Zgadzam się. Mój trafia w punkt, stabilizacji nie używam. Cała ostatnia produkcja w mojej galerii pochodzi z tego szkła.
Wersja do druku
Zgadzam się. Mój trafia w punkt, stabilizacji nie używam. Cała ostatnia produkcja w mojej galerii pochodzi z tego szkła.
a tak się to kończy
Carry All Your Gear with This Insane DIY Photography Rig - DIY Photography
:D
Sie rozwinął temat;)
Coś poszukam z wymienionych tutaj przez Was obiektywów
Uniwersalny w sensie:wypad do zwiedzania jakiegoś miasta we dwoje albo ze znajomymi ,żeby mieć jakąś pamiątkę, a nie do artystycznych zdjęc:) a jak bym sie wybierał w góry to na pewno brał bym cały komplet obiektywów:) bo zoom i kit sie może przydać:)
Pomiędzy tymi dwoma obiektywami kto wygrywa?:
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
Tamron 18-200 mm 3.5-6.3 XR Di II
?
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM
A dlaczego?
Jakie wady i zalety, różnice?
Tamron ma większy zasięg i trochę jaśniejszy
Dzięki za info ;-)
tu masz porównanie jakości obrazu sigmy na 125mm z tamronem na 100mm
Sigma 18-125mm f/3.8-5.6 DC OS HSM Lens Image Quality
sigma nie jest demonem ostrości... ale tamron jest w zasadzie nieużywalny
Po ponad dekadzie z lustrzankami doszedłem do wniosku że nie ma uniwersalnego obiektywu na wakacje, po prostu nie ma i kropka.
Musiał by on mieć światło powiedzmy min 2.8, zakres ogniskowych 18 - 300mm na FF, a przy tym razem z body warzyć nie więcej niż 1kg maxx.
Dlatego jadąc gdzieś ze znajomymi czy rodziną, robię taki myk że zabieram puszkę z jednym szkłem, kumpel zabiera taki zestaw lecz o innym "zakresie", jeszcze inny coś jasnego itd,... i można żonglowanie szkłami... zaoszczędzając miejsce, wagę i ...siłę na wypoczynek.
A tak w ogóle planuje kupić jakiegoś jasnego kompakta o sensownej matrycy i zakresie, to się sprawdzi najlepiej na wakacyjne nie-artystyczne wojaże.