^^Coś pochrzaniłeś z cytowaniem :roll:.
Wersja do druku
^^Coś pochrzaniłeś z cytowaniem :roll:.
Jeżeli ceny poszły w górę tylko w sklepach z towarem objętym promocją, to nie ma to żadnego związku z kursem dolara.
wsad dolarowy.Cytat:
Nie widzę powodów dla których sprzęt Canona miałby drożeć. Kurs jena jest mniej więcej stały, dolar nie ma tu nic do rzeczy.
japonia jednak sporo importuje surwcow.
jesli produkcja poza J , to z pewnoscia kurs usd odgrywa role.
beznadziejne "promocje" i inne zagrywki. Ludzie, którzy chcą kupić coś porządnego i tak śledzą rynek więc szybko orientują się co i jak i jak bardzo producenci chcą na nas zarabiać ;/
Nie rozumiesz najprostszej rzeczy :roll: . Każdy ,kto sprzedaje towar lub usługę chce osiągnąć jak największy zysk.
Ja to rozumiem.Jeśli Ty tego nie rozumiesz :uruchom własny"BIZNES".
Na Tobie zarabia Komunikacja Miejska,Wodociagi ,piekarnia i wszystko wokół(tam gdzie jesteś konsumentem)a Canon to już nie powinien ?
Lamenty i żale na cenę sprzętu (w niszowym rynku:Polska)skieruj do do Prezesa Canon Corporation LTD bo na forum fotograficznym takie skomlenia niczemu nie służą.
Chciałem podobny temat założyć, nie tylko ja zauważyłem cwaniactwo sklepów. Ciekaw jestem czy Canon o tym wie? Wyślę mejla z zapytaniem a w przyszłym tygodniu zadzwonię. Chciałem kupić z cash backiem ale odpuszczę celowo aby nie dać zarobić tym sklepom, kupię u konkurencji bez cash backu. Ale dziadostwo :/
Ale to chyba nie jest wielką tajemnicą i był już kiedyś na forum temat jak to niektóre sklepy (przeważnie sieciówki) podwyższają ceny aparatów i obiektywów i dają w zamian cash back. Na który czekamy tygodniami i jeszcze zastanawiamy się, czy spełniliśmy wszystkie warunki.
Czy Canon o tym wie. Chyba tak, bo liczy się tylko zysk. Przeważnie cash back jest dostępny dla partnerów Canona, którzy dużo sprzętu zamawiają.
Ceny 5D3 zawsze byly stale, powiedzmy 2300 funtow. W cene wliczony byl grip i lightroom. Mozna bylo kupic za 2K ale bez gripa i lightrooma. Byly sklepy ktore dawaly jakies graty plus 430ex2. Dzis cena o ile sie nie myle to nadal 2K czyli 1999 funta. Elektronika ktora przez dwa lata staniala tylko 300f to marzenie Intela i Nvidii ;)