Macie jakieś "ciekawe" profile kolorów dla zdjęć?
Z filmowych używam CineStyle i Marvel.
Wersja do druku
Macie jakieś "ciekawe" profile kolorów dla zdjęć?
Z filmowych używam CineStyle i Marvel.
Coś tam się znajdzie.
http://cinescopophilia.com/download-...ture-profiles/
To nie moje lenistwo, lub alergia na szukajkę w Googlu, ale pierwszy raz stronę widze. Dzięki wielkie.
Ponieważ z przykręconą normalną płytką statywową nie można w M50 wymienić baterii wymyślono taki praktyczny gadżet :mrgreen:
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...canon_eos.html
Teraz można sobie poprzykręcać do woli a baterię się wymienia ;).
Czy będzie dobrą decyzja o przesiadce z Canona 60d na eos M50 (lub m5) ? Z aparatu korzystam dla własnych celów ogólnych (podróże, panoramy, portrety) , zdolności fotograficzne oceniłbym u siebie jako średnio-zaawansowane (fotografią cyfrową zajmuje się poważnie przeszło 5 lat). Zdjęcia wykonuje w RAWach, następnie obróbka w lightroomie - bardzo to lubię :)
Dlaczego szukam bezlusterkowca ? Dlatego, że gabaryt 60d z obiektywami w ostatnim czasie zaczął mnie przytłaczać i ostatecznie zniechęcać do zabierania aparatu na jakikolwiek wyjazd (w przeciągu roku nie wziąłem go ani razu), a zastąpiłem fotografowanie smartfonem :? szukam czegoś bardziej mobilnego ale jakością obrazka (w tym głównie obrazu raw) na poziomie nie mniejszym niż poczciwego 60D.
Dokładnie wczoraj padło podobne pytanie ;) Jednak przypuszczam, że tutaj za wiele się nie dowiesz :) vide -> http://canon-board.info/threads/1088...-Canon-a/page2
Jakbyś nie uzyskał satysfakcjonującej odpowiedzi napisz do mnie PW ;)
ogolnie tak, jesli chcesz aparat mniejszy, z lepszym autofokusem i z duzo lepsza matryca
co tracisz to celownik optyczny (ale zyskujesz elektroniczny, wiec w zaleznosci od upodoban jestes na plus badz minus), dluga zywotnosc na jednej baterii (wiec moze byc tak, ze w podrozy po intensywnym dniu focenia ladujesz dwa akumulatory z budzikiem w srodku nocy), solidniejszy uchwyt z ciezszymi obiektywami. sam ocen na ile to jest istotne dla ciebie
do podrozy EF-M 15-45 jest OK. EF-S 18-55 od 60D jest optycznie (duzo) lepszy, ale 15mm daje wieksze mozliwosci. plus jako calosciowa kombinacja M50 + 15-45 jest duzo mniejszy i lzejszy od 60D + 18-55
do panoram masz EF-M 11-22, do 60D bylby 10-18. podobnie. oba ciemne, optycznie OK, do tematu sie nadaja...
do portretu masz adapter EF-M -> EF i stalke 50 STM. w 60D moznaby uzywac bez adaptera, no to jestes 500 PLN i pare dekagramow do tylu na zmianie na M5(0)
IMHO gdyby skladac zestaw od zera, to M5(0) mialby wiecej sensu. czy warto wymieniac 60D... jesli waga i gabaryt sa kluczowym problemem, to tak, chociaz sama zmiana korpusu na 200D moze tez wystarczyc (i nie trzeba od nowa obiektywow kupowac)
Ja mogę polecić M50 + ef-m 22mm f/2.0 jakość bardzo dobra i spokojnie zmieści się w troche większej kieszeni.
Dzięki za odpowiedzi !
Nie wspomniałem wcześniej. Z canonem 60D mam obiektyw Sigmę 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM, wcześniej używałem kita i Canona EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6, których szybko się pozbyłem oraz Canona 50 mm 1.8 STM więc nieco tej lepszej jakości, a przede wszystkim możliwości obiektywów zobaczyłem, oraz tego ile da się z nich wyciągnąć. Zdaje sobie sprawę, że to nie są wyżyny sprzętu fotograficznego, ale tak jak się określiłem w amatorsko i średnio-zaawansowanym stopniu wiedzy i użycia obiektywy sprawdziły się wzorowo, z rawów w photoshopie dało się wyciągnąć naprawdę dużo i wiele się nauczyłem na tym sprzęcie :)
Powiem tak. Byłem w kilku media marketach. Oferta bezlusterkowców jest spora ale cały czas nie mogę się do nich przekonać... (Pamiętam jak lat temu 5 namawiano mnie na bezlusterkowiec twierdząc, że są przyszłością luster, których za te lat pięć już nie będzie :roll: )
Jak wspomniałem wyżej, zależy mi na mobilności sprzętu, aby częściej go ze sobą zabierać, cieszyć się fotografią, a nie myśleć o tej ciężkiej torbie... (jak wspomniałem w przeciągu roku za bardzo z aparatu nie korzystałem a zastąpiłem go smartofnem :shock: ). Canon 60D zdaje mi się być bardzo dobrą konstrukcją, lubię go, wiem na ile go stać, jakie daje efekty oraz czego mi w nim brakuje (choć za zdjęcia jakie nieraz zrobił mogę wybaczyć :) ) bateria wytrzymuje naprawdę długo, więc w porównaniu z testami bezluster, z uwagi choćby na ten czynnik jestem bardzo zniechęcony.
Kolejna kwestia to, jak koledzy wyżej wspomnieli, obiektywy. Sensowniejsze będą zwiększać wagę całości zestawu i ostatecznie pewnie różnicy w gabarytach wcale tak dużej nie uświadczę...
Jeszcze decyzji nie podjąłem, natomiast teraz przyjąłem nieco inny punkt wyjścia: na tym czym mi zależy to odświeżenie swojego leciwego już ale wciąż poczciwego i dobrego 60D. Chciałbym sprzęt z większą ilością pkt af, może szybszym procesorem oraz wifi (kusi mnie 70/80 D). Najogólniej chodzi o odświeżenie. Co do gabarytów - chyba do codziennego użytku rozejrzę się za jakimś małym obiektywem o stałym świetle np. EF-S 24mm f/2.8 STM, który znacząco zmniejszy wagę i gabaryt całości, a więc osiągnę co chciałem w codziennym użyciu... Ale sprawa jeszcze ostatecznie nie przesądzona :)
Od dzisiaj wraca cashback na M50.
Spóźnione ale szczere ;)
Porównanie M55-200 z C70-300L na M50 - crop 1:1
f/6.3, 200mm:
Załącznik 1388
f/8, 200mm
Załącznik 1389
Różnica spora w obrazku ale waga 1:4 i cena 1:4 sporo rekompensuje.
Przy rozmiarach obrazka rzędu 2000pix te różnice poważnie się zacierają.
Całe obrazki dla porządku przy f/8:
M
Załącznik 1390
L
Załącznik 1391
Jak już ktoś zauważył jeszcze pośrednim rozwiązaniem jest 55-250 STM:
https://camerasize.com/compact/#776....776.389.2,ha,t
A nieco innej beczki:
https://www.ebay.com/itm/Original-VI...3Gn8:rk:4:pf:0
Bezpośrednio od Chińczyka można mieć za połowę tej ceny tylko trzeba przynajmniej 100 sztuk wziąć ;)
Nie zachęcam do zakupu, choć sam na pewno kupię (gdzie indziej raczej) o ile jeszcze będę mieć M-kę.
@marfot dzięki :) Jak się trzymało M z podpiętym 70-300L ?
Ja mam chwyt jeszcze z czasów gdy nikt nie widział gripów.
Cały zestaw leży na lewej ręce co by to nie było - zmienia się tylko środek ciężkości a więc i punkt podparcia.
Natomiast ogólna poręczność zestawu jest marna.
Kupiłem M50 z M55-200, żeby mieć cały czas dostępne drugie body z tele - lekkie, mało rzucające się w oczy.
Żeby zrobić szybko np. taką fotkę:
Załącznik 1392
Do krajobrazu mam nieodmiennie FF i C70-300L.
Fotka mistrzowska :D
Ja sądziłem, że do takich fot potrzebne jest UWA, a nie tele...:mrgreen: Człowiek się uczy tej fotografii całe życie ;)
Kupiłem M50 i tak na szybko opiszę parę rzeczy.
Plusy:
- ładny mały, zgrabny aparat.
- działają szkła EF/EF-S
- wskazywanie punktu AF przez ekran dotykowy (można wybrać dowolny obszar np. prawy górny róg).
- cena (£399) po cashbacku
Minusy:
- symulacja expozycji w studio się nie sprawdza (AF głupieje nie mogąc złapać ostrości)
- brak łącza dla wężyka spustowego.
- AF nie łapie tak szybko jak fazowy.
Tak na szybko, reszta wyjdzie w praniu ale jak narazie dobre wrażenia.
https://youtu.be/phGEJ4SocxM
Tak to wygląda, jeśli ISO jest podniesione i coś widać na ekranie/wizjerze jest ok.
Ta sieczkarnia to pracująca przesłona, tu akurat nie miał czego złapać, ale nawet gdyby coś było efekt jest taki sam.
O dziwo z 35 f2 is jest troszkę inaczej, focus łapie po wciśnięciu przycisku. W LV ciemnica i sieczkarnia ale mniejsza.
Wgram profil 60'ki do aparatu jak znajdę kabelek może to coś zmieni.
Po podniesieniu flasha obraz się rozjaśnia, dziwne ponieważ aparat nadal jest w M.
1. wyłącz ciągłego AF
2. nie zdziw się, że IS też trzeba wyłączyć, bo inaczej działa cały czas ;)
3. dlaczego dziwi Cię, że obraz się rozjaśnia po podniesieniu lampy? tak powinno być
4. i chyba nie sprawdzę jak to u mnie jest, bo wygląda na to, że M10 nie ma symulacji ekspozycji?! może sprawdzę na 80d...
Ciągle mi chodzi po głowie ten korpus, jako najlepsza dostępna obecnie alternatywa Canona ML APS-C dla 6D. I jestem przekonany, jakby się to skończyło. Nosiłbym w torbie oba dla hipotetycznych sytuacji, w których potrzebowałbym lepszej jakości lub wysokiego, użytecznego ISO :twisted:
AF w obiektywie makro raczej nigdy nie jest szybki.
Z C35/2IS szybkość AF jest przyzwoita.
Tą szybkością to źle określiłem, tam gdzie łapie 600D na centralnym M50 lubi myszkować. Ale jak pisałem wcześniej aparat spoko, w dodatku przy LV można wyzwalać chińczyki :). Z tym AF'em może być jeszcze jeden problem po mojej stronie ponieważ na 60'ce mam zawsze CPL'ke a w M50 dodatkowo ustawiłem małe pole AF.
Tak kusicie, że ja to się boję ostatnio wchodzić do sklepu ;)....
....a za dwa dni czarny piątek :x
CIekawe, że tak schodzą te M50, miałem dwa tygodnie pełny nowiutki kpl z kitem 15-45 + 55-200
wystawiony w kilku rodzimych portalach sprzedażowych i był 0 odzew, w cenie 3300 pln ... 0 klatek,
komplet absolutnie nowy, w dodatku z fv, bo otrzymałem go w rozliczeniu barterowym. Oddałem tym
samym sposobem, co go pozyskałem, zamieniając się na coś, co pozwoli mi odzyskać adekwatną kwotę,
nie było sposobu na sprzedaż, a firma która ode mnie wzięła w rozliczeniu też biadoli, że zalegają
im od pewnego czasu.
Jakoś sztucznie to wszystko jest nadmuchiwane chyba.
No Panowie wyżej piszą o rynku UK. A tak ogólnie to rynek jest już tak nasycony wszystkim, że bardzo trudno coś sprzedać. Mamy wszystko w kilku egzemplarzach ;)
W euro (sklep) nawet lepsza oferta niż w cyfrowych. Cena za czarny korpus ta sama (2399), do tego cashback 215 i stówka na karcie, za co można sobie nabyć pewnie ze 2 zamienniki baterii na przykład. Albo kartę pamięci na wypasie.
Uprzedzając fakty: nie czytałem instrukcji i zapewne jak każdy macho nie będę jej czytał. Mam jednak pytanie, nie widzę blokady w menu. Jak zablokować aparat?
co znaczy zablokowac?
bez czytania instrukcji, ale moge zaproponowac ta wajche po prawej: