-
Odp: Canon EOS 6D Mark II - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Rozumiem, że 20-30 lat temu dobrze zarchiwizowałeś nośniki 1,44 czy 5,25 i możesz sobie coś tam przeglądać "z przeszłości" :confused: , jak myślisz, że za 20 lat coś odtworzysz w tym co obecnie kręcisz, to podziwiam za dużo optymizmu. ;)
Tak sie sklada, ze mam kompa z dosem 6.22 i win98se, (voodoo2 w sli te sprawy). Dyskietek nie musialem archiwizowac, bo wszystko jest w sieci albo u mnie na dvd.
Teraz takie pytanie, czy ogladales jakis stary film ostatnio. Moze krecony przez Alfreda Hitchcock'a. Dosc stare sa, a ludzie ogladaja.
Jesli cos jest dzis standardem, dlaczego Canon tego nie daje w standardzie? Chlopie taki D7500 ma 4K, A6300 tez, o GH4 nie wspomne (toz to staroc).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Teraz takie pytanie, czy ogladales jakis stary film ostatnio. Moze krecony przez Alfreda Hitchcock'a. Dosc stare sa, a ludzie ogladaja.
Nie do mnie, ale odpowiem
Zgodnie z wyżej opisanymi żalami i gonitwą za nowościami ludzie tego nie powinni oglądać, bo to nie jest nawet HDReady, nie mówiąc o 4K. Dlatego - niezależnie od treści - ludzie tego nie oglądają, i nie będą, bo liczy się 4K, a nie to, co jest na obrazie, to chciałeś powiedzieć? ;)
Pomijam fakt, że oryginalną taśmę filmową można zeskanować w większej rozdzielczości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jesli cos jest dzis standardem, dlaczego Canon tego nie daje w standardzie? Chlopie taki D7500 ma 4K, A6300 tez, o GH4 nie wspomne (toz to staroc).
Canon jest od zarabiania kasy i dobrego targetowania - jak do tej pory sprawdza się. Jak canon stwierdzi, że trzeba dawać więcej bo to się opłaca to zacznie to robić. Nie rozumiem marudzenia, produkt jest na rynku i albo się go kupuje albo nie, no chyba, że ktoś podpisał lojalke z canonem i pozostaje tylko marudzenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Canon jest od zarabiania kasy i dobrego targetowania - jak do tej pory sprawdza się. Jak canon stwierdzi, że trzeba dawać więcej bo to się opłaca to zacznie to robić. Nie rozumiem marudzenia, produkt jest na rynku i albo się go kupuje albo nie, no chyba, że ktoś podpisał lojalke z canonem i pozostaje tylko marudzenie.
Ciekawe czy chlopaki licza, ilu przez to targetowanie przejdzie na sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Rozumiem, że 20-30 lat temu dobrze zarchiwizowałeś nośniki 1,44 czy 5,25 i możesz sobie coś tam przeglądać "z przeszłości" :confused: , jak myślisz, że za 20 lat coś odtworzysz w tym co obecnie kręcisz, to podziwiam za dużo optymizmu.
Ja jeszcze mam dyskietki tak stare, że wstyd się przyznać i sprzęt do ich odczytywania. Ale oczywiście, wszystko co trzeba dawno skopiowane na inne nośniki. Poza tym, mam gry na Commodore 64 na oryginalnych nośnikach i z Internetu oraz sprzęt sprzed blisko 35 lat. Co ciekawe, moje potomstwo obecnie ma ochotę w nie grać, choć mają rozdzielczość nieco mniejszą niż Playstation.
Ale z dyskietkami to jest problem hardwarowy. Filmy 4k to tylko pliki i ich odtwarzanie to tylko kwestia softwarowa. Na pewno będzie łatwo oglądać film 4k za 20 lat.
Problem jest z ich przechowywaniem. Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych, a 4k do rejestracji mam w telefonie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ciekawe czy chlopaki licza, ilu przez to targetowanie przejdzie na sony.
Niech przy okazji policza koszty przesiadki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych
No właśnie jakoś nie potrafię ocenić na jaką jakość filmu HD można liczyć. Rozdzielczość 4K jest mi na nic ale filmy HD, które oglądam są średniutkie. Nie maja nic wspólnego z porządnym obrazkiem z lustrzanki. Raczej jest to lichy JPG.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No właśnie jakoś nie potrafię ocenić na jaką jakość filmu HD można liczyć. Rozdzielczość 4K jest mi na nic ale filmy HD, które oglądam są średniutkie. Nie maja nic wspólnego z porządnym obrazkiem z lustrzanki. Raczej jest to lichy JPG.
W tej chwili nie wiadomo, skoro nawet sample jpg są podejrzane a nikt nie ma ostatecznej wersji 6d2. Oczekiwałbym czegoś bliskiego co najmniej 5d3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ja jeszcze mam dyskietki tak stare, że wstyd się przyznać i sprzęt do ich odczytywania. Ale oczywiście, wszystko co trzeba dawno skopiowane na inne nośniki. Poza tym, mam gry na Commodore 64 na oryginalnych nośnikach i z Internetu oraz sprzęt sprzed blisko 35 lat. Co ciekawe, moje potomstwo obecnie ma ochotę w nie grać, choć mają rozdzielczość nieco mniejszą niż Playstation.
Ale z dyskietkami to jest problem hardwarowy. Filmy 4k to tylko pliki i ich odtwarzanie to tylko kwestia softwarowa. Na pewno będzie łatwo oglądać film 4k za 20 lat.
Problem jest z ich przechowywaniem. Dlatego w tej chwili HD w 6d2 mi wystarczy do celów artystycznych, a 4k do rejestracji mam w telefonie.
Problemem będą urzadzenia które w sposób mechaniczny musza odtworzyć nosnik - 5,25", 3,5", VHS itd. To co zostało zapisane w postaci cyfrowej jest praktycznie wieczne. 5,25 to moje dziecisntwo, format istnieje ponad 40 lat i dalej nie ma jakiegokolwiek problemu z odczytaniem dysków i zakupem stacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak sie sklada, ze mam kompa z dosem 6.22 i win98se, (voodoo2 w sli te sprawy). Dyskietek nie musialem archiwizowac, bo wszystko jest w sieci albo u mnie na dvd.
To sprawdź te nośniki DVD ... możesz się zdziwić, ale fakt, że je posiadasz jest ok. Tak samo jak za bardzo w nowym sprzęcie nie za bardzo jest gdzie je wsadzić. Sieć ? Słabe medium. Postaw sobie tylko jedną tezę "brak prądu".
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Niech przy okazji policza koszty przesiadki...
Oraz te kilka minut kręcenia 4K do momentu przegrzania matrycy. Czy już ten problem zamieciono pod dywan ? (bo nie śledziłem)
-
Od 2012 roku wszystkie moje filmy z tel sa w 4K. W 2017 nadal nie moge miec takiej rozdzielczosci z mojego Canona.
Samo wprowadzwnie 4K w dslr to troche kodu a nie jakies technologie z marsa.
Nokia tez olala nowa technologie i jak skonczyla, kolejny monopolista 3dfx tez zdechl. Brak 4K oslabia Canona i jego wizerunek.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Od 2012 roku wszystkie moje filmy z tel sa w 4K. W 2017 nadal nie moge miec takiej rozdzielczosci z mojego Canona.
Samo wprowadzwnie 4K w dslr to troche kodu a nie jakies technologie z marsa.
Nokia tez olala nowa technologie i jak skonczyla, kolejny monopolista 3dfx tez zdechl. Brak 4K oslabia Canona i jego wizerunek.
Ciebie po prostu nie stać na 4K od Canona. Koniec pieśni.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ciebie po prostu nie stać na 4K od Canona. Koniec pieśni.
Nie stac mnie! Body 8K zielonych plus szkla.
-
6d MKII ma jedynie filmy poklatkowe w 4K normalne są w Full HD
--- Kolejny post ---
Nie przejmujcie się tym będzie 6dc MKII w którym będzie 4K a nie będzie np. czasów krótszych niż 1/1000 w trybie foto.
Księgowi już o tym myślą.
-
4K będzie, ale po wgraniu ML.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fotna
6d MKII ma jedynie filmy poklatkowe w 4K normalne są w Full HD
--- Kolejny post ---
Nie przejmujcie się tym będzie 6dc MKII w którym będzie 4K a nie będzie np. czasów krótszych niż 1/1000 w trybie foto.
Księgowi już o tym myślą.
W Canonie lubie szkla, dpaf (chodz go nie mam), i radio w lampach. Nie przeszkadza mi dr, ani wyciaganie z cieni, ale ich strategia kastracji nowych produktow z aktualnych standardow, wola o pomste do nieba!
Historia pokaze jak skonczy nasza ulubiona firma. Najgorsze jest to, ze ludzie (fanboje) wmawiaja sobie, ze to dla ich dobra i bronia oprawcy, jest to tzw syndrom sztokholmski.
Wieksze korporacje padaly i tam tez byli ludzie od marketingu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Historia pokaze jak skonczy nasza ulubiona firma.
Nasza ukochana firma miewa wzloty i upadki. Omal nie wykończyła APS-C badziewną matrycą 18 Mpix ale zrehabilitowała się 80D.
Jednopunktowy AF w poważnym sprzęcie FF też już przemija.
Przechodzi mi wk... na 6DII. Czekam na obrazek bo to często wiele rekompensowało.
Czytam sobie instrukcję - niby jest pełno tych elektronicznych bzdetów - może się spodoba.
Z braku 4K zrobił się kamień obrazy dla potencjalnych kupujących i nadal twierdzę, że jakąś namiastkę wyklecą przy kolejnym firmware.
-
Popatrzyłem na rozstawienie punktów AF i powiem krótko. Ten aparat to kupa. Taka typowa w stylu Cwanona, coś dali ale tak żeby nic nie dać. Przypomniała mi się premiera 5D Mk II gdzie zmienili wszystko oprócz AF. Podobno doszli do tego po wysłuchaniu i wnikliwej analizie potrzeb fotografów z całego świata. Może ankieta byłą po japońsku....
Jak można w 2017 roku jeszcze takie rzeczy robić w aparacie za $2000? Oni tam myślą w tym Canonie że ludzie będą co chwile wyrzucać stare aparaty i kupować nowe bo pojawił się gibany ekranik albo jakaś softwareowa funkcja odszumiania na wysokim ISO. A najlepiej coś zabrać żeby za kilka modeli dać znowu, może 1/8000s pojawi się w 6D Mk III albo wizjer 100% i pewnie znowu napiszą że doszli do tego po wysłuchaniu i wnikliwej analizie potrzeb fotografów z całego świata, bo wcześniej to wcale nie było takie oczywiste. Do tego koniecznie 4K w MJPEG żebyś sobie nagrał na pamiątkę w wysokiej rozdzielczości jak ci dzieciak robi w pieluchę i już mamy nowy aparat. Ludzie kupujcie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
... Oni tam myślą w tym Canonie że ludzie będą co chwile wyrzucać stare aparaty i kupować nowe bo pojawił się gibany ekranik albo ...
Oni nie myślą, tak będzie i już
Ktoś, gdzieś czytałem, zwrócił uwagę, że mk I, II, III... to jest matryca/słaby AF, potem lepszy AF/słaba matryca, potem lepsze... także teoretycznie wiemy co będzie w następnym 6D :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Wiesze korporacje padaly i tam tez byli ludzie od marketingu.
A oni jakoś nie mogą mimo, że domorośli forumowi spece od biznesu im to przepowiadają przy każdej kolejnej premierze :lol:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A oni jakoś nie mogą mimo, że domorośli forumowi spece od biznesu im to przepowiadają przy każdej kolejnej premierze :lol:.
historia sie lubi powtarzac, kodak tez nie inwestowal w cyfre i gdzie jest teraz? Ilu vlogerow przesiadlo sie z canonow na cokolwiek z 4K, takim najwiekszym jest chyba Casey Neistat a duzo robil canonem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
historia sie lubi powtarzac, kodak tez nie inwestowal w cyfre i gdzie jest teraz? Ilu vlogerow przesiadlo sie z canonow na cokolwiek z 4K, takim najwiekszym jest chyba Casey Neistat a duzo robil canonem.
Kodak nie docenił nowej technologii, którą praktycznie sam stworzył. To w ogóle dość karkołomna historia upadku. 4K nie jest przełomem jak cyfra w stosunku do analoga. Nie daje takich przełomowych korzyści dlatego te paralele są mocno naciągane.
-
To moze tak, ilu ludzi zmieni swoje sony, nikona na 6d2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokladnie, od 10 lat mamy takie dyskusje. A zalozmy, ze Canon dalby te 4K i szerzej rozmieszczone AF, juz widze ile osob sprzedaje swoje 6D doklada 5K i kupuje MKII. Wiekszosc i tak by powiedziala, poczekamy na kolejna edycje. Teraz postep w jakosci obrazka w DSLR jest duzo wolniejszy niz dekade temu i w Canonie to wiedza i maja troche inna strategie.
No nie powiem, sam chcialbym 4K, chodz uwazam, ze i w HD mozna dobry material zrobic, bo oprocz rozdzielczosci, to liczy sie jakosc optyki, matrycy, oswietlenie sceny, zewnetrzne mikrofony itp. itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Na razie nie wiadomo, ale na pewno pewna liczba zmieni. To nie jest nawet najistotniejsze, bo nowy model nie jest tworzony głównie jako następca, żeby posiadacze 6D i Nikonów czy Sony się przesiadali choc jest to mile widziane. Nowi ludzie dojrzewają do aparatu solidnej firmy, który "robi dobre zdjęcia".
Podobno frajer rodzi się co minutę, ale Canon jest firmą globalną, a na świecie rodzi się codziennie tyle ludzi ile podobno zamieszkuje piękne polskie miasto Bydgoszcz. 365 Bydgoszczy rodzi się teraz rocznie. Dzisiaj dojrzewają do zakupu Canona ci, co urodzili się wcześniej. Będzie sporo frajerów, którzy nie zdają sobie sprawy jaki słaby korpus to jest i wybiorą 6d2 jako swój pierwszy "dobry aparat" albo wejście do FF. W Chinach każdy zawodowy fotograf go kupi a w USA bardzo spora część.
Więcej posiadaczy 6d by kupiło 6D2, ale niestety 6d ciągle zdjęcia robi.... Canon pewnie żałuje teraz, że tak dużo dał w 6d. Trzeba było wtedy wyciąć więcej zamiast być nadmiernie szczodrym... Np. WiFi można było dać dopiero teraz, bo to co jest i tak mało kto docenia. Dzięki temu, że niezgrabne i prymitywne to WiFi w 6D, teraz jest okazja do poprawienia w nowym modelu...:p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
A co ty tak "tymi" ludźmi się przejmujesz? Dołącz do nich i będziesz zadowolony. Co Ciebie trzyma w Canonie?
-
Jesli to aparat do zdjec po co daja video? Wiekszosc elektroniki dzis ma 4K.
Ja sie nie musze martwic Canonem, to on powinien sie martwic mna, bo narazie nie maja mnie czym przyciagnac.
Chce lustro z 4K i... nie maja nic czym moglbym sie zainteresowac (apsc wystarczylo by mi).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Jesli to aparat do zdjec po co daja video? Wiekszosc elektroniki dzis ma 4K.
Ja sie nie musze martwic Canonem, to on powinien sie martwic mna, bo narazie nie maja mnie czym przyciagnac.
Chce lustro z 4K i... nie maja nic czym moglbym sie zainteresowac (apsc wystarczylo by mi).
Liczą na złoty strzał sprzedaży jak z 5d2, którego video napędziło im kupę hajsu :)
Potrzebujesz lustra z 4k? Nikon i Canon chętnie Ci je sprzedadzą bo je mają :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Canon w ogóle nie martwi się tymi, którzy zarejestrowali się na forum c-b i nie bierze ich zdania pod uwagę. Prawdopodobnie specjaliści w canonie już dawno odkryli, ze to nie potencjalni klienci, a wyłącznie psychole.
-
Kurde jak dobrze że 4k mi powiewa :) A 6dii i tak nie kupię. Za tą kasę wolałbym 5diii. Na szczęście moje 6d i 5d wciąż działają. Powiem więcej. Ostatnio zgrywałem zdjęcia z 5d z dvd i byłem w szoku. Jest magia :) Na 6d takiej magii nie ma i nie będzie :)
-
Jeszcze nie wiadomo. Zobaczymy co ta nowa matryca potrafi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Potrzebujesz lustra z 4k? Nikon i Canon chętnie Ci je sprzedadzą bo je mają :)
Niestety musialbym wybierac sony vs panas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Jeszcze nie wiadomo. Zobaczymy co ta nowa matryca potrafi.
Tu mam największe obawy po tym co prezentuje matryca 5DIV.
Pierwsze sample z 6DII są przygnębiające. Trudno - przedprodukcja.
Mam też wrażenie, że Canon nie umie dostarczyć softu do obróbki nowych RAW-ów z matrycy DP.
Obrazek jest drewniany, zieleń źle się nasyca, saturacja w cieniach zdycha. Kicha totalna w stosunku do D810 czy nawet D750 :cry:
-
-
może pozycjonowany dla grupy (entry level :mrgreen:) która nie czyta i nie rozumie tak skomplikowanych tematów, słynna matryca 18mpix była jak kot i miała prawie 9 żyć - może nasza ulubiona firma funduje powtórkę z rozrywki - może jestem naiwny ale jakoś nie mieści mi się to w głowie - pewnie jestem naiwny :mrgreen:, a parcie na dostarczenie produktu przyciętego, a nie najlepszego (w swojej klasie i cenie) mogło zwyciężyć - ale to również nie pasuje do japońskiej filozofii - mętlik spory :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
To nie może być prawda :shock:
Po prostu nie może :cry:
Przecież 7DII nigdy się nie ukazał. Nie było genialnego wręcz body z badziewnym sensorem. Nie było :twisted:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To nie może być prawda :shock:
Po prostu nie może :cry:
Przecież 7DII nigdy się nie ukazał. Nie było genialnego wręcz body z badziewnym sensorem. Nie było :twisted:.
Gdyby to był ktoś inny, wątpiłbym. Ale to mówi nie kto inny, tylko sam cgarcia, tak, ten cgarcia który ściągnął od kogoś rawa i ma program, który jest 99.999999% jak DXO. :shock:
To musi być prawda. :cry:
-
^^ Oj tam oj tam. Brak 4k, centralnych kilkadziesiąt punktów af, brak 2 sd, brak obudowy z tytanu jest niczym przy matrycy co nie ma ani magii ani dr'a ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Gdyby to był ktoś inny, wątpiłbym. Ake to mówi nie kto inny, tylko sam cgarcia, tak, ten cgarcia który ściągnął od kogoś rawa i ma program, który jest 99.999999% jak DXO. :shock:
To musi być prawda. :cry:
Gościu z dpreview napisał:
"When shadow areas are lifted by a couple of stops, there's no obvious banding, but noise becomes prominent"
Jeżeli we współczesnym angielskim "prominent" znaczy to co kiedyś to totalna kicha.
I jeżeli ten wydatny szum nie ma koloru (oczywiście nie w sensie szumu chrominancji tylko zachowania barwy obiektu) jak w 5DIV no to autentyczna porażka.
-
Pozostaje mi wierzyć, że ten kto zaoferował rawy i/lub cgarcia to agenci Sony i jest to spisek mający na celu stłumienie przedsprzedaży 6d2.
To niegodziwe.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
I jeżeli ten wydatny szum nie ma koloru (oczywiście nie w sensie szumu chrominancji tylko zachowania barwy obiektu) jak w 5DIV no to autentyczna porażka.
To znaczy w 5d4 ma kolor czy nie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
To znaczy w 5d4 ma kolor czy nie?
No właśnie w 5DIV po rozjaśnieniu cieni pojawiają się detale ale słabiutko działa na nie saturacja ( w porównaniu np. do D810). Niestety dotyczy to przede wszystkim zieleni.
Liczyłem, że 6DII będzie to miał jakoś lepiej rozwiązane. Teraz już na nic nie liczę.
No chyba, że ta przedprodukcja to rzeczywiście podpucha.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
No jak co? No kiszka, już napisali wcześniej.
Ciekawe czym otwierali te rawy ... bo chyba nie softem z 6D albo LR który jeszcze nie czyta tego czegoś.
Nie , nie, nie mam na myśli Panów z canon.jp, tylko internetowych speców, wróżących z fusów chyba.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No jak co? No kiszka, już napisali wcześniej.
Ciekawe czym otwierali te rawy ... bo chyba nie softem z 6D albo LR który jeszcze nie czyta tego czegoś.
Nie , nie, nie mam na myśli Panów z canon.jp, tylko internetowych speców, wróżących z fusów chyba.
Zaproszeni przez Canona oficjalnie do testowania korzystali z DPP, przynajmniej tak piszą:
https://www.dpreview.com/samples/869...sample-gallery
Canon 6D Mark II Review: Hands-On Preview
W powyższych linkach jest sporo JPG-ów w pełnych wymiarach. W galerii w dpreview gościu pisze jaką obróbkę stosował przy każdej fotce.
Linkowany wcześniej cgarcia z fredmiranda opisał dość dokładnie jak analizował RAWa.
Otwarty jest problem co to znaczy przedprodukcyjny egzemplarz i czy DPP w wersji beta potrafi wydobyć co trzeba z nowego sensora.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zaproszeni przez Canona oficjalnie do testowania korzystali z DPP, przynajmniej tak piszą:
https://www.dpreview.com/samples/869...sample-gallery
Canon 6D Mark II Review: Hands-On Preview
W powyższych linkach jest sporo JPG-ów w pełnych wymiarach. W galerii w dpreview gościu pisze jaką obróbkę stosował przy każdej fotce.
Linkowany wcześniej cgarcia z fredmiranda opisał dość dokładnie jak analizował RAWa.
Otwarty jest problem co to znaczy przedprodukcyjny egzemplarz i czy DPP w wersji beta potrafi wydobyć co trzeba z nowego sensora.
Otwarty problem to guzik wiemy kto i jaki ma cel i jaka jest prawda w tych newsach.
A te zdjęcia z canon.jp są robione ...hasselem, albo jakimś sony pewnie, tak?
-
Panowie z portalu Fred Miranda idą w zaparte i potwierdzają swoją teorie.
Mimo wszystko jakoś ciężko mi uwierzyć, iż Canon wstawił do nowej 6-ki gorszą matrycę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawel92
Te wykresy to chyba maja zawyzone wartosci dla mk4, okolice 12 EV dla ISO 1600?
Dla porownania:
https://www.dxomark.com/Reviews/Cano...w-Game-changer
Canon EOS 5D Mark IV Review - Page 6 of 8 - What Digital Camera
-
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jac+
Widzieliście przedsprzedażową cenę 6DII? 9499 PLN . Który to level próby dojenia potencjalnego klienta? Dziękuję, postoję. 5DII dalej robi całą robotę jakiej od niego oczekuję. To chyba ostatni w dziejach FF canona dostępny jako nowy poniżej 6500zł.
To ja pamiętam to jakoś inaczej. 5d2 z kitem kosztował ponad 13 tys i kolejka na niego była bardzo długa.