-
Odp: Canon 5D mark IV - oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
wydaje się że w naszym kraju jest to niezgodne z prawem, ceny sugerowane nie wiążą w żaden sposób sprzedawcy, już nawet ustalanie czegoś takiego jest jak cena sugerowana może być niezłym tematem dla UOKIK
Zyjesz w utopii!
-
Dlatego są różne inne zapisy w umowach dystrybucyjnych, które pozwalają zerwać umowę pod jakimś pretekstem wg zasady "jak się chce psa uderzyć, to kij zawsze się znajdzie".
-
Canon Polska i np. Canon USA działają w zupełnie innych warunkach ze względu na wielkość rynku. W USA Canon podaje głośno i publicznie cenę nowego produktu i jest on sprzedawny przez wszystkie sklepy zaraz po wejściu na rynek tylko i wyłącznie dokładnie w tej cenie. Dlaczego? Bo takie kolosy jak BHphoto idą na ilość, dostają masową ilość od Canona, zarabiają na masowej sprzedaży i nie pozwalają podnieść ceny. Sprzedają ogromną większość a drobne sklepiki obchodzą się smakiem.
To jest w Polsce niemożliwe, bo przy niewielkich ilościach, czasem ograniczonych początkowo dostawach, na skromnej marży zarobić się nie da. Więc trzeba korzystać z nowości i zarabiać od napalonych na każdej sztuce.
Zaniżanie cen, to może być problem na wielkim rynku, ale w Polsce na takim towarze raczej nie. Jak może sprzedawca przeżyć na zaniżonych cenach produktów po 20 000 pln, których sprzeda pojedyncze sztuki dziennie? To by była działalność dobroczynna.
-
u nas sporo osob kupuje taki sprzet na fakture wiec w zakup USA i tak odpada
a amatorów co kupia puszke za 15 k jest pięciu na krzyż w calym kraju
to kto by sie nimi przejmował?
-
Ja sobie myślę, że ta cena to nie jest jeszcze wszystko na co stać polskich sprzedawców. Poczekajcie aż zrobią cashback. Cena jeszcze wzrośnie ;)
-
Canon musi jeszcze wyprzedać jakies tam zapasy mkIII. W Japonii i Stanach tego nie zrobi, bo tam już kupują (zamawiają) wer. IV - po co kupować stare jak jest nowość? W Państwach gdzie relacja zarobków di ceny jest ok. tez kupią nowość. Pozostaje wiec upchnac zapas w krajach powiedzmy delikatnie drugiego świata, jak np. nasz kochany kraj. Wiec relacja pomiędzy cenami III i IV musi być odpowiednia, tak by ci którzy ewentualnie na IV czekali czekać przestali i za jedyne 10k zł kupili trójkę. Jak proces sie zakończy to cena IV spadnie do docelowych 15k pln, a koledzy na nikoniarzach będą mogli spokojnie napisać, ze mkIV traci szybko na wartości 20%, a Nikon nie :-)
PS.
Zapomniałem dodać, ze zrobi się wtedy miejsce dla nowego mniejmajacego 6dII za dychacza i bezlusterkowcow za jedyne 7-8k zł dla konkurencji z Fuji/Sony.
-
Patrząc na politykę cenową canona,to następcy 6D można się będzie spodziewać pewnie za około dychę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Canon musi jeszcze wyprzedać jakies tam zapasy mkIII. W Japonii i Stanach tego nie zrobi, bo tam już kupują (zamawiają) wer. IV - po co kupować stare jak jest nowość? W Państwach gdzie relacja zarobków di ceny jest ok. tez kupią nowość. Pozostaje wiec upchnac zapas w krajach powiedzmy delikatnie drugiego świata, jak np. nasz kochany kraj. Wiec relacja pomiędzy cenami III i IV musi być odpowiednia, tak by ci którzy ewentualnie na IV czekali czekać przestali i za jedyne 10k zł kupili trójkę. Jak proces sie zakończy to cena IV spadnie do docelowych 15k pln, a koledzy na nikoniarzach będą mogli spokojnie napisać, ze mkIV traci szybko na wartości 20%, a Nikon nie :-)
jeszcze 3 lata temu widziałem w sklepie nówkę sztukę nie śmiganą 5D clasic w Vietkongu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jeszcze 3 lata temu widziałem w sklepie nówkę sztukę nie śmiganą 5D clasic w Vietkongu ;)
Ale sprawdziłeś czy to był Canon czy Kwanon :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zyjesz w utopii!
niejeden już tak twierdził, wystarczy że ktoś pęknie i pójdzie na współpracę z urzędem :) i utopia się skończy
kara wysokości 10% przychodu oczyszcza umysł i ciało :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
niejeden już tak twierdził, wystarczy że ktoś pęknie i pójdzie na współpracę z urzędem :) i utopia się skończy
Pomysl, cene mk4 znaja juz na calym swiecie. A teraz lec do urzedu i powiedz, ze to spisek. GL&HF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Jak ktoś gada o podwyżkach Canona, że one wynikają z kursu dollara to po prostu nie ma pojęcia o rynku (Canon podnosi ceny od kilku lat zgodnie ze swoją polityką sprzedażową).
Skoro masz takie znakomite pojęcie o rynku to przypomnij jaka była cena startowa (w usd) 5D mkIII w momencie startu?
Natomiast co do sklepów to manewr jest bardzo niewielki, bo marże są niskie. Jak się ktoś wyłamie i sprzeda poniżej ceny zakupu to mu tylko pogratulować skłonności samobójczych ;).
Niestety realia obecnie są takie że wszelki sprzęt mający swoje umocowanie cenowe w USD drożeje bo drogi jest dolar.
I żeby znów nie było tych infantylnych zarzutów że bronię Canona. Ja doskonale znam zagrania tej firmy (bardziej z rynku kamer niż foto) i jestem ostatnią osobą, która chce bronić na przykład wycinania produktów, które jest u nich nagminne ale wystarczy zobaczyć na ofertę konkurencji i wszystko staje się jasne. Wtedy staje się też jasne czemu niektóre rzeczy właśnie tyle kosztują.
-
sklepy dostają 20-30% zniżki i dodatkowo to klient płaci VAT. Canon stosuję identyczną politykę marketingowo sprzedażową jak Shimano.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No to się chyba w C popłaczą z rozpaczy ;).
Kwestia ilosci. Przy przekroczeniu pewnej granicy, moga plakac. Jak Nokia na przyklad.
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
kwestia czasu :-)
W przyszlosci sprzet bedzie sie wypozyczac jak baterie w Renault albo nowego Photoshopa. Posiadanie na wlasnosc bedzie luksusem dla bardzo bogatych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
sklepy dostają 20-30% zniżki i dodatkowo to klient płaci VAT. Canon stosuję identyczną politykę marketingowo sprzedażową jak Shimano.
CR pokazał skany dokumentów importowych mkIV, gdzie body wynosiło równowartość 1700 USD (bodajże netto). Doliczając nawet dodatkowe koszty dystrybucji w kraju to i tak marżę mają porządną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
CR pokazał skany dokumentów importowych mkIV, gdzie body wynosiło równowartość 1700 USD (bodajże netto). Doliczając nawet dodatkowe koszty dystrybucji w kraju to i tak marżę mają porządną.
Kto? Canon? Czy sklep? I na jakiej podstawie? Wartość zadeklarowana na liście przewozowym jest do celów ubezpieczenia. Ma to związek z kosztem czystej produkcji dla Canona. Za tyle Canon może odtworzyć zniszczony towar w swojej fabryce. Nie zawiera to oczywiście kosztów "research and development" marketiing itd. Canon nie sprzeda nikomu tego body za nic zbliżonego do tej ceny, bo przecież nie może.
Wiadomo bez wycieków, że sama produkcja w fabryce takiego body wiele więcej nie kosztuje. Dzisiaj 5d3 można nabyć za $2250 iwięc jest sprzedawane z bardzo niewielkim zyskiem (dla Canona, sklepu i reszty) ale przecież nie ze stratą,
-
17-ta strona nie na temat. Fenomen, który już nawet nie dziwi.
-
No to wracamy do tematu, podobno przy 100mm i odleglosci 2m mozna refocusowac w granicach 2cm - niezle. Czesto ostrosc lekko ucieka, bo gdy mamy ew ff lub bf zadna regulacja nie pomoze.
-
Wg mnie to body bedzie swietne i zadne narzekania tego nie zmienia. Tak samo bylo marudzenie na 35LII, sa to narzedzia do pracy ktore szybko na siebie zarobia. Dla hobbystow sa inne pyszki albo uzywki.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Wg mnie to body bedzie swietne i zadne narzekania tego nie zmienia.
Wg mnie będzie tak świetne, że w tym wątku, zwłaszcza, że nikt go jescze nie ma, jedyny temat jaki warto w tej chwili dyskutować to "dlaczego tak drogo" i "dobrze, że nie drożej". Na dyskusję jakości kleju do gumy i niuansów przejść tonalnych na matrycy będzie kupa czasu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
jako posiadacz 5ds r po przejściu z 5d mark iii (mimo kilku zmian nawyków) uważam... że 50mpix. to jest to, przestałem używać canona 100 macro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
dlaczego tylko 30mpix :/
No przecież żeby uratować sprzedaż 100L macro.:mrgreen:
-
Wcale nie jest "tak drogo", wiecej tego marudzenia niz to warte.
-
Gadałem właśnie z kamerzystą na weselu. Doszliśmy do wniosku, że ten mk4 nawet do filmowania jest sto lat za murzynami (Sony) - 4k tylko w cropie, 120fps tylko w 720p, rolling shutter...
-
Ostatnio z moim znajomym filmowcem doszliśmy do wniosku, że do filmowania w 4K to wszystko poniżej Red-a Raven to kicha kompletna - serio. Więc taka taniocha jak 5D to w ogóle jak coś sfilmuje w 4K to już jest super ;).
-
-
-
-
Znalazł ktoś może informacje na temat shutter lag w trybie LV?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Obejrzałem je i powiem szczerze, że obrazek mnie nie urzekł. Przychylam się do tej części komentujących rozczarowanych obrazkiem. Po 5Dmk1 dla mnie Canon właściwie przestał istnieć bo tylko tamten obrazek mnie ruszał z całej serii 5-tek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Obejrzałem je i powiem szczerze, że obrazek mnie nie urzekł
Również jestem zdania że nie rewelacja.
A fotka nr 57 to chyba jakiś żart.
No chyba że chodziło o pokazanie jak źle wygląda zdjęcie przy ISO 65535
Jutro obejrzę to na Eizo bo LCD laptopa nie wyświetla idealnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
renes
Obejrzałem je i powiem szczerze, że obrazek mnie nie urzekł. Przychylam się do tej części komentujących rozczarowanych obrazkiem. Po 5Dmk1 dla mnie Canon właściwie przestał istnieć bo tylko tamten obrazek mnie ruszał z całej serii 5-tek.
To całkiem podobnie jak z Astonem Martinem db5 - tylko jego obrazek mnie urzeka. Są tacy co twierdzą, że jest lepszy od db9. No i oczywiście to Sean był najlepszym Bondem. Mój dziadek mówił też, ze przed wojną było lepiej.
-
Sample z 35/1.4 II jak na razie to sprzedały mi ten obiektyw, trzeba się będzie zaopatrzyć. ACR w wersji 'private build' ciężko oceniać, zobaczymy jak wyjdzie wersja oficjalna. 10/58 - bardzo ładnie wyciągnięte cienie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Sample z 35/1.4 II jak na razie to sprzedały mi ten obiektyw, trzeba się będzie zaopatrzyć. ACR w wersji 'private build' ciężko oceniać, zobaczymy jak wyjdzie wersja oficjalna. 10/58 - bardzo ładnie wyciągnięte cienie.
Obiektyw bierz i sie nie zastanawiaj. Jest niesamowity
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
To całkiem podobnie jak z Astonem Martinem db5 - tylko jego obrazek mnie urzeka. Są tacy co twierdzą, że jest lepszy od db9. No i oczywiście to Sean był najlepszym Bondem. Mój dziadek mówił też, ze przed wojną było lepiej.
Tak ciężko ci przełknąć, że innym w odróżnieniu od ciebie nie podoba się obrazek z 5mk4? Chyba coś cię boli tommfoot.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Zamieszczone przez renes Zobacz posta
Jasne, że 5D miał lepszy obrazek na niskim ISO. Nie chodzi tylko o kolory ale ogólnie o pewną analogowość w obrazowaniu. Mniej mpx na dużej matrycy robi swoje. To że nie wszyscy to widzą to fakt.
5d mark IV produkuje fajne obrazki ale w porównaniu ze starym 5D są one jak już ktoś wcześniej to określił bardziej "techniczne". Podobnie zresztą jest z mkII, III i 6D. Najlepiej mieć jakieś współczesne FF oraz stare 5D.
-
Miałem okazję poużywać 5D. Potem kupiłem 5d2, który po kilku latach wymieniłem na 6d.
5d nie wspominam z żadnym sentymentem. Owszem, w swoim czasie był to dobry aparat. Nic więcej.
-
Podobno w mkIV nie ma możliwości samodzielnej wymiany matówki. Dziwne bo w takim 6D można sobie wymienić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Podobno w mkIV nie ma możliwości samodzielnej wymiany matówki. Dziwne bo w takim 6D można sobie wymienić...
Tak samo jak w 5dmk3. Teoretycznie.
Mnie bardziej interesuje czy ploty o powiazanu a wlasciwie braku powiazan pomiaru puntowego z punktami af sa prawdziwe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Obiektyw bierz i sie nie zastanawiaj. Jest niesamowity
ojej ojej... jak bardzo niesamowity on jest. Śmieszne jest to fanboystwo z forum. Sigma art jest tak samo dobra, albo nawet lepsza i kosztuje 3200 :D no tak, ale przecież kurs dollara i vat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
ojej ojej... jak bardzo niesamowity on jest. Śmieszne jest to fanboystwo z forum. Sigma art jest tak samo dobra, albo nawet lepsza i kosztuje 3200 :D no tak, ale przecież kurs dollara i vat.
Smieszne jest to co Ty piszesz. Zal ci sciska 4 litery czy o co chodzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
ojej ojej... jak bardzo niesamowity on jest. Śmieszne jest to fanboystwo z forum. Sigma art jest tak samo dobra,
Sigma nie jest tak samo dobra. Co najwyżej tak samo dobra (a pod pewnymi względami lepsza) jak wersja I tego szkła. Niestety AF w sigmie jest gorszy w porównaniu do obu wersji Canona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Tak samo jak w 5dmk3. Teoretycznie.
Mnie bardziej interesuje czy ploty o powiazanu a wlasciwie braku powiazan pomiaru puntowego z punktami af sa prawdziwe.
Zdziwił bym się gdyby dali. Jak coś to dopiero w 5d V :D (autoiso z t <= 1/500 dali dopiero w 5dIV).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
Zdziwił bym się gdyby dali. Jak coś to dopiero w 5d V :D (autoiso z t <= 1/500 dali dopiero w 5dIV).
Canon jest mistrzem małych kroczkow :-)
Jak dadza wszystko to pewnie bedzie koniec ery lustrzanek :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Sigma nie jest tak samo dobra. Co najwyżej tak samo dobra (a pod pewnymi względami lepsza) jak wersja I tego szkła. Niestety AF w sigmie jest gorszy w porównaniu do obu wersji Canona.
no to akurat bzdura, af stoi dokładnie na tym samym poziomie. Tylko błagam bądźmy obiektywni, bo potem wychodzi że ktoś na forum opowiada jak to beznadziejny 50mm f1.2 jest lepszy od 50mm ART a w życiu nie miał art w ręku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Przecież jest podręcznik do ściągnięcia i tam wyraźnie napisane, że tylko centrum. Za jakieś jedyne 8 tyś dopłaty będziesz miał taką funkcję w 1dx2 ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
no to akurat bzdura, af stoi dokładnie na tym samym poziomie. Tylko błagam bądźmy obiektywni,
Ależ ja właśnie staram się być obiektywny. Faktem jest, że sigma na dalsze odległości pudłuje częściej. Przynajmniej na piątkach i 6D. Na jedynkach nie sprawdzałem.
-
DPreview wrzuciło sample ze studia:
https://www.dpreview.com/reviews/ima...71735576812073
W iso 12800 i więcej, na oko jest lepiej o 0.5EV od 5dIII i 1EV od d810. Jeśli się weźmie pod uwagę, że DR na iso 100 ma ~13EV (1EV lepiej niż 5dIII) to wyszła całkiem uniwersalna matryca. I jeszcze z DP.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
W iso 12800 i więcej, na oko jest lepiej o 0.5EV od 5dIII
W stosunku do 6D różnica jest pomijalna. To i tak nieźle biorąc pod uwagę, że dowalili tam 30mpx.
-
Pytanie bezpośredni nie dotyczy EOS 5D IV, tylko czy ktoś miała z Was jakieś doświadczenie kupna (body, szklarni) w sieci Media Markt. Pytam ponieważ w moim MM EOS 5D III jest w promocji 8300 (samo body). Czy "warto" kupować w sieciach typu MM?