jeszcze - zagadnienia o jakich rozmawiamy mają się nijak do poruszanego problemu. Wiem iż pojęcia "impedancja falowa" oraz "niedopasowanie falowe" brzmią mądrze, jednakże tutaj ich nie wykorzystamy.
Witam jest to mój pierwszy post na tym forum... dziś sam się zabrałem i zrobiłem sobie przedłużkę 10m oczywiście jest coś nie tak... kupiłem złącza PS2 i sam robiłem przedłużkę i powiem wam nie bawcie się w tego rodzaju wtyczki jest to strasznie ciężko zlutować a ich jakość wykonania jest marna... bardzo marna... Lepiej kupić jakieś lepsze złącza i nie głowić się co jest nie tak jak przyjdzie robić zdjęcia a lampa nie błyska... u mnie jest taka sprawa że raz działa raz nie działa... jak chce uważam że jest to spowodowane właśnie złą jakością złącz PS2 które kupiłem... jak uda mi się zrobić na innych wtyczkach to dam znać...
POZDRAWIAM...
Dlatego nie bawiłem się we wtyczki, tylko przeciąłem oba kable i skręciłem odpowiednie żyły ze sobą. Żadnego lutowania, robota bezstresowa.
W sumie to mi nie chodzi o lutowanie bo to mam opanowane...:) raczej chodzi o lipne złączki których już nigdy nie kupię :) człowiek uczy się na błędach... mam 350D i 430EXII i nie wiem czemu to tak wariuje jutro wezmę wszystko bez wtyczek zrobię i zobaczymy czy działa, jak tak to wiadome czego była wina :)
Najpierw sprawdź czujnikiem po kolei wszystkie styki i spróbuj poprawić te które nie działają...