-
Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 a tych które mi się jako tako podobają może z 10. AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Poważnie zastanawiam się po co się męczyć i czy go nie sprzedać w cholerę skoro nie umiem nim robić zdjęć i faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi sie podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.
Rozumiem, że znasz zasady fotografowania w ruchu i ustawiłeś preselekcję czasu np. 1/100-1/500 (1/800 i więcej aby "zamrozić" ruch) aby uniknąć poruszonych zdjęć przy włączonym ciągłym ustawianiu ostrości ?
https://www.youtube.com/watch?v=4U7Mt9k1S0s
-
proszę Cie, może ma jeszcze zdjąć folie z instrukcji obsługi....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
proszę Cie, może ma jeszcze zdjąć folie z instrukcji obsługi....
:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
bezlusterkowiec - do dynamicznych kadrów - pożyjemy zobaczymy - kup używanego 5DIII
BTW - ja bym nie doradzał 5D mark III oraz nowszych korpusów jeśli użytkownik ma problemy z okiełznaniem AF-a oraz trybów PASM. W tej puszcze AF ma tyle możliwości ustawień do różnych sytuacji, że bez przeczytania instrukcji trudno będzie go ogarnąć z marszu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
BTW - ja bym nie doradzał 5D mark III oraz nowszych korpusów jeśli użytkownik ma problemy z okiełznaniem AF-a oraz trybów PASM. W tej puszcze AF ma tyle możliwości ustawień do różnych sytuacji, że bez przeczytania instrukcji trudno będzie go ogarnąć z marszu.
dotąd doradzałem 5D II w tym wątku ale skoro akcja jest dynamiczna i użytkownik lubi "pokrętła" to podniosłem poprzeczkę ale może rzeczywiście przesadziłem ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
dotąd doradzałem 5D II w tym wątku ale skoro akcja jest dynamiczna i użytkownik lubi "pokrętła" to podniosłem poprzeczkę ale może rzeczywiście przesadziłem ;)
Też lubię pokrętła, ale całkiem poważnie myślę, że problem nie leży akurat w braku pokręteł na korpusie.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
jest 2019 rok, a ludzie nadal robią nieostre zdjęcia. eh, czasami nic się nie zmienia.
-
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
jest 2019 rok, a ludzie nadal robią nieostre zdjęcia. eh, czasami nic się nie zmienia.
No teraz to obraziłeś wielu artystów dla których nieostrość jest wisienką na torcie :mrgreen: http://warszawa.naszemiasto.pl/artyk...l,t,id,tm.html
-
Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ja osobiście lubię nieostre i intencjonalnie poruszone zdjęcia - do tego trzeba dojrzeć i nie są to proste techniki
-
Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
ja osobiście lubię nieostre i intencjonalnie poruszone zdjęcia - do tego trzeba dojrzeć i nie są to proste techniki
A to zależy od odbiorcy. Przykładem zdjęcia sportu Rafała Klimkiewicza z IEM i ESL One Katowice https://cybersport.pl/183467/fotogra...zcze-nie-bylo/ Ale zakładam, że takie zdjęcia ze ślubu raczej by nie przeszły...
-
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Bo to nie są nieostre zdjecia czy tam rozmazane tylko to są pewnie zdjecia w technice "czy de" - jak się założy okulary "czy de" to bedzie trójwymiarowe zdjęcie.
-
przecież mi nie chodziło o intencjonalne poruszenie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 ...
No to jest przecież rewelacyjny wynik!
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
... faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi się podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.
Więcej pokręteł, bardzo ważna rzecz dla niektórych - o.k.
M5 ma ekran odchylany w ograniczonym zakresie
M50 ma ekran gibany - wybieraj co Tobie bardziej pasuje.
Przy okazji: mam na M5 osadzonego na stałe Tamrona 18-400 i ostrzy b. dobrze. Nie twierdzę, że świetnie. W warunkach "przyrodniczych" warto pamiętać o ręcznym ustawieniu ostrości, które w M5 dzięki "podkolorowaniu ostrego" super się sprawdza.
Nie ustawia na leżące "po drodze" źdźbła traw, gałązki itp.
Pozdrawiam Krzysztof
-
Mea Culpa! Sprzęt jest ok. tylko fotograf do d. Brak elementarnej wiedzy sprawił że tyle było odrzutów.
Af ustawiony na AI Focus więc mogło się zdarzyć że nie zdążył się przełączyć na AI Servo. Większość zdjęć była robina przy czsie rzędu 1/80s. Swoją droga to dziwne że automatyczny program Canon Sport dobiera takie czasy (zdjęcia robiłem na Sport i A).
W weekned przeszedłem na tryb M (co robiłem dotychczas bardzo rzadko, gdyż bawiłem się raczej A i S) i ustawiałem wg porad i co? I miazga (oczwiście nie wszystkie, ale jednak) zdjęcia wyszły dla mnie fenomenalne, ostre w punkt, nieporuszone, świetny bokeh tam gdize trzeba ... Nie sądziłem że tą Sigmą zrobię takie fotki kiedyś ... jak najlepsze sample w recenzajch bezlustrkowców.
Dzięki Wszystkim za porady a malkontentom pozwolę sobie przypomnieć, że jest to temat "Dla początkujacych" (tak zdaję sobie sprawę, ż epraca u podstaw bywa ciężka, ale jednak trzeba ją zrobić)
-
Czyli dobrze czułem gdzie w trawie piszczy :) Spoko kazdy się uczy ważne aby umieć wyciągać wnioski.
-
polecam taki zielony prostokącik. wtedy wszystko ogarniesz.
-
robiłeś w tym trybie zdjęcia? Bo ja tak i imo efekty wcale nie są satysfakcjonujące. Powiem nawet że tryby auto w Canonie są co najwyżej średnie. Za to Olympus ma super to zoptymalizowane
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
robiłeś w tym trybie zdjęcia? Bo ja tak i imo efekty wcale nie są satysfakcjonujące. Powiem nawet że tryby auto w Canonie są co najwyżej średnie. Za to Olympus ma super to zoptymalizowane
Ja praktycznie 99% zdjęć robie w trybie preselekcji przysłony z ustawionym mozliwie jak najnizszym ISO. Za tryb M jeszcze się prawie nie chwytam chyba że mam czas i mogę się pobawić na próbę. Tyle poki co moje umiejętności mi służą:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
TO BYŁ SARKAZM.
focę w M+ autoiso lub preselekcja przysłony.
-
Wszystkie nowe lub prawie nowe aparaty sa fajne i robia zdjecia , do ktorych trudno sie przyczepic - Canon jednak ma jeszcze te wlasciwosc, ze jego aparaty daja sie naprawiac bez wiekszych klopotow , czego raczej nie mozna powiedziec ani o Nikonie ani o Sony - nie wspominajac juz o Olympusie czy Fuji - to praktycznie jednorazowki.Poki jest gwarabcja to problemu wielkiego nie ma , ale potem to juz tylko placz i zgrzytanie zebow. No, ale wcale nie jest przeciez powiedziane, ze sie cokolwiek zepsuje :-)))..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jelcyk
Wszystkie nowe lub prawie nowe aparaty sa fajne i robia zdjecia , do ktorych trudno sie przyczepic - Canon jednak ma jeszcze te wlasciwosc, ze jego aparaty daja sie naprawiac bez wiekszych klopotow , czego raczej nie mozna powiedziec ani o Nikonie ani o Sony - nie wspominajac juz o Olympusie czy Fuji - to praktycznie jednorazowki.Poki jest gwarabcja to problemu wielkiego nie ma , ale potem to juz tylko placz i zgrzytanie zebow. No, ale wcale nie jest przeciez powiedziane, ze sie cokolwiek zepsuje :-)))..
Rozumiem, że pisząc o awaryjności oraz "jednorazowości" systemów: N, S, O i F napisałeś z doświadczenia bo zapewne już po kilka aparatów z każdego wymienionego systemu miałeś, używałeś i naprawiałeś ?
-
Posiadam canona M6 oraz kilka obiektywów, próbowałem zmienić system i wybrałem panasonic g80, niestety obrazek bardziej mi pasował w canonie i panasonic poszedł w odstawkę. W M6 bardzo mi brakuje wizjera, co powoduje lekką frustrację, mam wizjer dodatkowy ale to rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje. Gdy pojawił się RP to zacząłem się zastanawiać nad wejściem w pełną klatkę, tym bardziej że zasilanie jest to samo jak w M6 a kilka baterii już posiadam. Tylko owszem puszka jest mała ale obiektywy, jedyny zgrabny to 35, ale to trochę powielanie mojego ulubionego obiektywu 22 w m6. Jako obiektyw do wszystkiego myślę o 24-105 RF, tylko zastanawiam się co zyskam a co stracę oprócz pieniędzy.
Cały czas liczę na następcę canona m5 bo być może to rozwiązało by mój dylemat.
Jako amatorski pstrykacz być może najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie telefon, ale to rozwiązanie już przerobiłem gdy będąc w Chorwacji wypożyczyłem sobie skuter i po 600 m rozbiłem się z aparatem zawieszonym na szyi, był to ów panasonic , ale na szczęście miałem ubezpieczenie. Resztę wycieczki obcykałem telefonem, ale mimo zalet nie do końca mnie to satysfakcjonuje
https://www.flickr.com/photos/wawrzeniec/shares/H6Vt0B
Ciężko poznać laikowi co zrobione aparatem a co telefonem, oczywiście podczas oglądania na ekranie bez zagłębiania się w szczegóły.
Aparat to dla mnie głównie dokumentowanie wycieczek ale chcę mieć możliwie najlepszą jakość obrazka.
-
Wystarczy dowolne zdjęcie krajobrazu z lasem czy trawą i smartfon nie ma szans (czy tani kompakt z matrycą wielkości główki od szpilki ;) . To nawet nie są "szczegóły", to jest 100% żenady, te drzewa jakby namalowane farbkami...
-
Dokładnie. Smarkfonowe zdjęcia fajnie wyglądają na smarkfonie, na monitorze (wcale nie "takim do obróbki zdjęć") wychodzi szum, kompresja, fatalna dynamika. Jedno dobre ma telefon - zawsze go mamy przy sobie, a zrobienie fotki to kwestia sekund (od powzięcia decyzji o zrobieniu).
-
Znaczy pokusić się o pełną klatkę? Jak napisałem telefon jest dobry w razie W.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Consigliero
Znaczy pokusić się o pełną klatkę? Jak napisałem telefon jest dobry w razie W.
No ciężko nie polecić R-ki tudzież RP od Canona, ale musisz się liczyć ze sporym wydatkiem. One obok sporej ceny korpusu mają tez inny bagnet. Obiektywy zaś są dość drogie. Przy okazji zmieni Ci się tez waga sprzętu. Sam korpus jest jak mała lustrzanka a do tego owe obiektywy, które też w zasadzie od tych lustrzankowych rozmiarami nie odbiegają zbytnio. Jeśli M6 Ci odpowiada, a problem jest jedynie w wizjerze to może M5? Z tym, że chodzą też słuchy że na przeciągu kilku miesięcy (ponoć jeszcze w tym roku) ma pojawić się jej II edycja. Jeśli byłaby to prawda to może warto jeszcze trochę przecierpieć skoro juz tyle wytrzymałeś.
-
Witam, również chciałbym zmienić lustrzankę na bezlusterkowca.
Aktualnie mam 70d, c24 2.8, sigma 105, Tamron 17-50, tamron 70-200. Do tego pierścienie pośrednie i odwrotnego mocowania.
Fotografuję głównie makro, reszta to normalne zdjęcia z wakacji czy rodzinnych spotkań.
Zestaw w 100% mi wystarcza ale chciałbym coś mniejszego.
Obiektywy jakich będę potrzebował to jakaś stałka szeroka i portretowa, albo zoom z dobrym światłem.
Do tego jakiś obiektyw makro. Później może się pokuszę o jakieś tele około 200mm
Jeśli chodzi o kasę to dobrze by było sprzedać to co mam i za dużo nie dokładać do zmiany.
Dobrze żeby jakość nie była gorsza od 70d.
Polecicie mi coś?
-
Jeśli jesteś zadowolony ze szkieł które masz teraz, kup M50 z adapterem. Potem zdecydujesz co dalej.
-
A czy te obiektywy będą poprawnie działać? Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
A czy te obiektywy będą poprawnie działać? Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.
Będzie działał znakomicie! Nawet szkła z front/back focusem trafiają bez problemu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.
Bzdury. Działa wszystko świetnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
A gdzie takie cuda czytałeś z ciekawości zapytam ? ;) Dobra rada - nie wierz za bardzo w to, co ludzie piszą ;)
BTW - https://www.canon.pl/support/consume...compatibility/
"Wszystkie obiektywy EF, EF-S i EF-M firmy Canon z funkcją AF mogą korzystać z technologii Dual Pixel CMOS AF. Niektórych wycofanych z produkcji obiektywów oraz zestawów konwerter+obiektyw nie można używać z technologią Dual Pixel CMOS AF w przypadku stosowania trybu szybkiego wyzwalania migawki. W takich przypadkach technologia Dual Pixel CMOS AF określa poprawny kierunek regulacji ostrości przed automatycznym przełączeniem na tryb wykrywania kontrastu. Ta technika jest szybsza niż używanie wyłącznie autofokusa opartego na wykrywaniu kontrastu. Nie ma to wpływu na skuteczność pracy w trybie filmowego serwo AF, w przypadku którego używany jest tryb wolnego wyzwalania migawki."
https://www.canon.pl/for_home/produc...pixel_cmos_af/
Canon mirrorless cameras with dual pixel autofocus:
Canon EOS M100
Canon EOS M50
Canon EOS M6
Canon EOS M5
Canon EOS RP (full-frame sensor)
Canon EOS R (full-frame sensor)
Canon DSLR cameras with dual pixel autofocus:
Canon EOS Rebel SL3 aka Canon EOS 250D aka Canon EOS Kiss X10
Canon EOS Rebel SL2 aka Canon EOS 200D aka Canon EOS Kiss X9
Canon EOS Rebel T7i aka Canon EOS 800D aka Canon EOS Kiss X9i
Canon EOS 77D aka Canon EOS 9000D
Canon EOS 70D
Canon EOS 80D
Canon EOS 7D Mark II
Canon EOS 6D Mark II (full-frame sensor)
Canon EOS 5D Mark IV (full-frame sensor)
Canon EOS-1D X Mark II (full-frame sensor)
Canon cinema cameras with dual pixel autofocus:
Canon EOS C100
Canon EOS C200
Canon EOS C300 (via optional & non-free update)
Canon EOS C300 Mark II
Canon EOS C700
Canon EOS C700 FF
Nawiasem pisząc używam szkieł Canona w innych systemach (Sony A7) i też bardzo dobrze działają ;)
Fota z przedwczoraj 85 1.2 z Sony https://500px.com/photo/309153367/ad...er_id=23428655
-
Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Hej, jak znajdę ten artykuł to Ci podrzucę. Dotyczył on właśnie A7 i szkieł Canona.
Powiem szczerze że m50 mnie nie przekonuje. Myślałem o Sony a7 i adapter do Canona, albo Fuji.
Tylko obawiałem się czy szkła Canona będą działać poprawnie.
-
Ciekawy sposób myślenia...
-
Re: Odp: Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Hej, jak znajdę ten artykuł to Ci podrzucę. Dotyczył on właśnie A7 i szkieł Canona.
Myślałem o Sony a7 i adapter do Canona, albo Fuji.
W przypadku Sony nie musisz mi nic "podrzucać" ;) Pierwszy A7 praktycznie nie ma detekcji fazy poprawnie działającej z inna optyką niż systemowa. Działa ona dopiero w modelach od A7 II (włącznie) wzwyż i tu z MC-11 wszystko śmiga. Czyli takie cuda to od A7 II wzwyż raczej. Wyjątkiem jest bodaj A7R, który ma wyłącznie detekcję kontrastu. W przypadku Fuji w ogóle nie widzę sensu podpinania szkieł Canona bo traci się wszystkie zalety małego i lekkiego bezlusterkowca...
Czyli coś, gdzieś przeczytałeś i uogólniasz na wszystkie systemy i aparaty ;) Tak się właśnie rodzi plotka.
Cytat:
Zamieszczone przez
HakunaMatata
Tylko obawiałem się czy szkła Canona będą działać poprawnie.
Szkła Canona EF, EF-S będą działać poprawnie a tym bardziej z ML i DSLR Canona z PDAF o czym pisałem wyżej i podałem nawet listę. Cała reszta to szukanie teorii spiskowych wyssanych z palca. I nie bardzo rozumiem co Ci się nie podoba w M50. Zresztą masz EOSa R, który jest bardziej "wypasiony" ;)
-
Nie do końca dobrze napisałem. Priorytet to rozmiary. O a7 myślałem jedynie ze względu na matrycę. Ale jeżeli nie będzie współpracować ze szkłami Canona, to rezygnuję.
Myśląc o Fuji, nie chcę podłączać szkieł Canona tylko całkowite przejście.
Ewentualnie jakieś apsc Sony, i powoli sprzedaż szkieł Canona i zamiana na Sony. Docelowo chciałbym zmienić cały system aby zmniejszyć wagę i rozmiar, ale nie jestem w stanie zrobić tego od razu.
Brałbym Olympusa bo do makro jak znalazł, ale matryca 4/3...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Warto dodać, że dobrych zdjęć makro nie robi się marszu ;) Za tymi zdjęciami stoi Marek Wyszomirski, który ma ogromną wiedzę techniczną i praktyczną w tych tematach https://www.fotografia-przyrodnicza....porady.php?p=1
-
No i trzeba dodać, że akurat w makro matryca Olka za bardzo nie przeszkadza.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Żartujesz? Używasz takiego kloca w połączeniu z małą puszką sony będącą majstersztkiem ergonomii? Nie lepiej kupić coś małego, taniego, systemowego? W innym wątku byłeś uprzejmy szydzić z pomysłu podłączenia np. Sigmy do M50
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oj tam, oj tam, przeca fajnie chłop kombinerkuje. Fotograf z długachną lufą zawsze będzie wyglądał bardziej profesjonalnie od gościa, który ma podpięte szkło wielkości dekielka ;) Trzeba ino szybko obmyślić jakieś trzymadło paskowe dla tej gargantuicznej Sigmy Art 18-35 f/1.8 coby nie wyrwała bagnetu z onego M50 dyndającego luźnym zwisem paskowym na szyi delikwenta :roll:
Cóż za żenujący brak konsekwencji.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Żartujesz? Używasz takiego kloca w połączeniu z małą puszką sony będącą majstersztkiem ergonomii? Nie lepiej kupić coś małego, taniego, systemowego? W innym wątku byłeś uprzejmy szydzić z pomysłu podłączenia np. Sigmy do M50
I dalej twierdzę, że większy sens jakościowy pod względem generowanego obrazka oraz gabarytów i ergonomii (uchwyt i wyważenie) ma zestaw EF 85 1.2 II z Sony A7 II niż Twój pomysł M50 z gargantuiczną Sigmą Art 18-35 1.8.
Załącznik 2392
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Cóż za żenujący brak konsekwencji.
Spróbuj swój zestaw z osłoną p/słoneczną zmieścić do małej poręcznej torby :) Wówczas będziemy mogli porozmawiamy o tym "żenującym braku konsekwencji". Będziemy też mogli porównać jakość wynikową obu zestawów https://500px.com/photo/309153367/ad...er_id=23428655 ;)
Załącznik 2393
-
No jasne - "moja racja jest najmojsza". Ot parę cm różnicy, ale to oczywiście Ty masz rację jak zwykle...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
No jasne - "moja racja jest najmojsza". Ot parę cm różnicy, ale to oczywiście Ty masz rację jak zwykle...
ROTFL
Tia... Przecież to wyłącznie "parę cm różnicy" w obu zestawach. Cała reszta zupełnie nieistotna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
ROTFL
Tia... Przecież to wyłącznie "parę cm różnicy" w obu zestawach. Cała reszta zupełnie nieistotna.
Uwierz, że więcej użytkowników tego forum tarza się się po podłodze czytając twoje wpisy, nie moje. Pisząc o cm miałem na myśli ergonomię. A skoro już w obu omawianych zestawach ją tracimy, to wolę mieć przykręcone jedno szkło o wielu ogniskowych ze światłem 1.8, niż mało użytecznego poza portretem słoja.
Koniec karmienia troli na dziś.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Uwierz, że więcej użytkowników tego forum tarza się się po podłodze czytając twoje wpisy, nie moje. Pisząc o cm miałem na myśli ergonomię. A skoro już w obu omawianych zestawach ją tracimy, to wolę mieć przykręcone jedno szkło o wielu ogniskowych ze światłem 1.8, niż mało użytecznego poza portretem słoja.
Mając w systemie M Canona świetne i jasne szkło EF-M 32 f/1.4 STM w życiu bym nie wybrał gargantuicznej Sigmy Art 18-35 f/1.8. Za cenę tej sigmy można zakupić dwa Canony EF-M 22 mm f/2.0 STM + EF-M 32 f/1.4 STM. Ale oczywiście Twoja racja musi być najtwojsza. Nie lubię zoomów bo to zawsze kompromis użyteczności vs jakości optycznej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Tu się zgadzam.
HOWGH
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
candar jest niereformowalny, przecież to wiadomo od dawna...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0m
candar jest niereformowalny, przecież to wiadomo od dawna...
p0m standardowo musi obsikać każdy wątek nie pisząc nic sensownego, snując wyłącznie smętne wycieczki osobiste. Zabrakło jedynie "różowych tygrysów" i autostrady, aby promieniał pełnią szczęścia. Zapewne szybko to nadrobi, tak więc nic straconego...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
p0m standardowo musi obsikać każdy wątek nie pisząc nic sensownego, snując wyłącznie smętne wycieczki osobiste. Zabrakło jedynie "różowych tygrysów" i autostrady, aby promieniał pełnią szczęścia. Zapewne szybko to nadrobi, tak więc nic straconego...
Za to ten post to merytoryczny majstersztyk.
-
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
to ja zamykam watek. na ochloniecie, na 2 dni.
nie robie sobie zanadto nadziei ze to rozwiaze problem osobistych wycieczek, ani zludzen ze chetni nie znajda latwo innego watku w tym celu. no ale dajmy sobie szanse
-- REMANENT, 18-19 czerwca 2019 --