Odp: Canon 5D mark III po dwóch latach umiera?
200mm, 1/125, f/2.8 i iso8000 ? dość ekstremalnie jak na ślubne zdjęcia i mz ryzykownie. Robiłem 200mm, 1/125, f/3.5 i iso3200 i to już jest tak w miarę ok do późniejszej obróbki i uzyskania zadawalającej jakości. f/2.8 i ISO 8000 to bym się raczej nie zdecydował .
--- Kolejny post ---
oj tam czasem się robi kilka kadrów na 200 mm :)
mam ten sam problem zdjęcia poruszone zero ostrości
przy zdjęciach statycznych 50% trafione 50 nie :/
ktoś uporał się może z tym problemem?
Ze dwa posty wyżej ktoś napisał co możesz zrobić, ale może konkretniej opisz problem? Nikt nie jest wróżką...
przy reportarzu czy plenerze czesto puszka nie trafia w cel
pokazuje się że załapało ostrość pstryk a tu nietrafione (nie chodzi o bf czy ff) poprostu puszka nie trafia
czesto ustawiaja sie mlodzi z rodzinami ja lapie ostrosc potwierdza sie na wyświetlaczu a gdy poxniej robie podglad zdjecie nie trafione:/
byl czyszczony w srodku bateria dzis wyjeta czekam wiec na jutrzejszy reportaż
Aparat jak i auto musi byc serwisowany. - chyba wyczerpalem temat :)
W pierwszej kolejności przedmuchać czujniki AF (otwory w dolnej części komory lustra). Aparat podczas tej czynności trzymamy bagnetem w dół.
Zrobione dalej problem... Pozuja do zdjęć 90 nieostre jak robić repo
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to moze przestan uzywac autoiso?
a co do ostrosci
przy ogniskowej 200 czas1/125 szanse na ostre zdjecie sa znikome
moze poczytaj troche o podtsawach fotografii?
robisz na automacie (zielony kwadracik) zdjecia?
Eee, no bez przesady poprawność polityczna w tym przypadku mówi że powinno się mieć 1/200sec, ale jeśli Autor nie pochłania wiadrami wódki to uzyskanie ostrej (statycznej oczywiście) sceny jest jak najbardziej możliwe, bo przy tańcach czy sporcie to i 200 jest nieraz stanowczo za mało.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Eee, no bez przesady poprawność polityczna w tym przypadku mówi że powinno się mieć 1/200sec, ale jeśli Autor nie pochłania wiadrami wódki to uzyskanie ostrej (statycznej oczywiście) sceny jest jak najbardziej możliwe, bo przy tańcach czy sporcie to i 200 jest nieraz stanowczo za mało.
Mam dość stabilne ręce, a w sumie nigdy nie pomyślałem żeby przy 200mm pociągnąć czas tak ostro. Szczerze wątpie, że człowiek nie poruszy zdjęcia. Chylę czoła jeśli ktoś ma ręce stabilne jak statyw.