U mnie na iMacu (retina) LR6 fruwa (LR5 chodzila bardzo zle).
Narrscie zakopalem Apperture i przechodze w pelni do LR.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wersja do druku
U mnie na iMacu (retina) LR6 fruwa (LR5 chodzila bardzo zle).
Narrscie zakopalem Apperture i przechodze w pelni do LR.
To co sie dzialo na Imac Retina i Lightroom 5 to zakrawalo na kpine (chodizlo bardzo nieplynnie i zdarzaly sie 1sec przyciecia). Teraz jest jak byc powinno. Sprzetowe wspomaganie lepiej na Maca robic bo tam jest "standaryzacja" OpenCL jest standartem.
U mnie działa podobnie jaki i poprzednia piątka. O ile narzędzia są szybkie, o tyle najbardziej zależało mi na szybkim podglądzie zdjęcia w skali 1:1. A tu kilka sekund mieli zanim pokaże się ostre zdjęcie. Specyfikacja sprzetu pokazuje mi że komputer na którym pracuję to stacja robocza HPZ420 z win7/64, Procesory Intel Xeon E5-1620v2 @3.7GHz (8 CPUs), 16384 Mb RAM, Grafika NVidia Quadro K2000.
Bechamot, z plotek, które były w sieci liczyłem na postęp jak w PTGui. W tym przypadku wykorzystanie OpenCL dało dużego kopa, adobe coś nie idzie w tą stronę...
Jak widać im więcej szumu przed premierą czegoś tym gorzej ;)
mkkaczy: u mnie podglad (RAW) jest niemal natychmiastowy przy zdjeciach na SSD - przy zdjeciach na wolnym NAS (mam miedzy innymi taki serwerek ktory malo pradu zjada, to jest priorytet, ale szybkoscia nie grzeszy bazuje na "banana-pro") to trwa to jakies 1.5 sec (ole on ma odczyt max 30MB/s).
Czy ktoś zauważył poprawę szybkości generowania podglądów na MacBookPro 13" (Intel Iris 1024 MB)? Bo wydajość to jedyny powód upgrade'u, a mam zintegrowaną grafikę i nie wiem czy coś z tego będę miał czy nie.
Praca na retinie lub zewnętrznym monitorze (1900x1200)..
Wydaje mi sie ze LR6 dostaje kopa od rozdzielczoscie 4k w gore. Dla innych konfiguracji warto czekac na LR7 :)
Jest lepiej w sensie szybciej - generowanie podglądu. Aczkolwiek importowanie zdjęć z konwertowaniem do *.dng, LR5 chyba szybciej to robił. Szybciej tez generował podglądy 1:1, ale później przy pracy w Develop jest duuużo szybciej (tak z 30% ;)
No to mam LR6. Z tego co czytam u Was to macie wolniej. Ja u siebie zauważyłem znaczną poprawę w wydajności programu, wszystko ładuje mi się dużo szybciej jak na LR5. Podglądy, zdjęcia, pędzle, suwaki wszystko chodzi zdecydowanie płynniej i szybciej. Jak na razie jestem zadowolony :)