Bangi, jak to się u mnie na wsi gadało ;), "machnij jeszcze dziopę", młody szybko rośnie i kogo będziesz fotografował?
Wersja do druku
Bangi, jak to się u mnie na wsi gadało ;), "machnij jeszcze dziopę", młody szybko rośnie i kogo będziesz fotografował?
Ja bym chcial np wyslac znajomym moje wyglupy z siostrzencami albo gdy siostrzenica powiedziala „wujku chce zatanczyc do twojej ulubionej muzyki” i puscilem jej Fight fire with fire Metalliki, byla zachwycona, pogowala srogo a ja z siostra i szwagrem zwijalismy sie ze smiechu [emoji1787]no ale nie moge..
Dzieciaki są mega szczere i to jest najlepsze :). Ja w tym roku zabrałem córkę na Męskie Granie w Krakowie, mega była szczęśliwa, szalała i tańczyła non stop. Jak idzie spać między 20-21 zazwyczaj, tak wytrzymała do 23.
Uwielbiam też jak byliśmy w zoo niedawno, sporo ludzi przy słoniach, ja ściągam plecak i kładę go na ziemi, żeby obiektyw zmienić, a ona "no nieeee, tutaj będziesz się rozkładał?" :D. Tak, jakby to było obciachowe dla niej i tata siarę robi :mrgreen:
Takie tam żarciki.
Kiedyś przeczytałem, że niemowlak z okładki płyty Nirvany dorósł i szuka sprawiedliwości za naruszenie dóbr osobistych. Nie wiem nawet jak to skomentować.
Wczoraj miałem "przymusowy" urlop więc pojechałem z Juniorem w okolice Pienin. Generalnie magia kolorów.
49. R6m2 + RF 24-105/4 L
Załącznik 18546
50. R6m2 + EF 50/1.2 L
Załącznik 18547
Młody jak zwykle super! Ale Trzy Korony Bajka!
Brawo :) ja tu siedze od poniedzialku i zostane do niedzieli, jest baja :)
No nie weszliśmy na Trzy Korony ;) Za rok spróbujemy.
Wycieczka była częścią Velo Czorsztyn z Frydman do Niedzicy i z powrotem tą samą trasę. 18 km rowerem wyszło. Plan był inny, bo chcieliśmy się przeprawić do Czorsztyna i wrócić drugą stroną, ale nie pływały łódki popołudniu. Zostało czasu to pojechaliśmy do Sromowce Niże zobaczyć Trzy Korony i Flisaków bo światło było bajkowe. Flisaków zobaczyliśmy tylko na brzegu, bo już nie pływali.
Trochę zabawy w AI od Adobe (Photoshop) - to były bardziej testy niż potrzeba uzyskania idealnego efektu, ale robi na mnie wrażenie jak to działa.
Pierwsze zdjęcie bez użycia AI, pozostałe to podmianki tła. Nie starłem się szczególnie, ale mam wrażenie, że AI czuje klimat :shock:
Załącznik 18975 Załącznik 18976 Załącznik 18977
Załącznik 18978 Załącznik 18979 Załącznik 18980
I po co kupować RF50mm jak piękny bokeh robi AI :P
Młody pewnie chodzi do przedszkola i pewnie też macie zdjęcia świąteczne. Jak kupujemy te zdjęcia, to zaWSZE odnoszę wrażenie, że tam jest więcej photoshopa niż nawet jakiegoś tła. W sensie, że dorzucają jakieś renifery, śnieg itp itd.
Nie kupujemy takich zdjęć z przedszkola czy szkoły już od dawna. Czasami tylko ewentualnie grupowe, żeby była pamiątka.
Właśnie o tym pomyślałem, że w ogóle po co inwestować w jakieś studio, tła, itd. skoro AI pomoże.
Ciekawe!
Przerwa na stoku.
R6m2 + EF 50/1.2 L + lekka obróbka w Lr Mobile na JPG z puszki.
51.
Załącznik 19322
Podoba się!
Dziękuję. Jak zwykle zabrałem nie wiadomo ile szkieł, a zdjęć robię mało klasykami.
Dwa strzały z weekendu w mieście.
R6m2 + RF 70-200/2.8 L + lekka edycja w LR/PS (kadrowanie, kolory).
52.
Załącznik 19441
53.
Załącznik 19442
Taki strzał w kuchni.
R6m2 + EF 50/1.2 L + LR/PS (kadrowanie, kolory).
54.
Załącznik 19674
Lubię tego modela!:)
Ja też, choć model to chyba za dużo powiedziane :) Staram się łapać chwile zanim zacznie uciekać.
RF 100-500 również może robić za porterówkę z ładnym rozmyciem tła ;)
R6m2 + RF 100-500 + Faststone (kadrowanie)
55.
Załącznik 19702
Kilka strzałów z dzisiaj.
R6m2 + RF 70-200/2.8 L + LR + PS
56.
Załącznik 19931
57.
Załącznik 19932
58.
Załącznik 19933
Rzepiara 2025 ;)
R6m2 + RF 70-200/2.8 L + LR + PS
59.
Załącznik 19998
60.
Załącznik 19999
Co z tym robisz w PS? Dla mnie wszystko, co jest potrzebne do edycji zdjęcia, jest w LR.
W PS to przy takich fotach jest kosmetyka, ale najczęściej, coś z tego:
Załącznik 20001
plus PS daje mi pełną kontrolę nad zmianą rozmiaru i wyostrzaniem - LR mi takiej nie daje.
Ja bardzo często używam promienia ostrzenia 0,2-0,3 tego nie daje Lr niestety, dla mnie to ma znaczenie, przede wszystkim przy samolotach.
OK, dzięki.
Fajne te rzepakowe!
Co do obróbki, mam podobnie. 90% w ACR, finish (finalne nasycenie + ostrzenie) w PS.
Tym razem z parku.
R6m2 + EF 50/1.2 L + DPP + LR + PS
61.Załącznik 20018 62. Załącznik 20019
Dzisiejsze spacery po okolicy.
R6m2 + RF 70-200/2.8 L
63.Załącznik 20050 64.Załącznik 20051
Dziś kilka rowerowych ;)
R6m2 + RF 70-200/2.8 L
65.
Załącznik 20474
66.
Załącznik 20475
R6m2 + EF 50/1.2 L
67.Załącznik 20476 68.Załącznik 20477
Ładne te dwa ostatnie (pionowe) :)
Fajnie, że znalazłeś balans pomiędzy odległością od tego chłopca a tłem, przez co tło ma jakaś fajną fakturę a nie jest rozmyte że wygląda jak papka.
Na pewno wspaniała pamiątka dla rodzica ;)
Kurczę.. stara 50L ma naprawdę ciekawe obrazowanie jak tak teraz na to patrzę.
Kiedyś jak miałem w torbie ten obiektyw to jakoś specjalnie nie robił na mnie wrażenia obrazek z niego.
Ale teraz, przy nawałnicy optyki idealnie skorygowanej i wyżyłowanej do granic możliwości - a co za tym idzie - dającej w zasadzie identyczne nudne i płaskie obrazowanie (jakby to były jakieś AI rendery), to taki klasyk jak 50L po prostu wyróżnia się z tłumu swoim "vintage" renderowaniem ;) super!
Zawsze chciałem mieć EF 50 1.2 L. Kupiłem niedawno używkę. Jak dla mnie jest to dziwne szkło, być może po prostu za trudne dla mnie. Finalnie planuję je odsprzedać. Spróbowałem i na mojej potrzeby wystarczy RF 50 1.8 który nadrabia przede wszystkim rozmiarem i wagą co ma dla mnie coraz większe znaczenie.
Ogrodnik ;)
R6m2 + RF 70-200/2.8 L
69.
Załącznik 20516