hmmm... i tak nie wiem o czy piszecie. Chyba pójde za tłumem i wybiore Fedore. Podpowiedzcie skąd sciągnąć przyzwoitą wersje?
Wersja do druku
hmmm... i tak nie wiem o czy piszecie. Chyba pójde za tłumem i wybiore Fedore. Podpowiedzcie skąd sciągnąć przyzwoitą wersje?
Z najbliższego cywilizowanego mirrora. Na stronie fedory masz listę.
Cytat:
Zamieszczone przez bundy
To kim ja jestem jesli po padzie systemu (Windows 2000) najpierw dlubie, skanuje, grzebie spod recovery console albo spod dosa (dyskietka startowa WinME + NC :twisted: ) a dopiero jak nie dam rady to restore z backupu a nie reinstalka ?
Jesteś Vitezem ;) Ale do rejestru chyba się nie dogrzebiesz?
Ja mam Gentoo, polecam ale zaawansowanym uzytkownikom. To system ktory trzeba skompilowac i skonfigurowac od podstaw wlasnorecznie. Efekty sa jednak miazdzace. Moj Dell Latitude P4M 1.7GHz, 1GB RAM chodzi na Gentoo 2x szybciej od "kolegowej" Toshiby 3Ghz HT z 2GB RAM z zainstalowanym Mandrake.
Kompilacja i konfiguracja systemu gotowego do pracy zajmuje na P4M 1.7GHz okolo 72 godzin...
To ja pozwolę sobie wyciąć fragment który wszystko wyjaśnia:
Tak się śmiesznie składa, że też mam Toshibę z "wypasionym" P4, 2.2GHz, a żona właśnie dostała Della z P4M 1.7GHz. Zapewniam Cię, że to nie Gentoo robi różnicę między tymi dwoma sprzętami ;-) Mobilne P4 to była kompletna porażka, a dla odmiany Centrino (zwłaszcza nowe) to świetny sprzęt.Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Tą moją Toshibę to w podskokach odstawiał nawet stary Inspiron 4100 żony :) (P3M 1GHz) - zresztą Centrino pod względem architektury jest ponoć właśnie bliżej do P3 niż P4...
Tylko ze moj Dell P4 to wlasnie Mobile i nie Centrino...
Oops.. to nie zauważyłem :) Ostatnio za dużo czasu chyba spędzam na stronie Della szukając (bezskutecznie) laptopa dla siebie ;-) No to na swoją obronę powiem tylko: Gentoo - próbowałem, różnic w wydajności (w stosunku do dystrybucyjnej Fedory) nie zauważyłem. A gdyby była, choćby jakieś 20%, to na mojej Toshibie na pewno bym to zauważył... :(Cytat:
Zamieszczone przez Andee
Moze to faktycznie kwestia architektury, ja w kazdym badz razie jestem bardzo zadowolony zwlaszcza z pracy programow graficznych, 3D i multimedialnych...
Wczesniej probowalem Mandrake 10, byl cholernie wolny i totalnie nie odpowiadala mi konfiguracja narzucona przez dystrybucje. Zeby to wszystko pozmieniac do formy majacej rece i nogi napewno stracil bym wiecej czasu niz na kompilacje Gentoo i napewno nie przyspieszyl bym jego dzialania w zauwazalny sposob...
A ja wlasnie z Fedory przeszedlem na Suse i bylem duzo bardziej zadowolony z "userfriendly" tego systemu. Co mnie najbardziej zaskoczylo na plus to, ze ilosc sterownikow dostepnych "out-of-box" jest ogromna. W przypadku mojego sprzetu ani Fedora ani WinXp nawet sie nie umywa pod wzgledem sterownikow do Suse.