A jak zapniesz niecanonowy efs to zobaczysz winiete. Trzeba manualnie zmienic na krop.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Wersja do druku
A jak zapniesz niecanonowy efs to zobaczysz winiete. Trzeba manualnie zmienic na krop.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Napisz do Canona może Cię zatrudnią jako wschodzącą gwiazdę marketingu ;)...
Normalnie. Aparat się przełącza w cropa i wycina apsc ze środka matrycy.
Że co??
Ja myślę że Canon powienien sobie dać spokój i przestać wciskać te przestarzałe technologie i zająć się czymś bardziej konstruktywnym jak np. sadzeniem pietruszki 8-)....
Niestety wszystko na to wskazuje póki co. Sigma poszła w mega ogóry, z tego co pisali zainwestowali w to masę kasy i nie sądzę żeby teraz chcieli to zamieść pod dywan i robić od nowa. Szczególnie że ja nie wiem czy pod wszystkie bagnety da się robić małe jasne i wypasione optycznie szkła.
Zaś prawda! Małe to robią, ale tylko pod APS-C i m4/3 https://www.spidersweb.pl/2019/02/si...ja-opinie.html
Nawet nie wiesz jak bardzo masz rację :lol:
https://www.igrow.news/news/canon-electronics-plans-full-automation-at-vegetable-factory ;)
a no to teraz jasne z tymi EF-S, bo już myślałem, że jest jakaś turboświetlna technologia, że nagle te obiektywy działają na FF ;)
A na R i tak będzie się przyjemniej fotografowało, z takimi obiektywami jakie są i będą z RF.
swallow77 w sumie masz rację z tymi kolorami - ja je uwielbiam. Myślałem, że może Canon kupiłby matryce od sony i zaimplementował swoje kolory hehe.
To jest nas dwóch ;) https://www.canon-board.info/threads...=1#post1386551
Pozostaje tylko przekonać tylko kogoś w dziale projektowym canona :mrgreen:
Do pobrania rawy od Froknows..... https://youtu.be/SCDUqmHs2eI
Ok, mam RP od wczoraj. Pierwsze wrażenia: lekka, ale nie taka wcale mała. Bardzo wygodnie leży w dłoni, raczej nie będę potrzebować gripa. Z przejściówką i np. 16-35 4 IS, mimo, że ten obiektyw jest dość lekki nabiera to już wagi. Czekam z niecierpliwością na ciemne, lekkie szkła do tego systemu. Apropo EOSa-M - widzę sens tego systemu - nadal w porównaniu do RP jest to najmniejszy i najwygodniejszy system do podróży.
Zdjęcia oglądałem jedynie w DPP więc trudno coś orzec - wg. mnie szumi niewiele, nawet na 25 tys. jest to akceptowalne. Kolory ładne, podobne do 6D.
Photointo a jak oceniasz AF w stosunku 6d? Wydaje się np. bardziej pewny? A w kwestii wielkosci obu wizjerów?
candar spodziewałeś się czegoś innego? matryca z 6d2 i było wiadomo, że tak będzie. Dobrze, że nie jest gorzej - co widać w przypadku porównania szumów R do 5d4 pomimo tego samego sensora.
Poza tym kto wyciąga rawy o 5 EV...
Ma ktoś takie równanie wyciągania z cieni przy iso 3200 ?
https://www.dpreview.com/reviews/ima...68541820873428
Największe różnice w wyciąganiu z cieni są w canonie zwykle do iso 640-800. Od 800 wzwyż krzywe się schodzą i różnice są minimalne.
Zastanawiam się nad rożnicą w ziarnie i kolorach między 6D II a EOS R..
Pozdr.
Chyba nie zaliczam się ani do jednych, ani do drugich, ale robiąc zdjęcia np. takie jak poniżej ustawiam ekspozycję na niebo, żeby słońce nie było mocno wypalone, a dół jest mocno wyciągnięty z cienia. Z 6d2 mam na dole grubą kaszę, a to zdjęcie jest z A72.
Załącznik 1883
Portrety pod światło też ciągniesz baracketingiem ???
Bo ja widzę różnicę, że w ciemnym pokoju stosując bracketing i statyw zrobiłbym jedną fotę a z IBIS i matrycą o większej rozpiętości tonalnej robiąc foty z ręki mam na gotowo dobre foty, gdzie wszystko jednym ruchem wyciągnę z cieni.
A7 II światło zastane z okna w ciemnym hotelowym pokoju - fota z ręki (Sigma 50 1.4)
A Ci zaje...ści fotografowie nie upośledzeni umysłowo, którzy ogarniają światłomierz noszą ze sobą wszędzie statyw, stosują bracketing przy fotach i później siedzą po nocach składając foty. Faktycznie tygrysy :) My to małe kotki przy onych fotografach.
BTW - uwielbiam canona za ergonomię i kolory, ale cenię czyjś oraz swój czas i dlatego nie bardzo mi się chce biegać z canonem ze statywem jeśli starym aparatem sprzed kilku lat zrobię to szybciej i lepiej. Jestem realistą i sceptykiem oraz typowym użytkownikiem i z pewnością nie jestem fanboyem żadnej f-my ;) Pisałem już wcześniej, że RP z matrycą z A7 II by mi wystarczył.
Lepiej pewnie tak, szybciej pewnie nie.
PS. to naprawdę nie chodzi o to, żeby się przerzucać argumentami. Ale przy takich zdjęciach, jak właśnie pokazałem, wystarczy jeden RAW, żeby zrobić z niego fajny użytek. Canonem musiałbym robić faktycznie 2 naświetlenia i to sklejać. Naturalnie, duża część zdjęć jakich robię nie wymaga takiego forsowania, zwłaszcza w reportażu, ale w plenerze naprawdę wolę robić zdjęcia Soniaczem niż Canonem.
Tutaj jeszcze jest before i after.
Załącznik 1884
crop 100% z rozjaśnianego fragmentu:
Załącznik 1885
oraz analogicznie z 6d2, czyli podobno ta sama matryca co w RP.
Załącznik 1886
I wystarczy Canon tylko inny ;).
Dokładnie z powodów podanych przez Ciebie nie kupiłem 6DII a kupiłem R.
Obrazek obrabia się łatwo, szum przyjemny, analogowy:
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1387311
Crop 1:1 dla porządku:
Załącznik 1887
Czy na prawdę nie możecie się skupić na omawianiu RP?
Candar co mnie obchodzą twoje portrety wykonywane innym aparatem niż tytułowy?
Popraw się szybko pisząc, że canon RP AD 2019 ma najlepszą matrycę na rynku oraz najpiękniejsze odwzorowanie barw i po temacie. BTW - https://www.cytaty.info/cytat/klamst...tysiacrazy.htm
Uważam ten pomysł z zakładaniem różowych gaci fanbojom Sony za bardzo dobry. Jak widać na niedawnym przykładzie zdecydowanie studzi trollowanie.
A balans bieli chcialbys miec z A7II czy z Canona? :)
Hmm. Byłem wczoraj na plenerze krajobrazowym przetestować RP i mam mieszane uczucia. Wizjer oczny wydaje mi się bardzo ciemny, musiałem go podbić do max jasności by cokolwiek widzieć, ale jak to się ma do poprawnego ocenienia sceny? Ergonomia w porządku, ale myślałem, że będę mógł do pokrętła tylnego ustawić np. zmianę iso bezpośrednią, jak np. w Rce na pasku, ale się nie da, trzeba klikać przycisk i zmieniać. Szczegóły ale możliwości konfiguracji na bidę - np. nie da się ustawić szybkiej zmiany cropa pod przycisk.
Autofocus na założonym 16-35 4 IS po przejściówce jest taki sobie, w mało wyraźnych tonach nie łapie... moim zdaniem lepszy był w 6D, mimo, że jak wiemy był tam średni... Nie wiem jak z obiektywami RF bo takowych nie posiadam.
Ja wiem, że wczoraj pogoda była nieszczególna ale zdjęcia są okropne, albo coś źle ustawione, albo walnięty aparat albo takie zdjęcia robi.
Załącznik 1888
@Photointo mz tak się nie robi. Wrzucasz jakiś niechlujny zrzut ekranu, pisząc wymieniasz tylko wady. Czy jesteś pewien, że te wszystkie funkcje znasz na tyle iż nie da się ich poustawiać? Może tylko Ty na razie nie potrafisz tego zrobić?
Polecam instrukcję i poradniki w sieci. To wydałeś 6k po to by się przekonać że to lipa?? Droga nauka.
Photointo ciężko mi uwierzyć w to co piszesz. Zwłaszcza w kontekście AFa oraz wizjera. Mam m6 i af jeśli chodzi o celność jest w 100% pewny i trafia zawsze (statyczne zdjęcia oraz wykluczając błąd osoby fotografującej). Uważam, że powinieneś od deski do deski przeczytać instrukcję obsługi.
RP zasadniczo powinno robić podobne zdjęcia do 6DII, nie zauważyłem problemów z AF na 6D i 16-34/4 mogę tylko napisac że trafia zawsze - może miałeś zepsuty 6D, a teraz masz zepsuty RP - ten aparat to wydmuszka i kastrat jednocześnie ale zdjęcia powinien robić niezłe.
technik8pl wkleić filmik jak nie może złapać ostrości w dzień na mojej ścianie?
Rysiek_O, nie no sorry, instrukcję tego aparatu czytałem jeszcze zanim się pojawił. Znam bardzo dobrze menu canona. Droga lekcja? Na szczęście mam 14 dni...
Photointo a co masz na tej scianie?
Pokażcie mi jakiś fajny portret pod swiatło bo chyba jeszcze takiego nie widziałem..
Jeśli nie ma tam żadnego detalu to faktycznie może mieć problem, ale identycznie będzie z lustrzanką. Co do DPAF to jeśli w obszarze łapania ostrości będzie tylko pozioma linia to też nie wyostrzy. Leciutkie obrócenie aparatu sprawia, że znowu łapie bez problemu. Tak przynajmniej jest w 6d2.
No właśnie ściana jest biała i ma problem na lekkim cieniu, ale pamiętam bardzo dobrze, że 6d nie miało tam problemu. Czytałem o tym, że autofocus reaguje na pionowe elementy w tej migawce. I ja to jestem w stanie zrozumieć tylko gdzie to wielkie halo, postęp i przełom w ostrzeniu w bezlustrach canona o którym tak pienią - ostrzenie minus 5EV w kopalni? Super, ale na ścianie w biały dzień już nie, hehe.
Ja nie focę portretów tylko gołe... ściany:
https://drive.google.com/file/d/1inR...ew?usp=sharing
Canon 100 mm 2.8 macro IS