Oryginalna LP-E17 Canona jest w pełnej osłonie plastikowej, a zamienniki są oklejone etykietą, i pod nią znajduje się metalowy pancerz baterii. Plastikowe są tylko końcówki wystające spod folii. To taka ciekawostka ;)
Wersja do druku
Oryginalna LP-E17 Canona jest w pełnej osłonie plastikowej, a zamienniki są oklejone etykietą, i pod nią znajduje się metalowy pancerz baterii. Plastikowe są tylko końcówki wystające spod folii. To taka ciekawostka ;)
Newell systematycznie wycofuje z oferty wersje aku z plusem. Zastępują je wersje supracell
Ja znajdziesz, to podeślij linka, bo ja znaleźć nie mogę:roll:
Może źle szukam...
https://allegro.pl/listing?string=pa...p-e6nh&order=p
Dobra platinium znalazłem, ale ja bym wolał protect ;)
https://allegro.pl/oferta/akumulator...nh-11870977402
Jak powszechnie wiadomo, kompletnie nie wiadomo o co chodzi z tym "protect" :mrgreen:
Wiadomo natomiast, o co chodzi z "protected" w bateriach litowych 18650. Tam jest układ elektroniczny zabezpieczający przed przeładowanie, nadmiernym ładowaniem i przeciwzwarciowy. A ponieważ jest, to się może spieprzyć, i bateria przestaje działać. Mi się to przydarzyło, ale znalazłem na to lekarstwo- trzeba go po prostu wywalić i jest to proste, bo on jest na płytce drukowanej ze stykiem "+". Trzeba odciąć delikatnie koszulkę, złapać tę płytkę kombinerkami uważając aby nie zrobić zwarcia z pancerzem baterii, i po prostu urwać, a potem oczyścić styk normalnej baterii, która jest pod spodem. Enjoy!
Natomiast z LP-E6NH pewnie tak łatwo nie pójdzie ;)
Bierzcie baterie bez Bóg wie jakich wynalazków ;)
Protect były, ale się zmyły: https://allegro.pl/oferta/akumulator...nh-11870977108
Kupiłem dwie i anulowali moje zamówienie, pisząc:
Cytat:
Z przykrością wyjaśniamy, że pojawiła się rozbieżność pomiędzy fizycznym, a systemowym stanem zamawianego przez Państwa produktu i jest on niedostępny. W zaistniałej sytuacji informujemy, że zamówienie zostało anulowane. Jednocześnie serdecznie przepraszam za zaistniałą sytuację oraz wszelkie niedogodności z nią związane.
Platinum są nadal: https://allegro.pl/oferta/akumulator...nh-11870977402
https://www.patona.pl/pl/patona-series-pl/
Platinum Series
Najlepsze w ogniwach i wydajności. Najwyższej jakości seria firmy PATONA. Niezwykle wysoka moc, żywotność i maksymalna wydajność.
Grupa docelowa:
Wymagający użytkownicy w zastosowaniach półprofesjonalnych i profesjonalnych.
Proctect Series
Zaawansowana profesjonalizacja z obudową V1 i rezystorem NTC (w zależności od modelu) w oparciu o serię Platinum.
Grupa docelowa:
Dla myślących przyszłościowo, znających się na technologii użytkowników. Do użytku od półprofesjonalnego do profesjonalnego – nawet w ekstremalnych sytuacjach.
A po polsku niepalna obudowa plus zabezpieczenie przed przegrzaniem. Przegrzanie ogniw im szkodzi.
Zabezpieczenie ogniwa przed przegrzaniem objawia się odcięciem prądu i aparat niespodziewanie pada na ryj bez żadnego ostrzeżenia. Inaczej być nie może, bo czujniki temperatury w aparacie nie współpracują z układem elektronicznym ogniwa, a przynajmniej nic o tym nie wiadomo.
Ale ogniwa bezpieczne :)
Wolę żeby mi tak padło, niż bateria miałaby np. spuchnąć. Poza tym podobno, te PROTECT, są również bezpieczniejsze w kontekście podróży samolotem.
Gdyby ktoś potrzebował kupić sobie nie na firmę oryginalny akumulator Canon LP-E6NH w najlepszej cenie na rynku wynoszącej 467,99 zł, to może to zrobić w oficjalnym sklepie internetowym firmy Canon:
https://store.canon.pl/canon-akumula...e6nh/4132C002/
jeśli ktoś ma kody rabatowe do pakietu Adobe to chętnie przyjmę :D
serio, 250zł/msc to zdecydowanie za dużo.. potrzebuję Readera, LRC, LR na ajfona, AE na ajfona, PSa, PPro i z czasem pewnie AE. Aby to mieć najlepiej wziąć pakiet wszystkiego a nie pojedynczo. No i to jednak sporo, nawet jak dla mnie.
Musicie wyjechać do Turcji ;)
tam Adobe jest za free? :d
Na Pepperze często wrzucają jakieś promocje właśnie gier komputerowych czy innych programów i można kupić u nich ale mając VPN. Ja się na tym nie znam, ale generalnie jest tam taniej. Znacznie taniej.
Znając życie zabezpieczają się przed takimi praktykami.
Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę Adobe Photoshop w Turcji lub jakieś podobne frazy i poczytajcie ile za PS-a płaci Turek przeliczając na nasze ;)
Podkreślam, że cały czas piszę o mieszkaniu w Turcji lub byciu Turkiem :lol:
https://www.pepper.pl/comments/permalink/14039046
Jak przygotować się do rozmowy z konsultantem na czacie?Cytat:
Ja mam full pakiet za 99 zł miesięcznie na fakturke. Co roku od 4 lat pisze do supportu z pytaniem czy dadzą mi zniżkę bo ja cebulak z polski i daja zawsze taniej xD
https://grafmag.pl/artykuly/sposob-n...creative-cloud
Kartą wydaną w Turcji? Są serwisy, które odrzucają płatności kartą wydaną w innym kraju niż kraj rejestracji usługi. Czy tak jest w przypadku Adobe nie wiem ale warto to sprawdzić.
Z informacji znalezionych (sam nie korzystam na ten moment z Adobe z uwagi właśnie na model subskrypcyjny, a nie lubię niepotrzebnych kombinacji) nie każdą karta się da ale nie musi to być karta wydana w Turcji, Turek może mieć zagraniczne karty bo i dlaczego nie.
Przechodzą pewnie wszystkie karty fintechow bo i tak miejsce wydania z założenia nie zgadza się z miejscem zamieszkania czy używania przez użytkownika.
Za zakup na Godox Store otrzymałem kod rabatowy na kwotę 100zł (kod działa przy zamówieniu na 1000zł +). Tak, bez szału, ale jeśli ktoś akurat planuje coś kupić na Godoxie, to "stówką piechotą nie chodzi", jak się to mówi. Kod do wykorzystania do 30.09.2023. Kto pierwszy ten lepszy:
MZ3E2STJ
Myśle, że Adobe zna te możliwości i dostrzega co się dzieje, to spółka technologiczna.
Tylko łatwiej i bardziej powiedzmy fair dla realnych mieszkańców Turcji, że Adobe zablokuje możliwość płatności kartami z zewnątrz (jeśli tam mieszkasz to chyba nie problem, że wymagamy płatności w lirach turecka karta?) niż zmieni regulaminy i przypadkiem oberwie się też realnym tureckim użytkownikom.
Daleki byłbym o tez, że Adobe chce być fair wobec kogokolwiek ;)
Oczywiście to mnie nie usprawiedliwia.
Łączyć się możesz skąd chcesz (Turek może wyjechać) ale kupić ma w swoim regionie czyli łącząc się z Turcji. Tak ja rozumiem cały patent tego taniego zakupu, na czas zakupu stwarzamy wszelkie pozory, że przebywamy, mieszkamy, rezydujemy w Turcji i tam nabywamy pakiet Adobe w odpowiedniej opcji. By następnie już normalnie go używać, łącząc się bez VPN z dowolnego miejsca na świecie.
Gdyby to nie miało takiego znaczenia to wszędzie mogłaby być jednakowa stawka tych 60 lir tureckich, a tak nie jest.
Mialem na mysli to, ze odsetek ludzi robiacych taki przekret jest tak maly, ze to czy sciagna od nich kwoty X czy Y nie ma w ogolnym rozrachunku znaczenia. Gdyby skala tego zjawiska wplywala na dzialanie przedsiebiorstwa to ktos by sie juz nad tym pochylil i wprowadzil zmiany.
Możliwe, że ci którzy kombinują z zakupem w kraju X bo taniej, żyjąc w kraju Y gdzie drożej w ogóle subskrybcji by nie kupili tylko używali piratów więc Adobe być może i tak jest do przodu.
Moja standardowa karta do płatności wszędzie, na której obecnie znajdują się tylko PLN no i jest przewatulowanie na 7,71PLN.
Ogólnie sytuacja zabawna bo my będąc w UE jesteśmy niejako zmuszeni do posiadania takich cen, podobnie jest z grami chociażby na Steam. Nawet gdy w kraju byłaby już dosyć duża inflacja a zarobki spadły takie Adobe czy Steam nie obniżyłoby nam cen. Dwa najpopularniejsze kraje to właśnie Turcja i Argentyna bodajże.
Jeśli chodzi o Adobe to mnie trochę boli, że nie ma opcji jakiejś tańszej subskrypcji na pakiet foto dla amatorów, którzy nie zarabiają na foto, czyli takiej nie do komercyjnego wykorzystania (tak wiem, że to byłoby wielkie pole do nadużyć) lub zniżki dla uczniów (wziąłbym na syna), bo dla uczniów jest tylko ten szerszy pakiet.
Ja się zatrzymałem pa pudełku i co prawda daję jeszcze radę (Adobe DNG lub TIFF-y z DPP), ale wiadomo, że fajnie byłoby móc po prostu wrzucić RAW-a i od razu się tym bawić. Tylko tyle lub aż tyle.
Plan dla fotografow jest ok, gorzej gdy ktos tak jak ja chce jeszcze korzystac z PPro. Adobe Express na smarta tez sie nieraz przydaje. A odkad zainstalowalem LR na ajfonie i moge dosc szybko sciagac foty z R6 na fona to obrobka i potem robienie postow czy relacji jest na zupelnie innym poziomie.
W sumie przestałem palić jakiś czas temu, to jest argument bo wydawałem więcej na fajki...
Owszem, masz rację, choć w moim przypadku wydanie tych 24 EUR miesięcznie nie spowoduje, że będę miał lepsze zdjęcia.
To nie jest tak, że ja to muszę mieć. Fajnie by było, ale jednak nie za tą kasę (1200 PLN rocznie).
Ja miałem wcześniej opory, ale Adobe rzeczywiście ostatnio (po ostrej fali krytyki i konkurencji goniącej po piętach) wziął się za jakość swoich produktów.
Wydajność i funcjonalność LR'a, którego używam do obróbki 99% zdjęć bardzo, bardzo się ostatnio poprawiła.
Główna konkurencja (w postaci Capture One) choć nadal dostępna jest jako zakup jednorazowy, to wyraźnie prowadzi politykę upgrade zniechęcająca do tego modelu i również forsuje subskrypcję... (głownie przez absurdalne kosztu upgrade).
p,paw
Dokładnie jak piszesz @Eberloth, ja sam mam od zakupu R wykupiony plan bez 1TB i to wychodzi znośnie. Za pięćdziesiąt parę złociszy miesięcznie mam w pełni funkcjonalne, najnowsze i najwygodniejsze (dla mnie, bo po prostu działają lata przyzwyczajenia) oprogramowanie i jeśli sporadycznie zdarza się zrobić coś zarobkowo, to śpię spokojnie, że wszystko na legalu. Niejednokrotnie więcej wyda się na rzeczy, z których nie ma żadnego pożytku. A tutaj przynajmniej wiem, na co i po co to wydaję. Gdyby nie było tego abonamentu, to nie wiem, czy szarpnąłbym się na licencję.
Zastanawiam się po co ktoś pcha się w Premiere Pro skoro jest DaVinci Resolve.
Da vinci Nie działa. Podchodzilem kilka razy , za kazdym razem nie podobal mu sie format plikow, nie pamietam z czego czy z ajfona czy z gopro.