tak tak, bierz 2x 1DMK II i te szkla :DCytat:
Zamieszczone przez marnow
marnow: zejdz na ziemie, a jeszcze lepiej na polska ziemie bo nie wiesz o czym piszesz
Wersja do druku
tak tak, bierz 2x 1DMK II i te szkla :DCytat:
marnow: zejdz na ziemie, a jeszcze lepiej na polska ziemie bo nie wiesz o czym piszesz
Wiem o czym pisze....wybierz sie na pierwszy lepszy mecz I, II ligi i zobacz czym sie robi zdjecia na polskiej ziemi.
--
Marnow
zgadza się marnow, robi się takim sprzętem o jakim piszesz, tylko że mają go reporterzy DUŻYCH (wysokonakładowych) gazet a tych w naszym pięknym kraju nie jest tak dużo:)
z racji wykonywanej pracy bywam i jest tak jak pisalem, rowniez tak jak pisze ukasz, chyba nie doczytales ze mowa jest o gazecie lokalnejCytat:
ciekaw jestem tez, czy w tych "lepszych" gazetach sprzet np taki jak podany powyzej jest wlasnoscia fotografow i przez nich zakupywany ?
TommyTheCat-wreszcie wyważony głos. Autor postu chce focic dla lokalnej gazetki. W moim mieście są 2 gazety, a ja jestem kibicem i chodze na mecze, i patrzę, co mają ze sobą. Jeden ma D50, drugi G6. Tym gazetom chodzi o obojetnie jakie ujęcie z meczu, żeby tylko zilustrowac pisany artykuł o lokalnej takze druzynie.
Ale jest też problem, człowiek pisze, ze bedzie chodził na mecze rozgrywane przy oswietleniu sztucznym. Czyli I lub II liga. Jezeli tak, to tutaj masz problem.
Ale jest też drugie ale. W moim miescie jest 1 ligowa druzyna koszykówki. Nie robię zdjęć sportowych w ogole, ale jeden raz z ciekawosci sobie popstrykałem. Mam 350D i Sigmę 70-300 DG APO Macro (AF wiadomo, i wolny, i traktor). I przy ISO 1600 foty wyszły super. W sam raz dla lokalnej gazety :).
mialem kompakta, wiem jak dokucza shutter lag i jak to ma sie do focenia sportu :)
ale jest dokladnie jak piszesz, tam wlasnie chodzi o jakies foto ktore wrzuca obok sprawozdania z meczu, ze taki a taki sie odbyl, i tyle :)
ps u mnie w miescie tez jest I ligowa druzyna siatkarska (kobiet) i ostatnio widzialem w akcji minolte A200 i Z3 :)
Część na pewno jest właśnością fotografów (zdażyło mi się kupić obiektyw od reportera jednej dużej gazetki;). Ale skądinąd wiem że redakcje maja też na wyposażeniu sprzęt, zwłaszcza te długie lufy, po kilkanaście-kilkadziesiat tys. pln za sztukę:)Cytat:
Zamieszczone przez TommyTheCat
Niestety tak. Pojęcie takie jak "sprzęt słuzbowy" przestaje isnieć. Chyba że jest się Kubą Atysem, to wtedy nie ma z tym problemu... Ale to są wyjątkiCytat:
Zamieszczone przez TommyTheCat
No dobrze ale tak na 100% to ciężko wybrać Ci będzie z propozycji i podpowiedzi.
Moje zdanie:
- lustro- 350 tka, 20 tka z lepszym focusem do sportu wystarczy.
- co do obiektywu to raczej poczytaj sobie posty na CB, miałem 70-300 i mydli to strasznie z cyfrą - polecam Ci Sigmę APO DG 70-300 - dobra cena najlepsza w przedziale jakość, fokus wolniejszy w gorszych warunkach od 70-300 canona, ale daje radę. To mam i polecam.
Potem powinieneś (gazeta powinna) zainwestować w jakąś jasną stałkę z poważną ogniskową i tyle.
Co do kompaktów i semilustrzanek, niczego tam niestety "normalnego" nie da się dołożyć a do sportu szczególnie.
tak sie składa, że pracuję w powiatowym oddziale "lokalnej gazety" nasz fotoreporter ma służbowego 20d, wielką białą lufę, 580ex i sprzetu jeszcze troszke (ledwie mu sie w tego lowepro wielkiego miesci). wiec moze nie ma co uogolniac :)Cytat:
Zamieszczone przez Raff
pozdrawiam
a.
p.s. hey Tommy(TheCat). my name is Mud! ;)