Odp: Zenitar 16 mm awaria
Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu ;)
ds74
śrubokręt - SĹowniki PWN
można używać :) Zresztą wkrętak brzmi średnio ....
Pewnie że można używać takiej nazwy. Na obiektywy też mówimy np słoik:D
No tak, ale to już nie jest obowiązujący synonim tylko co najwyżej nazwa zamienna używana w wąskiej grupie ludzi.
Pewnie autor wątku już dawno sobie śrubki dobrał :) :)
Cytat:
Zamieszczone przez
ds74
Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu ;)
Chyba nie masz racji, i to trzeba koniecznie uzgodnić jak się chce naprawić Zenitara. Polskie rozróżnienie między śruba i wkrętem jest chyba takie samo ja angielskie między bolt i screw. I ta różnica, to jest w zasadzie obecność nakrętki czy innego pomocniczego elemmentu. Bo inaczej co?
Niestety, o ile Wikipedia po angielsku od razu próbuje zdefiniować tę różnicę, bo po to się tam zaglada, tekst polski tego jasno nie czyni, co jest pożałowania godne. A jaka jest wg. Ciebie zasadnicza różnica między śrubka a wkrętem? To trzeba ustalić w pierwszej kolejności, kiedy się szuka takiego przedmiotu, bo inaczej można się narazić na lekceważenie i wyśmianie przez fachowców.:lol::oops:
Wkręt to rodzaj śruby.
wkręt - SĹowniki PWN
Używajmy wkrętaków do wkrętów a śrubokrętów do śrub :) :) :)
Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!
Na forum pentaxa jest człowiek bodajże Grzechotnik który zajmuje się naprawami takich szkielek. Spróbuj u niego.
Cytat:
Zamieszczone przez
lensiak77
Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!
Daj zdjęcie tych "śrubek" i podaj wymiary. Nie sądzę, aby to były wyjątkowo nietypowe wkręty.