-
Odp: Komputer dla fotografa 2024
nie śledzę postów atsfa na bieżąco, ale z tego co pamiętam to ma chyba jeszcze telefon z symbianem albo nawet i nie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Do normalnego banku to wystarczy apka na telefonie.
Nie wiem co to znaczy dla Ciebie "normalny" bank, ale ja mam m.in. Santander i są pewne funkcje przez przeglądarkę, których apka nie posiada, wiec chyba różnie bywa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Nie wiem co to znaczy dla Ciebie "normalny" bank, ale ja mam m.in. Santander i są pewne funkcje przez przeglądarkę, których apka nie posiada, wiec chyba różnie bywa.
:D to kiepską apke bank posiada gdy do normalnego użytkowania konta osobistego trzeba siadać aż do komputera.
Oczywiście że zawsze są jakieś funkcje których nie ma na telefonie, i co z tego. Codziennie są potrzebne albo częściej niż raz na pół roku czy w ogóle? Mówimy o koncie osobistym a nie biznesowym w firmie :D w tym roku nie logowałem się z komputera na żadne ze swoich kont osobistych. Z gotówki nie korzystam w ogóle w formie keszu. No ciekawe co takiego jest potrzebne normalnie co tylko jest na kompie?
Nie pisze o firmowych bo to trochę co innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
:D to kiepską apke bank posiada gdy do normalnego użytkowania konta osobistego trzeba siadać aż do komputera.
Oczywiście że zawsze są jakieś funkcje których nie ma na telefonie, i co z tego. Codziennie są potrzebne albo częściej niż raz na pół roku czy w ogóle? Mówimy o koncie osobistym a nie biznesowym w firmie :D w tym roku nie logowałem się z komputera na żadne ze swoich kont osobistych. Z gotówki nie korzystam w ogóle w formie keszu. Nie mówię o firmowych bo to trochę co innego.
Generalnie wszystko apką ogarniam, ale pewne kwestie związane z bezpieczeństwem jestem w stanie zmienić tylko przez przeglądarkę. Tak na co dzień jest wszystko OK.
-
Przelewu z karty kredytowej przez apkę nie mogę zrobić.
-
-
Z tym wyłącznikiem zasilania od dołu to kicha, coś musieli spartolić :)
-
Chyba już nie mieli gdzie go upchnąć.;) Ale z drugiej strony patrząc to w ciągu pięciu lat używania iMaca może z dziesięć razy użyłem tego guzika.
-
gniazdo jack do głośników na przodzie dla mnie też lipa - taki wystający kabel
choć wiem, że jestem w mniejszości bo ludzie głównie korzystają ze słuchawek, których ja nie cierpię
-
Kupisz ładny, gruby audiofilski kabelek i po problemie [emoji3]
-
Fajny ten mac, taki malutki, tylko gdzie w nim upchnąć 4 dyski talerzowe 3,5" i napęd DVD? Jakieś kolejne szpeje walające się po biurku i wiązki kabli? Cztery dyski to nie jeden i się wszystkie na raz nie spitolą, a z talerzy idzie jeszcze coś odzyskać, a z SSD nic.
Kolejna sprawa- jaja jak berety!
Facet na jutubie pokazuje, jak postawić windę 11 na niekompatybilnym kompie. Sprawa się rozbija o procesor- musi być Intel 9-ej generacji lub nowszej, (lub odpowiednik AMD) aby postawić system win 11. Gość podmienia jeden plik z instalatora win 11 do instalatora win 10 i instaluje win 11 instalatorem win 10 na komp z procesorem 7-ej generacji, który "myśli", że instaluje win 10, a sprzętowo mu się wszystko zgadza :mrgreen:
-
Ja mam obecnie 8 generacji i mam Win 11.
-
kurczę ja jeszcze muszę mieć gdzie zmieścić odtwarzacz VHS i gramofon, jak ten maczek to pożeni to ja nie wiem :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja mam obecnie 8 generacji i mam Win 11.
Widocznie Ci postawieli windę 11 powyższym sposobem.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Z tym wyłącznikiem zasilania od dołu to kicha, coś musieli spartolić :)
Just Apple... Ale powstają już pierwsze rozwiązania dla tych złośliwych ludzi z Apple ;)
Załącznik 18812
Załącznik 18811
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Just Apple... Ale powstają już pierwsze rozwiązania dla tych złośliwych ludzi z Apple ;)
A do góry nogami, albo na boku, się go nie da postawić? Wyleje się coś, czy co?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Widocznie Ci postawieli windę 11 powyższym sposobem.
Nikt mi niczego nie stawiał, sam się zrobił upgrade z 10-tki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Marketingowcem, nie jestem a ja coraz częściej myślę, że to celowo zostało tak zrobione, by ludzie o tym gadali i hype się sam nakręcał - taka strategia marketingowa, zostawmy specjalnie taką pierdołę, aby temat się kręcił.
-
Ale po co wam włącznik na wierzchu, przecież z tego obecnie korzysta się od wielkiego dzwonu.
To może miało rację bytu przy dyskach talerzowych, nie wiem nie znam się.
Mam serwer NAS na talerzach i włącznik jest tak mały, aby nikomu nie przychodziło do głowy go nadużywać.
To na tym forum niektóre osoby pisały, że nie wyłączają aparatów, bo włączanie zżera więcej energii niż automatyczne przechodzenie w stan uśpienia.
Czy swoje telefony też wyłączacie?
Jestem dwusystemowy, winda od 3.11 Mac od końcówki G4, nawet te starocia przechodziły w stan uśpienia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Był kiedyś Mac, gdzie się usypiało/wybudzało machając ręką nad obudową.
-
A nie prościej zrobić upgrade do W11 a nie kombinować z całkiem nowym systemem gdzie wszystko jest pokręcone jak to w USA łącznie z napięciem w gniazdku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Shadow
A nie prościej zrobić upgrade do W11 a nie kombinować z całkiem nowym systemem gdzie wszystko jest pokręcone jak to w USA łącznie z napięciem w gniazdku?
Czego dotyczy Twoja wypowiedź?
-
1 załącznik(ów)
Przyszedł ten nowy mini. Ładnie się zmieścił na wiatraczku w obudowie :D
Załącznik 18813
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Czego dotyczy Twoja wypowiedź?
Przechodzenia na Maca
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A do góry nogami, albo na boku, się go nie da postawić? Wyleje się coś, czy co?
Nic się oczywiście nie wyleje, ale chłodzenie jest tak zaprojektowane aby było zasysane od dołu, okrążało cały system i było wypychane z drugiej strony dolnej stopki.
Poprzedni Mac-mini słynął z tego, że był urządzeniem praktycznie bezgłośnym, jeszcze nie wiadomo jak z poziomem hałasu w nowym modelu w nieco innej budzie. Wszyscy mają nadzieję, że pozostanie tak samo, ale to pewnie niedługo wykażą testy praktyczne.
Załącznik 18814
Załącznik 18815
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Załącznik 18813
Co to za buda? Gdzie msz GPU?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Levon
Nic się oczywiście nie wyleje, ale chłodzenie jest tak zaprojektowane aby było zasysane od dołu, okrążało cały system i było wypychane z drugiej strony dolnej stopki.
Poprzedni Mac-mini słynął z tego, że był urządzeniem praktycznie bezgłośnym, jeszcze nie wiadomo jak z poziomem hałasu w nowym modelu w nieco innej budzie. Wszyscy mają nadzieję, że pozostanie tak samo, ale to pewnie niedługo wykażą testy praktyczne.
Załącznik 18814
Załącznik 18815
A czy przypadkiem dopływ i odpływ powietrza nie będą mniej tłumione, gdy kompa postawi się na sztorc? Przeca obieg powietrza jest i tak wymuszony jakimś wiatrakiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Co to za buda? Gdzie msz GPU?
NZXT H9 Elite.
GPU mam założone wertykalnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Załącznik 18813
To dasz jakieś przemyślenia, porównania ja to widzisz w porównaniu do Twojego "potwora", daje coś radę czy kompletnie nie i zmarnowany piniądz :) ?
-
Rawy mi spuchły do ponad 200MB, więc konkretnie: "rozszerzony" Mac Mini M4/512/32 czy M4PRO/512/24?
-
Z czego są takie wielkie RAWy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
KEEK
Rawy mi spuchły do ponad 200MB, więc konkretnie: "rozszerzony" Mac Mini M4/512/32 czy M4PRO/512/24?
Ja mam całe szczęście cRawy z eR6tki na poziomie 10-13mb. Świetnie się to obrabia.
-
Pierwszy raz wszedłem na stronę tego Mini Mac. Czyli za 2500zł dostajemy... 16GB ram i 256GB SSD :|. Za 32GB Ram i 2TB trzeba wyłożyć już 8000zł :|. Przecież PC za 8000zł to zjada na śniadanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
To dasz jakieś przemyślenia, porównania ja to widzisz w porównaniu do Twojego "potwora", daje coś radę czy kompletnie nie i zmarnowany piniądz :) ?
Na razie to tylko go uruchomiłem i trochę skonfigurowałem pod siebie. Oczywiście są mocne przyzwyczajenia z Windowsa - scroll chodzi w drugą stronę (to na razie zamieniłem), ctrl a nie alt robi polskie znaki, nie działa ctrl+c / ctrl+v ;)
Przed chwilą ściągnąłem Creative Cloud i instaluję LR i PS. Na jakiekolwiek wnioski jest za wcześnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Pierwszy raz wszedłem na stronę tego Mini Mac. Czyli za 2500zł dostajemy... 16GB ram i 256GB SSD :|. Za 32GB Ram i 2TB trzeba wyłożyć już 8000zł :|. Przecież PC za 8000zł to zjada na śniadanie.
To co takiego złożysz za te 2500?
Inna sprawa, że tych komputerów nie powinno się porównywać 1:1.
-
#MstrG - ja bardziej mówię o tym, że Mac za 2500zł oferuje 16GB RaM (tu jeszcze powiedzmy, że ujdzie w dzisiejszych czasach, tj jest to takie minimum), ale 256GB dla fotografa? Trochę słabo. Powiększenie tego do sensownych wartości (32GB RAM oraz 2TB) to koszt o 6500zł więcej. Come on!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
#MstrG - ja bardziej mówię o tym, że Mac za 2500zł oferuje 16GB RaM (tu jeszcze powiedzmy, że ujdzie w dzisiejszych czasach, tj jest to takie minimum), ale 256GB dla fotografa? Trochę słabo. Powiększenie tego do sensownych wartości (32GB RAM oraz 2TB) to koszt o 6500zł więcej. Come on!
za chwile się dowiesz że ssd 256GB wystarczy każdemu, a 16GB pamięci to więcej niż trzeba :mrgreen:
-
Nie zdziwiłbym się, ale wierzę w głos rozsądku :))). Dwa - nie od dziś wiadomo, jak zachowuje się chłodzenie w laptopie, a chłodzenie w obudowie "normalnego" PC i PC są zwyczajnie chłodniejsze, tudzież wydajniejsze dzięki temu. Jak wygląda sprawa chłodzenia w tej kostce? System systemem, ale fizyki nie oszukasz.
-
włożyłem 2TB nvme i nie ma potrzeby brać od appla. Podawałem wcześniej jaki dock trzeba mieć aby to zrobić. https://allegro.pl/oferta/hub-stacja...mi-12835299117
-
Prawdę mówiąc te 2TB w droższej wersji to też szału nie robi. Jest możliwość dołożenia dysku wewnątrz obudowy? Zgaduję, że nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Poza tym rawy trzymam na macierzy NAS Synology (shr2) , 5 dysków 12TB, więc nie potrzebuje żadnych większych dysków w sumie w komputerach.
-
To jeszcze koszt macierzy trzeba doliczyć kolejne 8000.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
To jeszcze koszt macierzy trzeba doliczyć kolejne 8000.
Ale ja mam NAS od 10 lat więc od tego czasu nie potrzebowałem dużych dysków na pecetach.
-
Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
ctrl a nie alt robi polskie znaki, nie działa ctrl+c / ctrl+v ;)
Mam trzy "Japka". Na wszystkich polskie znaki robi Alt i to lewy i prawy na Windzie tylko prawy.
Zamiast ctrl+c/+v masz cmd+c/+v. po tygodniu dojdziesz do przekonania, że to nie ma różnicy.
-
Też miałem to napisać ale mnie ubiegles.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Ale za darmo go nie dostałeś prawda? Generalnie to jest takie gadanie, że już za 2 500 możesz kupić MAC-a ale żeby go sensownie używać to 10 000 będzie mało.
W moim przypadku wychodzi fifty fifty, ale ja używam laptopów, więc i tak dyski zewnętrzne są podstawą.
Jak sobie porównasz laptopy PC z podobnymi możliwościami graficznymi (np.możliwość podpięcia 4k,5k,6k) to cena jest porównywalna.
Natomiast wygoda pracy dla mnie to niebo a ziemia. Używam PC bo muszę, używam japka bo lubię.
-
Nie chodzi o to co kto lubi ale padł argument, że już za 2500 można mieć MAC-a. Jeśli komuś 256GB przestrzeni dyskowej wystarczy to w porządku. Wszystkie inne opcje dostępu do świata zewnętrznego wiążą się z ograniczeniem predkosci interfejsu sieciowego co przy 1Gbit Ethernet jest bardzo wąskim gardłem. Opcje zewnętrznych napędów to kolejne elementy na biurku i przewody oraz koszty. Zrobiłem Blackmagic RAW test mojego PC z Ryzen 5700x3d i RTX3070 i uzyskałem wartości dla 8k 52 CPU i 98 GPU. MAC mini ma odpowiednio 45 i 77 fps.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Wszystkie inne opcje dostępu do świata zewnętrznego wiążą się z ograniczeniem predkosci interfejsu sieciowego co przy 1Gbit Ethernet jest bardzo wąskim gardłem.
Ja się na gardłach nie znam, laryngologiem nie jestem, ale mam dysk po thunderbold i tam producenci mówią, że transfer ma 40 Gb/s, mnie to zadowala.
-
Qnapy niektóre mają w standardzie thunderbolta wtedy nie potrzeba przez Rj45 podpinać a właśnie przez thunderbolta jeśli dla kogoś jest to wąskie gardło.
U mnie nie jest wąskim gardłem po kablu Rj45 do Mini, na Windows było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Mam trzy "Japka". Na wszystkich polskie znaki robi Alt i to lewy i prawy na Windzie tylko prawy.
Zamiast ctrl+c/+v masz cmd+c/+v. po tygodniu dojdziesz do przekonania, że to nie ma różnicy.
Z tymi polskimi znakami po lewej stronie sobie jakoś poradziłem wcześniej, miałem w MX Keys ustawione defaultowo klawisze F1-F12 jako funkcyjne i opt z lewej jest trochę wygodniejszy. Przyzwyczajenia są duże przy pisaniu bez patrzenia na klawiaturę. Wiem, że to kwestia obycia się i wyrobienia nowych nawyków, spokojnie. Mam stosunkowo duże dłonie, którym palcem wciskacie cmd przy cmd+c/cmd+v?
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
test mojego PC z Ryzen 5700x3d i RTX3070 i uzyskałem wartości dla 8k 52 CPU i 98 GPU
To istna bestia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mamrot
Ja się na gardłach nie znam, laryngologiem nie jestem, ale mam dysk po thunderbold i tam producenci mówią, że transfer ma 40 Gb/s, mnie to zadowala.
Jaki masz? Myślę nad Adata SE920.
-
Na pewno lepszy od MAC-a Mini, mimo że nie był montowany z myślą o pracy tylko pod MSFS 2020.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Na pewno lepszy od MAC-a Mini, mimo że nie był montowany z myślą o pracy tylko pod MSFS 2020.
Cieszę się Twoim szczęściem.