Odp: [recenzja] MITAKON 35 f/2.0 Creator
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ale macie problemy...
Każdy sam sobie oceni czy chce takie szkło.
Idźcie robić zdjęcia czym chcecie, nawet musztardówką...
Nie rozumiesz.
Czy uważasz że te zdjęcia są jak z komórki?
Że Mitakon ma słaby kontrast i jest mydlany?
Pytam Ciebie jako użytkownika chcącego się czegoś dowiedzieć o nowym szkle na rynku.
Strolował test Mkkaczego o filtrach( sam szukam dla siebie a się dowiedziałem ze wodę i chmury mam sobie rozmywać szopem). Teraz temat Cichego, który daje na forum najwięcej testów.
Nikkor 35/2 jest lekkie mydełko na f/2, ale to by trzeba było bezpośrednio porównać. No i cena używki jest faktycznie porównywalna z ceną nowego Mitakona.
@ namoamo - nic nie uważam ;) dla mnie sample są ważniejsze niż jakiekolwiek testy, a Cichemu mimo, że jest osobiście zaangażowany, bo sprzedaje, to jednak ufam ;)
Staram się nie mieszać w tego typu dyskusje, ale napisałem tamten post, bo mi czasem ręce opadają jak czytam tym podobne "spory", których niestety w ostatnim czasie coraz więcej na forum :( zresztą nie tylko tym :(
Tu problemem wydaje się "szybka" ogniskowa. O ile do portretów manualne tele może być atrakcyjne, to "uliczna" ogniskowa przy manualnym ostrzeniu na dłuższą metę będzie upierdliwa. Gdyby szkło było chociaż 1.4, a tak przy naleśnikach nie umiałbym znaleźć powodów do kupna Mitakona.
żeby w końcu ktoś wypuścili tanią 35tke +/- f2 z AF !!! :( :( gdyby ten był z AF to byłby niezły hicior, chociaż jak widać nie dla wszystkich...............
Cytat:
Zamieszczone przez
RTSiak
żeby w końcu ktoś wypuścili tanią 35tke +/- f2 z AF !!! :( :( gdyby ten był z AF to byłby niezły hicior, chociaż jak widać nie dla wszystkich...............
Przecież jest stary 35/2 w rozsądnej cenie. Poza tym lada moment będzie klon Yongnuo i będzie jeszcze taniej.
Ostatnio ciężko trafić tego staruszka w znośnym stanie :( A jeśli z chinolem 35 będzie jak z 50tką to w sumie sam nie wiem... tanio ale czy to ma sens ?
Yn 35 f2 juz jest xd 115 dolcow, cena super, ciagnij z ebaya/alliexpres xd
stalowy mitakon dostępny jest tylko z mocowaniem pentax?