-
Odp: Canon RF 85mm F2 Macro IS
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie wiem jakie portrety robicie ale wtrące swoje 3 grosze.
85 jest do szczupłych twarzy. Z nie szczupłymi wolę 50. W ogóle to jest tak że dla mnie powyżej 75 to już niezbyt fajnie portret się robi. A portret to nie tylko główka w rozmytym tle. Im dłuższa ogniskowa (powyżej 75) tym kompresja nie jest korzystna dla twarzy. Tutaj warto posłuchać różnych opinii. U mnie 85L to bardzo rzadko używane szkło, 135L sprzedałem po miesiącu. Klasyka 50-75 najbardziej mi odpowiada. Tyle w kwestii moich trzech groszy.
Potwierdzam, że dłuższa ogniskowa daje inną kompresje. Ale ... twarze sa różne. Jeżeli mamy szczupłą twarz (modelkę) to można spokojnie robić tele. Jeśli mniej szczupła to są sposoby. Światło boczne wyszczupla, narzucenie włosów na policzek itd.
Osobiście kompresja 85 mm jest dla mnie idealna, dłuższe ogniskowe przy trochę szerszych kadrach. Aż do 200 mm - plan amerykański, cała postać, wtedy twarz zajmuje już mniejszą częśc kadru, za to tło robi sie ciekawsze (ale 200/2 albo 135 na 1.8 otwarte na maxa).
Zbigniew robi portrety bardziej reportersko, patrząc na to co wrzuca tu i tam, ja bardziej sterując modelką, ustawiając często także twarz. Zbigniew na pewno też czasami to robi, kwestia innych proporcji w tym, jak pracujemy.
Każdy robi inaczej i każdy ma inne preferencje. I nie mówie tylko o nas, tylko ogólniej.
-
Portret, czy też ogólnie zdjęcie to też chyba trochę rzecz gustu...? Mnie się podobają portrety na szerokich kątach, gdzie postać jest przerysowana... ale też taka z 50tki czy 85tki. Wydaje mi się, że nie ma idealnej ogniskowej. Na każdej portret może być super. Niekiedy fajnie, jak jest sama twarz, a niekiedy fajnie jak osoba jest tylko częścią całości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Nie wiem jakie portrety robicie ale wtrące swoje 3 grosze.
85 jest do szczupłych twarzy. Z nie szczupłymi wolę 50. W ogóle to jest tak że dla mnie powyżej 75 to już niezbyt fajnie portret się robi. A portret to nie tylko główka w rozmytym tle. Im dłuższa ogniskowa (powyżej 75) tym kompresja nie jest korzystna dla twarzy. Tutaj warto posłuchać różnych opinii. U mnie 85L to bardzo rzadko używane szkło, 135L sprzedałem po miesiącu. Klasyka 50-75 najbardziej mi odpowiada. Tyle w kwestii moich trzech groszy.
Tylko gdzie ten obiektyw 75mm u canona znajdę ;)
A chętnie bym taki kupił
-
Robisz 1.5 kroku wstecz [emoji6]
-
No tak …
Jeszcze 5 wstecz i będzie 28l, na który czekam :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Tylko gdzie ten obiektyw 75mm u canona znajdę ;)
A chętnie bym taki kupił
Jest, 28-70/2 :mrgreen: tą różnicę 5mm już se darujmy, w gratisie stalki 28 35 50 :mrgreen:
-
W temacie stałek, to może trochę nie tak napisałem. Powyżej 70-75 zdecydowanie mi wygodniej "myśleć" zumem 70-200, który mam. Tutaj nie wyobrażam sobie tak aktywnego kadrowaniu stałką np 135 (a nawet 85 też) tego latania do tyłu i przodu. Dla mnie lepszy zawsze będzie 70-200 a f4 mi nie przeszkadza, do bokehów i wycinania z tła mam inne stalki.
Przy 50/35 wystarczy że się nalatam :) Z tego noznego zumowania to wychodzi mi zazwyczaj ok 20tys kroków przy plenerze dziennie.
-
6 załącznik(ów)
Wrzucam szybki test porównawczy "macro" RF 70-200 f2.8, RF 85 f2, EF 85 1.8.
Zdjęcia robiłem będąc maksymalnie blisko obiektu, z dokładnością do kilku mm.
RF 70-200 @f2.8
Załącznik 15286
RF 70-200 @f8
Załącznik 15287
RF 85 @f2
Załącznik 15288
RF 85 @f8
Załącznik 15291
EF 85 @f2
Załącznik 15289
EF 85 @f8
Załącznik 15290
-
RF85 zostanie z Tobą, bankowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
RF85 zostanie z Tobą, bankowo.
Funta kłaków bym nie postawił na taką wróżbę :mrgreen:
-
też nie wiem, ale suma sumarum gdy sprzedam EF ten obiektyw wyjdzie mnie pińcet zł, więc pewnie na wszelki wypadek zostanie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
też nie wiem, ale suma sumarum gdy sprzedam EF ten obiektyw wyjdzie mnie pińcet zł, więc pewnie na wszelki wypadek zostanie :)
Ja mam na wszelki wypadek ponad 20 obiektywów, których wcale nie używam, i to mnie leczy z chęci posiadania jeszcze jakiegokolwiek innego.
-
Mam pytanko do użytkowników RF85. Zastanawiam się nad zakupem tego szkła jako uzupełnienie RF70-200 - celuję w portrety. To że będzie różnica w rozmyciu tła między tymi obiektywami to wiadomo ale czy aż tak duża żeby amatorskie fotki się jakoś różniły? Druga sprawa to ew jest jeszcze Viltrox RF85 f1.8 - ktoś miał do czynienia? Jak ogólnie wypadają Viltroxy jakościowo? Nie miałem nigdy typowej portretówki dlatego mam wątpliwości czy warto inwestować.
-
roznica miedzy EF 70-200/4 a EF 85/1.8 w obrazowaniu jest ogromna. dwie dzialki przy tej ogniskowej daja spora roznice w rozmyciu. poza tym EF 85/1.8 to szklo z bardzo przyjemnym nie za duzym mikrokontrastem, ktore daje bardzo plastyczny obrazek z neutralnym odwzorowaniem nieostrosci.
jak jest w RF to nie wypowiem sie. mam wrazenie, ze teraz juz nie robia takich stalek jak wczesniej i one wszystkie musza miec teraz spory mikrokontrast, zeby robic dobre wyniki testow "gazetowych". to sie zreszta pokrywa z samplami ktore z RF 85/2 widzialem.
ja bym z ww. dwojki do portretu wybral EF 85/1.8. tanio, swietny obrazek wlasnie do portretu i wiadomo, ze zaden update firmware'u nie bedzie musial byc cofniety ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
ale czy aż tak duża żeby amatorskie fotki się jakoś różniły? Druga sprawa to ew jest jeszcze Viltrox RF85 f1.8 - ktoś miał do czynienia? Jak ogólnie wypadają Viltroxy jakościowo? Nie miałem nigdy typowej portretówki dlatego mam wątpliwości czy warto inwestować.
co do rozmycia, będzie to Prze-paść
kupisz jasną stałkę i sam się będziesz zastanawiał jak możesz żyć z f4 :mrgreen: mam to za każdym razem gdy podpinam 85, prawie nigdy nie mam za dużo światła żeby przymykać do f4, max do 2.8, cały czas jedziesz na iso 100-300, a nie 1000-4000 ;)
co do 3rd party chodzą już screeny, że po ostatnich aktualizacjach Rek zaczęły szwankować, więc bi kerful
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
Mam pytanko do użytkowników RF85. Zastanawiam się nad zakupem tego szkła jako uzupełnienie RF70-200 - celuję w portrety. To że będzie różnica w rozmyciu tła między tymi obiektywami to wiadomo ale czy aż tak duża żeby amatorskie fotki się jakoś różniły? Druga sprawa to ew jest jeszcze Viltrox RF85 f1.8 - ktoś miał do czynienia? Jak ogólnie wypadają Viltroxy jakościowo? Nie miałem nigdy typowej portretówki dlatego mam wątpliwości czy warto inwestować.
85tka to specyficzne szkło. I jak chcesz kupić bo musisz i będziesz korzystał często to ok. Ale jak tylko chcesz, to kupo stare poczciwe używane Ef 85 1.8. Jak się zajarasz, sprzedasz za tyle samo i kupisz coś następnego i już pewnie 1.4 bo 2.0 to takie hmmmm ( mina dzikiego trenera ) Miałem 1.2 1.8 teraz mam 2.0 głupi byłem że sprzedałem 1.2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
co do 3rd party chodzą już screeny, że po ostatnich aktualizacjach Rek zaczęły szwankować, więc bi kerful
Canon morduje obce szkła RF z autofocusem. IMHO nie podniesie ręki na EF, także 3rd party.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Galipette
W portretówkę (w sensie ogniskowej i jasności) zawsze warto :)
W szkole mamy 3 szt Viltroxa 85/1.8, z mocowaniem Nikona, ale to chyba ta sama optyka. Jest zaskakująco dobry, także jeżeli chodzi o wykonanie. Bokehowcy też sobie go chwalą. Natomiast jest inna kwestia. RF 85/2.0 macro jest ciemniejszy o tylko 1/3 EV, GO da jedynie minimalnie większą. Natomiast zyskujesz mając macro i co jeszcze ważniejsze masz pewność co do AF. Będzie działał. Takiej pewności nie masz kupując Viltroxa, bo nagle przy jakiejś aktualizacji body możesz stracić AF. Ten obiektyw w bagnecie ma gniazdo USB C i można w nim wymieniać oprogramowanie, czyli jest gotowy na tego typu sytuacje. O ile producent wypuści soft likwidujący problem.
-
Dużo mi wyjaśniliście w temacie - o to chodziło. Dzięki wielkie!;)
-
Witam. Mam pytanie w temacie tego obiektywu - po pierwszym podłączeniu, podczas przeglądania zdjęć na wyświetlaczu Canona R8 obiektyw wydaje ciągły dźwięk zbliżony do brzęczenia/buczenia (silnik stabilizacji?) W trakcie robienia zdjęć wszystko wraca do normy, tj. słychać pojedyncze dźwięki Af lub wysuwania tubusu. Wyłączenie stabilizacji powoduje ciągły dźwięk przez cały czas, przełączenie z Af na Mf również nic nie daje. Czy jest szansa na wyeliminowanie tego irytującego hałasu? I co może być jego powodem?
-
Nic nie zrobisz. Nieistotne jest że wyłączysz stabilizację. Ona i tak działa, tylko przy wyłączeniu utrzymuje soczewkę w jednym miejscu zamiast nią poruszać.
-
sprawdziłem u siebie na R6 - nie mam tego efektu
jest jakiś delikatny szumiący dżwięk, ale muszę wyłączyć wszystko dookoła, i przyłożyć ucho żeby usłyszeć
z 70-200 nie słyszę kompletnie nic
-
Problem rozwiązany. Obiektyw odesłałem do zwrotu, miał po prostu wadę. Zakupiłem ten sam z innego źródła i wszystko ok.
-
-
Miał ktoś dylemat czy brać RF 85/2 czy 135L/2? Zastosowanie portret/plener.
-
ale jakie ma znaczenie czy ktoś miał taki dylemat i co wybrał? to są dwa różne obiektywy, sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co i jak chcesz focić.
85tka da Ci stabilizację, uchwycenie szerszego kadru i bardzo użyteczne macro, 135 lepszą separację tła i ciaśniejszy kadr, ale bez stabilizacji
oba obiektywy są swietne i ostre od pełnej dziury, na sam obrazek nie będziesz narzekał
-
135/2 ma klasyczny bokeh z lagodnym mikrokontrastem. malo osob znam, ktorym by sie nie podobal
85/2 to nowoczesne szklo. projektowane, zeby bylo ostre od pelnej dziury ale ciul z rysowaniem nieostrosci.
do portretu to bym sie chyba nie wahal. 135/2 to jest wzorowe szklo do tego celu a 85 to jest przede wszystkim makro a przy okazji ogniskowa pasujaca do portretu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale jakie ma znaczenie czy ktoś miał taki dylemat i co wybrał? to są dwa różne obiektywy, sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co i jak chcesz focić.
85tka da Ci stabilizację, uchwycenie szerszego kadru i bardzo użyteczne macro, 135 lepszą separację tła i ciaśniejszy kadr, ale bez stabilizacji
oba obiektywy są swietne i ostre od pełnej dziury, na sam obrazek nie będziesz narzekał
Gdybyśmy na wszystkie pytania odpowiadali sobie sobie odpowiadać to jaki sens ma jakiekolwiek forum? To, że są różne to wiem, stąd pytanie, bo może ktoś miał podobne rozkminki.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
135/2 ma klasyczny bokeh z lagodnym mikrokontrastem. malo osob znam, ktorym by sie nie podobal
85/2 to nowoczesne szklo. projektowane, zeby bylo ostre od pelnej dziury ale ciul z rysowaniem nieostrosci.
do portretu to bym sie chyba nie wahal. 135/2 to jest wzorowe szklo do tego celu a 85 to jest przede wszystkim makro a przy okazji ogniskowa pasujaca do portretu
Dziękuję, takiej odpowiedzi oczekiwałem, bez czepialstwa.
-
Lukas, w ostateczności i tak skończysz z oboma obiektywami/obojgiem obiektywów. Jestem bardziej niż pewien. Jak kupisz 85mm (posiadając 50mm, jak widzę w podpisie), to uznasz, że jest spoko, ale wolałbyś coś jednak dłuższego jeszcze. Jak kupisz 135mm, to uznasz, że czegoś Ci brakuje pomiędzy 50 i 135. Takie są fakty, nie broń się przed tym :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Lukas, w ostateczności i tak skończysz z oboma obiektywami/obojgiem obiektywów. Jestem bardziej niż pewien. Jak kupisz 85mm (posiadając 50mm, jak widzę w podpisie), to uznasz, że jest spoko, ale wolałbyś coś jednak dłuższego jeszcze. Jak kupisz 135mm, to uznasz, że czegoś Ci brakuje pomiędzy 50 i 135. Takie są fakty, nie broń się przed tym :)
W pełni się z tym zgadzam, mam 50, miałem 85 mam i 135, miałem wcześniej 200, ale jak kupiłem 70-200/2.8 to pozbyłem się 200 i w sumie 85/1,8 również.
85/1.2 mimo wszystko chętnie bym przytulił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Mam ogniskową 70 na zoomie, która jest już blisko 85 (biorę pod uwagę tylko mm, nie światło), więc bardziej skłaniam się ku 135 :) Niby w 70-200 mam 135, ale na dłuższe akcje wolę mieć coś lżejszego. Dzięki Panowie za odzew ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Tak, zdecydowanie w ten sposób właśnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
W pełni się z tym zgadzam, mam 50, miałem 85 mam i 135, miałem wcześniej 200, ale jak kupiłem 70-200/2.8 to pozbyłem się 200 i w sumie 85/1,8 również.
85/1.2 mimo wszystko chętnie bym przytulił.
85L, szczególnie EF, to nie jest szkło uniwersalne a wyjątkowo portretowe. Mam go od 2019 i ani razu jeszcze nie przyszło mi na myśl aby się go pozbywać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Miał ktoś dylemat czy brać RF 85/2 czy 135L/2? Zastosowanie portret/plener.
Gdzie Rzym a gdzie Krym?. Oba obiektywy są marginalnymi sprzętami w typowych zastosowaniach. 85/2 to obiektyw atrapa, niby wszystko ma, działa jak trzeba a efekty końcowe mogą zadowalać tylko kupującego robiącego jakieś próbne foty przy ladzie sklepowej. W portrecie liczą się dużo bardziej nieostrości niż tylko ostrość, obrazek z tego plastiku nie ma żadnych liczących się cech portretowych i lepszy jest EF 85/1,8 domknięty do f2.
135/2 jest fajny i co z tego dla typowych zastosowań? mając ograniczone środki chcesz kupić szkło dla zblazowanych sprzętowców? a czym będziesz robić te swoje wymarzone portrety nie mają 85L f1,4-1,2. Nawet jeśli pozbędziesz się dylematu i kupisz oba dalej zostaniesz z niczym w klasycznym portrecie.
-
Moim największym błędem, w mieszaniu w szklarni, było pozbycie się EF 135/2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
85L, szczególnie EF, to nie jest szkło uniwersalne a wyjątkowo portretowe. Mam go od 2019 i ani razu jeszcze nie przyszło mi na myśl aby się go pozbywać.
Gdybym miał 85L też bym się nie pozbył, miałem zwykłe, tanie 85/1.8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Gdzie Rzym a gdzie Krym?. Oba obiektywy są marginalnymi sprzętami w typowych zastosowaniach. 85/2 to obiektyw atrapa, niby wszystko ma, działa jak trzeba a efekty końcowe mogą zadowalać tylko kupującego robiącego jakieś próbne foty przy ladzie sklepowej. W portrecie liczą się dużo bardziej nieostrości niż tylko ostrość, obrazek z tego plastiku nie ma żadnych liczących się cech portretowych i lepszy jest EF 85/1,8 domknięty do f2.
135/2 jest fajny i co z tego dla typowych zastosowań? mając ograniczone środki chcesz kupić szkło dla zblazowanych sprzętowców? a czym będziesz robić te swoje wymarzone portrety nie mają 85L f1,4-1,2. Nawet jeśli pozbędziesz się dylematu i kupisz oba dalej zostaniesz z niczym w klasycznym portrecie.
Typowe, pytanie o X i Y bo budżet nie jest z gumy, a wlatuje opcja Z, która jest kompletnie z kosmosu. To jakby zapytać o Audi vs BMW, a gość wyjeżdża z Royce Roycem :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Typowe, pytanie o X i Y bo budżet nie jest z gumy, a wlatuje opcja Z, która jest kompletnie z kosmosu. To jakby zapytać o Audi vs BMW, a gość wyjeżdża z Royce Roycem :D
witamy na forum! :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Gdybym miał 85L też bym się nie pozbył, miałem zwykłe, tanie 85/1.8.
Na giełdach FB chodzą ostatnio po 3 - 3,5K może warto mieć :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
85L, szczególnie EF, to nie jest szkło uniwersalne a wyjątkowo portretowe
Słowo szczególnie bym skreślił. RF 85 L jest, w przeciwieństwie do wersji EF, bardzo uniwersalnym szkłem. Oczywiście w portrecie sprawdzi się świetnie, ale przez to, że jest bardzo szybkie (nie wiem, skąd opinie w sieci, że to wolne szkło, bo na pewno nie od ludzi, którzy próbowali focić nim dynamiczne tematy. Chyba tylko na zasadzie, że skoro EF jest wolny, to RF też taki musi być), świetnie sprawdzi się w wielu tematach, w których EF nie ma niestety czego szukać. To zdecydowanie moje najbardziej ulubione szkło ze wszystkich, jakie miałem i mam, choć do portretu akurat używam go stosunkowo najrzadziej.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Że co proszę? Że 135/2 jest niczym w klasycznym portrecie? Chyba raczysz sobie kpić, albo zwyczajnie robisz sobie jaja! To jedno z najbardziej kultowych, sprawdzonych i polecanych szkieł portretowych, obok 85/1.2. Kapitalne narzędzie, uwielbiane przez wielu portrecistów!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
To jedno z najbardziej kultowych, sprawdzonych i polecanych szkieł portretowych, obok 85/1.2. Kapitalne narzędzie, uwielbiane przez wielu portrecistów!
To bez wątpienia i podobnie, jak @cybulski żałuję że sprzedałem. Ale jest w forumowych i mam nadzieję w dobrych rękach...
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
RF 85 L
...
To zdecydowanie moje najbardziej ulubione szkło ze wszystkich, jakie miałem i mam, choć do portretu akurat używam go stosunkowo najrzadziej.
No właśnie... Bo tak naprawdę do jakich odległości jest ono skorygowane? Do makro, czy do portretu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
No właśnie... Bo tak naprawdę do jakich odległości jest ono skorygowane? Do makro, czy do portretu?
RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm. W portrecie sprawdza się kapitalnie, ma piękny bokeh (mówię oczywiście subiektywnie), jest ostre jak brzytwa od f/1.2 i przy tym bardzo szybkie. Dzięki tym dwóm ostatnim cechom świetnie sprawdza się w dynamicznych tematach. Ja np. sporo go używam do fotografii psów (tu więcej na aps-c, niż na ff - idealnie zastępuje wtedy 135/2 z pełnej klatki), do fotografii motoryzacyjnej, w szeroko pojętym reportażu, itp. Za wyjątkiem makro naprawdę wiele tematów można nim obskoczyć. Uwielbiam to szkło.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm.
Tak, mi się szkła pozajączkowały z 85/2. Sorry.
-
Niektórzy twierdzą, nie ja bo nie miałem okazji z RF 85L, że względem EF jako że lepszy optycznie, brak aberacji, to że trochę magii utracił. Nie wiem z praktyki, to jedynie jakieś jednostkowe opinie. Dobrze ze jest takie drogie bo inaczej jeszcze by myśl przyszła aby zmienić EFa na RF a tak nie ma tematu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
nie wiem, skąd opinie w sieci, że to wolne szkło, bo na pewno nie od ludzi, którzy próbowali focić nim dynamiczne tematy. Chyba tylko na zasadzie, że skoro EF jest wolny, to RF też taki musi być),
Użytkuję RF 85 1.2 L DS, ale nie mam porównania do EF 85L lecz tylko do EF 50L.
Owszem jest szybszy ale mimo wszystko to nie to samo co RF24-105/4L ani RF 28-70/2L.
Przesuwanie całego zespołu z soczewkami jest trudniejsze od wewnętrznego ogniskowania i czuć te charakterystyczne szarpnięcia kiedy rusza się i zatrzymuje ta masa ciężkich soczewek. Może stąd ta obiegowa opinia, ze jest to wolne szkło.
-
EF 50L jest zdecydowanie, wg mnie, szybszy niż EF 85L natomiast na f1.2 ostrość EF 85L jest wyższa, jest po prostu ostry jak trafi. Ostrość EF 50L na 1.2 można powiedzieć na granicy akceptowalnisci lub lekko poniżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
RF 85/1.2 nie zrobisz makro. Minimalna odległość ostrzenia to 85 cm. W portrecie sprawdza się kapitalnie, ma piękny bokeh (mówię oczywiście subiektywnie), jest ostre jak brzytwa od f/1.2 i przy tym bardzo szybkie. Dzięki tym dwóm ostatnim cechom świetnie sprawdza się w dynamicznych tematach. Ja np. sporo go używam do fotografii psów (tu więcej na aps-c, niż na ff - idealnie zastępuje wtedy 135/2 z pełnej klatki), do fotografii motoryzacyjnej, w szeroko pojętym reportażu, itp. Za wyjątkiem makro naprawdę wiele tematów można nim obskoczyć. Uwielbiam to szkło.
No i wraca bohater wątku. Który poza kiepskim bokehem ( bo to tylko 2.0) ma macro i to bym ośmielił się stwierdzić prawie prawdziwe :) Sprzedałem EF 85 1.2L bo bardzo rzadko po nie sięgałem ze względu że nie umiem w dobry portret. Głupia to była decyzja, bo jestem w team "EF 85 1.2 ********e szkło" ale dzięki jej mam rf50 1.2 i Rf85 2.0 używany jako macro i pewnie jeszcze rzadziej niż 85L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Na giełdach FB chodzą ostatnio po 3 - 3,5K może warto mieć :)
Wiem, wiem, ale jeszcze nie teraz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Że co proszę? Że 135/2 jest niczym w klasycznym portrecie? Chyba raczysz sobie kpić, albo zwyczajnie robisz sobie jaja! To jedno z najbardziej kultowych, sprawdzonych i polecanych szkieł portretowych, obok 85/1.2. Kapitalne narzędzie, uwielbiane przez wielu portrecistów!
No właśnie. Twoje słowo klucz to "obok 85/1.2"
Ja próbuje to uświadomić że najpierw trzeba mieć buty, portki a potem Ferrari aby jechać im po papierosy do kiosku.
-
Zdania będą podzielone które powinno być "obok" :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Istnieje sporo portretówek 85/1,8, 85/1,4, 85/1,2 które są lepsze od RF85/2 i niekoniecznie droższe. Nie proponuję od razu RF85/1,2L Ds.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Zdania będą podzielone które powinno być "obok" :D
nie podgrzewaj dziecinady