Kolekcjoner, gietrzy ma prorocze sny ;)
Wersja do druku
Kolekcjoner, gietrzy ma prorocze sny ;)
Dzisiaj mi się śniło, że Canon Australia (pewnie nie tylko) ma magazyny pełne 400D już dziś czekające na odbiór ;-)Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Mylisz sie 'gietrzy'. Nie Canon Australia a Canon Bangladesz [oddzial filialny Canona z Kambodży] bedzie odpowiedzialny za wysylke 400D jak i wersji limitowanych 400Da na caly swiat.
tak tak, ale model 400Da ma czarno-zolte zabarwienie, coby pogodzic zwasnione strony. kto chetny? ;)Cytat:
Zamieszczone przez negatyv
Matryce od C a szkla od N? Moze byc :)Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Oj wcale nie wiem czy wszyscy byliby zadowoleni.Cytat:
Zamieszczone przez DoMiNiQuE
Witam,
chyba jednak przypuszczenia staną się faktem :http://www.camerawest.com/
Było! Poczytaj sobie komentarz na stronie Boba Atkinsa.Cytat:
Zamieszczone przez toma20D
niech zrobia tak to bedzie pelnia szczescia:
350 (8 mln) - 2000 - amator
30d (8 mln) - 4000 - zaawansowany amator
5d (12.8 mln) - 8000 - semi pro
1ds (16.7 mln) mark 2 - 15000 - pro
1ds (20.8 mln) mark 3 - 30000 - hiper pro hehe
skok idealnie co 4 mln wyrazny podzial i wszyscy szczesliwi
Tjaa... a łyżka na to: nie możliwe :lol:
Jesli chcesz zachowac 1ds mkII musial bys tez zachowac 1d mkIIn. A praktyka bedzie taka, ze napewno tak nie bedzie :D
oczywiscie ze sie onanizuje gdybaniem bo bym wtedy lykal mk2 he:) ale kto wie kto wie
A co mi tam ;-)
A po mojemu nie bedzie cudow:
Canon nie pokaze wiecej niz 2-3 nowych puszek. Z czego max 1 bedzie jakas sensowna nowoscia. To mistrz swiata jest w biciu rekordow po 1cm.
A wiec:
400D, pozostanie z taka sama matryca. Tylko telewizor i kosmetyka. Tak jak w 20D->30D. Nie moga dac wiekszej matrycy, skoro nie dali w 30D. Chyba, zeby pokazali jednoczesnie 35D, ale to za krotko od premiery. Jedyna ewentualnosc to ze 30D byl tylko na przeczekanie bo nie byli gotowi z nowa matyrca, bo przeciez zmiany to tam kosmetyczne, wiele ich nie kosztowaly, a konkurencja depcze megapikselami po pietach, i jakas nowa/wieksza matryca by pozwolila odzyskac co nieco tortu. Ale uwazam ze na to szansa jest znikoma.
5D- tez nic nie rusza, za wczesnie, i to jest specyficzny aparat, nie majacy konkurencji u konkurencji.
3-ka bedzie siakas. Ale cropowana do 1.6 :-(
1D-nki sie polacza. FF z progamowym szybkim cropem do zadan sporotwych jak w D2x-ie.
To mi pokazala szklana kula ;-)
Nie ma sie co nastawiac na jakies super premiery i trzweba byc pesymista. Ewentualne pozytywne zaskoczenie, bedzie milsze niz zawiedzenie wygorowanych oczekiwan ;-))
p.s.
A moze cos na ksztalt battle cage, komu sie wiecej przepowiedni spelni ;-))) hihihih.
Zdrowia,
Marcin
A to rzeczywiście skromnie tylko tyle;) :grin:. Mogliby przecież wymienić wszystkie;) :-D.Cytat:
Zamieszczone przez mjastrzebski
Po pierwsze to czytałem że podobno nie może być czwórka, bo to w niektórych krajach pechowa liczba;-) :smile:. A po drugie to czemu następca 350D nie mógłby mieć więcej pikseli niż 30D. Przecież to sprzęt adresowany do zupełnie innego odbiorcy. 30D to najtańsza puszka semireporterska ;) na rynku i wcale więcej pikseli tu nie potrzeba. A 370D czy 400D czy cokolwiek innego może se ich mieć nawet i sto milionów, a i tak jak będzie to plastik fantastik to kupią to tylko amatorzy :-). (mam dziwne wrażenie że gdzieś już o tym pisałem :mrgreen:)Cytat:
Teraz najważniejsze pytanie gdzie takową można zdobyć;-) :D. Mógłbym dla niej znaleźć bardziej praktyczne zastosowania ;-).Cytat:
To fakt też tak wolę :).Cytat:
Niby racja, tez tak myslalem ale gdyby canon chcial tak jak zawsze utrzymac 30d na rynku 18 miesiecy to tak cos nie bardzo mi sie to widzi, mimo tego ze ogolnie jest ok, to ludzie podchodza do tego jak do odgrzewanego kotleta ktory nic nowego nie wnosi... Wiec moze i jest szansa na 2 puszki oparte na tej samej nowej matrycy 40d i 400d :)Cytat:
Canon będzie chciał pozostać liderem wśród lustrzanek dla amatorów i na pewno nie pozwoli firmie sony (a tym bardziej nikonowi) na to aby podebrała im klientów w tym segmencie rynku.
Dlatego wypuszczenie lustrzanki z 10 milionami na pokładzie stanie się faktem...ponadto poprawiona zostanie ergonomia aparatu czyli większy i pełniejszy uchwyt,duży i czytelny ekran lcd.
Amatorowi wystarczy 3 fps , zwiększony zostanie jedynie bufor.
Wieksze będą również szumy....
20d więc utrzyma sie na powierzchni,30d tym bardziej a nawet 350d będzie wciąż swięcił triumfy...;)
Cena będzie na poziomie canona 20d tak żeby użytkownik wciąż stał przed pytaniem wiecej milionów piskeli czy 5 fps i mniejsze szumy....=)
Każdy znajdzie coś dla siebie...niestety pewnych rzeczy nie da się pogodzić w tym przedziale cenowym...
To ma sens, tylko czemu nie dali większej ale z małymi szumami matrycy do 30D?Cytat:
Zamieszczone przez alien
Bo moze technologia w chwili obecnej na to nie pozwala, albo wrecz sie wogole juz nie da??Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Ale tez uwazam, ze brak ~10mpix w nastepcy 350D, zabije Canonowi sprzedaz w tym segmencie. To jest entry level. Toto musi miec duzo piekselow i najlepiej 10x zoom ze stabilizacja w zestawie. Walic jakosc zdjec, a szumy wygladzic.
Ale za tydzien pewnie wiele sie wyjasni :-)
Marcin
Panowie spekulujemy i spekulujemy a kiedy nastąpi weryfikacja naszych życzeń i podejrzeń?
Wprowadzenie aż 2-3 nowych puszek to byłoby dużo, z drugiej strony po ostatnich ruchać Nikona i Sony wydaje się być nie unikniony zdecydowany ruch Canona.
Canon w/g mnie ma gleboko sony i nikona. Zacznie sprzedawac 350D po 600 dolcow i nadal wyjdzie na swoje. Wcale tu nie trzeba wojny na megapixele. Wystarczy odpowiednia cena.
No mogą jeszcze dać 3000D to samo co 350 tylko odrobinę wykastrowane poniżej 500 $. A to że 350D jako entry level to może być mało to już widać po gwałtownym wzroście sprzedaży alfy i lekkim spadku sprzedaży 350D w japonii. Co ciekawe rośnie sprzedaż 5D.
Jest to bardzo możliwe co piszesz i nie pozbawione podstaw. Canon już zwrócił sobie nakłady włożone w 350D, teraz może odcinac kupony. Tak czy inaczej ma na rynku sporo szkieł, które pasują do 350D i mimo wszystko mocną markę i przemyślaną strategię. No to poczekajmy jeszcze kilka dni zanim coś się wyjasni.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Byłby to bardzo wielki błąd ze strony canona ale spodziewam się że tak nie jest. Najbardziej nieodpowiedzialną rzeczą w biznesie jest lekceważenie konkurencji. Już wiele firm się na tym przejechało.Cytat:
Po za tym nie dawno w wywiadzie szef Działu Obrazowania na Europę Canona powiedział (skrótowo rzecz ujmując); że nie mają zamiaru konkurować ceną tylko jakościa i technologią zawartą w produktach.
Ja chcę upgrade firmware do 30D ;)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ja chce ten z 30D do 20D :D
RadioErewan zapodał kiedyś link, z którego jasno wynika, że 90% dSLR sprzedaży Canona robi właśnie model 300/350D. I IMHO Canon ma w dupie przejściowe zabicie sprzedaży przejściowego (wnioskuje to ze specyfikacji) modelu 30D.Cytat:
Jest nowy gracz Sony (marketing w USA zrobi swoje), jest nowy Nikon (mocna pozycja w Japonii) i Canon się z tym liczy.
Konkurencja zawsze atakuje z dołu - powiedział w wywiadzie na tej (chyba) horwackiej stronce skośnooki dyrektor Canona na Afrykę i Europe i dlatego pozwole się nie zgodzić ze stwierdzeniem
Niestety, na dole w entry level trzeba wojny na MPixele.Cytat:
Rozmawiam z ludźmi z USA i mi mówią jakich bzdur uczą sprzedawców :shock: w Stanach. Ci zaś robią pranie mózgu nieświadomym klientom. Także następca 350D to może być niezły kop w dupę i konkurencji i obecnych użytkowników 30D.
Konkurencji tak, ale nie sądzę żeby 30D na tym bardzo ucierpiał. Nawet jak będzie 10mpix to co z tego?Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
- Szumy będą większe (ale mniejsze niż w alfie i D80)
- 3fps vs 5fps i bufor na 11 RAW w serii
- plastik i rozmiar puszki, ergonomia pewnie taka jak w 300D vs duża i porządna magnezowa obudowa + drugie kółko i dżojstik
- AF pewnie taki sam jak w 350D ewentualnie układ rombu vs szybkość i czułość + lepszy centralny w 30D z f/2.8 i jaśniejszymi
Canon wkurzyłby mnie tylko wtedy gdyby do 400D zapakował IS :evil: ale skoro D80 tego nie ma to raczej się nie spodziewam
Przydałoby się ,żeby canon w końcu zaczął dołączać do swoich luster jakiś filtr przeciw-kurzowy....i myśle że tym razem możemy się tego spodziewać =)
370d to będzie aparat w stylu 30d...tzn. coś jak 30d dla 20d czyli jesli ktos ma juz 350d nie bedzie widzial sensu zeby sie przesiadać na 370d bo zmiany będą zbyt kosmetyczne a ci którzy będą mieli w planach kupić nowe lusterko z czystym sumieniem będą mogli sięgnąć po 370d...i zarówno Ci jak i Ci będa zadowoleni :)
Byle tylko nie taki jaki sony dołączyło do A100 :mrgreen:.Cytat:
Zamieszczone przez alien
O tym kopie to był skrót myślowy. Nie chodziło mi o raw-bufor, kl/s, spot i kółko 30D. Chodziło mi o to, że jest kupa ludzi, która ma 350D i najdroższe eLki, robią zdjęcia tylko ze statywu i je sprzedają. Dla nich 10 MPx to kolejny krok naprzód w stronę większych formatów i/lub 400 dpi (pytaj oskarkowy) za śmieszne pieniądze.Cytat:
Zamieszczone przez MMM
Powracając do tematu:
1. Mam nadzieję, że Canon szybko zareaguje na nowego żóltego kita (Nikonowi wielkie dzięki)
2. Z FM podobno skasowano posta w którym pojawił się następujący ciąg cyferek 24-50 f/2.0
Jeśli to prawda to jest to drugi, znany mi przypadek skasowania posta na FM.
Pierwszy mówił o EF 200/1.8 L IS :mrgreen:
Jeśli to prawda, to wyobraźcie sobie wszystkie eLzoomy na f/2.0 i nowe aparaty z ISO 6400 :shock:
Jedno jest pewne: za 5 lat będą w sprzedaży (i będzie nas na nie stać, tak jak dziś np. na 20D) taaaaaakie zabawki, że nam się dziś nawet nie śni :mrgreen:Cytat:
Nie zgodze sie!!Cytat:
Zamieszczone przez muflon
Taki 5D ma wszystko co bym chcial miec w apracie.
......
Tak jak mial jakies 3 lata temu trabant..... ;-))) :P
Marcin
A było jeszcze L za tym czy nie?Cytat:
Cytat:
otóż to :lol:
specyfikacja 370d??
10 mp
7 fps
3-calowy lcd
30-1/8000s
i teraz najlepsze..to cudo będzie kosztować 800 dolców :D
te wszystkie bzdury wypisują poważne serwisy o fotografii....po co im to??
Przecież to nierealne.....
>>3-calowy lcd
I slownie jeden tysiac piksli :-)
Caly zysk Canona polega na tym, ze modele klasy 350 robi jak najtaniej i z byle czego. Nastepca 350 musi byc tanszy od alfy bo tak jest teraz z 350. A jak komus nie zalezy na kasie, to i tak sobie kupi 30D, tak jak teraz kupuje, choc ma na polce obok tansza alfe.
Jedno co moze i powinno sie zmienic to cena 30D, zwlaszcza po wejsciu D80, ale na to Canon bedzie mial czas, obserwujac wyniki sprzedazy. Poki co, Nikon D80 istnieje na papierze.
350 jest dla mas, a masa jak wiadomo jest ciemna :-)
Ladowanie w ten model solidnego korpusu, wizjera itp, mija sie z celem.
Ciekawe tylko co z ta legenda, moze jednak Medium 22MPix ?
Po to zeby podgrzewac atmosfere i nabijac statystyki klikniec w ich powazne serwisy fotograficzne.Cytat:
Zamieszczone przez alien
Wzglednie jak sie uda trafic w specyfikacje, zeby pisac jak to swietnie przewidzielismy!!
Marcin
eee tam, przesadzasz. Jest jeszcze sporo rzeczy do poprawienia w tym aparacieCytat:
- bardziej rozsunięte punkty AF, bliżej mocnych punktów kadru
- punkty AF po przekątnej krzyżowe, centralny podwójnie czuły na linie pionowe już od f/4, na linie poziome od f/2.8
- 5fps i większy bufor RAW
- dłuższy czas maksymalnego otworu migawki przy synchronizacji z błyskiem
- "prawdziwe" ISO50 i 3200 przydałoby się przy zabawie na otwartej przysłonie w dobrym świetle. Szumy mogą być takie jak teraz chociaż ISO6400 nie zaszkodzi ;)
- jakiś IS w puszcze mogliby dać skoro konkurencja to ma :)
W 7D to już będzie razem z 16mpix i wtedy kupuję :)
Dlaczego kazdy watek tego typu to jakas dziwna lista pragnien ktorych nikt i tak nie spelni..? ;)
I nie kupi :)Cytat:
Zamieszczone przez Czacha
Może ktoś w Canonie zna polski, czyta i się zlituje w końcu ;)Cytat:
Bo to fajna frajda jest , szczególnie dla tych którzy mają jakas pasje w zyciu i potrafią sie nim cieszyc i ekscytować =)....tak samo jest w kazdej innej dziedzinie zycia...rozejrzyj sie :)
Nic konkretnego ale jednak EF 50mm f/1.2L - $1600 - FAQ!Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
Tego się obawiałem po 85L II :sad:
Teraz pytanie: czy będzie tak ostre jak 85L czy tylko tak jak 35L, na pełnej dziurze oczywiście
Edit: zmiana z nic konkretnego na 90% pewniak ;-)
dodatkowo: 100-400/4 L IS i 1DsIII@22 MPx
Ja odpadam ;) Moja wyobraznia mowi mi, ze beda trochu przyciezkie.Cytat:
FF biore z checia :DCytat:
Pożyjemy zobaczymy, może damy radę ;-)Cytat:
>>Nic konkretnego ale jednak EF 50mm f/1.2L - $1600 - FAQ!
To moze z innej beczki (powrot do M42):
M-42 (ZS) Planar T* 1.4/50 ZS (incl. Lens Shade) 499.14 EUR
Wiesz, to nie chodzi o frajde tylko o to, ile jeszcze mozna pisac to samo.. ? Srednio co pol roku powstaje taki watek.. zdjecia robcie zamiast fantazjowac :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez alien
Czacha, ale co Ty taki ostry?! toc nie od dzis wiadomo, ze jak sie pofantazjuje o nowym sprzecie, a potem go kupi, to od razu beda lepsze zdjecia. czasem od samego fantazjowania tez 8) :mrgreen:Cytat:
Dotąd dopóki nie wsadzą tego wynalazku co chroni matrycy przed kurzem! mocny akcent na ;-)Cytat:
Ale juz jest taki.. i nawet niektorzy robia z nim zdjecia.. a zwą go .. dekielek :twisted:Cytat: