-
Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
-
Matryca na poziomie Nikona D3200 z 2012r :shock:
-
po hurra optymizmie jaki mozna było wyczuc na początku wątku (byli tacy co wieszczyli puche lapsza od 7d2)jest standart canonowy, tzn. mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Showing dynamism: EOS 80D breaks new ground for Canon low ISO DR: Digital Photography Review
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Z tego poglądowego testu tak wynika, a już miałem zamiar "zamienić" 7D2 na to nowe lżejsze cudo.
Chyba jednak nie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Matryca na poziomie Nikona D3200 z 2012r :shock:
Ale przecież to byłby ogromny postęp, bo według pociesznych rankingów DXOmark matryca D3200 jest równa matrycy 5D3. Czyli Canon daje teraz użytkownikowi 80D matrycę kropową równie dobrą jak jego matryce FF.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
mamy kaszanę na wysokim iso duuuużo wiekszą niz w 7d2
Przykro mi szanowni właściciele niewątpliwie wspaniałego 7d2 ale widzicie coś, co chcecie zobaczyć. Na moje oko iso 3200 w tych samplach jest identyczne w 80d i 7d2. Obrazki są trochę większe dla 80d, co powoduje lekkie złudzenie bardziej wyraźnego szumu, ale tego nie ma. A już "duuuużo" to na pewno nadmiar uuuuuu....:lol:
-
He...he wydaje się, może i faktycznie znaczacej różnicy nie ma.
Ale szum z 7D2 jest nieco bardziej "miękki".
iso 3200
-
Z drugiej strony wyciąganie z cieni dużo lepsze niż np. w 70D.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Z drugiej strony wyciąganie z cieni dużo lepsze niż np. w 70D.
Niby tak, ale kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
-
No coś takiego faktycznie ma sens chyba tylko do testów. Niemniej do 2EV, zwłaszcza przy błyskaniu lampą, czy centralnie pod słońce, sporadycznie mi się zdarza.
-
Nie jestem aptekarzem, ale po lekkim odszumieniu wycropowany plik z 7D2 (z prawej) minimalnie lepiej wygląda.
Albo mój wzrok faktycznie widzi, co chce widzieć :)
Odszumianie takie samo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
Czytając inne niż to fora można czasem odnieść wrażenie, że tylko właściciele lustrzanek marki Canon tego nie robią :? :mrgreen:
-
Czytałem, że właściciela pentaxów tak czynią, jak chcą całkiem zdołować canonierów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
a już miałem zamiar "zamienić" 7D2 na to nowe lżejsze cudo.
No wiesz...?!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotrus117
No wiesz...?!
Poczekam na testy, zastanowię się...
-
Dla 90% użytkowników 80d będzie lepszą puszką. 7d II warto wybrać jeśli masz supertele (od 300/2.8 wzwyż) i/lub fotografujesz ruchome cele na kłopotliwym tle (iTR), np. psy, konie, piłkarzy. Oczywiście nie wnikam w sytuacje, gdy ktoś lubi kolekcjonować sprzęt bez względu na jego wartość użytkową ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Niby tak, ale kto przy zdrowych zmysłach robi zdjęcia na ISO 100 i potem wyciąga +5EV ?
W zasadzie nigdy nie oowinno być takiej potrzeby dla całego zdjęcia, chyba przy ratowaniu jakiegoś unikalnego pstryka.
Ale, to jest tylko test własności, która może być przydatna w specyficznych przypadkach. W praktyce wyciąganie o kilka EV może być użyteczne, tylko nie całego zdjęcia ale cieni. Np. fotografując widoczek z jeleniami u stóp góry za którą zachodzi słońce, jeżeli chcemy dostać wszystkie detale i kolory nieba, góra może być czarną albo burą zaszumioną masą. Okiem nie tak to wygląda, bo oko patrzy raz na górę raz na niebo i widzi szczegóły. A nabywca kalendarza nie chce ohydnej masy na dużej części zdjęcia. Więc trzebaby zrobić hadera, bo filtry z taką górą nie pomogą. I nie chodzi tu o brutalne rozjaśnienie, góra ma pozostać ciemna, ale nie bura i zaszumiona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
Pobrałem sobie kilka razy te rawy do Aperture i pokazuje mi błąd pliku / formatu i nie chce wyświetlać. Wszystkie dane mam i etc, a obrazka nie ;) Przez moment jak ładuje widzę obrazek, a potem znika.
Pobrałem przykładowe rawy z tej strony dla 70D i 5D i wyświetlają się bez problemu.
Ktoś może pomóc? Jaki może być problem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
ten test akurat pokazuje że jest pewien postęp, a test dotyczy :) niskiego niż wysokiego iso z wysokim iso canon kłopotu nie miał :), co sprawy leżacej poza meritum tego testu czyli kaszanie na wysokim iso to nie ma co dzielić włosa na czworo - przypomniała mi się bajka o serku camamberku i jego wyższości nad serkiem bree - "obaście pleśniawe" taki był morał bajki, w tym przypadku jest to samo oba to cropy (7DII i 80D) i oba szumią równie paskudnie - ale na niskim iso widać wiosnę (no może przedwiośnie) jest lepiej.
-
DR jest znacznie lepszy niż w 70d... i 5dmk3:
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ten test akurat pokazuje że jest pewien postęp, a test dotyczy :) niskiego niż wysokiego iso z wysokim iso canon kłopotu nie miał :), co sprawy leżacej poza meritum tego testu czyli kaszanie na wysokim iso to nie ma co dzielić włosa na czworo - przypomniała mi się bajka o serku camamberku i jego wyższości nad serkiem bree - "obaście pleśniawe" taki był morał bajki, w tym przypadku jest to samo oba to cropy (7DII i 80D) i oba szumią równie paskudnie - ale na niskim iso widać wiosnę (no może przedwiośnie) jest lepiej.
Racja APS-C to APS-C i nie wiadomo jak by się starać nie da się przekroczyć pewnych ograniczeń wielkości matrycy. Można stosować coraz to wymyślniejsze filtry odszumiające itp. bajery ale wielkości pixela i ilości światła nań wpadającego nie oszukamy. W dobrym świetle to i telefonem zrobimy dobre zdjęcia. Problem zaczyna się gdy trzeba wejść z iso powyżej 1600...Żaden crop nie da takiego obrazka co FF
-
Ciekawa recenzja 80D. Trochę o DR i ISO w porównaniu do 7DII i 5DIII, dużo o autofocus. Słów kilka o współpracy z Tamron 35.
https://www.youtube.com/watch?v=ZqsCRadQuHk
-
>>Racja APS-C to APS-C i nie wiadomo jak by się starać nie da się przekroczyć pewnych ograniczeń wielkości matrycy. Można stosować coraz to wymyślniejsze filtry odszumiające itp. bajery ale wielkości pixela i ilości światła nań wpadającego nie oszukamy. W dobrym świetle to i telefonem zrobimy dobre zdjęcia. Problem zaczyna się gdy trzeba wejść z iso powyżej 1600...Żaden crop nie da takiego obrazka co FF<<
Wstawcie mi do 7d połowę matrycy z 6d (10 MP) a ja go kupie.
-
Jest test na optycznych,
- rozdzielczość obrazu porównywalna do starej 18MPx matrycy (a nawet gorsza od 700D),
- celność AF w porównaniu do 70D to jakaś katastrofa,
- DRy nadal w tyle za konkurencją,
patrząc na poziom czerni widać, że matryce programował mistrz Canon CMOS Technologies
W tej cenie to są jakieś jaja :lol:
-
Jak już pisałem wcześniej mści się pozostawienie filtra AA. Rozdzielczość tych matryc to jakiś żart. Rozważałem ten aparat jako szybkie body do samolotów, ale ze względu na rozdzielczość i AF odpuszczę go.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jest test na optycznych,
- rozdzielczość obrazu porównywalna do starej 18MPx matrycy (a nawet gorsza od 700D),
patrząc na poziom czerni widać, że matryce programował mistrz Canon CMOS Technologies
I tak dobrze że im nie wyszło że matryca porównywalna z 350D :lol:.
-
Dla mnie wnioski są takie.
1) Dołożyć tysiąc złotych do 7DII
2) Zaoszczędzić tysiąc kupując 70D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
serko
Dla mnie wnioski są takie.
1) Dołożyć tysiąc złotych do 7DII
2) Zaoszczędzić tysiąc kupując 70D
Mam podobne przemyślenia. Początkowy huraoptymizm szybko u mnie opadł. O ile po krótko po premierze byłem prawie przekonany, że to body u mnie zagości, to dziś już jestem w 100% pewny, że nie.
-
https://www.youtube.com/watch?v=AZ_GuG5p44U tutaj wygląda to całkiem przyzwoicie, zwłaszcza DR.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Widziałem to już ze 2 tygodnie temu, chyba nawet było w tym wątku. W tym filmie faktycznie wygląda to nieźle, co nie zmienia faktu, że w moim przypadku decyzja już zapadła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Widziałem to już ze 2 tygodnie temu, chyba nawet było w tym wątku. W tym filmie faktycznie wygląda to nieźle, co nie zmienia faktu, że w moim przypadku decyzja już zapadła.
Ja zamówiłem jako uzupełnienie do 5dmk3. Przekonała mnie poprawa w DR przy niskich iso i odchylany ekran. Zobaczę jak będzie się spisywać w praktyce.
-
DR wygląda lepiej, ale za to wysokie ISO gorzej niż w 7DmkII.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MikaEli
Ja zamówiłem jako uzupełnienie do 5dmk3. Przekonała mnie poprawa w DR przy niskich iso i odchylany ekran. Zobaczę jak będzie się spisywać w praktyce.
To jest dopiero zabawna sprawa, brak FF z odchylanym ekranem w ofercie Canona :lol:
Jeśli żałują kilku godzin programisty, by lepiej oprogramował matryce, te aparaty są robione strasznie po taniości.
Jak AF ma być sprawny, to będzie tak samo oprogramowane...
Może chcą konkurować z Apple marżą na produkcie ;)
-
Kolejny Canon, którym nie da się robić zdjęć. Onaniści mają swoje 5 minut płacząc, jak to Canon od dekady nie posunął się ani na krok. Jak zwykle mieuświadomieni amatorzy idą robić zdjęcia i nie wiedzą nawet, że im nie wychodzą.
-
Dobrze sie sprzeda jak kazda inna puszka, AF w filmach zrobi robote.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jeśli żałują kilku godzin programisty, by lepiej oprogramował matryce, te aparaty są robione strasznie po taniości.
Jak AF ma być sprawny, to będzie tak samo oprogramowane...
Może troszkę jaśniej. Nie mogę wychwycić istoty.
-
Cóż za rynek, wychodzi na to, że ogólnie cropy nie nadają się do robienia zdjęć, N pluje olejem, C matryce...
-
-
"Authorized Canon reseller BuyDig is selling the Canon EOS 80D w/Pixma Pro-100 bundle for $849"
Po sprzedaniu drukarki za połowę sklepowej wartości, body 80D kosztuje $649. W tej cenie to świetny sprzęt.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przy cenie $649 nie będę narzekał ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Kolega sugeruje, że Canon szkoduje na programistów lub nie stać ich na dobrych. Zarówno tych od matryc jak i AF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
"Authorized Canon reseller BuyDig is selling the Canon EOS 80D w/Pixma Pro-100 bundle for $849"
Na ich stronie tego nie ma...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Jakie tryce?
Ma slabe matryce.... Nic nie widac, tylko szumy :p Po co w ogole kupowac to-to... :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Na ich stronie tego nie ma...
Crazy Deal: Canon EOS 80D Body w/Pixma Pro-100 Bundle $849
-
Już widzę te dzikie tłumy kupujące 80D za granicą. Jak na razie cena tego modelu w np. cyfrowe.pl to 4900 zł.
-
Wygląda na to, że stare Canony są za stare by je kupić (czy warto w roku 2016 kupić ...), a nowe są zbyt nowe i co gorsza gorsze od starych. :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Daniel_Daniel
Wygląda na to, że stare Canony są za stare by je kupić (czy warto w roku 2016 kupić ...), a nowe są zbyt nowe i co gorsza gorsze od starych. :lol:
Moja 50d staje się jeszcze bardziej kultowa - w nowej wszystko gorsze i jeszcze kultowy magnez zastąpili jakąś włoknina mineralną ;)
Ogladalem zdjęcia i testy i jak dla mnie 80d jest po prostu lepsza od poprzedników. Chyba coś jednak ze mną nie tak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Fotopstryczek
Jest test na optycznych,
A tak poza słynnym na cały świat i osobliwym portalem "optyczne .pl" czy ktoś jeszcze narzeka na poziom czerni w matrycach Canona? Bo dla mnie to co oni tam wymyślają na ten temat już od dawna to jakieś bzdury.
A np. Jeżeli chodzi o rozdzielczość np. thedigitalpicture ma odmienne zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
A tak poza słynnym na cały świat i osobliwym portalem "optyczne .pl" czy ktoś jeszcze narzeka na poziom czerni w matrycach Canona? Bo dla mnie to co oni tam wymyślają na ten temat już od dawna to jakieś bzdury.
A np. Jeżeli chodzi o rozdzielczość np. thedigitalpicture ma odmienne zdanie.
Bo optyczne to wyrocznia. Tak napisali, tak jest !!! :lol:
-
Optyczne optycznymi ale chyba trzeba być ślepym aby nie zauważyć potężnej zmiany w matrycy w 80d (widać to w cieniach gdzie bez problemu jest lepiej niż w 5d mk3). Dla mnie możliwość wyciągania cieni bez koszmarnych szumów to potężny plus. Wiadomo, że konkurencja ma lepsze matryce i lepszy af w porównywalnych puszkach ale jak komuś to przeszkadza to musi zmienić system.
-
Tak, dlatego miło byloby gdyby Canon włożył "poprawione" matryce do 6dmk2 :D
-
Zakupiłem wraz z Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM testy trwają